Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Cea mai neagră zi în România: În ultimele 24 de ore au murit de covid 442 de persoane, de 7 ori mai multe decât în urma catastrofei de la Colectiv. Imagini tulburătoare din secția ATI de la „Marius Nasta”

covid - pat (Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia)

Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia

Imagini tulburătoare în spitalele românești. Un fotoreporter AFP a surprins, în urmă cu cinci zile, câteva cadre în unitatea de terapie intensivă a „Institutului de Pneumofiziologie Prof. Dr. Marius Nasta” din București. În imaginea de mai sus, un pacient cu Covid-19, care are nevoie de mască cu oxigen, este ajutat de o asistentă să bea apă dintr-un pahar.

În altă imagine, personalul medical îi oferă asistență unui pacient în vârstă, internat la ATI în același spital.

Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia

În fața mai multor spitale din București și din alte orașe din România ambulanțele așteaptă și câteva ore, cu pacienți, să se elibereze un pat sau un scaun pentru a merge să aducă alți bolnavi de covid. Adesea, paturile se eliberează după decesul pacienților. Un șofer de ambulanță, intervievat zilele trecute de un reporter Digi24, a mărturisit că tot mai des se întâmplă ca ambulanțele să fie redirecționate către alt spital, pentru a găsi un pat liber.

Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia

Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia

În imaginea de mai sus, un cadru medical, îmbrăcat cu echipament de protecție, îi măsoară unui pacient concentrația de oxigen din sânge, în timp ce alți pacienți cu Covid-19 așteaptă să se elibereze un pat la Institutul „Marius Nasta”, din Capitală.

Peste 1.600 de oameni, în așteptarea unui pat la ATI

În urmă cu câteva zile, ministrul interimar demis de interne Lucian Bode declara că aproximativ 1.600 de români așteaptau un loc în terapie intensivă. Pentru prima dată de la începutul crizei de sănătate, autoritățile din România iau în calcul să transfere pacienți în străinătate.

În ultimele 24 de ore au fost 16.743 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. De asemenea, autoritățile au raportat 442 de decese. De 7 ori mai multe decât în urma catastrofei de la Colectiv. Din totalul de 442 pacienți decedați, 397 erau nevaccinați - adică 90 la sută - și 45 vaccinați. Cei 45 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 49 și 91 de ani. 44 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar unul nu a avut comorbidități declarate.

La terapie intensivă sunt internate 1.667 de persoane cu Covid.

Până astăzi, 12 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.382.531 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 4.205 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În intervalul 11.10.2021 (10:00) – 12.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 442 de decese (226 bărbați și 216 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 442 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani, 4 la categoria de vârstă 30-39 ani, 20 la categoria de vârstă 40-49 ani, 34 la categoria de vârstă 50-59 ani, 112 la categoria de vârstă 60-69 ani, 139 la categoria de vârstă 70-79 ani și 131 la categoria de vârstă peste 80 ani.

410 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 10 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 22 de pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Din totalul de 442 pacienți decedați, 397 erau nevaccinați - adică 90 la sută - și 45 vaccinați. Cei 45 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 49 și 91 de ani. 44 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar unul nu a avut comorbidități declarate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • INCA UN NUME PREDESTINAT COVIDULUI "MARIUS" si-l puteti gasi simplu daca nu l-ati acoperi cu giulgiul SECURITATII romanesti....si va spune un imunizat aflat in legalitate.
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult