Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce nu pot declara neconstituțional dumnezeii cîcîrăi

Cristian Tudor Popescu

Stați liniștiți, în curând, Curtea Constituțională va hotărî și în legătură cu amenzile date de controlori în mijloacele de transport în comun! Că așa nu se mai poate! Până atunci, mergeți pe daiboj, dragi români!

Oare există vreun domeniu al vieții noastre asupra căruia CCR să nu-și arunce ucazurile? Biserica catolică are un Papă, infailibil, noi avem 9 (nouă) pontifecși maximuși care nu pot greși niciodată. 

Toate amenzile aplicate de poliție pe baza Ordonanțelor militare în Starea de Urgență au fost declarate neconstituționale. Mesajul CCR către public este: „Cei care ați respectat legea sunteți mulți, da` proști! Nu mai țineți seama de nimic din ce vă zic ăștia de la guvern, nu plătiți nicio amendă, îi dați în judecată și câștigați garantat! Și dacă ați apucat să plătiți, vă luați banii înapoi, chiar și ăla care-și plimba peștele-n pungă ca animal de companie. Vor să vă jecmănească și să vină cu dictatura, nenorociții!”.

Amenzile sunt mari pentru ca oamenii, chiar dacă unii sunt inconștienți, să șovăie înainte de a călca regulile de protecție a vieții. Dacă se consideră vinovați, pot să plătească rapid jumătate din minimul amenzii. Dacă nu sunt de acord cu sancțiunile date de polițiști, au posibilitatea contestării lor în justiție. Ce treabă avea aici CCR?

Începând de astăzi, vor fi tot mai mulți cei care le vor râde în nas polițiștilor. La rândul lor, aceștia vor fi mult mai timizi în a mai opri și sancționa pe cineva. Bandele de interlopi vor năvăli mai abitir în stradă și își vor face mendrele, căci Curtea Constituțională e prietena lor.

Iar după 15 mai? 

Contestatara amenzilor la CCR, noua avocată a infractorilor, Weber, demnă continuatoare a tradiției PSD, contestă acum și starea de alertă ce urmează a înlocui starea de urgență. Judecătorii CCR se vor ocupa și de această reclamație, după ce, în disprețul pensionarilor nespeciali, au respins legea desființării pensiilor speciale, care-i privea chiar pe ei, beneficiari de superpensii. Simplii cetățeni pot fi pedepsiți pentru ceea ce se cheamă conflict de interese, judecătorii CCR nu, căci ei sunt deasupra oricărei legi.

Ce credeți c-o să facă CCR cu starea de alertă, stimați Republicani? Și ce se va întâmpla cu noi după 15 mai?

Căci există, totuși, ceva ce nu pot declara neconstituțional nici chiar dumnezeii cîcîrăi: graficul infectărilor și morților, care nu vrea s-o ia la vale nici cu miliția.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult