Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cât de grav e: ce știm până acum despre noua tulpină super-mutantă a coronavirusului descoperită în Africa de Sud

Africa de Sud - spital

Foto: Jaquin Sarmiento/ AFP /Profimedia

Oamenii de știință din Africa de Sud au descoperit o variantă super-mutantă a coronavirusului, mult mai transmisibilă decât varianta Delta și pentru care vaccinurile de pe piață e posibil să nu ofere protecție la fel de eficientă.

UPDATE: A fost confirmat primul caz de infectare cu noua tulpină în Europa, și anume în Belgia

Varianta, denumită B.1.1.529, ar putea să ocolească răspunsul imunitar, relatează BBC.

Noua tulpină prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit față de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile.

Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare în domeniul Epidemiilor din Africa de Sud, a declarat că există o „constelație neobișnuită de mutații” și că tulpina este „foarte diferită” de alte variante de coronavirus aflate în circulație.

„Această variantă ne-a surprins, are un salt mare în evoluție și multe alte mutații la care nu ne așteptam”, a spus cercetătorul.

Într-un briefing de presă, profesorul de Oliveira a precizat că noua tulpină are în total 50 de mutații, din care mai mult de 30 sunt la proteina spike, care este ținta majorității vaccinurilor și cheia pe care virusul o folosește pentru a intra în celulele corpului nostru.

Profesorul a detaliat, explicând că la nivelul receptorilor - parte a virusului care face primul contact cu celulele corpului nostru -, tulpina nouă are 10 mutații, în comparație cu doar două, în cazul variantei Delta.

Un număr mare de mutații nu înseamnă însă automat un lucru rău, adaugă cercetătorii, care vor căuta să analizeze ce reacții produc acele mutații de fapt.

Cercetătorii spun că este îngrijorător că acest virus este acum radical diferit de cel original, apărut acum doi ani în Wuhan, China, relatează BBC. Aceasta înseamnă că vaccinurile, care au fost concepute pe baza tulpinii originale, ar putea să nu fie la fel de eficiente pentru noua variantă.

Profesorul Richard Lessells, de la Universitatea KwaZulu-Natal din Africa de Sud, a declarat: „Ne îngrijorează faptul că acest virus ar putea avea o transmisibilitate sporită, o capacitate sporită de a se răspândi de la o persoană la alta, și ar putea, de asemenea, să ocolească zone ale sistemului imunitar”.

Noua variantă a fost identificată o creștere a numărului de îmbolnăviri înregistrate în Gauteng, o zonă urbană care cuprinde Pretoria și Johannesburg. Inițial, s-a presupus că noile cazuri, având ca focar o universitate, au fost cauzate de numărul mare de persoane care socializează, potrivit BBC.

Un caz de infectare cu această tulpină a fost descoperit și în Hong Kong, la un bărbat de 36 de ani care era în carantină după o călătorie în Africa de Sud. De asemenea, un alt caz a fost depistat în Botswana la 11 noiembrie.

Membru al cabinetului Boris Johnson: B.1.1.529 „ar putea înfrânge vaccinul”

Marea Britanie și Israelul au anunțat deja primele măsuri de restricționare a călătoriilor și au plasat pe lista roșie Africa de Sud și țările învecinate, interzicând călătoriile în și din aceste țări. Este luată în calcul și o eventuală suspendare a zborurilor. 

În Marea Britanie, un membru al cabinetului Boris Johnson a declarat că există temeri că B.1.1.529 „ar putea înfrânge vaccinul”, notează The Independent. Secretarul pentru transport, Grant Shapps, a declarat vineri că există îngrijorări că noua variantă de coronavirus ar putea „înfrânge vaccinul”. Shapps a spus că există temeri cu privire la răspândirea „foarte rapidă” a noii variante, așa că miniștrii din cabinetul britanic au acționat rapid și au adăugat șase țări pe lista roșie: Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini și Zimbabwe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult