Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cât de grav e: ce știm până acum despre noua tulpină super-mutantă a coronavirusului descoperită în Africa de Sud

Africa de Sud - spital

Foto: Jaquin Sarmiento/ AFP /Profimedia

Oamenii de știință din Africa de Sud au descoperit o variantă super-mutantă a coronavirusului, mult mai transmisibilă decât varianta Delta și pentru care vaccinurile de pe piață e posibil să nu ofere protecție la fel de eficientă.

UPDATE: A fost confirmat primul caz de infectare cu noua tulpină în Europa, și anume în Belgia

Varianta, denumită B.1.1.529, ar putea să ocolească răspunsul imunitar, relatează BBC.

Noua tulpină prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit față de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile.

Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare în domeniul Epidemiilor din Africa de Sud, a declarat că există o „constelație neobișnuită de mutații” și că tulpina este „foarte diferită” de alte variante de coronavirus aflate în circulație.

„Această variantă ne-a surprins, are un salt mare în evoluție și multe alte mutații la care nu ne așteptam”, a spus cercetătorul.

Într-un briefing de presă, profesorul de Oliveira a precizat că noua tulpină are în total 50 de mutații, din care mai mult de 30 sunt la proteina spike, care este ținta majorității vaccinurilor și cheia pe care virusul o folosește pentru a intra în celulele corpului nostru.

Profesorul a detaliat, explicând că la nivelul receptorilor - parte a virusului care face primul contact cu celulele corpului nostru -, tulpina nouă are 10 mutații, în comparație cu doar două, în cazul variantei Delta.

Un număr mare de mutații nu înseamnă însă automat un lucru rău, adaugă cercetătorii, care vor căuta să analizeze ce reacții produc acele mutații de fapt.

Cercetătorii spun că este îngrijorător că acest virus este acum radical diferit de cel original, apărut acum doi ani în Wuhan, China, relatează BBC. Aceasta înseamnă că vaccinurile, care au fost concepute pe baza tulpinii originale, ar putea să nu fie la fel de eficiente pentru noua variantă.

Profesorul Richard Lessells, de la Universitatea KwaZulu-Natal din Africa de Sud, a declarat: „Ne îngrijorează faptul că acest virus ar putea avea o transmisibilitate sporită, o capacitate sporită de a se răspândi de la o persoană la alta, și ar putea, de asemenea, să ocolească zone ale sistemului imunitar”.

Noua variantă a fost identificată o creștere a numărului de îmbolnăviri înregistrate în Gauteng, o zonă urbană care cuprinde Pretoria și Johannesburg. Inițial, s-a presupus că noile cazuri, având ca focar o universitate, au fost cauzate de numărul mare de persoane care socializează, potrivit BBC.

Un caz de infectare cu această tulpină a fost descoperit și în Hong Kong, la un bărbat de 36 de ani care era în carantină după o călătorie în Africa de Sud. De asemenea, un alt caz a fost depistat în Botswana la 11 noiembrie.

Membru al cabinetului Boris Johnson: B.1.1.529 „ar putea înfrânge vaccinul”

Marea Britanie și Israelul au anunțat deja primele măsuri de restricționare a călătoriilor și au plasat pe lista roșie Africa de Sud și țările învecinate, interzicând călătoriile în și din aceste țări. Este luată în calcul și o eventuală suspendare a zborurilor. 

În Marea Britanie, un membru al cabinetului Boris Johnson a declarat că există temeri că B.1.1.529 „ar putea înfrânge vaccinul”, notează The Independent. Secretarul pentru transport, Grant Shapps, a declarat vineri că există îngrijorări că noua variantă de coronavirus ar putea „înfrânge vaccinul”. Shapps a spus că există temeri cu privire la răspândirea „foarte rapidă” a noii variante, așa că miniștrii din cabinetul britanic au acționat rapid și au adăugat șase țări pe lista roșie: Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini și Zimbabwe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult