Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ce se taie, nu se fluieră. Se huiduie!

Cortina teatru

Comuniştii tăiau replici din piesele de teatru, PSD le taie banii, până la os, și le spune actorilor că și scheletul, ca recuzită, poate fi de folos.

Când Puterea ajunge să tâlhărească Teatrul ca să trăiască, e semn că în curând o să-i cadă cortina.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  O vedeți pe Țața Veorica &Comp înțelegând vreo piesă de teatru??
  • Like 1
 • Cred, cei 50 de tehnicieni din teatru, cam asa poti sa ii apreciezi, au aceeasi soarta ca si scolile de meserii distruse dupa revolutie, de structura piramidala a guvernarii care aduna multi cu mana intinsa.

  Aia sa fie problema bugetului, nu cei 270 de milioane de lei date partidelor, care ar fi angajat vro 10.000 de tehnicieni un an intreg, si care sunt cei mai strasnici aparatori ai spiritului din Constitutia Romaniei, atat la propriu, cat si la figurat.

  • Like 1
 • Dan Dinu Dan Dinu check icon
  "Ce-i de fapt un artist? Ca să produci artă ai nevoie de culori, cuvinte, sunete, metal, piatră, chipuri omeneşti sau cine mai ştie ce. Între viziunea ta interioară şi receptarea ei de către ceilalţi se interpune totdeauna ceva: o maşină de sris, o daltă, o pensulă, un pian. Artist e socotit cel care ştie să se folosească foarte bine de aceşti intermediari pentru a-şi concretiza cât mai mult şi cât mai exact viziunea. Dar cum să-i numeşti pe cei în care mocneşte un univers de o intensitate extraordinară şi care nu sunt capabili să mânuiască nici unul din aceşti intermediari? Poate dacă s-ar inventa ceva, un aparat sau un procedeu, ceva care să întruchipeze nemijlocit şi total spaţiul interior, ierarhiile artistice ar fi altele. Ar fi atunci recunoscuţi şi recompensaţi ascultătorii, privitorii, cititorii excepţionali, ai putea atunci să-ţi permiţi luxul să citeşti fără să mai fii nevoit să scrii (...)". - citat din "Vremea mînzului sec".

  Mulţumiri autorului!

  • Like 2
 • Eu nu le-aș mai da bani, e cazul să se profesionalizeze și să nu mai stea cu mâna întinsă. Am mai spus-o, numai noi avem milogi de dreapta și progresiști tot de dreapta iar un exemplu e chiar dreptaciul progresist dar atârnator la concerte și spectacole pe bani publici pe numele lui Tudor Chirilă. E plină România de oameni de dreapta atârnători, totul în numele culturii și valorii desigur. P. S. Observ că ,, valorile" României fie că vorbim de oameni de cultură sau mult lăudații IT-iști depind de pomana statului dar ce e drăguț e că ăștia ne explică nouă ,, pulimii " cum e cu dreapta, cu economia de piață și ne dau lecții despre succes. Mișto.
  • Like 2
  • @ Adrian Ionescu
   Corina check icon
   Să se profesionalizeze? Oamenii ăștia sunt deja profesioniști și muncesc. Organizarea, cine îi plătește și din ce - e o muncă de alt tip. Dacă nu și-o revendică nimeni cu respect pentru efortul lor, nu sunt ei de vină. Statul e principalul susținător al instituțiilor de cultură nu doar la noi.
   • Like 5
  • @ Adrian Ionescu
   Când ați fost ultima dată la teatru ? De câte ori pe lună mergeți la teatru, la operă sau la operetă ? Sunt instituții de cultură care nu ar putea supraviețui din încasările de spectacole. Cred că nici cele din orașele precum Paris, Viena, Berlin, Roma, etc., unde să zicem că se mănâncă cultură pe pâine, nu ar reuși să supraviețuiască doar din încasările de la spetacole.
   • Like 1
  • @ Adrian Ionescu
   Mai nenică, habar nu ai ce spui. Ai vrea profesioniști care să te pună in imposibilitatea de a frecventa o producție artistică din cauza prețului? Dar pentru cei ce nu gustă arta asta nu ar conta. Tv-ul este suficient și nu oricare tv. Cultura, e drept că nu toți sunt interesați de ea, trebuie sprijinită, să ajungă la toate categoriile socio-materiale. Numai așa educi un popor. In ce-l privește pe Tudor Chirila, se pare că ai o problemă personală. Sa fie din cauză ca face parte dintre criticii odioasei coaliții?!
   • Like 2
 • Roxana B check icon
  Problema este ca cei amatori de teatru nu prea au de unde sa dea bani (100 sau peste 100 lei) pe spectacol.
  Iar in Buc cel putin sint f multe spectacole care merita vazite.
  Apoi, cei care au bani nu sponsoreaza asemenea lucruri, pt ca majoritatea celor cu bani nu au interes pt teatru sau alte acte de cultura.Probabil ca asemenea sponsorizari nu sint deductibile la impozit.
  In Houston de ex, Opera, Teatrul samd sint sponsorate de cei care au facut bani, in general din petrol.
  Acesti bani se deduc din impozite.
  Vb unui amic" impozitarea te obliga sa fii generos in America"
  Unde nu exista teatre de stat, cinematografe de stat, etc.
  In Ro nu se poate.Din cauza saraciei
  Asta e
  • Like 2
 • Vlad check icon
  Le iau banii pentru ca au nevoie de ei pentru teatrul lor, unul mult mai mare.
  • Like 0
 • Partidul a dat, Partidul a luat, fie numele Partidului binecuvantat.
  • Like 6
 • dan check icon
  As prefera ca actoroi sa nu mai depinda de stat pentru ca vor fi folositi de partide pe post de mercenari.
  Am vazit actori buni care se balaceau in latrina 3 doar rpentru ca guvernul "le dadeau ceva la salariu pensie ...."
  • Like 5
  • @ dan
   Delia MC Delia MC check icon
   Asta ține doar de ei. Am văzut actori buni jucând in seriale gen telenovelă, acolo da, e vorba de bani. Dar să zburzi prin televiziuni de propagandă, spunând ceea ce evident nu crezi, asta e, scuzați, prostituție.
   • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult