Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Klaus Iohannis, după căderea Guvernului Dăncilă: Rezolvat! Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului o reprezintă alegerile anticipate

Klaus Iohannis - la Cotroceni

(foto presidency.ro)

Președintele Klaus Iohannis a convocat, joi, partidele la consultări, prima rundă urmând să aibă loc mâine, de la ora 11.00.

„Rezolvat, azi a câștigat România. Votul românilor din 26 mai de la referendum a fost pe deplin respectat”, și-a început președintele Iohannis declarația de la Cotroceni, după ce moțiunea a trecut și guvernul a fost demis.

„Voi asculta opiniile partidelor. Voi propune o soluție de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare eficientă până la urmatoarele alegeri parlamentare, indiferent când vor avea loc acestea. Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului o reprezintă evident alegerile anticipate, dar acestea pot fi făcute doar prin consens. La consultări voi constata în ce măsură există acest consens. Voi lua o decizie cu respectarea Constituției, ca să fie asigurată stabilitatea României”, a spus Iohannis. Președintele a precizat că adoptarea moțiunii este „o mare reușită, dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici”. 

„Este esențial ca românii să iasă în număr cât mai mare la vot”, a mai spus președintele Iohannis într-o declarație de presă susținută joi, după căderea guvernului Dăncilă. 

Cititi și

CTP: Ceaușismul a căzut la vot!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Corina check icon
  Mă tem că nu avem chef să ieșim toată ziua bună ziua la vot. Ar fi o greșeală să-și închipuie că mobilizarea masivă de la europarlamentare plus referendum se poate reedita ușor în câteva luni. Să-și mențină o majoritate parlamentară solidă și să lucreze. În societate au susținere destulă.
  • Like 0
  • @ Corina
   Cum ar putea menține ceva ce NU are ??! O majoritate parlamentara "solida" nu o poate obține decât în urma unui vot "masiv" la alegeri...
   • Like 0
  • @ Mircea Florian
   Corina check icon
   O majoritate solidă se poate crea și menține între grupuri actuale cu agendă si etică politică asemănătoare. Ce a spus Iohannis - discuții despre anticipate doar după prezidentiale - mi se pare înțelept. Că doar n-om rămâne cu Dăncilă până atunci.
   • Like 0
 • Acest "rezolvat!" venit din partea presedintelui mi se pare cel putin indecent.
  Daca tot este hotarat sa isi aroge tot felul de merite - poate ne cadoriseste cu cate un "rezolvat!" de fiecare data cand rasare soarele.
  Sa fiu bine inteles: ma bucur ca am scapat de aceasta pacoste / catastrofa de guvern. Dar:
  - Daca dl. Iohannis a umblat cu sforarii ca sa se intample (ceea ce ar putea oarecum justifica acest "rezolvat!") - atunci nu este ceva cu care sa se mandreasca;
  - Daca nu a facut nimic, atunci nu se justifica acest "rezolvat!" - ce sugereaza o arogare a unor merite
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult