Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ce se întâmplă când șapte prieteni vechi se întâlnesc la cină și se uită unul în telefonul celuilalt

La fel ca în Sieranevada lui Cristi Puiu, acțiunea din Perfetti sconosciuti se petrece în mașină, în parcare și într-un apartament – doar că, în cazul lungmetrajului nr 10 al lui Paolo Genovese, mai arunci ocheade și în alte locuințe, fiindcă, desigur, așa e frumos și simplu să faci ca să fixezi background-ul personajelor (nu că ar merge, par toate o apă și un pământ). 

La fel ca în Sieranevada lui Cristi Puiu, avem de-a face cu un ensemble piece, însă aici e unul ceva mai accentuat, o sumă de infernuri domestice băgate sub preș în viața de zi cu zi, dar care intră acum în coliziune, iar spectatorilor le lipsește perspectiva călăuzitoare a unui Virgiliu. La fel ca în Sieranevada lui Cristi Puiu, personajele par nevorbite de veacuri de singurătate, și acum nu se mai pot opri, variind de la taclale până la cuvinte care schimbă vieți. Din nefericire, similitudinile se opresc aici: Perfetti sconosciuti e un film minor prin excelență.

Pe scurt, șapte prieteni vechi se strâng la cină. Trei formează cupluri în diverse stadii ale mariajului: Lele (Valerio Mastandrea) și Carlotta (Anna Foglietta) au copii relativ mici și locuiesc cu mama lui, Eva (Kasia Smutniak) și Rocco (Marco Giallini) dețin o fiică adolescentă, care își detestă mama, iar Bianca (Alba Rohrwacher) și Cosimo (Edoardo Leo) de-abia s-au luat și se pregătesc să producă moștenitori. Cireașa de pe tort e Peppe (Giuseppe Battiston), singurul divorțat din grup, dotat cu o nouă iubită, doar că nu le-o prezintă prietenilor, ea fiind „răcită”. 

Atmosfera are un aer benign, până când psihoterapeuta (?!) din gașcă, Eva, propune să împărtășească acea „cutie neagră a existenței noastre” care e telefonul mobil. Ca atare, pun toți telefoanele pe masă și fiecare vede mesaje de orice tip/aude toate convorbirile celorlați. 

După asta, potopul... Secrete adevărate și câteva false, dar nu toate secretele din dotare, ies la iveală pe bandă rulantă, cu un impact dezastruos și asupra cuplurilor, și asupra percepției de sine a fiecăruia.

Dramedioara lui Genovese are un tempo vioi, o oarecare delicatețe, dar la asta se adaugă absența umorului și superficialitatea, chiar și când vine vorba de implicații sociale grave. Actorii se achită de rol, însă imaginea duce lipsă de imaginație, iar muzica îți strepezește dinții. De mirare că a fost nevoie de cinci scenariști pentru un ping-pong de banalități, fraze de bun-simț și idei de doi lei, iar vestea și mai proastă e că lungmetrajul, premiat în Italia, ar putea avea parte de un remake internațional.

Filmul intră în cinemauri pe 28 aprilie.

Citesște mai multe cronici de film pe Scena9.

Articol de Alexandra Olivotto

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult