Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce-și doresc antreprenorii României de Sărbători

Liniște și cât mai mult timp petrecut cu familia de sărbători, asta își doresc mulți dintre antreprenori, după un an plin de provocări. În ceea ce privește 2020, răspunsul este aproape unanim: mediul de afaceri are nevoie de stabilitate legislativă și predictibilitate pentru a putea dezvolta business-urile. Sunt toți de acord că România are potențial imens de creștere și că în anii următori prioritățile ar trebui să fie investițiile masive în infrastructură și întărirea poziției în unele domenii, cum ar fi industria de IT&C.

Horia Ciorcilă, președintele consiliului de adminitrație al Băncii Transilvania, spune că sărbătorile sunt despre cei dragi: „Crăciunul este pentru mine o ocazie de a petrece timp cu familia reunită, mai ales că fiica mea studiază, de câțiva ani, în străinătate. De asemenea, e ocazia ideală să mă relaxez și să mă întâlnesc cu prietenii de familie”, dezvăluie Horia Ciorcilă. 

În ceea ce privește afacerile, spune că finalul de an „este și un moment de reflecție și de a construi planuri și a stabili obiective pentru anul ce urmează. Cred că 2020 va fi un an cu multe provocări, dar și oportunități”. Strategia instituției pe care o conduce este deja creionată, însă Horia Ciorcilă se alătură celor care spun că investițiile statului în infrastructură ar trebui să fie în topul priorităților României pentru anul următor. „Banca Transilvania se va concentra, în continuare, pe susținerea economiei românești, prin clienții săi. Vom investi în inovație și vom continua să creștem calitatea serviciilor, prin investiții în tehnologie și oameni valoroși. Cred că România se află în cel mai bun moment al istoriei sale, din punct de vedere economic. Mediul privat a crescut mult, s-a educat lucru care se regăsește în competitivitate, care este cu mult peste nivelul de anul trecut. Sper ca numărul investitorilor autohtoni, dar și străini să crească în toate sectoarele economice. Cred că predictibilitatea și stabilitatea mediului economic sunt cele mai importante. De asemenea, continuarea și accelerarea puternică a investițiilor statului în infrastructura de toate tipurile mi se par lucrurile esențiale pentru viitorul țării și pentru creșterea calității vieții. Asta, dacă vrem ca oamenii să rămână în țară”.

Dan Isai este una dintre revelațiile noii generații de oameni de afaceri. Brandul SaladBox este în expansiune internă și internațională.„De Crăciun, îmi doresc să regăsesc acea magie, acea trăire, căldură pe care le simțeam când eram copil. Îmi doresc să învățăm să evităm să intrăm în goana după multe cumpărături, evenimente, cadouri, mâncare și la final o epuizare inevitabilă. 

Uităm că sărbătorim nașterea lui Iisus, că e o sărbătoare despre bunătate și iubire, nu despre masa perfectă”, spune Dan Isai. „Vreau ca și anul viitor dar și peste zece ani afacerea mea să rămână relevantă. Să fim relevanți în ceea ce facem și, de fiecare dată când un român regăsește brandul nostru într-un colț de lume, să se simtă mândru”. În ceea ce privește România, proprietarul SaladBox și-ar dori proiecte care să-i facă pe români să se unească. „În ceea ce privește mediul de business, cred că are nevoie de unitate. Cred că e timpul să găsim acel obiectiv comun pentru care merită să muncim împreună. Nu cunosc echivalentul visului american pentru România, probabil că nici nu există, dar avem mulți oameni de business de calitate, oameni cu idei și competență alături de care se poate construi ceva sustenabil. În cadrul unui board meeting, am auzit ideea unei ambasade a României la București, o idee cel puțin îndrăzneață, dar cu siguranță, dacă o finisăm puțin, poate fi foarte bună: ar fi nevoie de un ambasador al intereselor pe termen mediu și lung ale României, care să țină firul roșu al țării, indiferent de guvernele care își urmăresc interesele de mandat. Dacă e nevoie de <ambasador> pentru această <ambasadă>, sunt disponibil”, spune Dan Isai.

Fondatorul UNTOLD și Neversea, Bogdan Buta, vrea cel mai mult liniște în aceste zile. 

„Îmi doresc, în primul rând, o pauză de la agitația de peste an, să mă bucur de timpul petrecut cu familia. În acest an, ne vom aduna toți la casa bunicilor, ca în copilărie. Chiar dacă ei, din păcate, nu mai sunt în viață. Magia și farmecul locului nu vor dispărea niciodată. Iar faptul că reușim ne strângem cu toții acolo e un mare motiv de bucurie. Cu UNTOLD și Neversea îmi doresc să facem și mai mulți oameni fericiți. Să fie cel mai reușit an de până acum, cu multe idei împlinite, și tot atâtea de împlinit!”. În ceea ce privește afacerile în 2020, fondatorul UNTOLD și Neversea crede că antreprenorii vor în primul rând stabilitate. „Mediul de business din România are mare nevoie de stabilitate și predictibilitate ca să se poată ocupa de creșterea economică aia sănătoasă. Dacă afacerile noastre cresc, crește și economia. M-aș bucura ca românii să aibă un an cu multe momente de fericire, dacă e posibil, la fel de fericite cum sunt cele patru zile de festival pentru fani! Și să avem un An Nou Untold de fericit!”, spune Bogdan Buta.

Fondatorul Mobexpert, Dan Șucu, pune pe lista priorităților în 2020 expansiunea în online: 

„În ceea ce privește Mobexpert, îmi doresc să finalizăm proiectele de extindere, să câștigăm și mai multă popularitate în online și, în primul rând, să continuăm să aducem bucurie în casa clienților noștri, prin produsele pe care le oferim. Pentru mediul de business din România, îmi doresc să existe continuitate, să aibă oportunitățile de a-și atinge potențialul. Respectiv, îmi doresc ca lucrurile să se întâmple previzibil, să nu fim loviți de șocuri legislative. De asemenea, cred că ar fi extrem de important pentru mediul de business ca relația cu autoritățile locale să devină mai transparentă, mai fluidă, astfel încât să nu mai fie nevoie să aștepți luni de zile, chiar ani uneori, pentru un aviz. Sper ca 2020 să aducă prosperitate economiei noastre și, implicit, tuturor românilor”, spune Dan Șucu.

Marius Ghenea, antreprenorul care a fondat Flanco și care predă cursuri celor care își doresc să își crească afacerile, vrea, în primul rând, liniște.

„Îmi doresc, în primul rând, să fim cu toții sănătoși și să fim cât mai linistiți în această perioadă specială a anului. Din păcate, Crăciunul vine uneori cu mult stres, pare că toată lumea intră într-un fel de frenezie a momentului și așa cum știm cu toții, această stare se transmite, astfel încât, în ultimele zile de dinaintea Crăciunului, mulți sunt deja incapabili să se mai bucure de această zi specială și să primească harul nașterii Domnului”.

Din perspectiva lui Ghenea, anul viitor va fi unul extrem de important pentru afacerea sa, dar nu numai. „2020 va fi un an important pentru multe afaceri din România și din întreaga lume. Pe fondul unor corecții care se observă deja în piețe mari europene și dincolo de acestea, afacerile din România ar putea să fie, de asemenea influențate. În același timp însă, mai ales pentru business-urile de tehnologie din România, cum sunt cele în care investesc, cred că 2020 va veni cu și mai multe oportunități, cu noi tranzacții importante, așa cum am realizat și în 2019, sau chiar mai mult decât atât”, a explicat Ghenea.

Pentru mediul de business autohton, antreprenorul își dorește să fie mai prezent în relația cu guvernul. „Să fie puternic, să fie unit, să fie într-un dialog permanent cu factorul guvernamental și, în general, cu autoritățile publice. Mai ales pe fondul schimbării guvernamentale de la finalul anului 2019, avem așteptări importante, ca antreprenori și investitori romani, de la un guvern care, ideologic vorbind, este foarte aproape de antreprenoriat, de oamenii de afaceri și care a rămas, sperăm noi, din perioada de glorie a liberalismului românesc, cu deviza <prin noi înșine>, principiu fundamentat cu peste un secol în urmă de Vintilă Brătianu”, a conchide Marius Ghenea.

Dragoș Anastasiu, fondatorul Eurolines: „Pe plan personal, de Crăciun, îmi doresc în primul rând sănătate dar și liniște pentru a-mi trage sufletul, după mai mulți ani extrem de plini de provocări de tot felul”. 

În ceea ce privește afacerile, Dragoș Anastasiu vede noi începuturi în 2020: „După cele două exit- uri făcute în ultimii ani, pentru 2020 îmi doresc să fie anul <curățeniei> și a unor noi începuturi într-un mod care nu a fost posibil acum 25 de ani, fie din lipsă de experiență, fie din lipsă de resurse financiare și/ sau umane. În același timp, îmi doresc să continui proiectele sociale și civice în care sunt implicat și care îmi fac extrem de multă plăcere, Camera de Comerț Romano- Germană, Repatriot, Super- Teach, Vreau să fiu antreprenor, toate acestea fiind proiecte desfășurate Romanian Business Leaders). Pentru mediul de business din România, îmi doresc ca el să-și poată atinge adevăratul potențial. Să nu mai ceară de la alții (incluzând aici și statul român), să facă pașii necesari pentru profesionalizare și, de ce nu, să recâștige încrederea în autoritățile statului. România are nevoie de o revoluție a mentalității, care trebuie să înceapă (a și început deja) cu mediul de business”.

Radu Constantinescu, co-fondator Qualitance, și-ar dori ca România să-și atingă potențialul în ceea ce privește industria de înaltă tehnologie.

„De Sărbători, îmi doresc lucrul cel mai simplu: timp împreună cu familia, fără alte distrageri. Pe plan profesional, în 2020, împreună cu echipa, mă voi concentra mai cu seamă pe orchestrarea investițiilor în zona de creștere și dezvoltare a companiei. Anul viitor, vom crește echipa și prezența internațională, prin subsidiare noi și, probabil, chiar prin achiziții. De asemenea, îmi doresc ca eforturile din mediul de business, în special din comunitatea tech, să producă rezultate din ce în ce mai vizibile în societate, în viața de zi cu zi a oamenilor. În continuare, cred că spațiul IT este, în sine, un driver major de schimbare, care poate face diferența în creșterea economiei românești. Sper ca Inteligența Artificială și Machine Learning să atragă și mai mulți profesori și studenți. Consider că mediul de business, în speță zona de tech, are nevoie de această evoluție în educație pentru a putea ține pasul cu ritmul accelerat al marilor companii de tipul Google, Amazon, Uber, care în cele din urmă modelează societatea la nivel global”, spune Radu Constantinescu.

Sergiu Biriș, antreprenor în serie, fondator Trilulilu spune că 2020 e anul provocărilor venite din schimbarea totală a mediului în care a început un startup.

„Chiar de curând remarcam, într-o discuție cu un prieten, că am ajuns la vârsta la care tot ce îmi doresc e sănătate, pentru că într-adevăr e cel mai important aspect din viața noastră și a familiei noastre. Pe plan profesional, sunt într-o perioadă extrem de interesantă, asta pentru că am construit încă un start-up într-o zonă economică complet nouă pentru mine, asta după mulți ani în care am făcut cam același lucru. E diferit să începi complet de la zero, față de a avea un business care are o anumită predictibilitate sau face ceva cu care erai obișnuit. Suntem într-o fază în care ne dorim rezultate, clienți. După un an și jumătate, vom putea să lansăm oficial produsul, pe care îl considerăm complet față de varianta beta de până acum. În ceea ce privește mediul de business, îmi doresc să fie tot mai mulți antreprenori care pornesc un start-up în tehnologie. Pentru a avea câteva câteva succese răsunătoare, cum ar fi UiPath, e nevoie de mulți antreprenori care să încerce. Probabil că vor fi mai mulți care eșuează, dar tot atâția care și învață din eșec, și cu siguranță data următoare vor face mai bine. Mi-aș dori să văd mai multă inițiativă. Există mulți bani care abia așteaptă să investească în tehnologie, e nevoie doar de mai multe proiecte. În următorii doi-trei ani vom vedea o explozie a startup- urilor în tehnologie, dar și o calitate mai bună a lor”, spune Biriș.

Voicu Oprean, președinte și fondator AROBS, insistă că antreprenorii români au nevoie de stabilitate ca să se dezvolte: 

„De Crăciun, îmi doresc să stau cu familia mea, să ne bucurăm unii de alții, și să apucăm pur și simplu să povestim, să ne spunem povești. Pentru AROBS îmi doresc ca această ascensiune cu care ne-am obișnuit să continue, să dezvoltăm proiecte inovative, să ne continuăm politica de investiții și să fim parte din business-uri care să aducă plus valoare pe piața românească. Mediul de business din România cred că merită mai multă predictibilitate, antreprenori mai activi și o educație concentrată mai mult pe nevoile lor”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult