Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce sunt nomazii digitali și care este regimul fiscal pentru veniturile obținute de aceștia pe teritoriul României

femeie la laptop

Foto: Getty Images

Nomadul digital este o persoană fizică angajată cu contract de muncă la un angajator din afara României sau este proprietarul unei societăți străine și desfășoară activitatea la distanță prin intermediul tehnologiei informației și se află o perioadă de timp pe teritoriul României. Legea nr. 69/2023 publicată recent în Monitorul Oficial reglementează regimul fiscal pentru veniturile obținute de nomazii digitali ce se află pe teritoriul României.

Legea aduce trei prevederi normative, astfel:

  • Nomazii digitali nu au calitate de contribuabili la sistemul public de asigurări sociale – pensii atâta timp cât prezența pe teritoriul României nu depășește durata de 183 de zile într-o perioadă de 12 luni consecutive;
  • Din punctul de vedere al contribuției la asigurările sociale de sănătate, nomazii digitali nu au calitate de contribuabil la sistemul public de asigurări sociale de sănătate atâta timp cât prezența pe teritoriul României nu depășește durata de 183 de zile într-o perioadă de 12 luni consecutive;
  • Din punctul de vedere al impozitului pe venitul din salarii, nu sunt supuse impozitului pe venit în România veniturile din salariile încasate de nomazii digitali atâta timp cât prezența pe teritoriul României nu depășește durata de 183 de zile într-o perioadă de 12 luni consecutive.

În concluzie, din punct de vedere fiscal, atâta timp cât nomazii digitali nu îndeplinesc condiția de rezidență fiscală în România nu datorează impozit pe venitul din salarii și asigurările sociale pentru veniturile obținute din străinătate.

Chiar dacă pare o măsură care la prima vedere diminuează veniturile bugetului de stat, prin faptul că nomazii digitali cheltuie acești bani în România bugetul câștigă în mod indirect.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult