Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Dacian Cioloș – premierul cui?

Cristian Tudor Popescu

Alegerea lui Dacian Cioloș de către președintele Iohannis m-a surprins oarecum și pe mine. Mă gândeam la o altă soluție, comparabil de surprinzătoare, și anume Kelemen Hunor, propunerea UDMR. Dar opțiunea Cioloș este, formal, logic, perfect acoperită pentru președinte.

Ordinea partidelor în funcție de voturile obținute în alegerile de anul trecut este PSD, PNL, USRPlus, AUR, UDMR. PSD a venit fără propunere de premier la Cotroceni – vrea alegeri anticipate. PNL nu l-a propus pe Cîțu, întrucât nu consideră că dispune de o majoritate. Deci, cel mai votat dintre partidele care au propus un premier rămâne USRPlus. Mai mult, USRPlus face parte dintre partidele care au votat moțiunea de cenzură pentru demiterea guvernului Cîțu – prin urmare ar avea, cel puțin teoretic, șanse la a strânge o majoritate generatoare a unui nou guvern.

Din punctul de vedere al socotelii capitalului de imagine însă, PNL pierde considerabil în urma gestului lui Iohannis. Nu numai că este lăsat pe dinafară Florin Cîțu, nu numai că premierul propus nu e de la PNL, dar, umilința supremă, e de la USRPlus, cu care liberalii tocmai au hotărât că nu vor mai guverna neam, deoarece pluseriștii au votat moțiunea de cenzură.

La rândul său, USRPlus câștigă în bazinul electoral de dreapta, fiind perceput ca noul partid al lui Iohannis, iar PNL abandonat.

Ceea ce nu înseamnă că lui Cioloș îi va fi ușor să adune o majoritate. PSD nu îl poate vota, după ce, în textul moțiunii sale de cenzură, a produs un adevărat act de acuzare a miniștrilor USRPlus – și-ar deruta electoratul. AUR, nici atât – ar pierde astfel din capitalul de imagine pe care l-a câștigat în ultimele săptămâni atacând coaliția PNL-USRPlus-UDMR.

Singura șansă e să obțină voturile liberalilor și ale UDMR, refăcând coaliția. Cu maghiarii ar ajunge probabil la o înțelegere, deși au și aceștia condițiile lor (vezi desființarea SIIJ). Pe liberalii conduși de Cîțu însă, doar o intervenție divină a lui Iohannis i-ar putea determina să lingă unde au scuipat. Intervenție pentru care nu cred că președintele mai are putere.

Și nici vrere. Caz în care înălțarea lui Cioloș ar fi pe o treaptă care să se rupă cu el și USRPlus. Și apoi să urmeze adevărata propunere a președintelui, de nerefuzat sub amenințarea parlamentarilor cu alegerile anticipate – PNL și USRPlus, cel puțin, știu bine că ar fi mai mult decât decimați în cazul unui nou scrutin. Și așa, trasă-mpinsă, să se refacă coaliția cu premierul lui Iohannis...

Că asta ar însemna încă niște săptămâni în care cetățenii vor avea, în criza din ce în ce mai gravă, sanitară și socială, guvernul demis Cîțu la conducerea țării, pe Iohannis poate să-l intereseze mai puțin decât un meci de golf.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult