Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dacian Cioloș – premierul cui?

Cristian Tudor Popescu

Alegerea lui Dacian Cioloș de către președintele Iohannis m-a surprins oarecum și pe mine. Mă gândeam la o altă soluție, comparabil de surprinzătoare, și anume Kelemen Hunor, propunerea UDMR. Dar opțiunea Cioloș este, formal, logic, perfect acoperită pentru președinte.

Ordinea partidelor în funcție de voturile obținute în alegerile de anul trecut este PSD, PNL, USRPlus, AUR, UDMR. PSD a venit fără propunere de premier la Cotroceni – vrea alegeri anticipate. PNL nu l-a propus pe Cîțu, întrucât nu consideră că dispune de o majoritate. Deci, cel mai votat dintre partidele care au propus un premier rămâne USRPlus. Mai mult, USRPlus face parte dintre partidele care au votat moțiunea de cenzură pentru demiterea guvernului Cîțu – prin urmare ar avea, cel puțin teoretic, șanse la a strânge o majoritate generatoare a unui nou guvern.

Din punctul de vedere al socotelii capitalului de imagine însă, PNL pierde considerabil în urma gestului lui Iohannis. Nu numai că este lăsat pe dinafară Florin Cîțu, nu numai că premierul propus nu e de la PNL, dar, umilința supremă, e de la USRPlus, cu care liberalii tocmai au hotărât că nu vor mai guverna neam, deoarece pluseriștii au votat moțiunea de cenzură.

La rândul său, USRPlus câștigă în bazinul electoral de dreapta, fiind perceput ca noul partid al lui Iohannis, iar PNL abandonat.

Ceea ce nu înseamnă că lui Cioloș îi va fi ușor să adune o majoritate. PSD nu îl poate vota, după ce, în textul moțiunii sale de cenzură, a produs un adevărat act de acuzare a miniștrilor USRPlus – și-ar deruta electoratul. AUR, nici atât – ar pierde astfel din capitalul de imagine pe care l-a câștigat în ultimele săptămâni atacând coaliția PNL-USRPlus-UDMR.

Singura șansă e să obțină voturile liberalilor și ale UDMR, refăcând coaliția. Cu maghiarii ar ajunge probabil la o înțelegere, deși au și aceștia condițiile lor (vezi desființarea SIIJ). Pe liberalii conduși de Cîțu însă, doar o intervenție divină a lui Iohannis i-ar putea determina să lingă unde au scuipat. Intervenție pentru care nu cred că președintele mai are putere.

Și nici vrere. Caz în care înălțarea lui Cioloș ar fi pe o treaptă care să se rupă cu el și USRPlus. Și apoi să urmeze adevărata propunere a președintelui, de nerefuzat sub amenințarea parlamentarilor cu alegerile anticipate – PNL și USRPlus, cel puțin, știu bine că ar fi mai mult decât decimați în cazul unui nou scrutin. Și așa, trasă-mpinsă, să se refacă coaliția cu premierul lui Iohannis...

Că asta ar însemna încă niște săptămâni în care cetățenii vor avea, în criza din ce în ce mai gravă, sanitară și socială, guvernul demis Cîțu la conducerea țării, pe Iohannis poate să-l intereseze mai puțin decât un meci de golf.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult