Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Răspunsul mediului privat, după ce ministrul Muncii a spus că bugetarii merită salarii mai mari pentru că „au studii superioare în proporție de 98%”

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat că „este logic” ca bugetarii să fie mai bine plătiți decât angajații din mediul privat, deoarece ei au studii superioare în proporție de 98%.

Reprezentanții mediului de afaceri consideră însă că numărul de diplome nu este un criteriu relevant atunci când evaluezi productivitatea.

„Acum există fel și fel de diplome. N-aș intra acum într-o competiție, să spun câte din diplomele celor care lucrează în administrația publică sunt diplome care ar fi valabile pentru angajările în sectorul privat. Numărul de diplome nu-mi dă productivitatea și competitivitatea unui sistem public”, a declarat, în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24,  Dragoș Neacșu, manager al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiții din țară și membrul în consiliul director al Romanian Business Leaders. Acesta a fost invitat în emisiune alături de  consultantul fiscal Angela Roșca, membru în consiliul director al Romanian Business Leaders (RBL). Romanian Business Leaders este o organizație care reunește o comunitate de antreprenori, manageri și profesioniști în diferite domenii.

Angela Roșca a spus că nu condamnă ideea de a mări salarii în sistemul public, însă acestea trebui făcute în anumite condiții. 

„Noi nu condamnăm neapărat conceptual ideea de a mări salariile din sectorul bugetar, dar ce și-ar dori mediul de business e ca, atunci când există o bunăstare a firmei, să împărțim corect, dar neangajând cheltuieli fixe pentru anii următori. La mine în companie, dacă e un an bun și am avut o profitabilitate mare, nu măresc salariile oamenilor pentru următorii10 ani necontrolat, bazându-mă pe ce am obținut anul ăsta, le dau un bonus. Se poate face o schemă de bonusare, de împărțire a acestei bunăstări în mod corect și către sectorul bugetar, fără a angaja generațiile viitoare, încurajând performanță pe de altă parte”, a afirmat ea.

Dragoș Neacșu crede că deocamdată nu poate fi calculat impactul creșterilor de dalarii și scăderilor de taxe anunțate de Guvern. „ 2018 cumulează deja măsurile luate în 2016, prin care s-au scăzut venituri bugetare, măriri salariale care au început în 2016 continuă în 2017, încă se anunța măriri salariale sau scutiri totale de impozite, deci nu avem elementele unei discuții aplicate, profesioniste, pe baza cărora să facem acest studiu de impact”, afirmă el.

Neacșu mai remarcă faptul că, în afirmațiile referitoare la salariile din sistemul public, Lia Olguța Vasilescu nu menționează cuvinte precum productivitate sau competitivitate. 

Aceasta a spus la Antena 3 că „în general, la stat sunt persoane cu studii superioare în proporție de 98%. Este logic ca măcar din acest punct de vedere ar trebui să fie sistemul de salarizare mai mare. Dar ideea nu este să-i abandonăm pe cei din mediul privat, care să rămână cu niște salarii foarte mici. Dimpotrivă, forțăm cumva mediul privat ca și ei să crească la rândul lor veniturile angajaților și pentru asta facem tot felul de formule de ajutor al oamenilor de afaceri (...) Când vom schimba sistemul fiscal de anul viitor o să vedeți că netul la angajatul din privat crește cu 17%, chiar dacă angajatorul nu mai pune niciun leu față de cât are acum în plată. Deci, să nu creadă cineva că am abandonat mediul privat, ne-am concentrat doar pe sistemul bugetar și i-am lăsat pe cei care lucrează la privat să moară de foame sau să fie sclavii cuiva”.

Angela Roșca mai este de părere că ambele domenii, atât cel privat, cât și cel de stat, au părți bune și rele, dar că mediul coporatist a avut o contribuție mare la formarea oamenilor de afaceri de azi. „Din antreprenorii de succes de acum, mulți datorează formarea lor ca buni manageri multinaționalelor în care au început să lucreze. Multinaționalele sunt cele care au format top managementul românesc de 25 de ani.”

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, va fi difuzată duminică, începând cu ora 13:05, la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • As dori sa il intreb pe domnul.mai sus mentionat. Cate din acele diplome sunt luate pe merit..si cati au trecut prin facultate asa cum trece cutitul incins prin unt. Multi din cei de la stat cred ca si-au luat diplomele dupa varsta de 30 de ani. Restul e pistol cu apa.
    • Like 1
  • La pascut oile lui Becalii cu diploma va fi platit dublu fata de ala fara diploma .
    • Like 0
  • Chiar acest ministru Lia Olguța Vasilescu a spus pe curand ca inchisorile sunt plini de intelectuali. Productivitatea acestor intelectuali este foarte surprinzatoara, scriind repede carti si lucrari de cercetare. N-ar fi mai ieftin sa incarceram pe bugetari decat sa le platim mai mult salariu?
    • Like 1
  • Emil check icon
    Domnule Ministru, in afara citorva, 80% au facut scoli gen "Dimitrie Cantemir", Biotera, etc. Motivatia Dvs nu sta in picioare! Si apoi banii lor vin din munca privatului. Incep sa ma intreb despre educatia dumneavoastra din care "nivel" vine. Cumva de la renumita facultate din Herculane?
    • Like 3
  • Cine crede ce zice asta dupa ce ia o dusca de vin ? Chiar va uitati in gura ei ? e o vaca nu o sa mareasca nimic , vrea doar voturi . Omul de la sate nu stie daca a marit sau nu salariile , el aude doar ca a marit.
    • Like 3
  • Legea salarizarii unice pleaca de la un concept total gresit si anume acela de a raporta salariile de la stat la salariul minim pe economie in loc de cel mediu. Salariul minim pe economie e ales mai mult sau mai putin arbitrar de politic. Salariul mediu al mediului privat e o reflectare a mersului economiei si ar trebui sa fie referinta salariilor angajatilor la stat. Alegerea salariului minim e periculoasa si in cazul unei recesiuni macroeconomice in cazul careia se ajunge in situatia ca mediul privat intra in recesiune scazand salariile fara a urma scaderea salariilor de la privat. De asemenea salariul minim ar trebui sa fie un procent din salariul mediu si nu ales arbitrar.
    • Like 1
  • S-a umplut Mamaia de Lamburghini şi Bugatti... sute de euro o roabă cu vin şi apă. Udrea, Petrache...afaceriştii României. Ăştia plătesc după productivitate? Ştiu ce este aia?
    • Like 1
    • @ Constantin
      Tov Costel tu unde ai fost in ultimii 20 de ani ? In beci ? Te comporți ca și cum bolșevici matale nici n-au furat țara asta de 20 de ani , iar acum după o pauza de 2 ani s-au reîntors din nou la ciordeală , iar matale te " prefaci " ca nu știi nimic și incerci sa convingi lumea ca aceiași clica care a furat de 20 de ani , nu mai poate dormi noaptea de grija poporului pe care tot ea l-a jecmănit .Hai cânta la alta masa Tov Costel ca deja canti fals .
      • Like 1
  • Sa o rugam pe Olguta sa se uite putin in jurul ei si sa compare ISO 9001 "de stat" marka RENAR plus progeniturile cu ISO din mediul privat.
    Nu diploma determina rezultatele unui sistem ci colaborarea coerenta intre sub-sisteme.
    • Like 0
  • Văd că mulţi au fost deranjaţi de postarea mea...
    Stimabililor, bugetarii sunt foştii noştri colegi de facultate, unii chiar şefi de promoţie. Haideţi să ne calmăm. Bugetarii nu au învăţat pe Lună iar privaţii pe Marte. Suntem toţi rezultatul aceluiaşi sistem de învăţământ.
    • Like 2
    • @ Constantin
      Fiecare muncitor, indiferent de funcție şi mediu, trebutrebuie plătit în funcție de competență şi productivitate. În România un muncitor din mediu privat e plătit cu minimul pe economie şi produce. Arată mi un singur ac, produs de un bugetele, valorificat şi scos profit pe el. Bugetarul doar consumă nu produce. Nu depune efort fizic şi mental, înafară de profesori şi medici. Dar ăştia au spitale şi şcoli particulare unde dai bănuți să înveți,( vorba vine) sau mai bine zis sa îți cumperi diploma, sau sa fi tratat. Dacă nu ai bani mori cu zile. În Germania un inginer nu ia mai mult decât un muncitor. Ia mai mult doar dacă aduce inovații invenții şi altele. Dacă nu face aşa ceva e dat afară. În plus chiar dacă e inginer ştie să țină o sculă în mâna şi să lucreze cu ea. Ai noştri vor doar privilegii că au o diplomă cumpărată dar ca meserie nu se ridică nici la nivelul unei şcoli profesionale. Iar cu cei cu diplome din administrație..... Trântit sadea. Nu merită nici aerul care îl respiră.
      • Like 2
    • @ Constantin
      Nu e nimeni deranjat de postarea matale ci de prostia matale .
      • Like 2
  • Oare care este interesul acestei conduceri bicefale din Romaniade ataca atat de feroce putem zice ,multinationalele?Se pare ca urmaresc ceva.Poate ar trebui pusi la punct cu date concrete de exemplu cate locuri de munca asigura acest guvern si cati angajati au multinationalele,sau din ce bani plateste guvernul salarii si cum face rost de ei si cum fac salariile multinationalele.Poate ar fi un punct de plecare pt ca tot romanul indiferent de educatie sau perceptie sa inteleaga adevarul.
    • Like 2
    • @ Emilia Emilia
      Sau de unde au bani pentru a asigura pensiile speciale pe care le-au impartit cu multa larghete.Eu ma intreb daca aceste multinationale ,atat de atacate, ar face greva un trimestru si nu ar plati la stat taxele si impozitele aferente,ce s-ar intampla?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult