Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Semne bune pe o piață cu un potențial uriaș: 2023 va stabili recordul ultimului deceniu în privința livrării de proiecte de retail; noi branduri se orientează spre România

building office

Foto: Profimedia

Anul 2022 a fost marcat de puține livrări de noi proiecte moderne de retail, completând suprafața totală existentă cu doar 77.000 de metri pătrați, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din livrările estimate inițial și o scădere substanțială comparativ cu cei 102.000 de metri pătrați înregistrați în 2021, arată raportul anual publicat de Colliers. Dar 2023 se prefigurează a fi un an cu un ritm susținut de proiecte noi. Cu livrări programate de aproximativ 260.000 de metri pătrați, anul acesta s-ar putea dovedi a fi cel mai efervescent în materie de noi proiecte din 2011 încoace. În ceea ce privește vânzările, majoritatea categoriilor de retail au înregistrat rezultate bune în 2022, iar nivelul de profitabilitate din România rămâne unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Cel mai mare proiect livrat în 2022 a fost extinderea Colosseum Mall din București (16.500 de metri pătrați), urmată de Scallier's Funshop Retail Park din Timișoara (10.800 de metri pătrați). Cea mai mare parte a livrărilor a constat în scheme de tipul parcurilor de retail, iar aproape jumătate din suprafața totală a spațiilor noi a rezultat din extinderea proiectelor de retail existente.

În prezent, România are un stoc total de retail modern de aproximativ 4 milioane de metri pătrați, din care peste 2,7 milioane de metri pătrați sunt centre comerciale tradiționale, iar restul preponderent parcuri de retail. Peste 60% din suprafața totală de retail modern este concentrată în primele 10 cele mai mari orașe, cu peste 200.000 de locuitori, deși ne așteptăm ca decalajul dintre orașe să se reducă odată cu livrarea proiectelor anunțate pentru următorii 2 ani, majoritatea fiind parcuri de retail în orașe mici și mijlocii.

În ciuda așteptărilor noastre precaute și a multor factori de nesiguranță care au planat asupra pieței anul trecut, precum creșterea dobânzilor, a inflației, a costului energiei, am văzut un consum robust, o piață a muncii puternică și un interes crescut de angajare din partea companiilor. Chiar numărul de angajați din economie a atins anul trecut un nivel record, au fost creșteri salariale de două cifre, ceea ce s-a reflectat în mod pozitiv asupra pieței și a încrederii consumatorilor, implicit asupra performanței retailerilor și a cererii pe piața de retail. În plus, perioada Crăciunului a fost una foarte profitabilă, care a compensat cu mult lunile anterioare. Este de remarcat faptul că luna decembrie reprezintă, de obicei, între 20 și 30% din veniturile anuale ale multor retaileri. În ceea ce privește obiceiul de consum, oamenii au continuat să achiziționeze același volum de produse și servicii (sau chiar mai mare) în comparație cu anii precedenți.

Totuși deși sentimentul general în piață, pornind de la clienți și retaileri și până la proprietari, este pozitiv, consumatorii par să fi devenit mai atenți, așa cum se întâmplă de obicei în perioadele de incertitudini accentuate, iar unii dintre ei s-au orientat către o categorie de bunuri cu prețuri mai mici.

Altfel, randamentele mari pe care le oferă piața locală retailerilor, printre cele mai mari din UE, plus revenirea rapidă a consumului odată cu venirea verii, după ridicarea restricțiilor provocate de pandemie, au repus România pe harta retailerilor. După o perioadă de doi ani de liniște în contextul pandemiei, anul 2022 a fost marcat de o serie de noi intrări pe piața românească, o diversitate de branduri care, fie și-au deschis primul magazin (Primark, TEDi, Foot Locker, JD Sports sau Bath & Body Works), fie au anunțat deschideri noi în viitorul apropiat. Alți retaileri, cum ar fi Holland & Barrett sau Uniqlo, sunt de asemenea cu ochii pe piața locală, dar și alte concepte/mărci vizează România, de la produse alimentare la modă și frumusețe, de la discounteri până la diferite categorii de produse de lux.

În ceea ce privește gradul de ocupare, centrele comerciale dominante și parcurile de retail bine poziționate își păstrează gradul de ocupare ridicat, unele dintre ele având chiar o listă constantă de companii care așteaptă să își deschidă magazinul acolo. Mai mult, în timp ce nivelul de bază al chiriilor a rămas neschimbat, vânzările au depășit nivelul din 2019 în multe cazuri, ceea ce demonstrează consolidarea pieței de retail.

Perspectivele pe termen scurt pentru piața de retail depind de gradul în care creșterea vânzărilor estimată pentru 2023 va compensa creșterea inflației și a costurilor mai mari cu serviciile de administrare a proprietăților. Faptul că cea mai mare parte a proiectelor care urmează să fie realizate în următorii ani sunt parcuri de retail, un tip de proiecte care oferă o flexibilitate mai mare în procesul de dezvoltare, asigură un grad mai mare de încredere că aceste proiecte se vor realiza în pofida creșterii costurilor de construcție. Parcurile de retail anunțate rămân în mare parte concentrate în orașele medii și mici, chiar orașe cu o populație mai mică de 50.000 de locuitori, dar cu o economie activă și fără proiecte moderne de retail. În ceea ce privește centrele comerciale de mari dimensiuni, NEPI Rockcastle va livra, spre sfârșitul anului, Promenada Mall Craiova, cu aproape 64.000 de metri pătrați, acesta fiind cel mai mare proiect livrat în România de la deschiderea ParkLake București, din 2016.

Totuși, chiar și cu aceste noi livrări, care ar putea începe să depășească 200.000 de metri pătrați pe an, România, cu cei peste 4,1 milioane de metri pătrați de centre comerciale și parcuri de retail, rămâne în urma țărilor din Europa Centrală și de Est. Pentru un nivel de consum/ capita similar cu cel din Cehia și Polonia (în termeni de volum de produse și servicii achiziționate), stocul modern de retail pe cap de locuitor din România este de două ori mai mic decât cel din Cehia și cu peste 40% mai mic decât cel din Polonia.

În perspectivă, raportul păstrează o abordare prudent-optimistă în ceea ce privește evoluția economică a României, în funcție de care vom vedea și evoluția pieței de retail în 2023. Atâta timp cât economia locală rămâne suficient de solidă, iar pe piața muncii nu vom vedea disponibilizări masive, veniturile și implicit nivelul consumului vor rămâne la un nivel ridicat. Un lucru pozitiv pentru piață este că în ultimii 2-3 ani, diferite proiecte de retail, precum centrele comerciale Cora, Vitantis sau River Plaza Râmnicu Vâlcea, au intrat în administrarea unor noi proprietari, ceea ce ar putea duce, în timp, la o reechilibrare a portofoliilor în piață.

A contribuit Liana Dumitru, Director Retail Agency la Colliers

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Nu inteleg de ce este o asa mare fericire ca se deschid intr-una magazine peste magazine care vor contribui la cresterea importului de produse, prin urmare un deficit de balanta import / export si mai mare. Deasemenea nu inteleg de ce trebuie neaparat sa ajungem la nivelul Cehiei si Poloniei? Pentru cine ar fi bine, in afara de dezvoltatori si companiile imobiliare care intermediaza tranzactiile?
    • Like 1
    • @ Nume
      Rucs Rucs check icon
      Da, exact. Practic, ai o incurajare la consumerism și la simpla piața de desfacere. Antreprenoriatul romanesc-pe butuci. Ma uitam la Lidl ca practic nu au lactate din România, pare a fi Pilos peste tot. Deci îți vin firmele astea mari, capuseaza tot, produc de serie mare prin China, Vietnam și la alți amărâți (de nu poți concura cu ei ca preț), iar noi aplaudam frenetic. Practic asta e lasitate economica, ciupim și noi un pic de ciolan, fără sa ne pese ca aceste politici publice și aceasta lipsa grava de solidaritate economica (vezi contraexemplul Japoniei, unde s-a promovat ani de zile consumul local) ne.au adus unde ne-au adus. Apoi cam aceiași contributori vin pe aici și se plâng de sistemul de sănătate, de învățământ, de nivelul de incultura și grosolănie a tarii asteia. Nu punem și noi umărul?
      • Like 0
    • @ Rucs
      Marina check icon
      Lactatele Pilos sunt românești, în mare parte.
      • Like 0
    • @ Marina
      Rucs Rucs check icon
      https://foodbiz.ro/2023/02/21/fabrica-de-lactate-natura-isi-inchide-activitatea-pentru-o-perioada-de-3-ani/

      Avem aici ce spun producătorii autohtoni despre presiunea de a livra marfa sub brandul de hipermarket. Daca ai lemn romanesc, nu înseamnă că ikea e companie românească. Nici albalact sau dorna nu sunt românești, deși asa ai zice, după nume. Au fost preluate de mult. În sfârșit, poate ma înșel eu. Keep the good work, atunci, cum zice o vorba străbuna.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult