Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cea mai neagră zi în România: În ultimele 24 de ore au murit de covid 442 de persoane, de 7 ori mai multe decât în urma catastrofei de la Colectiv. Imagini tulburătoare din secția ATI de la „Marius Nasta”

covid - pat (Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia)

Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia

Imagini tulburătoare în spitalele românești. Un fotoreporter AFP a surprins, în urmă cu cinci zile, câteva cadre în unitatea de terapie intensivă a „Institutului de Pneumofiziologie Prof. Dr. Marius Nasta” din București. În imaginea de mai sus, un pacient cu Covid-19, care are nevoie de mască cu oxigen, este ajutat de o asistentă să bea apă dintr-un pahar.

În altă imagine, personalul medical îi oferă asistență unui pacient în vârstă, internat la ATI în același spital.

Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia

În fața mai multor spitale din București și din alte orașe din România ambulanțele așteaptă și câteva ore, cu pacienți, să se elibereze un pat sau un scaun pentru a merge să aducă alți bolnavi de covid. Adesea, paturile se eliberează după decesul pacienților. Un șofer de ambulanță, intervievat zilele trecute de un reporter Digi24, a mărturisit că tot mai des se întâmplă ca ambulanțele să fie redirecționate către alt spital, pentru a găsi un pat liber.

Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia

Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia

În imaginea de mai sus, un cadru medical, îmbrăcat cu echipament de protecție, îi măsoară unui pacient concentrația de oxigen din sânge, în timp ce alți pacienți cu Covid-19 așteaptă să se elibereze un pat la Institutul „Marius Nasta”, din Capitală.

Peste 1.600 de oameni, în așteptarea unui pat la ATI

În urmă cu câteva zile, ministrul interimar demis de interne Lucian Bode declara că aproximativ 1.600 de români așteaptau un loc în terapie intensivă. Pentru prima dată de la începutul crizei de sănătate, autoritățile din România iau în calcul să transfere pacienți în străinătate.

În ultimele 24 de ore au fost 16.743 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. De asemenea, autoritățile au raportat 442 de decese. De 7 ori mai multe decât în urma catastrofei de la Colectiv. Din totalul de 442 pacienți decedați, 397 erau nevaccinați - adică 90 la sută - și 45 vaccinați. Cei 45 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 49 și 91 de ani. 44 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar unul nu a avut comorbidități declarate.

La terapie intensivă sunt internate 1.667 de persoane cu Covid.

Până astăzi, 12 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.382.531 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 4.205 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În intervalul 11.10.2021 (10:00) – 12.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 442 de decese (226 bărbați și 216 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 442 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani, 4 la categoria de vârstă 30-39 ani, 20 la categoria de vârstă 40-49 ani, 34 la categoria de vârstă 50-59 ani, 112 la categoria de vârstă 60-69 ani, 139 la categoria de vârstă 70-79 ani și 131 la categoria de vârstă peste 80 ani.

410 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 10 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 22 de pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Din totalul de 442 pacienți decedați, 397 erau nevaccinați - adică 90 la sută - și 45 vaccinați. Cei 45 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 49 și 91 de ani. 44 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar unul nu a avut comorbidități declarate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • INCA UN NUME PREDESTINAT COVIDULUI "MARIUS" si-l puteti gasi simplu daca nu l-ati acoperi cu giulgiul SECURITATII romanesti....si va spune un imunizat aflat in legalitate.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult