Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce urmează după căderea PSD de la putere: Victor Ponta, Dan Barna și Ludovic Orban se pronunță în favoarea alegerilor anticipate

Vot

Liderii a trei partide care au susținut moțiunea de cenzură - Victor Ponta, Dan Barna și Ludovic Orban - s-au pronunțat în favoarea alegerilor anticipate, potrivit Europa FM.

„În momentul de față există declarații de a fi de acord cu anticipatele și la PNL și chiar la PSD. UDMR au spus că nu sunt încântați deloc de această perspectivă. Aici președintele Iohannis poate să își asume rolul de mediator pe care îl are conform Constituției. Eu rămân optimist că am putea ajunge pentru prima dată la anticipate și am putea să intrăm într-o logică de democrație sănătoasă, în care în situația unei crize majore răspunsul este întoarcearea la popor”, a spus Dan Barna.

Ludovic Orban, liderul PNL, spune că, în cazul în care nu va exista un acord politic pentru organizarea de alegeri anticipate PNL va își va asuma răspunderea guvernării.

„Opțiunea noastră principală este aceea de a organiza alegeri anticipate, de a reda în mâna cetățenilor puterea și dreptul de a decide un Parlament legitim, iar dacă nu va exista un acord politic în acest sens în mod evident PNL e dispus să își asume răspunderea guvernării”, a spus Orban.

„În orice democrație, atunci când primul partid în speță PSD și-a pierdut majoritatea, al doilea partid, PNL, trebuie să încerce să formeze o majoritate. PRO România e al treilea grup parlamentar din Parlament, dar nu avem un număr suficient, ca să avem pretenții și nu e cazul pentru că nu am participat încă la alegeri. Important e ca oamenii au nevoie urgent de un guvern care să se lupte cu cel mai greu lucru posibil – bugetul. E o gaură uriașă de 30 miliarde de lei”, a spus Victor Ponta, liderul Pro România.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după adoptarea moțiunii de cenzură, că cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului o reprezintă alegerile anticipate, pentru care este nevoie de un consens politic. 

Pentru a se ajunge la declanșarea anticipatelor Parlamentul trebuie să respingă două propuneri consecutive de premier. Președintele României poate apoi să dizolve Parlamentul și să se ajungă la anticipate.

Moțiunea de cenzură de împotriva cabinetului condus de Viorica Dăncilă a fost adoptată joi cu 238 de voturi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Puțin cam ipocrit: săracii de ei, chiar au vrut să facă alegeri anticipate dar procedurile constituționala nu i-a lăsat, așa că au fost nevoiți să își asume guvernarea, să se sacrifice. Și odată ajunși la guvern, cu siguranța PNL nu va vrea să îl mai parăsească.
    • Like 0
  • Credeti ca au pierdut votul pt ca lumea s-a desteptat? Hah!
    Daca au pierdut, au facut-o pt ca AU VRUT sa piarda.

    Au distrus economia, au crescut imprumuturile si ne-au ras 20 de ani de credibilitate internationala.
    Acum se vor odihni. Opozitia o sa vina, o sa castige si vazand dezastrul va incerca sa repare.
    Cum?
    Taind...salarii, pensii, etc
    Prostul de rand cu memorie de melc va spune "vezi ba, aia ne dadeau, astia nu iau!" si PSD va creste iar in sondaje. La sfsrsitul mandatului opozitiei dp ce s-a redresat economia, analfabetii si javrele vor vota iar cu "da si mieee" si circul va reincepe iar....
    • Like 3
    • @ Adrian Limbidis
      Corina check icon
      Cred că vă înșelați. E monoton și pesimismul ăsta. Mai... săriți din el.
      • Like 1
    • @ Corina
      Voi pastra pagina asta deschisa pe telefon si vorbim in 4-5 ani
      • Like 0

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult