Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ce poți să faci în București dacă nu ai ajuns la mare în acest weekend

Vaporas

O bună prietenă mi-a spus că a fost într-o zi de weekend la plimbare cu vaporașul în Herăstrău. M-am gândit că a traversat de pe o parte a lacului pe cealaltă sau că a făcut ocolul lacului.

Dar ea spunea că a ajuns în lacul Floreasca și nu înțelegeam.

Mergem destul de des în ambele parcuri, dar, aparent, nu la orele potrivite ca să vedem vaporașul care face acest traseu.

Căci da, există o ambarcațiune micuță care trece prin ecluză și ajunge la celălalt parc până aproape de Calea Floreasca.

Traseul prin ecluza Herăstrău îl vedeți mai jos.

Este o ocazie numai bună de observat puțină fizică în natură.

Duminică la 11 fără ceva am mers la Debarcaderul Central de lângă Hard Rock Cafe, pregătiți de aventură.

Am început cu emoții pentru că doamna de la casă s-a uitat la lac și a spus „nu știu dacă se merge pentru că sunt valuri”. A trebuit să-l sune pe „matelotul” care se ocupă de tur să verifice.

Alte emoții am avut pentru că este nevoie de minim 3 bilete vândute ca să se plece în călătoria cu vaporașul. Dar a apărut un cuplu de pensionari și ne-au salvat aventura.

Călătoria durează cam o oră și are loc numai în weekend de la orele 11:00, 13:00, 15:00 și 17:00. Biletele costă 50 de lei pentru adulți, 25 de lei pentru copii și pensionari, iar piticii sub 7 ani se plimbă gratis. Puteți alege varianta mai ieftină doar dus, până la terasa Diesel de pe Lacul Floreasca. Prețurile sunt: 30 de lei adult și 15 lei copiii și pensionarii.

Noi am plătit 100 de lei și am primit, uimiți… 10 bilete de câte 10 lei.

Am bombănit risipa de hârtie, dar probabil s-au gândit că este mai ușor să facă un singur tip de bilet și să îl adapteze la diverse prețuri. 


Domnul care făcea traversarea a venit cu o boxă și a instalat-o pe vaporel. De ce simțea oare nevoia de hituri din anii 2000 la volum mare, când oricum se auzea motorul ambarcațiunii foarte tare? 

Am plecat și ne-am îndreptat direct spre ecluză. Pe apă vălurită de vânt am zărit o singură barcă, cu un cuplu de curajoși care făceau poze.

Ecluzarea durează minute bune, dar este interesant de urmărit cum se închid porțile din spate, cum apa scade, pentru a ajunge la nivelul celuilalt lac și cum porțile spre lacul Floreasca se deschid când apele sunt egale. Diferența de nivel este de 5 metri și este fascinant pentru cei mici. Alexa a stat cu ochii pe porți, pe apa care scădea și pe semaforul care trebuia să se facă verde pentru a putea pleca.

De deasupra alți copii priveau curioși întreg procedeul.

Se trece apoi pe sub podul rutier și pe sub podul pietonal, care face legătura între cele două părți ale Parcului Bordei.

Lacul Floreasca, după ce treci de zona proaspăt amenajată, este destul de sălbatic. La dus pe partea dreaptă, ascunse în verdeață stau vile de oameni „importanți”, dovadă fiind geamandurile pe care scrie “obiectiv militar”.

Până acum câțiva ani, o adevărată deltă, aici își au casa multe rațe, pescăruși, lișițe și chiar egrete. Le puteți vedea cum zboară sau cum stau la soare.

La întoarcere am mai trecut o dată prin ecluză, de data aceasta totul s-a întâmplat mai repede, pentru că umplerea se face mai rapid.

Dacă vă doriți o plimbare inedită din care copilul să învețe puțină fizică, dar să vadă și păsări în mediul lor, dați o raită cu vaporașul pe lacurile Herăstrău-Floreasca.

Pentru că Alexa a vrut să înțeleagă exact cum stă treaba cu ecluza, am găsit niște filmulețe pe youtube, o animație cu întreg procesul, dar și un time lapse real.

Articol  de Oana Hagiescu, preluat de pe Funky Travel

Dacă vrei să mai afli și alte ponturi de vacanță de la Oana Hagiescu este de ajuns un click AICI

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bune vremuri!
    -Da, o lecție despre fizică și natură-în general!

    Cu bune!
    (nicicum căpușa) purice
    • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult