Într-un interviu acordat corespondentului CBS la Casa Albă, președintele american Donald Trump a vorbit despre posibilitatea de a răspunde militar Coreei de Nord dacă aceasta va face un test nuclear.
Foto: Guliver Getty Images
Trump a fost întrebat dacă faptul că Phenianul a testat o rachetă balistică nu înseamnă că presiunea administrației americane asupra ui Kim Jong-Un nu funcționează.
„Ei, bine, nu am spus: „Nu testați o rachetă”. Va face ce are de făcut. Dar înțelege că nu vom fi fericiți. Și vă spun că un om pe care am ajuns să îl plac și să îl respect, președintele Chinei, președintele Xi, cred că pune și el presiune. Dar până acum, poate nimic nu s-a întâmplat sau poate că s-a întâmplat. A fost o rachetă mică, nu a fost o rachetă mare. Nu a fost un test nuclear, era așteptat să facă acest lucru în urmă cu trei zile”, a declarat Donald Trump la CBS.
Trump despre Kim Jong Un: „He's a pretty smart cookie”
Corespondentul John Dickerson i-a cerut să explice ce înseamnă că nu vor fi fericiți, iar Trump a răspuns: „Nu voi fi fericit. Dacă face un test nuclear nu voi fi fericit. Și pot să vă spun că cred că nici președintele Chinei, care e un om foarte respectat, nu va fi fericit”.
Când jurnalistul a insistat, întrebând dacă acest „nu voi fi fericit” echivalează cu o acțiune militară, președintele SUA a replicat: „Nu știu. Vreau să spun vom vedea”.
Corespondentul CBS a vrut să știe de la Trump dacă China, care a fost în trecut aliatul Coreei de Nord, nu îl pune cumva la încercare. „Nu poți fi niciodată sigur de nimic, nu-i așa? Dar am dezvoltat o relația foarte bună. Nu cred că vor o Coreea de Nord destabilizată. Nu cred că vor să vadă asta. Cu siguranță nu vor să vadă teste nucleare din partea vecinului lor”, a declarat Trump.
Când i s-a cerut părerea despre liderul nord-coreean, Kim Jong Un, Donald Trump a răspuns: „Nu am, știți, niciun comentariu despre el. Oamenii se întreabă: „E sănătos?” Nu am nicio idee. Pot să vă spun asta și multor oameni nu le place când o spun, dar era un tânăr de 26-27 de ani când a preluat puterea de la tatăl său care a murit. În mod evident, are de-a fac cu oameni foarte duri, în mod special generalii și ceilalți. Și la o vârstă foarte tânără a fost capabil să își asume puterea. Foarte mulți oameni, sunt sigur, au încercat să îi ia puterea, fie că a fost unchiul său sau altcineva. Și a fost capabil să o facă. Așa că, în mod evident, e destul de șmecher (n.r. - în original: he's a pretty smart cookie) Dar nu mai putem lăsa să continue această situație, ce durează de o lungă perioadă. Și, sincer, de asta ar fi trebuit să se ocupe administrația Obama. De asta ar fi trebuit să se ocupe administrația Bush. Clinton”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu cred că-și permite Donald Trump să atace în Coreea așa, din senin, cu argumente à la George Bush. Dacă o face și reacția e un atac nuclear cu victime americane, ce va spune Trump națiunii? Că Kim Jong Un e de vină, pentru că nu l-a făcut suficient de fericit?