Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce prevede amnistia fiscală pentru dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, intrată recent în vigoare

imobiliare - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Un act normativ intrat în recent prevede scutiri importante la plata contribuțiilor sociale și impozitului pe venit pentru dezvoltatorii imobiliari, persoane fizice, pentru tranzacțiile realizate până la 1 ianuarie 2017. Motivul este că aceștia ar fi fost nedreptățiți de practica neunitară a Fiscului, care nu ar fi aplicat principiul accesibilității și previzibilității legii. Totodată, documentul prevede anularea impozitului pe venit, contribuțiilor sociale și accesoriilor aferente calculate de ANAF dezvoltatorilor imobiliari care au construit blocuri și locuințe și care au fost supuși inspecțiilor fiscale.

Legea nr. 29/2018 privind anularea unor obligații fiscale a intrat în vigoare pe 21 ianuarie 2018, la trei zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Concret, vorbim de o inițiativă parlamentară devenită lege care dispune „amnistia” tranzacțiilor efectuate până la 1 iunie 2017, pe motiv că practica Fiscului a fost una neunitară, neclară și aplicată diferențiat dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice. 

Cu alte cuvinte, legea anulează impozitele și contribuțiile sociale pentru dezvoltatorii imobiliari care au construit blocuri și locuințe, din cauza faptului că ANAF a inclus aceste venituri fie în categoria veniturilor din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, fie în categoria veniturilor din activități independente, fără ca organul fiscal să-și îndeplinească astfel rolul de „îndrumare și asistență”.

De altfel, în normele metodologice de aplicare a Codului fiscal se precizează că o persoană fizică care face tranzacții imobiliare, dacă ele sunt din patrimoniul personal, plătește impozit prin reținere la sursă, la notar, cu ocazia încheierii actelor notariale.

Practic, aceasta a fost și varianta aleasă de cei mai mulți dezvoltatori imobiliari persoane fizice, în detrimentul încadrării veniturilor obținute în categoria veniturilor din activități independente, ceea ce ar fi însemnat automat impozite mai mari (impozit de 16% pe venitul net și contribuțiile sociale aferente).

În aceste condiții, există numeroase persoane care au vândut mai multe imobile și au plătit impozit pe venit, ca o persoană fizică obișnuită care își vinde un imobil din patrimoniul personal, și nu impozit pe venituri din activități independente, așa cum ar fi trebuit să achite un dezvoltator imobiliar care, conform legii, desfășoară în fapt o activitate economică.

Așa cum era de așteptat, Legea nr. 29/2018 a stârnit numeroase controverse în spațiul public. Dacă unii au considerat că o astfel de „amnistie” fiscală permite dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice care intenționat nu s-au înregistrat ca PFA sau altă formă de organizare la Registrul Comerțului și ANAF să profite, alții laudă inițiativa parlamentară, considerând că statul trebuie să își asume greșelile din trecut.

Mai exact, este invocat faptul că reprezentanții ANAF au susținut multă vreme că impozitul trebuie reținut de notari, în ciuda faptului că în normele Codului fiscal este menționat că impozitul se calculează asupra venitului net anual, determinat pe baza datelor din contabilitate. 

Ulterior au apărut situații, în special în ultimii ani, în care Fiscul și-a schimbat percepția și a reconsiderat aceste venituri drept venituri din activități independente, motiv pentru care a început să emită decizii de impunere pentru impozitul de 16% și plata contribuției la sănătate.

Potrivit inițiatorilor, prin noua lege s-ar rezolva situația celor de bună-credință, cărora ANAF le-a impus obligații fiscale nedrepte, inclusiv dobânzi și penalități de întârziere, la care contribuabilii nu ar fi fost obligați dacă organul fiscal i-ar fi înștiințat cu privire la sarcinile fiscale și dacă ar fi abordat în aceeași manieră impozitarea veniturilor obținute de persoane fizice care acționează ca dezvoltatori imobiliari, adică transferă proprietăți imobiliare, altele decât cele folosite în scop personal.

Mai mult, se poate pune problema unei duble impuneri, spun susținătorii actului normativ, în cazul dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice care au plătit impozit pe venit din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal prin reținere la sursă de către notarii publici și care, în urma reconsiderării activității ca una independentă, au fost obligați să achite și impozit de 16% și contribuții sociale, fără a exista o procedură de compensare a obligațiilor fiscale datorate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Flo check icon
    Carevasazica prost a fost ala de si-a facut societate si a cotizat 16 % la stat.........In timp ce baietii destepti care au cotizat mai putin iar diferenta au bagat-o in buzunar sau pe la partid ....scapa....faina tara avem!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult