Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce rupe politica unește sportul: steagul Coreei unite și sora lui Kim Jong-un alături de președintele Coreei de Sud, cele mai puternice imagini ale ceremoniei de deschidere a Jocurilor olimpice de iarnă

Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang

(În imagine, președintele Coreei de Sud Moon Jae-in și soția sa o salută pe Kim Yo-jong, sora președintelui Coreei de Nord, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang 2018 la Stadionul Olimpic din Pyeongchang-gun, Coreea de Sud. // Foto: Jean Catuffe / Guliver/ Getty Images)

Pasionații de sport de mare performanță știu că în perioada 9 - 25 februarie se desfăşoară a 23-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă găzduită de Pyeongchang, Coreea de Sud.

La festivitatea de deschidere de la Pyeongchang am asistat cu toții la un moment istoric salutat și de șeful bisericii catolice Papa Francisc. Sportivii din Coreea de Sud și din Coreea de Nord au defilat împreună, reprezentând drapelul Peninsulei Coreea unificate.

Este pentru prima oară când nord-coreenii acceptă să participe la o ediție a Jocurilor Olimpice găzduită de sud-coreeni. Ediția de la Seul din anul 1988 au boicotat-o.

Ce nu poate să facă politica face sportul. Cele două state sunt duşmani de moarte, nu au avut nicio relație diplomatică de la sfârșitul războiului coreean, desfăşurat între anii 1950 -1953, nu există nici măcar un acord de pace. Este în vigoare doar un armistițiu încheiat în 1953. Între cele două țări s-a creat o zonă demilitarizată fortificată, lată de 4 km. Cu ocazia participării la Jocurile Olimpice, sportivii nord-coreeni au posibilitatea să vadă țara vecină.

Se spune că odată cu începerea războiului coreean, a început și războiul rece dintre Uniunea Sovietică și SUA. Conflictul a pornit din cauza acordului Aliaților în urma înfrângerii Japoniei în Al Doilea Război Mondial. Acel acord împărțea Peninsula Coreeană de-a lungul paralelei 38, americanii ocupând partea de sud, iar sovieticii partea de nord. Peninsula aparținuse Japoniei din anul 1910 până în 1945.

Cele două țări au luat-o pe drumuri diferite. Coreea de Sud e o țară dezvoltată și liberă, în timp ce Coreea de Nord e o țară comunistă, în care oamenii abia supraviețuiesc, nu au niciun drept să gândească și să se exprime liber.

În ultima vreme președintele nord-coreean a tulburat foarte mult apele în regiune, ameninţând Statele Unite ale Americii cu un atac neimaginabil, răspunzând astfel la exercițiile militare făcute de SUA și Coreea de Sud.

Comunitatea internațională e foarte îngrijorată de ceea ce face liderul nord-coreean cu realizarea a mai multe teste cu rachete balistice și două teste nucleare, încălcând rezoluțiile ONU.

Să sperăm că acest gest făcut de cele două țări coreene va conduce pe viitor și la alte lucruri bune în această regiune de pe continentul asiatic. Se tot spune că e inevitabil un conflict militar între SUA și Coreea de Nord. Îmi doresc ca înțelegerea din timpul Jocurilor Olimpice să le dea de gândit politicienilor că se poate ajunge la înțelegere pe cale diplomatică. Eu am o vorbă: „Orice problemă are o soluție, trebuie doar să lupţi pentru ea".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trecand peste doctrine, sa ne amintim ca si Germania a trecut prin ceva similar...de ce nu si cele doua Coreei ?. asta daca nu intervine maimutoiul de Trump cu vreun interes de tip "afacerizd".
    • Like 1
  • Corea de Nord nu e o tara. E doar o ferma de sclavi, detinuta de stapani perversi. Singura reactie decenta fata de ea este refuzul oricarei apropieri. Spectacolul pus in scena este jenant, nu arata altceva decat lipsa de consideratie fata de demnitatea umana. Comitetul olimpic si ocidentalii care aplauda nu fac decat sa cautioneze si sa legitimeze abominabilul.
    • Like 1
  • check icon
    E o mişcare politică deşteaptă a lui Kim Jong-Un ,dovedeşte că o fi nebun dar nu prost ,oricum e o miscare de imagine care va prinde mai ales in cercurile progresiste şi va fi încă o ocazie să-l beştelească pe Trump pt că nu-i aşa cele două Coreei s-ar înțelege de minune fără implicarea omului alb imperialist.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult