Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ce prevede amnistia fiscală pentru dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, intrată recent în vigoare

imobiliare - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Un act normativ intrat în recent prevede scutiri importante la plata contribuțiilor sociale și impozitului pe venit pentru dezvoltatorii imobiliari, persoane fizice, pentru tranzacțiile realizate până la 1 ianuarie 2017. Motivul este că aceștia ar fi fost nedreptățiți de practica neunitară a Fiscului, care nu ar fi aplicat principiul accesibilității și previzibilității legii. Totodată, documentul prevede anularea impozitului pe venit, contribuțiilor sociale și accesoriilor aferente calculate de ANAF dezvoltatorilor imobiliari care au construit blocuri și locuințe și care au fost supuși inspecțiilor fiscale.

Legea nr. 29/2018 privind anularea unor obligații fiscale a intrat în vigoare pe 21 ianuarie 2018, la trei zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Concret, vorbim de o inițiativă parlamentară devenită lege care dispune „amnistia” tranzacțiilor efectuate până la 1 iunie 2017, pe motiv că practica Fiscului a fost una neunitară, neclară și aplicată diferențiat dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice. 

Cu alte cuvinte, legea anulează impozitele și contribuțiile sociale pentru dezvoltatorii imobiliari care au construit blocuri și locuințe, din cauza faptului că ANAF a inclus aceste venituri fie în categoria veniturilor din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, fie în categoria veniturilor din activități independente, fără ca organul fiscal să-și îndeplinească astfel rolul de „îndrumare și asistență”.

De altfel, în normele metodologice de aplicare a Codului fiscal se precizează că o persoană fizică care face tranzacții imobiliare, dacă ele sunt din patrimoniul personal, plătește impozit prin reținere la sursă, la notar, cu ocazia încheierii actelor notariale.

Practic, aceasta a fost și varianta aleasă de cei mai mulți dezvoltatori imobiliari persoane fizice, în detrimentul încadrării veniturilor obținute în categoria veniturilor din activități independente, ceea ce ar fi însemnat automat impozite mai mari (impozit de 16% pe venitul net și contribuțiile sociale aferente).

În aceste condiții, există numeroase persoane care au vândut mai multe imobile și au plătit impozit pe venit, ca o persoană fizică obișnuită care își vinde un imobil din patrimoniul personal, și nu impozit pe venituri din activități independente, așa cum ar fi trebuit să achite un dezvoltator imobiliar care, conform legii, desfășoară în fapt o activitate economică.

Așa cum era de așteptat, Legea nr. 29/2018 a stârnit numeroase controverse în spațiul public. Dacă unii au considerat că o astfel de „amnistie” fiscală permite dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice care intenționat nu s-au înregistrat ca PFA sau altă formă de organizare la Registrul Comerțului și ANAF să profite, alții laudă inițiativa parlamentară, considerând că statul trebuie să își asume greșelile din trecut.

Mai exact, este invocat faptul că reprezentanții ANAF au susținut multă vreme că impozitul trebuie reținut de notari, în ciuda faptului că în normele Codului fiscal este menționat că impozitul se calculează asupra venitului net anual, determinat pe baza datelor din contabilitate. 

Ulterior au apărut situații, în special în ultimii ani, în care Fiscul și-a schimbat percepția și a reconsiderat aceste venituri drept venituri din activități independente, motiv pentru care a început să emită decizii de impunere pentru impozitul de 16% și plata contribuției la sănătate.

Potrivit inițiatorilor, prin noua lege s-ar rezolva situația celor de bună-credință, cărora ANAF le-a impus obligații fiscale nedrepte, inclusiv dobânzi și penalități de întârziere, la care contribuabilii nu ar fi fost obligați dacă organul fiscal i-ar fi înștiințat cu privire la sarcinile fiscale și dacă ar fi abordat în aceeași manieră impozitarea veniturilor obținute de persoane fizice care acționează ca dezvoltatori imobiliari, adică transferă proprietăți imobiliare, altele decât cele folosite în scop personal.

Mai mult, se poate pune problema unei duble impuneri, spun susținătorii actului normativ, în cazul dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice care au plătit impozit pe venit din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal prin reținere la sursă de către notarii publici și care, în urma reconsiderării activității ca una independentă, au fost obligați să achite și impozit de 16% și contribuții sociale, fără a exista o procedură de compensare a obligațiilor fiscale datorate. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Flo check icon
    Carevasazica prost a fost ala de si-a facut societate si a cotizat 16 % la stat.........In timp ce baietii destepti care au cotizat mai putin iar diferenta au bagat-o in buzunar sau pe la partid ....scapa....faina tara avem!
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult