Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cea mai mare nemulțumire a companiilor străine care vin să facă afaceri în România

Bărbat la laptop

Ce-i nemulțumește cel mai mult pe străinii care fac afaceri în România? Că se schimbă legile foarte des. Ce-i îngrijorează și mai mult? Că forța de muncă tânără și calificată părăsește România. Schimbarea frecventă a legislației (54%), obținerea unui sprijin adecvat din partea statului (51%) și implementarea exigențelor legislative (49%) sunt principalele provocări cu care se confruntă companiile străine prezente pe piața din România, potrivit unui studiu realizat de TMF Group România.

Companiile sunt dispuse să externalizeze serviciile de asistență fiscală și contabilitate (67%), salarizare și administrare resurse umane (40%) și administrare legală (17%), pentru a se concentra asupra activităților lor de bază, arată studiul.

În plus, între cele mai dificile aspecte ale business-ului companiilor străine prezente pe piața din România se numără adaptabilitatea politicilor corporative la exigențele legislației locale (41%), găsirea unor angajați competenți și implementarea proceselor standardizate în funcție de diverse jurisdicții (36%).

Firmele străine au o percepție negativă referitor la nivelul taxelor și la legislație (62%), la colaborarea cu autoritățile (38%) și la găsirea forței de muncă (33%). De altfel, aspectul care s-a înrăutățit cel mai intens față de anul trecut este găsirea forței de muncă bine pregătite, 33% dintre respondenți afirmând că se confruntă cu dificultăți în această privință, relevă studiul.

În ciuda acestor obstacole, aproximativ 85% din respondenți au afirmat că veniturile realizate de ei au crescut în decursul anului 2015: 31% dintre manageri au raportat o creștere de între 5% și 10%, 26%, o creștere de până la 5%, iar 14%, creșteri între 10 și 15% și de peste 20%. Mai mult, companiile străine prezente pe piața din România au o părere bună despre protecția angajatului (36%), competitivitatea mediului de business (28%), forța de muncă (21%) și despre protecția pe care cadrul legal i-o asigură angajatorului (15%).

În 2014, o treime dintre managerii consultați de TMF Group susțineau că găsirea forței de muncă adecvate reprezintă o provocare. Faptul că numărul acestora a crescut semnificativ în 2015 poate fi interpretat ca un semnal de alarmă referitor la dificultățile întâmpinate pentru a ajunge la candidații potriviți, potrivit TMF Group România. Tocmai din această cauză, multe companii rezolvă această problemă recurgând la externalizarea serviciilor pentru care intenționau inițial să facă angajări.

Majoritatea managerilor care au participat la studiu consideră că firmele conduse de ei au nevoie de servicii specializate în ce privește asistența fiscală (40%), salarizarea și administrarea resurselor umane (37%) și contabilitate și raportare financiară (30%).

„În 2015 am observat o creștere a activității de outsourcing a companiilor străine prezente în România. Managerii acestora apreciază competitivitatea de pe piața autohtonă și estimează că nivelul acesteia se va ridica, mai ales în contextul creșterii economice. Tocmai de aceea preferă să lase contabilitatea, resursele umane și salarizarea pe mâna unor profesioniști și aleg să aloce mai mult timp și efort activităților lor de bază, cruciale pentru evoluția oricărei companii”, este de părere Camelia Niță, Managing Director TMF Group România.

Câteva zeci de companii străine prezente pe piața autohtonă – majoritatea lor având și sediul în România - au răspuns sondajului TMF Group, ele reprezentând un eșantion reprezentativ. Dintre respondenți, 34% sunt directori financiari, 21%, directori generali și 16%, directori ai departamentelor de resurse umane. Companiile care au participat la sondaj sunt active în domeniile retail, imobiliar, media, farmaceutic, software, hardware, chimic și petrolier, financiar și în cel al comunicațiilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Studiul este pertinent, insa pentru a fi luat in serios, ar trebui mai clar precizat esantionul . Sa te limitezi la "zeci de companii străine prezente pe piața autohtonă " nu e foarte relevant. Cate au fost 20 - 30 ? Putin in acest caz.
  • Like 0
 • daca ar fi cinstiti si seriosi, ar declara adevarul, faptul ca trebuie sa dea spaga e cea mai mare nemultumire a lor, chiar daca ,pe termen lung, da rezultate.
  • Like 2
  • @ Adrian Macovei
   Perfect de acord, si investitorii straini si cei romani se lovesc in primul rand de spaga. Si unii se si opresc aici; vezi de ex. gradul mic de absorbtie al fondurilor europene. Se stie ca pentru un proiect aprobat in Romania pentru a fi trimis la Bruxelles trebuie sa platesti 10% spaga. Si sunt zeci de alte exemple.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult