Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ca mamă a trei băieți, am început să mă interesez de meseriile care vor fi căutate peste 10 ani

Resimțim din ce în ce mai mult impactul tehnologiei în meseriile „clasice” – cine și-ar fi imaginat acum câțiva ani că fabricile vor fi tot mai automatizate, că agricultura se va practica și indoor, că dronele vor înlocui ușor, ușor curieratul, că multitudinea de aplicații software accesibile acum vor înlocui, parțial sau total, meserii demult consacrate?

Așa că, eu, ca mamă a trei băieți, nu pot să nu mă întreb: Către ce meserii ne îndreptăm copiii?

Într-o analiză făcută recent de Tom Standage – The Economist, acesta răspunde parțial la întrebarea de mai sus, subliniind că în topul celor mai căutate meserii se vor găsi:

Tehnician turbine eoliene – întrucât energia regenerabilă ia amploare și e nevoie de personal care să asigure asistență tehnică.

Asistenți terapie persoane vârstnice împreună cu ORL-isti, optometriști și alte meserii destinate îngrijirii persoanelor în vârstă mai ales într-o Europă a cărei populație are un ritm de îmbătrânire simțitor.

Specialiști statistică și analiști business – în contextul în care companiile au mijloace din ce în ce mai numeroase de a strânge informații comportamentale despre clienți care trebuie analizate rapid, cu scopul de a furniza un avantaj competitiv.

Consilierii în genetică – sper să se înmulțească deja și în România, datorită informațiilor utile ce le pot furniza – apropo de prevenirea de boli genetice sau abordare timpurie a unor riscuri genetice.

Poeți și actori de comedie (!!!) – capabili să scrie scripturi creative pentru sisteme conversaționale automatizate (chatbots) – acea interfață prin care companiile vor interacționa direct cu clienții lor gen Siri, Alexa sau Cortana), chiar și înainte de a ajunge pe site-ul companiei respective.

Tehnicieni, specialiști suport pentru drone – într-o epocă în care dronele sunt folosite pentru agricultură sau curierat, observarea rezervațiilor naturale sau cercetări științifice, va fi evident nevoie de suport tehnic care să sprijine avântul acestei arii.

Fermierii de interior – în contextul în care se dezvoltă din ce în ce mai mult această latură a agriculturii, va fi nevoie de personal care să asigure bunul mers al mediilor de cultură de interior.

Virtual fashion designers – aplicațiile nebănuite ale procesului de printing 3D creează noi oportunități: va exista o cerere crescută de designeri care, combinând creația cu printingul 3D, să poată răspunde unor cerințe de instruire pe scară largă a doritorilor de a-și crea bijuterii, haine sau alte accesorii personale.

Robopsihologul – un fel de troubleshooter care să identifice motivele pentru care roboții nu se comportă conform așteptărilor…

Lista se poate extinde, aceste meserii – și multe altele pe care nu le putem anticipa acum – se vor dezvolta cu siguranță în următorii 10-15 ani.

Așa că revin cu întrebarea: cum va arăta lumea pentru care ne pregătim copiii azi?

Articol apărut pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Nu pot să ignor referirea din anii 90' a lui Mircea Dinescu la faptul că scriitorii nu erau încadrați în nomenclatorul de meserii, exceptându-i pe scriitorii de vagoane. Iată că și în secolul XXI poeții mai au o șansă să scape de specificele ghiorțăieli inspiraționale de stomac (boală profesională) scriind versuri pentru aplicațiile de inteligență artificială. Dacă poetul e de geniu, inteligența chiar devenind astfel ceva mai profundă.
    Pe de altă parte, dacă toate odraslele actualelor persoane active au aspirații d-ăștea chinchi (gen hair stylist de cotarle, tăietor de lemne de birou - a.k.a. lambărsexuali, designeri fengșui, bărbieri de broaște țestoase etc) mă gândesc cine o să mai muncească în țara asta, să-mi plătească mie pensia, de exemplu?
    • Like 0
  • "Robopsihologul", pe bune? Și cam cum ar decurge terapia ?

    - Și ia spune R2D2 de ce nu ți-ai făcut treaba? Ai consumat prea mult "cod sursă" care ți-a alterat funcția locomotorie și te-ai proptit în vreun șanț ?

    - Sau poate că zăpăcitul ăla de programator te-a injectat cu vre-o subrutină care te-a făcut să vezi numai norișori roz ?

    - Nu-mi spune că te-a părăsit iubita virtuală și-acum simți că viața e goală și fără rost. Aoleu, ce-i cu firele astea care atârnă la încheietura brațului stâng !?

    - Să nu-mi spui că ai vre-un conflict intern între chip-ul 3215 și 3216. Te simți prea vulnerabil ? Ai impresia că sistemul te folosește ca pe o mașină și nu poți să exprimi cine ești tu cu adevărat ?

    - Vai! Sper.. sper că nu ți-a fost corupt sistemul de operare! Băi tu ai luat cumva șpagă să nu-ți faci treaba ? Ia uite măi frate, credeam că boala asta se ia doar de la animal la om nu și de la om la mașină.

    - Ok, nu te enerva că ți se prăjesc circuitele. O să-ți prescriu niște pastile, or să te linistească. Nu, nu poți alege între cele roșii și cele albastre. Indiferent de culoare tot în matrice ajungi. Când te vei trezi vei fi ca nou. N-o să mai visezi să pictezi curcubee că nu de-asta ai fost făcut. Hai, reboot fericit!
    • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Westworld. Terapia ar decurge ca in Westworld.
      • Like 1
  • In mod sigur: medici - mai trec multi ani pana cand oamenii vor accepta sa fie consultati de roboti si nici atunci 100%: avocati si judecatori; babysitters- foarte calificati (sa stie limbi straine, etc), sanatosi mintal si fizic; prezentatori de moda; radio si tv prezentatori; agricultori de produse bio....lista nu e prea lunga.
    Tot ce tine de directa interactiune umana - intr-o lume robotizata, majoritatea dintre noi vor simti nevoia de reala interactiune umana.
    • Like 0
  • check icon
    daca nu te crezi un geniu al carpatilor sau un urmas al dacilor si doresti o viata lejera si imbelsugata, financiar si sufleteste si neluand in calcul destinul personal :
    pregatire personala minima :
    - cat mai multe limbi incepand cu engleza
    - istoria picturii, muzicii, arhitecturii, tehnicii, incepand cu istoria lumii comparata si pe harti
    - utilizarea internetului in scopul aflarii de informatii privind primele 2 pct
    de evitata :
    - religia
    - sportul
    domenii de activitate fara moarte :
    - constructii
    - medicina
    de evitata :
    - arta
    - invatamantul
    institutii sigure fara somaj :
    - statul, respectiv : politie, primarii, spitale, intretinere constructii, cai de comunicatii
    sistemul bancar
    de evitata :
    - economia privata
    locatia, care determina un salariu, sisteme medicale si drepturi civile la nivel ridcat :
    primele 35 de tari in topul economic, recomandat : usa, uk, australia, germania si tarile adiacente acesteia (fara polonia), tarile din peninsula scandinava.
    de evitat :
    - asia
    - africa
    - sud america
    • Like 0
    • @
      check icon
      pompele funebre le incadrez la servicii sociale (asistent in casa de batrani :), plimbator de animale de companie, sau persoane cu deficitati motrice, ... - in usa sunt "munci" "oferite" celor care se reabiliteaza), deci nivelul este "stresant", desi ... fara moarte :)
      programarea va devenii o operatiune "vocala", deja aveti cateva aplicatii vocale (vocal dial, vocal comand) chiar pe tel, bluetooth si gps ... deci .. e cu moarte :)
      asta nu inseamna ca nu mi-a scapat ceva :)
      • Like 0
    • @
      Păi programare nu înseamnă bătător de taste, se face cu capul, nu cu mâinile. Că se schimbă canalul de comunicare cu calculatorul nu înseamnă că e pe moarte.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      check icon
      :) cred ca faceti referire la "inventator", adica acea persoana care are capacitatea de a insuma informatii din domenii diferite in scopul de a construi ceva diferit sau nou, de la aparat la jocuri, de la procese tehnologice la procese umane.
      eu ma refeream la "programator", acea persoana care traduce din cod "text" in cod "masina" o serie de instructiuni prin intermediul carora se poate realiza fizic un produs, sau cu ajutorul altor aparate un sunet, culoare, ...
      programatorul nu este "bătător de taste" :), "bătător de taste" este utilizatorul de pc/laptop/etc .... ca este scriitor, gamer, procesator, ... opinia mea :)
      • Like 0
  • Mircea S check icon
    Pe scurt ... cateva limbi straine, gandire analitica si contactul cu cat mai multe sisteme organizationale si culturi diferite. Apoi se adapteaza singuri la aproape orice schimbare. Cat despre meserii e imposibil de stiut care vor fii cele mai cautate. Ideea e sa fi capabil de recalificare repede si sa o accepti ca pe ceva natural
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult