Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ce votăm și ce-ar putea să iasă duminică. Trei scenarii

Afișe electorale Obor

Foto: Profimedia Images

Niciodată, la nicio rundă de alegeri, n-am întâlnit mai mulți oameni care nu știu cu cine să voteze. Întrebarea „Cu cine votăm?” și monologul ulterior au devenit un soi de litanie, transformată în jelanie. Se invocă obsesiv calitatea proastă a ofertei electorale și blestemul de a alege mereu între tuse și junghi. Se consultă cu religiozitate sondajele zilei, deși nimeni nu crede în ele, se așteaptă un semn divin care să pună ștampila pe omul ales. Altfel spus, se merge la ghici.

Mulți oameni simt că rezultatul de mâine seară este important și vor să dea un vot util. Întrebarea e cui? Sunt atâția candidați, majoritatea sunt iepuri aruncați în cursă ca „să fure” din voturile altcuiva și atunci cu cine să votezi ca să nu-ți risipești votul?

Cred că ar trebui să punem problema altfel și să pornim de la o întrebare fundamentală: cui dăm puterea pentru următorii ani? Și, mai ales, este sănătos pentru democrație să dăm cuiva toată puterea? Avem alegeri prezidențiale, dar avem și alegeri parlamentare, despre care nu vorbește nimeni. Parlamentarele au o miză uriașă în ecuația de putere. În funcție de configurația viitorului Parlament, vom ști cine e puterea și cine opoziția. Imaginați-vă un Legislativ în care două treimi dintre mandate sunt ale PSD-AUR-SOS, iar opoziția „democratică” va fi fragmentată și debilă.

Turul 1 al alegerilor prezidențiale va influența decisiv ce se va întâmpla duminica următoare la alegerile parlamentare. Candidatul calificat în finala pentru Cotroceni își va trage partidul după el și la parlamentare. O finală Ciolacu - Simion va însemna o demobilizare masivă a electoratului PNL și USR la parlamentare și un Legislativ dominat copios de pesediști și suveraniști.

Discuția despre cui dăm puterea este cu atât mai importantă, cu cât este pentru prima oară după 24 de ani când suntem pe punctul să mutăm iar puterea într-un singur loc. Îmi amintesc anii 2000-2004 când România era dominată de PDSR (care avea și Președinția, și Parlamentul, și Guvernul, și primăriile, și Justiția, și presa), iar singura formă de opoziție era reprezentată de câțiva ziariști răzleți și de ambasada SUA. O putere mult prea puternică devine un pericol pentru democrație. Nu-mi imaginez că, odată ce se va instala la toate comenzile țării, cineva va „împărți” puterea din proprie inițiativă.

Scenariul 1. S-a discutat mult despre repetarea „scenariului Hrebenciuc” din 2000, cu o finală Ciolacu - Simion, ca reeditare a finalei Iliescu - Vadim. Mai puțin s-a vorbit despre ce a urmat după acele alegeri, pentru că „scenariul Hrebenciuc” a avut drept scop nu doar instalarea lui Ion Iliescu la Cotroceni, ci și cucerirea puterii totale. Este plauzibil să avem un PSD care să dorească sau să ajungă să guverneze singur, chiar dacă nu va avea majoritate în Parlament. Adrian Năstase a avut cel mai puternic guvern monocolor, deși era minoritar. Un președinte PSD va numi un premier PSD, partidul cu cele mai multe mandate la parlamentare, care va merge să-și ia susținerea din Parlament. Probabil că PNL, în epoca Bolojan, nu va intra la guvernare alături de PSD, dar va accepta să voteze condiționat Guvernul minoritar PSD, așa cum a făcut-o acum 24 de ani. Îi va urma UDMR, care fie va intra la guvernare, fie va susține prin acord parlamentar Guvernul PSD.

Scenariul 2 în care George Simion ajunge în turul 2 a devenit în ultimele săptămâni din ce în ce mai plauzibil. Ajutat sau nu de PSD, George Simion a făcut o campanie reușită: a speculat votul de furie, anti-sistem, în special al diasporei, și a avut o prestație bună în interviuri și ieșiri publice, mai ales la dezbaterea prezidențială unde a făcut impresia unui naționalist moderat. Consiliat bine, George Simion s-a străduit să facă uitate bădărăniile, agresivitatea, extremismul în gândire și comportament, pentru că miza sa e ca, în finala cu Ciolacu, să fie „răul mai mic”. Îmblânzirea extremismului său natural, de ultras de galerie, este șansa de a ajunge la Cotroceni. Vom avea în această situație un președinte cu interdicție de intrare în Moldova și Ucraina, ale cărui decizii de politică externă sunt impredictibile. El va fi nevoit să coabiteze cu o guvernare PSD, ceea ce ideologic este o asociere naturală.

În aceste condiții, discuțiile interminabile pe care alegătorii le au azi despre sexul îngerilor („Geoană sau Diaconescu?” „Birchall sau Kelemen Hunor?” „Ciucă nu știe să vorbească”, „Lasconi nu știe nimic”) ne vor părea luni, când ne vor trezi în noua realitate, un lux al democrației de altădată. Scenariul 3 presupune exercitarea votului util pentru a împinge in extremis în turul 2 un candidat sau o candidată care să strice binomul Ciolacu-Simion/ PSD-AUR și să mai dea o șansă democrației și occidentalismului în această țară. Ar fi una dintre acele rare ocazii în care alegătorii se vor dovedi mai maturi decât aleșii lor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..și pentru că e foarte probabil ca spre seară târziu și mâine, multă lume să fie rănită (mai mult sau mai puțin..), recomand un leac care vine de la Jethro Tull și se cheamă "Nursie" :
    https://www.youtube.com/watch?v=o92QM1F6vMk
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Lumea s-a săturat de Băsescu și s-a bucurat că a preluat Iohannis președinția dar după ceva timp s-a ajuns ca primul să fie regretat. Acum că pleacă Iohannis parcă văd că și acesta va fi regretat la cum se prezintă cei 5 candidați cu șanse.
    • Like 1
  • mg check icon
    ..articolul ăsta-mi amintește de-acel bilețel din "Cronica unei morți anunțate".. :))

    Altfel, dacă sondajele nu greșesc atunci când împart electoratul în 3 părți aproximativ egale, turul întâi va simplifica votul pentru parlamentare, iar turul doi va fi cireașa de pe tort..

    Eu unul mă tem de cei hotărâți. Cei care încă mai au dubii, nu sunt cu totul pierduți.. Mai sunt și mulți dezamăgiți care se-ntreabă precum eschimoșii : - Cine mi-a tăiat elanul.. ?
    • Like 0
  • D check icon
    Când votăm răul cel mai mic sau ‘util’, după calcule care seamănă mai mult a loto, nu facem decât să afirmăm filozofia răului mai mare: că nu contează principiul politic, că nu contează principiul reprezentării, că nu contează principiile în general. Că totul este doar un fel de barbut politic în care tot ce contează este să nu câștige celălalt.
    • Like 3
    • @ D
      Valentin check icon
      Cât va dura până vom înțelege că vina de fapt ne aparține? Când vom învăța că trebuie să depunem EFORTUL de a ne alfabetiza legislativ, de a înțelege principiile legii și de a CERE avizat anumite lucruri? Probabil încă vreo două generații.
      • Like 1
    • @ Valentin
      D check icon
      Generația dvs. de ce nu a făcut-o? De ce nu a cerut avizat anumite lucruri?
      • Like 2
    • @ D
      Valentin check icon
      Probabil datorită reflexelor dobândite în comunism.
      • Like 0
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Cum trebuia să cerem "avizat" Schengen-ul, de exemplu?
      • Like 0
    • @ Valentin
      D check icon
      Și vă simțiți vinovat?
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Faceți confuzii. Eu m-ar referit la SISTEMUL LEGISLATIV, la ambiguitatea legilor și la corectarea lor. Schengen-ul nu a ținut de noi. Legislația însă ține.
      • Like 1
    • @ D
      Valentin check icon
      Nu mă simt vinovat pentru perioada în care n-am înțeles cum stau lucrurile. Ar fi lipsit de logică. M-aș fi simțit vinovat dacă aș fi înțeles și n-aș fi făcut nimic, sau dacă m-aș fi încăpățânat să nu înțeleg.
      • Like 0
    • @ Valentin
      D check icon
      Ce propuneți mai concret, să devenim toți juriști constituționali?
      • Like 1
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Nu fac nici o confuzie, votăm pe cineva care SĂ NE REPREZINTE în toate situațiile, INCLUSIV ÎN CONTEXTUL EUROPEAN!
      Așa că da, trebuia cineva care să ceară Schengen-ul, cum cerea DEPINDEA DE NOI! Un veto și o blocadă totală ar fi adus Schengen-ul! Cel pe care "l-am ales" a ales la rândul său să fie sclavul Europei!
      • Like 2
    • @ D
      Valentin check icon
      Dacă îmi amintesc bine, situația din 2013 nu a cerut cunoștințe avansate de drept constituțional sau legislație. Era vorba doar de transformarea eutanasierii animalelor fără stăpân din opțională în obligatorie. Nici ultimul referndum pentru familie nu a cerut cunoștințe avansate.
      Să nu confundăm alfabetizarea cu latura vocațională. A cunoaște noțiuni elementare de matematică nu transformă pe nimeni în cercetător în matematică.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Faceți confuzie, nu depindea de NOI, cetățenii, ci depindea de EI, politicienii. Sunt două parți diferite, amblele participante la viața cetății. Cred că am fost înțeles greșit. Ideea nu era că alegerea unui președinte competent este inutilă. Ideea era că fantezia unui om bun la toate, care să repare tot în timp ce noi stăm cu burta la soare ar trebui să ia sfârșit.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Ador platitudinile! Hai să vă spună moșul cum e cu politica. Treaba asta vine de la grecescul POLIS, care înseamnă... cetate. A ne imagina că treburile cetății sunt apanajul politicienilor - conducătorilor cetății - e o eroare fatală. Sunt și treburile cetățenilor. A spera că vom avea un tătuc bun și drept, care va veghea asupra noastră cu o ceată de politicieni drepți, în timp ce noi ne ocupăm de grătate și fotbal e o iluzie.
    Cine nu-și cunoaște legile și cine nu-și cunoaște Constituția își merită soarta. Pur și simplu pentru că LEGILE ACTUALE SUNT PLINE DE ERORI PE CARE NIMENI NU VREA SĂ LE ÎNDREPTE. Nu vrea să le îndrepte pentru că aduc beneficii. Legea care a generează afacerile imobiliare - erori, legea educației - erori. Și exemplele pot continua.
    Și atunci de ce ne mai mirăm? Avem ceea ce merităm.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult