Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ce știu medicii despre MIS-C - sindromul inflamator multisistemic al copilului. Simptome și tratamente. Boala rară, dar periculoasă, lovește unii copii la câteva săptămâni după ce sunt diagnosticați cu COVID-19

spital - pat - covid -

Foto: Edward Olive / Alamy / Alamy / Profimedia

În timp ce majoritatea copiilor care sunt infectați cu noul coronavirus dezvoltă o boală ușoară, câteva sute de copii din SUA au ajuns în unități de terapie intensivă cu simptome alarmante, care încep să apară la câteva săptămâni după infecția inițială. 

Această nouă afecțiune progresează rapid și poate atinge mai multe organe și sisteme, inclusiv inima, plămânii, ochii, pielea și sistemul gastro-intestinal. Boala este cunoscută sub numele de sindrom inflamator multisistem la copii sau MIS-C. În SUA, peste 790 de cazuri au fost raportate la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, până pe 3 septembrie, iar 16 dintre acești copii au murit.

Medicii pediatri specializați în boli infecțioase admit că boala are încă multe necunoscute. Tratamentele care au funcționat în cazul altor boli similare au ajutat starea de sănătate a majorității acestor copii să se îmbunătățească, dar este prea devreme să spună dacă vor exista consecințe pe termen lung, scrie PhillyVoice.com, care publică opinia lui Ritu Banerjee, profesor asociat, boli infecțioase pediatrice, Universitatea Vanderbilt, Tennessee, SUA.

Cele mai recente studii făcute despre această boală rară arată că până și copiii cu Covid-19 dar care erau asimptomatici au dezvoltat MIS-C. Jumătate dintre pacienții tineri nu aveau alte afecțiuni. Și multe inimi ale pacienților au apărut normale pe ecocardiogramele lor inițiale, dar s-au slăbit rapid în câteva zile.

Răspunsurile la câteva întrebări frecvente despre sindromul inflamator multisistemic la copii și ce trebuie urmărit:

Ce este sindromul inflamator multisistem?

MIS-C este o afecțiune rară, dar severă, care se poate dezvolta la copii și adolescenți care au fost infectați cu SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. De obicei apare la aproximativ 2-4 săptămâni după infecție.

După cum sugerează și numele, MIS-C afectează mai multe sisteme din corp. Pacienții tineri pot dezvolta febră persistentă, dureri abdominale, vărsături, diaree, erupții cutanate, conjunctivită, leziuni cardiace. Poate apărea o scădere a numărului de globule albe din sânge -  limfocite - care protejează corpul de infecții.

Medicii nu înțeleg deocamdată de ce o mică parte dintre copii dezvoltă MIS-C, în timp ce majoritatea covârșitoare copiilor cu COVID-19 se recuperează fără probleme. În SUA mai mult de jumătate de milion de copii fuseseră diagnosticați cu COVID-19 până la începutul lunii septembrie și mai puțin de 0,2% au dezvoltat MIS-C.

Vârsta medie la care au apărut cele mai multe cazuri de MIS-C la copii în Statele Unite este cuprinsă între 5 și 9 ani.


Ce se întâmplă în interiorul corpului pentru a produce o gamă atât de largă de simptome?

MIS-C pare că este cauzat de dereglarea sistemului imunitar, iar răspunsul imun al organismului scapă de sub control și dăunează organismului însuși. Medicii și oamenii de știință încearcă să-și dea seama de ce se întâmplă acest lucru.

Hiperinflamația poate afecta mai multe organe în același timp. Mai mult de 70% dintre pacienții spitalizați cu această boală ajung la terapie intensivă, iar aproximativ un sfert dintre aceștia au nevoie de aparate pentru a-și menține funcționarea inimii și plămânilor.

Simptomele se suprapun puțin cu boala Kawasaki, o altă afecțiune inflamatorie, dar există diferențe distincte. De exemplu, MIS-C este mai frecvent la copiii de vârstă școlară elementară, cu o vârstă medie de aproximativ 8 ani, în timp ce boala Kawasaki tinde să afecteze copiii sub 5 ani. Numărul scăzut de celule albe din sânge găsit și la copiii cu MIS-C, la fel de frecvent ca în boala Kawasaki.

Devine clar că MIS-C are de la forme mai ușoare, care seamănă cu boala Kawasaki, la forme mai severe care afectează mai multe organe și se ajunge la șoc.

Tratament și daune pe termen lung

Medicii au tratat MIS-C cu scheme care au funcționat pentru alte boli. Acestea includ imunoglobulina intravenoasă - un produs din sânge cu anticorpi care suprimă răspunsul imun - aspirină și steroizi, care sunt, de asemenea, utilizați pentru tratarea bolii Kawasaki. Uneori, copiilor cu MIS-C li se administrează diluanți de sânge, medicamente pentru susținerea tensiunii arteriale și alte medicamente pentru diminuarea răspunsului imun.

Medicii nu știu încă dacă copiii cu MIS-C vor avea probleme de sănătate pe termen lung. Cu siguranță, copiii cu probleme cardiace au nevoie de urmărire atentă din partea cardiologilor. Nu se știe încă dacă copiii cu forme mai ușoare de MIS-C sunt, de asemenea, expuși riscului de leziuni cardiace.

Cine dezvoltă MIS-C?

Potrivit datelor CDC, în primele șase luni ale pandemiei, de aproape cinci ori mai mulți rezidenți hispanici și de culoare din SUA au fost spitalizați pentru COVID-19, comparativ cu rezidenți albi. Factorii sociali și demografici joacă probabil un rol important în această diferență.

Ce pot face părinții pentru a-și păstra copiii în siguranță?

Părinții ar trebui să fie atenți la simptome.

Dacă un copil are probleme cu respirația, are dureri abdominale severe, simte dureri în piept sau o presiune care nu dispare, are o nuanță albăstruie pe buze sau față, sau este confuz, are probleme în a sta treaz, acesta trebuie dus imediat la spital. Alte simptome includ ochi infectați, erupții cutanate, dureri de gât, diaree, vărsături și febră.

Toată lumea are un rol în prevenirea creșterii numărului de cazuri de MIS-C la copii, prin prevenirea infecțiilor cu COVID-19.

Dacă toți purtăm măști, păstrăm distanța socială și ne spălăm frecvent pe mâini, putem reduce transmiterea COVID-19 către alte persoane din familie și din comunitate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult