Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Victor Rebengiuc: „Sunt disperat! De când aveam 15 ani, trăiesc în acest comunism”

Victor Rebengiuc, În fața ta

Foto: Vlad Bâscă

Victor Rebengiuc a ieșit în stradă împreună cu alți actori pentru a apăra îndependența justiției, fără de care libertatea românilor este pusă sub amenințare. Și spune că îl cuprinde disperarea când se gândește că în România comunismul este încă o prezență vie la 30 de ani de la Revoluție. 

„Sunt disperat! Sunt disperat, pentru că nu ma pot despărți de comunism. De când aveam 15 ani, trăiesc în acest comunism. Am făcut o revoluție, credeam că se vor schimba lucrurile, că vor veni oameni noi, cu altă mentalitate, că ne vom apropia de occident, dar bag de seamă că rămânem tot mai izolati, spunem că vrem să fim independenți, vrem să ne păstrăm demnitatea. Dar cine atentează la ea?”, a spus actorul, invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Protestul actorilor, a reprezentat o luare de poziție la adresa „modului în care e terfelită justiția, la adresa intenției puterii de a folosi justiția în interesul ei”, a explicat Victor Rebengiuc. Aceștia au fost acuzați de politicieni că nu înțeleg de ce se află acolo. 

„Înțeleg că am fost acuzați noi că nu știm despre ce e vorba când protestăm, primii care nu se pricep la ceea ce sunt puși să facă sunt chiar politicienii. De ce să mă acuze pe mine, care sunt actor de ani de zile, nu m-a izgonit nimeni din teatru, că îmi iau această măsură de protecție? Dar pe ei cine i-a pus acolo?”, a întrebat Rebengiuc.

Actorul crede că problema României acum este foarte adâncă, dar alegerile reprezintă un pas spre rezolvare. „Nu se rezolvă odată cu alegerile. Pui oameni acolo. Ei vor avea de luptat cu un sistem, pentru că toate instituțiile sunt încărcate cu oameni ai regimului care durează de 70 de ani. S-au mai schimbat, sunt eșalonul 2 sau 3. Vor încerca să își păstreze privilegiile. Nu vor zice: Au venit ăștia, ne spun să mergem cu Europa, hai să ne încolonăm și să tragem o horă frumoasă. Nu, se vor apăra”, avertizează Rebengiuc.

Este unul dintre motivele pentru care românii pleacă din țară. „Pleacă din țară pentru că văd că nu există niciun viitor și măsura de astăzi, cu alinața USR-PLUS (n.r. căreia BEC i-a respin cererea de înscriere în alegeri) îi face să-și dea seama cănu au niciun viitor, câtă vreme ăștia vor rămâne fixați la putere. Punctul zero. gata, s-a încheiat treaba, nu mai întreabă nimeni de unde ailuat banii, ce ai rămâne al tău și toți fraierii cărora le-ai luat banii nu mai au voie să spună nimic. O luăm de la zero, o să dăm legi să furăm fără să fim pedepsiți. O să facem o țară demnă și frumoasă, în care vom fi oameni bogați și puternici. Și cine va munci, pentru că toți vor pleca? Vor rămâne bătrânii, amărâții care nu mai au unde să fugă”, a spus Victor Rebengiuc.

Ediția „În fața ta” al cărei invitat este Victor Rebengiuc va fi difuzată sâmbătă, începând cu ora 13:30 la Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De 30 de ani mințim!Am crescut în minciună și continuăm în minciună!
  Reforme,simulări,statistici,angajamente .....față de noi, față de copiii noștri, .....!
  Am ajuns să trăim într-o țară în care simulăm cinstea,familia,prietenia....da,da..
  inclusiv mersul la biserică a devenit un fel de simulare a credinței , a credinței și evlaviei, dar de fapt tot ceea ce facem facem fără pic de credință!
  Românii fură mult,muncesc puțin șî se concentrează doar pe a face bani mulți ,bani mulți cu orice preț și în orice chip !
  • Like 0
 • Tot respectul MAESTRE.
  Venim din comunism,am trait in comunism.Odata cu lovitura de stat din 89,sa-mi fie cu iertare dar revolutie nu a fost,am cazut in capcana, ca am scapat de ei.Din pacate nu,sunt peste tot si ne conduc in continuare.
  Aceste fosile comunistoide s-au adaptat capitalismului, dar din pacate traiesc doar prin metehnele invatate de pcr-isti.Minciuna,hotie,dezinformare,etc.Aceasta subdezvoltare este mentinuta cu mare interes.Profita de oamenii din popor cu o educatie precara,arunca cativa lei bugetarilor ,pensionarilor si se pare ca lumea inca ii crede.Pana nu aruncam la lada de gunoi aceste ultime ramasite ale comunismului nu putem progresa ca natie, sa putem afirma ca suntem intr-o democratie cu bune si rele, dar fara acesti infractorii in cele mai inalte functii in stat.
  • Like 2
 • Comentariu 2: Acum mi-a picat fisa, acesta stanga, acest comunist, este un sistem comunitar falt, artificial, care nu poate construi nimic, in mod deductiv, scholastic, sau pe baza legii, doar uzitand de capitalism, sau de forta, nici una, nici alta nu reprezinta acesta stanga, ca si filozofie politica, si duce in final la distrugerea si decaderea acesteia.

  Dar nu numai ca duce la demolari de partid, dar si de stat, pe care acesta stanga il reprezinta in mod "normal", si intr-un fel acesta, este Povestea Mesterului Manole, unde femeia pe care el o zideste, ca sa reuseasca sa construiasca este tara, pe care o distruge inainte, pentru justificare.

  Sunt capabili intelectualii de stanga sa gasesca o solutie spirituala, inafara tezelor lui Marx, care par depasite ? asta este intrebarea.
  • Like 1
 • Facebook-ul continua sa schimbe lumea si Romania este si ea binecuvantata in acest sens, desi e greu sa iti da-i seama in ce sens se schimba, si cum se schimba, ca sa poti si tu participa la acesta schimbare.

  In Epistola lui Petru din biblie vorbeste despre acest lucru, si anume vorbeste despre duhul sfant, spunand "Daca vorbeste cineva, sa vorbeasca cuvintele lui Dumnezeu. Daca slujeste cineva, sa slujeasca dupa puterea, pe care i-o da Dumnezeu: pentruca in toate lucrurile sa fie slavit Dumnezeu prin Isus Cristos, a caruia este slava si puterea in vecii vecilor ! Amin."

  In literatura economica si sociologica de specialitate, se vorbeste de atitudine, adica de forma de participare spirituala pe care omul o exerseaza in societate, la servici, acasa. Acum nu analizez tehnic acest lucru, dar bunul simt imi spune, ca cel mai mare castig al acestui mediu, este bucuria spiritului, care isi gaseste imaginea in oglinda in Facebook.

  Nu este singura forma, dar este una din esentele fundamentale ale identitatii individuale, care numai un om ca Victor Rebenciuc o poate exprima in mod liber, restul avem nevoie de ajutor.

  Acesta schimbare nu o intelege stanga, care nu construiesc, sau nu mai construiesc. Ceausescu a imbogatit Romania, prin faptul ca a construit cat toate grupurile care au condus Romania, de la infiintarea ei, un punct bun, pe care stanga este incapabila sa il foloseasca, de ce ?, pentru ca sunt incapabili sa inteleaga constructia spitituala a unei societati, de la spititul individual, la spiritul comunitar. Acesta este falimentul stangii, la care, contribuie din plin coruptia, nepotismul, analfabetismul cultural, imposibilitatea intelegerii ideologie, sau a controlului dinamiicii de grup, si multe altele care practic ii demoleaza, pana la disparitie.

  Sper sa citeasca cineva de stanga, aceste lucruri. Carpe Diem.
  • Like 0
  • @ Liviu Dan Baltatu
   Domnule, sper ca ai scris ironic ceea ce ai scris!
   • Like 0
  • @ dordetine
   Chiar si un pic de autoironie ... iar pe Ceausescu l-am judecat istoric ...
   • Like 0
 • Efectiv, om conectat la realitate, nu conteaza varsta, cand esti un om cu simt civic si cu iubire de adevar si de dreptate! Chiar in acest colt de lume cu oameni comozi si cu mintea confuza, rezista fibra tare de roman darz in sensul binelui comun si al evolutiei spre civilizatie si progres, nu se pleaca toti in fata mediocritatii si a promiscuitatii, ce ne-au invadat ca buruienile
  • Like 2
  • @ Adriana Negruti
   Perfect adevarat, multumesc de inspiratie, am comentat si eu.
   • Like 0


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult