Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat că „este logic” ca bugetarii să fie mai bine plătiți decât angajații din mediul privat, deoarece ei au studii superioare în proporție de 98%.
Reprezentanții mediului de afaceri consideră însă că numărul de diplome nu este un criteriu relevant atunci când evaluezi productivitatea.
„Acum există fel și fel de diplome. N-aș intra acum într-o competiție, să spun câte din diplomele celor care lucrează în administrația publică sunt diplome care ar fi valabile pentru angajările în sectorul privat. Numărul de diplome nu-mi dă productivitatea și competitivitatea unui sistem public”, a declarat, în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, Dragoș Neacșu, manager al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiții din țară și membrul în consiliul director al Romanian Business Leaders. Acesta a fost invitat în emisiune alături de consultantul fiscal Angela Roșca, membru în consiliul director al Romanian Business Leaders (RBL). Romanian Business Leaders este o organizație care reunește o comunitate de antreprenori, manageri și profesioniști în diferite domenii.
Angela Roșca a spus că nu condamnă ideea de a mări salarii în sistemul public, însă acestea trebui făcute în anumite condiții.
„Noi nu condamnăm neapărat conceptual ideea de a mări salariile din sectorul bugetar, dar ce și-ar dori mediul de business e ca, atunci când există o bunăstare a firmei, să împărțim corect, dar neangajând cheltuieli fixe pentru anii următori. La mine în companie, dacă e un an bun și am avut o profitabilitate mare, nu măresc salariile oamenilor pentru următorii10 ani necontrolat, bazându-mă pe ce am obținut anul ăsta, le dau un bonus. Se poate face o schemă de bonusare, de împărțire a acestei bunăstări în mod corect și către sectorul bugetar, fără a angaja generațiile viitoare, încurajând performanță pe de altă parte”, a afirmat ea.
Dragoș Neacșu crede că deocamdată nu poate fi calculat impactul creșterilor de dalarii și scăderilor de taxe anunțate de Guvern. „ 2018 cumulează deja măsurile luate în 2016, prin care s-au scăzut venituri bugetare, măriri salariale care au început în 2016 continuă în 2017, încă se anunța măriri salariale sau scutiri totale de impozite, deci nu avem elementele unei discuții aplicate, profesioniste, pe baza cărora să facem acest studiu de impact”, afirmă el.
Neacșu mai remarcă faptul că, în afirmațiile referitoare la salariile din sistemul public, Lia Olguța Vasilescu nu menționează cuvinte precum productivitate sau competitivitate.
Aceasta a spus la Antena 3 că „în general, la stat sunt persoane cu studii superioare în proporție de 98%. Este logic ca măcar din acest punct de vedere ar trebui să fie sistemul de salarizare mai mare. Dar ideea nu este să-i abandonăm pe cei din mediul privat, care să rămână cu niște salarii foarte mici. Dimpotrivă, forțăm cumva mediul privat ca și ei să crească la rândul lor veniturile angajaților și pentru asta facem tot felul de formule de ajutor al oamenilor de afaceri (...) Când vom schimba sistemul fiscal de anul viitor o să vedeți că netul la angajatul din privat crește cu 17%, chiar dacă angajatorul nu mai pune niciun leu față de cât are acum în plată. Deci, să nu creadă cineva că am abandonat mediul privat, ne-am concentrat doar pe sistemul bugetar și i-am lăsat pe cei care lucrează la privat să moară de foame sau să fie sclavii cuiva”.
Angela Roșca mai este de părere că ambele domenii, atât cel privat, cât și cel de stat, au părți bune și rele, dar că mediul coporatist a avut o contribuție mare la formarea oamenilor de afaceri de azi. „Din antreprenorii de succes de acum, mulți datorează formarea lor ca buni manageri multinaționalelor în care au început să lucreze. Multinaționalele sunt cele care au format top managementul românesc de 25 de ani.”
Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, va fi difuzată duminică, începând cu ora 13:05, la Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu diploma determina rezultatele unui sistem ci colaborarea coerenta intre sub-sisteme.
Stimabililor, bugetarii sunt foştii noştri colegi de facultate, unii chiar şefi de promoţie. Haideţi să ne calmăm. Bugetarii nu au învăţat pe Lună iar privaţii pe Marte. Suntem toţi rezultatul aceluiaşi sistem de învăţământ.