Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce se va întâmpla cu persoanele cu dizabilități, dacă extremiștii ajung la putere? Istoria ne dă un avertisment clar

Persoane cu dizabilități

 Foto: Inquam Photos/ George Călin

În ultimele săptămâni, societatea românească a fost cuprinsa de o avalanșă de emoții, frici, discursuri polarizante, extremiste, care ne-au aruncat în doua tabere, auzind tot mai des întrebări care ne provoacă să gândim critic: Ce se va întâmpla cu România după ce oamenii își vor alege președintele? Cum vor arăta următorii patru ani? Vom evolua spre o societate europeană, deschisă și progresistă? Ne vom întoarce într-un trecut sărac și dureros? Ce va fi de acum încolo?

În lumina ultimelor evenimente este esențial să reflectăm asupra locului persoanelor cu dizabilități, o minoritate care reprezintă 15% din populația globului, grupurile vulnerabile, aflându-se în cel mai mare risc atunci când în societate apar tendințe de extremism, acestea pot alimenta intoleranța, reducând șansele de integrare, stigmatizând diversitatea.

În ultimele două secole, istoria persoanelor cu handicap reflectă o evoluție complexă, de la marginalizare și cruzime extremă la recunoașterea drepturilor și promovarea demnității acestora, incluziunea, diversitatea și acceptarea fiind piloni ai unei societăți sănătoase, iar pentru a clădi acești piloni a fost nevoie de ani și educație.

România a făcut progrese semnificative în recunoașterea drepturilor persoanelor cu dizabilități, după integrarea în Uniunea Europeană.

În ultimii 30 ani societatea românească a crescut remarcabil privind drepturile și șansele persoanelor cu dizabilități și este crucial să continuăm demersul. În perioada comunistă, persoanele cu dizabilități din România au fost adesea izolate în instituții de stat, care funcționau mai degrabă că spații de segregare decât că centre de îngrijire. În anii ’70 și ’80, regimul Ceaușescu a promovat o imagine a „societății perfecte”, în care persoanele cu infirmități erau văzute ca fiind incompatibile cu idealurile unui stat socialist prosper. Cazul de la Cighid, de exemplu, a devenit un simbol al suferinței: peste 137 de copii cu dizabilități muriseră acolo între 1987 și 1990, din cauza condițiilor insalubre și a malnutriției. Practicile acelei perioade reflectă o ideologie extremă, care nu doar că marginaliza, dar ignora complet drepturile fundamentale ale acestor persoane. Reflectă o nepăsare cruntă față de om și fata de condiția umană.

Acest trecut arată cum politicile bazate pe excludere și lipsa empatiei pot conduce la abuzuri sistematice. Este un avertisment clar despre pericolele extremismului în orice formă și un apel la construirea unei societăți bazate pe respect, diversitate și acceptare, o societate cu deschidere europeană, la intersecția responsabilității, civismului și a competențelor emoționale. Inteligența emoțională joacă un rol esențial în construirea unui sistem care valorizează individul și pune accent pe capacitatea acestuia de a lua decizii corecte și informate.

În ultimele zile, în multe contexte, ne aflăm în dificultatea de a comunica și de a argumenta non-violent, oamenii având reacții pasiv-agresive, ironice, opinii bazate pe credințe și trăiri personale, păreri contradictorii și prea puțin spațiu interior pentru a asculta și a argumenta pașnic.

Este nevoie să fim vigilenți față de orice formă de retorică, de abordare care diminuează drepturile fundamentale ale omului, care instigă la dezbinare și care ne-a adus practic în momentul prezentului: doua tabere ale aceleiași țări, măcinate de multe griji, îndoieli și întrebări.

Cred că educația este în continuare cheia în formarea unei generații deschise, tolerante și informate, iar noi profesorii jucăm un rol esențial în cultivarea spiritului democratic, liber, al gândirii critice, al educației emoționale și al compasiunii.

Fiecare dintre noi are responsabilitatea de a sprijini o societate care îmbrățișează diversitatea, în toate formele ei, însă puțini sunt educați să o facă. 

Mă tem că în acest moment suntem într-un moment crucial, în care participarea la vot înseamnă mai mult decât o alegere politică; este un act de solidaritate cu valorile democrației și un gest aproape disperat de a respinge extremismul, hrănit din frica, furie, neputință și lipsa de înțelegere profundă a valorilor umane.

Oamenii cu dizabilități au fost și rămân în continuare o categorie vulnerabilă, care are nevoie de toate urmele de compasiune și respect pe care încă le mai avem în noi, iar cei care au dreptul să aleagă pentru ei să o facă responsabil. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Desi e la cel mai jos nivel intelectual, multi neomarxisti, care se considera muuult mai destepti decat oponentii lor, chiar cred propaganda asta mizerabila!
    • Like 4
    • @ Filip Calin
      Am apasat gresit like. Nu, nu ti-amd at like. Neomarxistii ca neomarxistii, dar la ce nivel intelectual sunt cei ce voteaza calin georgesu, dupa ce i-au ascultat elucubratiile aberante, ( presupunand ca au votat in cunostinta de cauza nu inconstient. Sau o fi fost doar AI-ul?!), sosoaca, g. simion sau pot? Pe cei cu psd si "noii" liberali ii stim deja.
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Alt articol de propaganda neo-marxistă care trâmbițează conceptele inculturii woke. Bine ca dacă are loc un cataclism când oameni valizi au probleme existențiale și se luptă pentru supraviețuire se mai discută de cei care mai au și alte probleme. Aici se vede decadența la care s-a ajuns și alocarea greșită a resurselor care derivă de acolo. Apoi iarăși se găsesc unii cu diversitatea în gură când vine vorba de astfel de cazuri, ceea ce este de-a dreptul caragialesc, pentru că în numele acestei marote trebuie să avem și noi faliții noștri, altfel nu vom fi compleți.
    • Like 5
    • @ Mihai
      Ce legatura are diversitatea cu dizabilitatile? Combati de dragul de a combate.
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Deja devine penibilă "panica" asta indusă! Nu este Germania anilor '30, terminați cu prostiile, vă decredibilizați complet !
    • Like 6
    • @ RazvanP
      Ei prostii...Georgescu a spus ce ar face dacă ar ajunge președinte...
      • Like 2
    • @ Valeriu Dinulica
      RazvanP check icon
      A spus că readuce "azilele groazei"?
      • Like 3
    • @ RazvanP
      Inseamna ca: ori nu ai auzit declaratiile aberante ale acestui dezechilibrat mintal ori esti de acord cu ele. Aici nu era vorba de germania, cu toate ca daca observam ce se intapla pe acolo........... ci de romania
      • Like 0
    • @ RazvanP
      La fel de grav, va readuce gulgul. La fel ca la stalinisti, tot cu ajutorul scursorilor societatii.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Nu e nevoie să le-aducă cineva....Vin ele singure....odată cu dictatura gurului georgescu...
      • Like 0
  • pixel check icon
    în america o fată de cinșpe ani s-a dus cu sorcova de asalt semiautomată (că legea nu permite automată) în școală (creștină) să-și sorcovească profesorii și colegii. întreb: ce n-au (statul, societatea, democrația numero uno)? că lege de protejat fabricanții de arme împotriva proceselor au (PLCAA). în anul ce-l părăsim au fost doar 103 zile fără mass shootings, au fost 546 de sorcoviri ce-au produs 648 de morți. în sistemul de educație american. nu strică, din când în când, un duș rece tip restart cognitif.
    BOR se teme de ecumenism dar ecumenismul e deja fapt: toată planeta a ales religia ipocriziei absolute. și-n lumea ipocriziei luminița e doar farul locomotivei.
    • Like 3
    • @ pixel
      BOR se teme doar de pierderea privilegiilor...altceva nu contează ...
      • Like 4
  • Asta e chiar o propagandă mizerabilă. Una la mână suveraniștii NU sunt extremiști. Extremiști erau de exemplu fasciștii lui Hitler care exterminau fizic evreii. Suveraniștii noștri nu vor decât o relație mai demnă cu UE și NATO, ceea ce e foarte bine. Fără crime, fără discriminări, fără gânduri rele în general. Unde vedeți voi propagandiștii, la ei, extremism?!?!? Apoi, a doua la mână, de unde până unde spaima asta artificială că, în cazul unui regim suveranist, vor avea de suferit persoanele cu dizabilități? Vom deveni noi românii, brusc, din oameni, neoameni? Așa bună părere aveți despre noi? În plus, vom fi în continuare în UE și NATO, cu care vom împărtăși aceleași valori ce țin de progres și civilizație. Dar atenție! NU de progresism, așa cum spuneți. Faceți voit confuzia de termeni între dorința de progres (care e benefică și aducătoare de civilizație) și progresism (care e doar o ideologie politică mizerabilă și care sper că o să dispară cât de curând).
    • Like 5
    • @ Dan Cojocaru
      Sunt extremiști...anti-europeni..pro -putiniști...Nu așa se exprimă...? Ei vor dictatură...Ce face dictatura...? îi vânează și-i omoară pe cei care au alte opinii decât cele permise.....Suveraniștii noțtri sunt niște fascistoizi ...deocamdată în fașă...care dacă ajung la maturizare...ne vor căsăpi...Nu vor face altceva pentru că nu cunosc altceva....
      • Like 6
    • @ Valeriu Dinulica
      Bravo, ai repetat bine ce ți-a inoculat propaganda globalistă în timp ce tu ești în transă hipnotică. Dar dacă te vei trezi din transă și vei judeca un pic cu propriul cap s-ar putea să vezi lucrurile diferit. Sau nu, dar oricum nu e rău să încerci. Mai bine e să judeci cu propriul cap (oricum ai face-o) decât să fii doar un patefon stricat care repetă la nesfârșit placa propagandei, nu crezi? Parcă ziceai că în democrație sunt păreri diverse libere să se exprime, nu trebuie să repetăm toți în cor opiniile oficiale, nu-i așa?
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Părerile sunt păreri...amenințările sunt altceva decât păreri......Democrația nu vine de la sine...ea trebuie în permanență apărată...dacă e nevoie chiar cu arma în mână...Descreerați de dreapta sau de stânga sunt la fel...Extremele sunt unite prin metodele lor violente...criminale de a se manifesta ....
      • Like 1
    • @ Valeriu Dinulica
      Asta cred și eu, că democrația trebuie apărată, dar în mod tot democratic, adică la vot. Arma în mână să o lăsăm pentru situațiile în care țara ar intra, Doamne-ferește, în război cu altă țară. La intern dezavuez și mă delimitez de orice violență fizică între români, dar nici nu cred că e vorba de așa ceva acum, din partea nimănui. În ultima vreme propaganda celor de la vârful statului (în frunte cu Johannis) tot încearcă să impună ideea de pericol, de agresiune, de rebeliune legionară, de agresiunea Rusiei, de presupusa dictatură a suveraniștillor, toate fiind însă aberații, emise doar cu scopul de a-și justifica propriile mizerii antidemocratice, cum ar fi anularea alegerilor de către CCR, de exemplu. De asta trebuie să ne fie frică (și să votăm în consecință): de anularea democrației de către puterea momentului, nu de cai verzi pe pereți imaginați de propagandă.
      • Like 0
    • @ Valeriu Dinulica
      Radsub Radsub check icon
      cam cum o apara iliescu cu minerii? dragnea cu jandarmii? kwj cu ccr?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Există atât pericolul legionar cât și pericolul agresiunii rusiei...Acestea nu sunt teme inventate...Rusia propaga prin trolii ei, ideea că pericolele enunțate ar fi inventate...
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Va salut! Gestul ccr a fost, pentru moment, salvarea asa zisei natii de intoarcerea cu, cel putin, 35 de ani. Asta ca sa nu ma obosesc sa calculez de la perioada dictaturii si faradelegilor legionare. Din fericire am avut bunici, traitori la Iasi, pana la invazia sovieticilor, care mi-au relatat ce au insemnat legionarii, dar si "binefacerile" cu sila ale : niet tavarisci PROTECTOR ". Daca nu intelegi ce spun afla ca asa pretindeau sovieticii ca sunt. Am reactionat pentru ca am vazut din comentariile, stufoase ca deobicei, ca nu-ti convine ca a oprit 2 scelerati ( includ si hidosenia isterica rusopupincurista sosoaca ) de la accede la butoane. Era bine si pe huliganul simion impreuna cu sleahta de cotarle turbate. Nu e bine nici cu psd ciolacu, nici cu pseudoliberalii, nici cu infantilii arivisti usr, dar ar fi fost un dezastru kremlingeorgescu. Daca nu ai interese obscure recunosti, in sinea ta macar, ca asta, cg, este un dement scelerat, o marioneta iresponsabila in mana lui putin, un imperialist "rosu". Trebuie sa admiti ca aceasta " binefacere" numita comunism s-a instaurat si mentinut numai prin teroare, crima, furt, de orice natura, minciuna si a profitat de toate scursorile societatii pentru atingerea scopurilor.. Eu am gustat acea vreme si nu o mai accept sub nicio forma. Si nici nu am uitat nimic.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Salutări și ție. N-are rost să ne vorbim cu dumneavoastră fiindcă 1) suntem cunoștințe vechi și 2) te văd în continuare cu aceleași antipatii politice, la fel de pasional și de liber la gură, deci mă aștept cât de curând să-mi sari la beregată ca pe vremuri. Uite cum trece timpul, mă apucă și nostalgia... Până una alta sper că ești sănătos și hai să (re)începem....
      Ce a făcut CCR e o mizerie antidemocratică. Nu e vorba că a scăpat țara de unul dintre candidați, care era controversat. E vorba că acest lucru trebuia tranșat LA VOT. CCR nu trebuie să fie o instanță care ne apără de votul nostru. Noi înșine, prin vot, cum ne așternem așa vom dormi. Nu suntem noi, națiunea, ca niște copii imbecili, pentru care trebuie să ia părinții (adică CCR și alte autorități statale) deciziile importante. Suntem (sau ar trebui să fim că nu prea mai suntem) o democrație. Denumirea vine de la grecescul ”demos” care înseamnă popor și ”kratos” care înseamnă putere. Deci PUTEREA POPORULUI, așa cum e el: prost, deștept, retrograd, evoluat etc. Noi acum suntem nu în democrație, ci în ”CCRcrație”. Și zicem de CCR fiindcă ea a executat decizia mizerabilă, dar hotărârea s-a luat mai sus, la nivel de președinție (Johannis) care probabil că fost și el impulsionat de la nivelul Comisiei Europene, în sensul de: fă, bă ceva, nu sta ca momâia, că vă trag ”extremiștii” preșul de sub picioare. Mai departe, după decizia CCR, tot ce s-a vehiculat și se vehiculează în spațiul public sunt simple BAZACONII, scoase de propagandă, care nu mai știe cum să justifice, cu o aparență cât de cât legală, ce s-a întâmplat. Ai văzut declarația lui Johannis de ieri de la Bruxelles? A confirmat fără să vrea că nu există nicio dovadă de ingerințe străine în alegeri, că cică e greu să se urmărească firul atacurilor, că trec prin diferite servere din lumea largă și bla bla bla și iar bla bla bla. Păi dacă NU au fost dovezi (și NU au fost), de ce ați făcut mizeria de anulare și acum căutați dovezi post factum? Păi fiindcă motivul real a fost eliminarea unui candidat care i-a speriat. Și i-a speriat nu fiindcă îi doare pe ei undeva de țară. ci fiindcă urma să aibă ei de suferit grav. Urma să-și piardă toată puterea, influența și probabil să înfunde și pușcăria. De asta toată această zbatere, restul sunt povești. Și a propos de legionarii la care te referi: cine sunt legionarii? Despre ce legionarism vorbești? Astea sunt tot scorneli ale propagandei care se zbate în propriile minciuni. Înțeleg să dezavuezi legionarismul lui Zelea Codreanu în România. Te asigur că și eu sunt total de aceeași parte, dar înțelege rogu-te că Potra, Sechila & Co NU au nimic de-a face cu Zelea Codreanu și NU puneau la cale nicio răzmeriță. Toate, repet, sunt simple scorneli. Nu-i mai crede pe nemernicii din vârful statului. Până acum erai mai realist în concepții, nu te repezeai să înghiți pe nemestecate orice râgâie îmbuibații ăstia și îmbătrâniții în rele de la vârful statului. Acum ești, în mod ciudat, tentat să te uiți în gura lor și să-i creditezi cu bună credință, tocmai pe ei, cei împotriva cărora te luptai până nu demult. Da, Georgescu, deși e inteligent și cu experiență (a lucrat vreo 17-18 ani pe la ONU ca raportor oficial, nu la șters podele, în timp ce alții care-l critică acum se jucau cu... în tărână), totuși nu a fost prea cunoscut în țară. Iar acum ce să zic? E un tip să zicem... controversat. Adică e și deștept și nărod în același timp. E cu siguranță total deosebit de toți cei pe care i-am văzut prin peisaj până acum și a băgat spaima în toți că se vor duce pe copcă. Teoretic de așa ceva ar avea nevoie poporul, adică să fie cineva care lucrează în interes național și dă de pământ cu tot sistemul corupt care s-a înrădăcinat în țară. Dar fiindcă e un personaj controversat, e imprevizibil. E posibil să aibă ceva sămânță de dictator și să depărteze cumva țara de drumul european. Poate da, poate nu. Realist vorbind, nu știm sigur cum ar fi cu el. Poate fi excelent sau poate fi un dezastru. Dacă vrem ceva sigur e bine să evităm un astfel de candidat. Care era lozinca PSD-ului și a lui Ciolacu în campanie: ”Calea SIGURĂ pentru România.” Poftim: cine vrea siguranță și ”stabilitate” o poate avea. Dar dacă românii în majoritatea lor sunt dispuși să riște, asta e situația, cine e CCR asta și Johannis ăsta și Ursula asta ca să-i oprească? Și cu ce drept?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Despre romani nu am, in niciun caz, o parere buna. Asta este o alta discutie. Daca ai incredere in declaratiile suveranistilor, in special in cele ale lui cg sau sosoaca, nu-l exclud nici pe simion, esti naiv. Revezi vizitele sosoacai, recent, la ambasada rusiei, declaratiile de intentie, halucinante si antagonice intre ele ale lui cg si comportamentul huliganic al simionului si al haitei din jurul lui. Poate, daca ai capacitatea, le vei analiza mai mult.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      In transa esti tu si sustinatorii tai. Cred ca suntem, ca intotdeauna, intr-un puct mort. Sper din tot sufletul sa nu va iasa pasientele.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Inca nu te-ai lamurit ca votul "tau" nu are valoare. Voturile se masluiesc, se omit, se greseste, " e omeneste" la numarare, se induce prin diverse metode, din ce in ce mai sofisticate si mai greu de contracarat.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Nu e corect să îi bagi pe toți suveraniștii în aceeași oală. Șoșoacă e elementul stricat dintre ei. Într-adevăr ea (și numai ea) e rusofilă clar. Nu s-a ascuns deloc în privința asta. Apoi, e o isterică dementă, ne-a făcut de râs peste tot și în țară și în exterior. Cu ea n-aș vota niciodată nici dacă ar fi singurul candidat de pe lumea asta. Călin Georgescu am mai zis, e un personaj controversat, adică e un tip deștept, cu experiență și anvergură internațională (a fost raportor ONU etc). Dar în același timp e un pic deraiat de pe fix. Are și tendințe autocratice și poziționări mesianice. Totuși nu e omul rușilor așa cum e ponegrit și nu e genul politicianului tipic de la noi, adică lacom, arivist, care să facă rău cu bună știință doar pentru interesul lui. Deci omul e controversat și riscant, dar nu poate nimeni ști sigur cum ar fi ca președinte. Doar cei aflați la putere acum știu sigur cum va fi cu Georgescu președinte, adică va fi foarte rău pentru ei, ceea ce pentru noi cetățenii ar fi un lucru bun. In fine, George Simion e un tip care a început mai demult ca un golănaș de galerie de fotbal, dar care a vrut să învețe și să evolueze și într-adevăr a învățat, s-a cizelat și a evoluat mult. În momentul de față, cine e de bună credință nu are ce să-i reproșeze lui Simion și AUR-ului. Repet: în momentul de față, nu în trecut, fiindcă în trecut da, era cam nefrecventabil, dar acum este absolut OK. Cam așa stau lucrurile cu suveraniștii în concepția mea. Și nu cred că greșesc.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult