Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ceaușescu al III-lea

Bolșevic înseamnă majoritar.

Partidul Bolșevic exclude din start, prin chiar numele său, ideea că ar putea fi și minoritar, în opoziție. A fost conceput să fie mereu la putere, putere dictatorială, indiferent de aparențele democratice.

PSD este un partid bolșevic.

   Când dispare un dictator de partid și de stat, după ce a îmbolnăvit și contorsionat societatea până la grotescul crud, echipa lui nu demisionează niciodată de la guvernare, cum ar fi corect și de bun-simț. Cu excepția lui Lenin Întemeietorul, toți liderii bolșevici căzuți au devenit în timp record nomina odiosa, în vreme ce tovarășii lor se dădeau cu fond de ten, mimând schimbarea la față: ieri Întunericul, azi Lumina! Dar Enel suntem tot noi!

Dăncilă după Dragnea este Hrusciov după Stalin. Sau Ceaușescu după Dej. Sau Iliescu după Ceaușescu.

Înlăuntrul său însă, Partidul Bolșevic nu se schimbă o iotă. Țelul său rămâne același: puterea cu orice preț, puterea pentru putere, puterea totală. E dispus să aștepte cu răbdare, chiar și decenii, până se ivește din nou prilejul s-o înșface. Între Stalin I și Stalin al II-lea, cunoscut și sub numele de Putin, au trecut 47 de ani. Între Ceaușescu I și Ceaușescu al II-lea Dragnea, 27 de ani. Nu se știe câte dăncile vor trece până să scoată capul al III-lea.

Dar să nu uitați nicio clipă că e acolo. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult