Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Klaus Iohannis, după căderea Guvernului Dăncilă: Rezolvat! Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului o reprezintă alegerile anticipate

Klaus Iohannis - la Cotroceni

(foto presidency.ro)

Președintele Klaus Iohannis a convocat, joi, partidele la consultări, prima rundă urmând să aibă loc mâine, de la ora 11.00.

„Rezolvat, azi a câștigat România. Votul românilor din 26 mai de la referendum a fost pe deplin respectat”, și-a început președintele Iohannis declarația de la Cotroceni, după ce moțiunea a trecut și guvernul a fost demis.

„Voi asculta opiniile partidelor. Voi propune o soluție de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare eficientă până la urmatoarele alegeri parlamentare, indiferent când vor avea loc acestea. Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului o reprezintă evident alegerile anticipate, dar acestea pot fi făcute doar prin consens. La consultări voi constata în ce măsură există acest consens. Voi lua o decizie cu respectarea Constituției, ca să fie asigurată stabilitatea României”, a spus Iohannis. Președintele a precizat că adoptarea moțiunii este „o mare reușită, dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici”. 

„Este esențial ca românii să iasă în număr cât mai mare la vot”, a mai spus președintele Iohannis într-o declarație de presă susținută joi, după căderea guvernului Dăncilă. 

Cititi și

CTP: Ceaușismul a căzut la vot!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Corina check icon
  Mă tem că nu avem chef să ieșim toată ziua bună ziua la vot. Ar fi o greșeală să-și închipuie că mobilizarea masivă de la europarlamentare plus referendum se poate reedita ușor în câteva luni. Să-și mențină o majoritate parlamentară solidă și să lucreze. În societate au susținere destulă.
  • Like 0
  • @ Corina
   Cum ar putea menține ceva ce NU are ??! O majoritate parlamentara "solida" nu o poate obține decât în urma unui vot "masiv" la alegeri...
   • Like 0
  • @ Mircea Florian
   Corina check icon
   O majoritate solidă se poate crea și menține între grupuri actuale cu agendă si etică politică asemănătoare. Ce a spus Iohannis - discuții despre anticipate doar după prezidentiale - mi se pare înțelept. Că doar n-om rămâne cu Dăncilă până atunci.
   • Like 0
 • Acest "rezolvat!" venit din partea presedintelui mi se pare cel putin indecent.
  Daca tot este hotarat sa isi aroge tot felul de merite - poate ne cadoriseste cu cate un "rezolvat!" de fiecare data cand rasare soarele.
  Sa fiu bine inteles: ma bucur ca am scapat de aceasta pacoste / catastrofa de guvern. Dar:
  - Daca dl. Iohannis a umblat cu sforarii ca sa se intample (ceea ce ar putea oarecum justifica acest "rezolvat!") - atunci nu este ceva cu care sa se mandreasca;
  - Daca nu a facut nimic, atunci nu se justifica acest "rezolvat!" - ce sugereaza o arogare a unor merite
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult