Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cea mai neagră zi în România: În ultimele 24 de ore au murit de covid 442 de persoane, de 7 ori mai multe decât în urma catastrofei de la Colectiv. Imagini tulburătoare din secția ATI de la „Marius Nasta”

covid - pat (Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia)

Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia

Imagini tulburătoare în spitalele românești. Un fotoreporter AFP a surprins, în urmă cu cinci zile, câteva cadre în unitatea de terapie intensivă a „Institutului de Pneumofiziologie Prof. Dr. Marius Nasta” din București. În imaginea de mai sus, un pacient cu Covid-19, care are nevoie de mască cu oxigen, este ajutat de o asistentă să bea apă dintr-un pahar.

În altă imagine, personalul medical îi oferă asistență unui pacient în vârstă, internat la ATI în același spital.

Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia

În fața mai multor spitale din București și din alte orașe din România ambulanțele așteaptă și câteva ore, cu pacienți, să se elibereze un pat sau un scaun pentru a merge să aducă alți bolnavi de covid. Adesea, paturile se eliberează după decesul pacienților. Un șofer de ambulanță, intervievat zilele trecute de un reporter Digi24, a mărturisit că tot mai des se întâmplă ca ambulanțele să fie redirecționate către alt spital, pentru a găsi un pat liber.

Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia

Foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia

În imaginea de mai sus, un cadru medical, îmbrăcat cu echipament de protecție, îi măsoară unui pacient concentrația de oxigen din sânge, în timp ce alți pacienți cu Covid-19 așteaptă să se elibereze un pat la Institutul „Marius Nasta”, din Capitală.

Peste 1.600 de oameni, în așteptarea unui pat la ATI

În urmă cu câteva zile, ministrul interimar demis de interne Lucian Bode declara că aproximativ 1.600 de români așteaptau un loc în terapie intensivă. Pentru prima dată de la începutul crizei de sănătate, autoritățile din România iau în calcul să transfere pacienți în străinătate.

În ultimele 24 de ore au fost 16.743 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. De asemenea, autoritățile au raportat 442 de decese. De 7 ori mai multe decât în urma catastrofei de la Colectiv. Din totalul de 442 pacienți decedați, 397 erau nevaccinați - adică 90 la sută - și 45 vaccinați. Cei 45 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 49 și 91 de ani. 44 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar unul nu a avut comorbidități declarate.

La terapie intensivă sunt internate 1.667 de persoane cu Covid.

Până astăzi, 12 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.382.531 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 4.205 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În intervalul 11.10.2021 (10:00) – 12.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 442 de decese (226 bărbați și 216 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 442 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani, 4 la categoria de vârstă 30-39 ani, 20 la categoria de vârstă 40-49 ani, 34 la categoria de vârstă 50-59 ani, 112 la categoria de vârstă 60-69 ani, 139 la categoria de vârstă 70-79 ani și 131 la categoria de vârstă peste 80 ani.

410 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 10 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 22 de pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Din totalul de 442 pacienți decedați, 397 erau nevaccinați - adică 90 la sută - și 45 vaccinați. Cei 45 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 49 și 91 de ani. 44 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar unul nu a avut comorbidități declarate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • INCA UN NUME PREDESTINAT COVIDULUI "MARIUS" si-l puteti gasi simplu daca nu l-ati acoperi cu giulgiul SECURITATII romanesti....si va spune un imunizat aflat in legalitate.
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  S-ar putea und pic si mai detailat.

  92% au sigur comorbiditati. Ceilalti nu e clar.

  Grupele 60-69, 70-79, >80 reprezinta fiecare cca 28%, impreuna 86%.
  Grupa 40-49 cca 4.5% iar 50-59 7.5%.

  Dupa cum e scris rezulta ca din cei nevaccinati 31 nu aveau comorbiditati stiute sau declarate.

  Ceea ce ar insemna ca 7% din oamenii sanatosi au decedat. Atunci ne intereseaza varsta acestora.

  Nu e clar care e proportia celor cu comobirbitati in cei 13.5% decedati cu varsta sub 60. Desi exact aceasta e cel mai important de stiut.  • Like 0
  • @ Mr.Oh
   După cîte știu, comorbiditățile sunt boli cronice care evoluează o lungă perioadă de timp asimptomatic și devin simptomatice în general după vîrsta de 60 de ani. Abia atunci află persoana respectivă că le are.

   Cine mai stă, în actuala conjunctură, să cerceteze printre cei internați la ATI eventuala evoluție asimptomatică a unei comorbidități?
   • Like 2
  • @ Nelu Mares
   Mr.Oh check icon
   Inteleg.
   Cunosc si eu pe cineva care a avut cancer acum 15 ani, azi in varsta de cca 70 de ani, nevaccinat.
   Cand am vorbit cu fiica si am intrebat de de ce nu se vaccineaza maica-sa nu a avut nici un raspuns .... trist. ... in cazul acesta nu mai vorbim de probabilitati mici....
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Mr.Oh care incearca mereu sa gaseasca in orice statistica un oricat de mic procent de oameni sanatosi tun care au murit fara un motiv.

   De fapt ce vreti sa demonstrati?
   Ca mor si cei vaccinati? Ca mor din cauza vaccinului? Ca vaccinul nu e bun? Ca vaccinul nu ajuta la nimic? Ca nu ar trebui sa se vaccineze nimeni? Ca guvernele mint? Ca exista o conspiratie?
   • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult