Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Victor Rebengiuc: „Sunt disperat! De când aveam 15 ani, trăiesc în acest comunism”

Victor Rebengiuc, În fața ta

Foto: Vlad Bâscă

Victor Rebengiuc a ieșit în stradă împreună cu alți actori pentru a apăra îndependența justiției, fără de care libertatea românilor este pusă sub amenințare. Și spune că îl cuprinde disperarea când se gândește că în România comunismul este încă o prezență vie la 30 de ani de la Revoluție. 

„Sunt disperat! Sunt disperat, pentru că nu ma pot despărți de comunism. De când aveam 15 ani, trăiesc în acest comunism. Am făcut o revoluție, credeam că se vor schimba lucrurile, că vor veni oameni noi, cu altă mentalitate, că ne vom apropia de occident, dar bag de seamă că rămânem tot mai izolati, spunem că vrem să fim independenți, vrem să ne păstrăm demnitatea. Dar cine atentează la ea?”, a spus actorul, invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Protestul actorilor, a reprezentat o luare de poziție la adresa „modului în care e terfelită justiția, la adresa intenției puterii de a folosi justiția în interesul ei”, a explicat Victor Rebengiuc. Aceștia au fost acuzați de politicieni că nu înțeleg de ce se află acolo. 

„Înțeleg că am fost acuzați noi că nu știm despre ce e vorba când protestăm, primii care nu se pricep la ceea ce sunt puși să facă sunt chiar politicienii. De ce să mă acuze pe mine, care sunt actor de ani de zile, nu m-a izgonit nimeni din teatru, că îmi iau această măsură de protecție? Dar pe ei cine i-a pus acolo?”, a întrebat Rebengiuc.

Actorul crede că problema României acum este foarte adâncă, dar alegerile reprezintă un pas spre rezolvare. „Nu se rezolvă odată cu alegerile. Pui oameni acolo. Ei vor avea de luptat cu un sistem, pentru că toate instituțiile sunt încărcate cu oameni ai regimului care durează de 70 de ani. S-au mai schimbat, sunt eșalonul 2 sau 3. Vor încerca să își păstreze privilegiile. Nu vor zice: Au venit ăștia, ne spun să mergem cu Europa, hai să ne încolonăm și să tragem o horă frumoasă. Nu, se vor apăra”, avertizează Rebengiuc.

Este unul dintre motivele pentru care românii pleacă din țară. „Pleacă din țară pentru că văd că nu există niciun viitor și măsura de astăzi, cu alinața USR-PLUS (n.r. căreia BEC i-a respin cererea de înscriere în alegeri) îi face să-și dea seama cănu au niciun viitor, câtă vreme ăștia vor rămâne fixați la putere. Punctul zero. gata, s-a încheiat treaba, nu mai întreabă nimeni de unde ailuat banii, ce ai rămâne al tău și toți fraierii cărora le-ai luat banii nu mai au voie să spună nimic. O luăm de la zero, o să dăm legi să furăm fără să fim pedepsiți. O să facem o țară demnă și frumoasă, în care vom fi oameni bogați și puternici. Și cine va munci, pentru că toți vor pleca? Vor rămâne bătrânii, amărâții care nu mai au unde să fugă”, a spus Victor Rebengiuc.

Ediția „În fața ta” al cărei invitat este Victor Rebengiuc va fi difuzată sâmbătă, începând cu ora 13:30 la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ,,Traim in comunism" se traduce prin faptul ca exponentii si profitorii fostei puteri comuniste, o minoritate atotputernica, a declansat un capitalism diform cu o economie de piata caricaturizata si o libertate ,,originala". Nu au continuat sa practice comunismul pentru ca, intr-adevar, risca sa fie mai greu si pentru ca nu le convenea. Dar ce le convine lor nu convine poporului. Si intrucit situatia se perpetueaza de trei decenii, dupa un rodaj anterior de salbaticire de 10 ani, da traim cu otrava comunismului remananta in singe.
    Putem sa scriem ce vrem, sa plecam, sa demonstram (dar nu chiar atit de liber cit pare), avem piata libera de produse (cu ceva stifturi). Alegem liber, dar un Partid-stat unic are frîiele si manipuleaza alegatorii prin metode de premiu Nobil (la propriu). Agentii economici de succés sint cei agreati de partidul-stat.
    Asta a fost tirgul, sa ne alegem cu ceva ca sa nu bata la ochi.
    A... mai avem si coruptie ucigatoare. Dar fiind subterana, se cheama ca nu exista si ne mai iese si noua ceva.
    • Like 0
  • Cri check icon
    Marele nostru actor Victor Rebengiuc exagereaza afirmand ca traim ( inca ) in comunism. Eu ii amintesc, cu tot respectul, ca inainte de 1989 nu ar fi putut emite nicio critica publica la adresa conducerii comuniste de atunci fara a risca arestarea si incarcerarea in beciurile Securitatii.
    In anul de gratie 2019, toti cei care critica "ciuma rosie" pot face acest lucru fara a risca absolut nimic. Nu se poate exemplifica cu nici macar cu un singur caz in care vreun concetatean de-al nostru sa fi criticat PSD-ul, oricat de dur si de vituperant, care sa fi suferit cea mai mica represiune din parte Puterii actuale.
    Cu numai cativa ani in urma, pe vremea Basescului, criticii regimului au avut de infruntat de la bastoanele jandarmilor ( cazul cetatenilor obisnuiti ) pana la procese inscenate si condamnari abuzive ( cazul unor ziaristi sau politicieni care se opuneau regimului Basescu-Boc ).
    Nu imi amintesc ca dl. Regengiuc sau alti critici de astazi ai PSD sa fi protestat la adtresa batausilor in uniforma de jandarmi care i-au rupt in bataie piciorul unui tanar protestant ( victimei i-a fost amputat un picior datorita loviturilor salbatice ale jandarmilor din acea vreme ).
    Marele ""aparator"" al Justitiei Victor Rebengiuc nu obsarva insa nenumaratele abuzuri comise de unii dintre procurori si judecatori, soldate cu inchisoare sau arestari preventive prelungite pe luni de zile si care au dus la distrugerea vietii, carierei profesionale si a familiilor unora dintre victimele abuzurilor din Justitie.
    Cel mai recent caz il constituie achitarea judecatorului Grebla, dupa ce ani de zile acesta a fost umilit si bagat la puscarie pentru niste acuzatii inventate, spulberate in finat le Instantza suprema. Ii da cineva inapoi acestui om cariera profesionala distrusa si anii petrecuti in beciurile arestului preventiv, a fost cineva pedepsit pentru acest abuz al Justitiei ? Evident ca nu.
    Cazul lui Grebal este mediatizat datorita notorietatii fostului judecator de la CCR, dar in tara, oare cati cetateni ""anonimi"" au suferit aceleasi mecanisme abuzive ale sistemului judiciar fara ca presa sa afle ?
    Dar aceste realitati par sa nu fie importante pentru marele actor, in lupta sa cu ""comunismul"" ....
    • Like 0
  • Ion check icon
    Din căte știu eu, Dl. V. Rebenciuc este de etnie găgăuză. Îmi este greu să înțeleg ce ar fi fost astăzi acest mare actor dacă nu se forma ca om și actor în perioada de dinainte de 1990?
    • Like 1
    • @ Ion
      Talentul sau l-a creat, nu comunismu, care, probabil i-a limitat talentul la granitele tariil E greu de inteles ce contradictie constatati dv. Intre etnie si calitatile sale!
      • Like 0
    • @ Ion
      Imi e greu sa inteleg ce ar fi fost Ion daca nu se forma ca Ion, si asa mai departe.
      • Like 1
  • De 30 de ani mințim!Am crescut în minciună și continuăm în minciună!
    Reforme,simulări,statistici,angajamente .....față de noi, față de copiii noștri, .....!
    Am ajuns să trăim într-o țară în care simulăm cinstea,familia,prietenia....da,da..
    inclusiv mersul la biserică a devenit un fel de simulare a credinței , a credinței și evlaviei, dar de fapt tot ceea ce facem facem fără pic de credință!
    Românii fură mult,muncesc puțin șî se concentrează doar pe a face bani mulți ,bani mulți cu orice preț și în orice chip !
    • Like 3
    • @ Adina Maria
      Eu aș spune că de 74 de ani de când am fost cotropiți de bolșevici este această situație.
      • Like 0
    • @ Adina Maria
      Sunteti jenant! Jandarmeria "lui Basescu" a fost bebelus nevinovat in comparatie cu cea "a lui" Carmen Dan. Cu ce a gresit VR cand a spus ca s-au facut si se fac imprumuturi enorme si s-au marit salariile si pensiile bugetarilor in dauna viitorului tarii? Si, da, guvernantii mimeaza democratia cu o mentalite comunista si un discurs antioccidental.
      • Like 1
  • Tot respectul MAESTRE.
    Venim din comunism,am trait in comunism.Odata cu lovitura de stat din 89,sa-mi fie cu iertare dar revolutie nu a fost,am cazut in capcana, ca am scapat de ei.Din pacate nu,sunt peste tot si ne conduc in continuare.
    Aceste fosile comunistoide s-au adaptat capitalismului, dar din pacate traiesc doar prin metehnele invatate de pcr-isti.Minciuna,hotie,dezinformare,etc.Aceasta subdezvoltare este mentinuta cu mare interes.Profita de oamenii din popor cu o educatie precara,arunca cativa lei bugetarilor ,pensionarilor si se pare ca lumea inca ii crede.Pana nu aruncam la lada de gunoi aceste ultime ramasite ale comunismului nu putem progresa ca natie, sa putem afirma ca suntem intr-o democratie cu bune si rele, dar fara acesti infractorii in cele mai inalte functii in stat.
    • Like 2
  • Comentariu 2: Acum mi-a picat fisa, acesta stanga, acest comunist, este un sistem comunitar falt, artificial, care nu poate construi nimic, in mod deductiv, scholastic, sau pe baza legii, doar uzitand de capitalism, sau de forta, nici una, nici alta nu reprezinta acesta stanga, ca si filozofie politica, si duce in final la distrugerea si decaderea acesteia.

    Dar nu numai ca duce la demolari de partid, dar si de stat, pe care acesta stanga il reprezinta in mod "normal", si intr-un fel acesta, este Povestea Mesterului Manole, unde femeia pe care el o zideste, ca sa reuseasca sa construiasca este tara, pe care o distruge inainte, pentru justificare.

    Sunt capabili intelectualii de stanga sa gasesca o solutie spirituala, inafara tezelor lui Marx, care par depasite ? asta este intrebarea.
    • Like 1
  • Facebook-ul continua sa schimbe lumea si Romania este si ea binecuvantata in acest sens, desi e greu sa iti da-i seama in ce sens se schimba, si cum se schimba, ca sa poti si tu participa la acesta schimbare.

    In Epistola lui Petru din biblie vorbeste despre acest lucru, si anume vorbeste despre duhul sfant, spunand "Daca vorbeste cineva, sa vorbeasca cuvintele lui Dumnezeu. Daca slujeste cineva, sa slujeasca dupa puterea, pe care i-o da Dumnezeu: pentruca in toate lucrurile sa fie slavit Dumnezeu prin Isus Cristos, a caruia este slava si puterea in vecii vecilor ! Amin."

    In literatura economica si sociologica de specialitate, se vorbeste de atitudine, adica de forma de participare spirituala pe care omul o exerseaza in societate, la servici, acasa. Acum nu analizez tehnic acest lucru, dar bunul simt imi spune, ca cel mai mare castig al acestui mediu, este bucuria spiritului, care isi gaseste imaginea in oglinda in Facebook.

    Nu este singura forma, dar este una din esentele fundamentale ale identitatii individuale, care numai un om ca Victor Rebenciuc o poate exprima in mod liber, restul avem nevoie de ajutor.

    Acesta schimbare nu o intelege stanga, care nu construiesc, sau nu mai construiesc. Ceausescu a imbogatit Romania, prin faptul ca a construit cat toate grupurile care au condus Romania, de la infiintarea ei, un punct bun, pe care stanga este incapabila sa il foloseasca, de ce ?, pentru ca sunt incapabili sa inteleaga constructia spitituala a unei societati, de la spititul individual, la spiritul comunitar. Acesta este falimentul stangii, la care, contribuie din plin coruptia, nepotismul, analfabetismul cultural, imposibilitatea intelegerii ideologie, sau a controlului dinamiicii de grup, si multe altele care practic ii demoleaza, pana la disparitie.

    Sper sa citeasca cineva de stanga, aceste lucruri. Carpe Diem.
    • Like 0
    • @ Liviu Dan Baltatu
      Domnule, sper ca ai scris ironic ceea ce ai scris!
      • Like 0
    • @ dordetine
      Chiar si un pic de autoironie ... iar pe Ceausescu l-am judecat istoric ...
      • Like 0
  • Efectiv, om conectat la realitate, nu conteaza varsta, cand esti un om cu simt civic si cu iubire de adevar si de dreptate! Chiar in acest colt de lume cu oameni comozi si cu mintea confuza, rezista fibra tare de roman darz in sensul binelui comun si al evolutiei spre civilizatie si progres, nu se pleaca toti in fata mediocritatii si a promiscuitatii, ce ne-au invadat ca buruienile
    • Like 2
    • @ Adriana Negruti
      Perfect adevarat, multumesc de inspiratie, am comentat si eu.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult