Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce poți să faci cu copiii la Paris?

Paris - travel - copii

(Foto: Guliver/Getty Images)

În ultimii ani nu a fost vară să nu petrec o săptămână în „Orașul Luminilor”. Întreabă-mă ce poți să faci cu copiii la Paris, cum îi distrezi ori culturalizezi, și pot să-ți fiu un ghid bun.

Vă spuneam în acest articol că reîncep călătoriile și voi împărtăși cu voi o parte din cele mai interesante momente surprinse și recomandări de vizitat.

Din seria „Travel Learning”, vă propun episodul nr. 1 „Travel with kids”.

Iată câteva din principalele atracții care funcționează bine pentru copiii cu vârste între 5-12 ani.

1. Parisul văzut de sus:

Copiii sunt fascinați de turnuri, așa că ai mai multe alternative să vezi Parisul de sus.

Clasica vizită la Tour Eiffel. Față de anii anteriori, această vizită s-a complicat din cauza măsurilor de securitate, accesul la turn, indiferent că vii dinspre Trocadero sau din direcția opusă, Champ de Mars e cam la fel. E îngrădit de un gard de metal, trebuie să ocolești mult ca să ajungi în zonă pe un drum cu nisip, te prăfuiești bine și apoi dai nas în nas cu soldații înarmați care patrulează de zor. Dar, dacă treci de aceste furci caudine, îți recomand să ai la tine bilete online printate, altfel cozile sunt pe măsură. Personal, prefer varianta până la etajul doi, unde Parisul se vede foarte bine, nu ai gard de protecție, poți face fotografii frumoase. La ultimul etaj (pentru care plătești suplimentar) de obicei te zgâlțâie puțin când bate vântul, dar copiii, evident, vor până sus, cât mai sus. Înarmează-te cu răbdare și cu multe momeli de luptă anti plictiseala copiilor, care nu rezistă la cozile lungi de peste 30 min. De asemenea, evită rucsace voluminoase, sunt mai suspicioase la control. (Metro linia 9 stația Trocadero, metro linia 6 Champ de Mars/Tour Eiffel.)

Turnul Montparnasse – e o alternativă faină, îți poți lua în avans bilete online, sunt valabile un an, nu ai cozi, e decent. Mi se pare că ai aceeași perspectivă asupra Parisului, în plus ai o faină vedere asupra Tour Eiffel. În interior, urci până la etajul 56, un loc fain de fotografii. Apoi, pe jos, până la terasa panoramica de la etajul 59. Copiilor le place să-și ia suveniruri cu turnul, pe care le poți găsi la magazinul de la etajul 56. (Metrou Linia 12 sau 4 stația Montparnasse Bienvenue.)

Parisul văzut din Arcul de Triumf – aplică aceeasi rețetă – ia bilete online, în avans, și scapi de statul la coadă. Terasa și panorama Arcului nu e așa spectaculoasă ca cea de la Montparnasse, însă e un loc de referință al Parisului și ar fi păcat să-l ratezi. (Metrou linia 1, 2 stația Charles de Gaulle Etoile.)

Parisul văzut din turnurile catedralei Notre Dame e o opțiune, însă pentru copiii care rezistă la cele peste 400 de scări pe care trebuie să le urci în turnuri. Luați bilete online special pentru vizita la turnuri. (Metrou 4 stația Cite, linia 7 Point Marie cele mai apropiate dar mai sunt și altele.)

Roata Parisului – se accesează din gradinile Tuileries, stația de metrou cu același nume – o altă modalitate de a vedea Parisul de sus.

2. Parisul muzeelor și al locurilor în care cultura și știința sunt o încântare pentru copii

Palais de la Decouverte – Mulți ani locul preferat al copiilor mei a fost acest muzeu. Un loc în care copiii pot experimenta, pot viziona filme despre sistemul planetar, pot înțelege mai mult despre fizică sau electricitate sau pot vizita expozițiile temporare care, de obicei, sunt foarte valoroase. (Metrou linia 1 sau 9 stația Franklin Roosevelt.)

Science and industry museum – Cite des enfants – este un loc absolut fabulos. Chiar dacă trebuie să mergi destul de mult cu metroul până în Parc de la Vilette – merită. Poți lua bilete online, ai grijă că trebuie să fii acolo de la ora 10:00, intrarea în zona de Cite des enfents se face începând cu ora 10:30 și ai două secțiuni pe categorii de vârstă 2-5 și 5-12 ani. Noi am fost la categoria 5-12 ani și copiii au experimentat jocuri cu apa, comunicare, electricitate, au învățat cum se face un film și au fost ei înșisi actori, distracție maximă. La final, locurile de joacă gratuite din Parc de la Vilette sunt senzaționale. La alegere poți cupla cu o croazieră care pleacă fix din Parc de la Vilette pe canalul Saint Martin. (Metrou stația Porte de Pantin.)

Luis Vuitton Foundation – se poate accesa ușor Metrou linia 1, stația Les Sablons, intri în Jardin d’Acclimatisation unde plătești acces – te distrezi evident pe acolo – și apoi te iei după indicatoare și accesezi Fundația Louis Vuitton care, atenție, are un tarif piperat (<40 EUR 3 persoane). Ori o poți accesa fără să fii nevoit să intri in Jardin d’Acclimatisation. Ce vezi aici: o clădire impresionantă, un fel de muzeu de artă modernă cu expoziții interesante, săli cu proiecții interesante, terasa cu vedere panoramică, de unde poți vedea lanțul de zgârie nori din La Defense, zona de business a orașului dar și panorama orașului.

Muzeul Louvre – îți recomand să vezi online harta muzeului în avans și să decideți cu copiii ce secțiuni sunt interesante pentru ei, pentru că pot fi suprasolicitați și își pot pierde interesul, bașca aglomerația. Notându-ți în avans secțiunile pe care dorești să le vizitezi va fi mult mai simplu de organizat turul. Cu biletele online eu nu am încercat recent, însă, dacă știi ce vrei să vizitezi, ar putea fi o opțiune. (Metrou linia 1 sau 7 stația Musee du Louvre.)

Acvariul – față de alte acvarii, din marile orașe, e un acvariu mediu ca mărime, nu e, poate, așa spectaculos ca altele din US, de exemplu, însă copiii mei au revenit cu plăcere aici (Stația de metrou Trocadero.)

Alte muzee facinante pentru copii: Musee de l`armee (Mormântul lui Napoleon e aici) Musee Grevin (muzeul figurilor de ceară, dar au și un show de lumini foarte fain), Muzeul ciocolatei sau Muzeul Magiei) – le-am vizitat pe toate și sunt experiențe interesante.

Mai sunt și alte muzee interesante, însă copiii mei par a fi interesați mai mult de experimente științifice, descoperiri, personaje istorice, mai degrabă decât de pictură și artă. Asta m-a determinat să fac această selecție care, evident, nu este universal valabilă, copilului tău i se poate potrivi altceva.

3. Parisul parcurilor de distracție și al grădinilor

Dacă nu ți-ai propus să ajungi la Disneyland, micuții pot fi distrați, din plin, și în oraș:

- Jardin d’Acclimatisation – (Metro linia 1 stația Les Sablons) – ai parte de distracții pentru toate vârstele de la roller coastere, călătorii interesante pe canal cu barca electrică, călărit ponei, carusele, la mini fermă și zone verzi de picnic – e un loc minunat unde poți petrece, amuzant, o jumătate de zi. Poți să-ți iei, în avans, sandwich-uri și să faci un picnic animat, printre gâste și rațe, de tot felul, care mișună printre turiști.

- Jardin Des Plantes – Copii mei sunt impresionați de vechimea și mărimea unor arbori de aici, de labirint, dar, mai ales, de Menajerie – un mini zoo unde atracția principală tot maimuțele și reptilele rămân. (Stația de metrou Jussieu, linia 7.)

- Jardins de Luxembourg – zona centrală, cu fântâna arteziană, pe care sunt bărcuțe dirijate de copii, e tot timpul o atracție. Mai există locuri de joacă faine în gradină, sunt contra cost inclusiv pentru accesul adulților în spațiul de joacă. (Metrou linia 4 stația Odeon.)

- Grădinile Tuileries sunt o atracție pentru copii, prin prisma locului de agrement pe care îl au, cu roata Parisului și alte jocuri, genul celor pe care le găsești și în Orășelul Copiilor la noi.

- Pentru cei mai mari, gradinile de la Versailles și plimbarea cu bicicleta până la Micul Trianon rămân pentru mine o amintire plăcută. (Intrarea în grădini e gratuită, ajungi cu RER C, stația Versailles Chateau.)

- Esplanada La Defense poate fi un loc de relaxare pentru copii într-o variantă modernă, neobișnuită – e ca și cum ar vizita un oraș din viitor. 

4. Sena, canalele și croazierele

Copiii mei nu au fost neapărat fascinați de croziera pe Sena pe care o poți lua de la baza Tour Eiffel și poți vedea toate clădirile istorice din zona centrală veche a orașului, cu toate podurile istorice frumoase peste Sena. Au fost însă fascinați de croaziera pe canalul Saint Martin care are ca punct de plecare fie Parc de la Vilette, fie Port D Arsenal. I-a încântat cele 7 ecluze dar, mai ales, călătoria cu barca prin subteranele Parisului pe sub Bastilia – poate fi o escapadă lungă pentru cei mici. Recomand bilete online și rezerve de mâncare și apă întrucât nu poți cumpăra nimic de pe barcă.

Și acum câteva sfaturi de bun simț pentru orice părinte care călatorește cu doi copii mici în Paris (ai mei au 6 și 8 ani):

- Copiii nu suportă cozile, așa că, orice bilet de acces online, boarding pass online vă este de mare folos.

- Uber în Paris funcționează foarte bine, fă-ți un cont, nu știi când ai nevoie. Controalele bagajelor în instituțiile de interes turistic sunt frecvente, ar fi ideal să nu ai un rucsac voluminos și copii după pașapoarte ar fi utile.

- Cumpără-ți un set de 10 bilete de metrou, cu preț redus, de la orice automat, și altele pentru tine cu tarif normal – e bine să le ai la îndemână căci în general e aglomerat și nu vrei să pierzi timp prețios. Mersul cu metroul în Paris poate fi simplu, dacă îți printezi de acasă harta metroului parizian și în fiecare dimineață îți eficientizezi traseul vizitând atracții din aceeași zonă a orașului. De asemenea, copiii nu au răbdare să studiezi harta în metrou, mai ales că dacă sunt energici, ca ai mei, trebuie să fii cu ochii în patru să nu se piardă sau sa nu stea prea aproape de linia de metrou – așa că notează-ți de la început traseul, va fi mult mai simplu și mai expeditiv.

- Dacă vei călători singur(ă) cu copiii, cum am făcut eu de aceasta data, poate nu vei ajunge în fiecare zi să iei masa la restaurant – dar am avut surpriza ca, achiziționând cam aceleași tipuri de produse pe care le iau de la Mega Image de exemplu, – coșul să fie mult mai ieftin în Paris și multe alimente să aibă un gust mult mai bun. Așa că, îți poți pregăti sandwich-urile de rezervă pentru momentele de picnic sau urgențe.

- Copiii pot avea tot felul de urgențe – la parterul fiecărui hotel ori în parcuri sau locuri de joacă vei găsi – spre deosebire de București – toalete, trebuie doar să te orientezi rapid.

- Uneori incitați de tot ceea ce văd și li se întâmplă, copiii nu-și mai cunosc propriile limite și poți să ai surpriza să adoarmă în cele mai neobișnuite locuri, chiar în metrou – atenție, așadar, la ritmul lor ce se cere respectat. Apropo, soarele apune destul de târziu în Paris, vara la ora 22:00 e încă lumina afară și copiilor le e greu să înțeleagă de ce trebuie să meargă la culcare când afară este ziua…

- Legat de bagaj, cât mai light – temperatura în Paris vara (iulie, august) e chiar toridă, când nu plouă din senin, nu ai nevoie de foarte multe haine. Așteaptă-te, însă, să se prăfuiască la greu în parcurile pariziene unde aleile nu sunt asfaltate iar praful e pe măsură.

Parisul e un loc din care copiii au cu siguranță ce învăța, locuri care le pot aduce bucurii și despre care pot vorbi mult timp după aceea. Am scris toate acestea, nu ca să fac reclamă orașului în sine – cei ce vor să ajungă vor ajunge oricum ci pur și simplu, ca un mic ghid, scris de cineva care călătorește în fiecare an cu copiii și care a mai învățat câte ceva cu fiecare vizită. Să vă fie de folos!

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Muzeul Magiei...nu stiam de el. In rest...doar anul asta am fost de 3 ori. Prefer pe Valea Loarei, Normandia, Bretania sau in sudul Frantei. Frumos...
    • Like 0
    • @ mike
      Max Max Max Max check icon
      mergi in Ardeche, in Jura, in Aveyron, in Perigord,in Bourgogne.......ai sa-mi multumesti !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult