Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mai rău decât un potențial criminal, mai dăunător decât sexul anal

Stimați Republicani, trebuie să știți că textul pe care-l citiți este scris de un individ mai periculos pentru societate decât un potențial criminal de partid și de stat. Așa consideră numitul Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Un om le spune unor oameni: îndată ce vă fluturați steagul, veți flutura în ștreang. Această zicere, cât se poate de penală, a unui prim-ministru al României rămâne o lună în spațiul public ca atare, nici vorbă de vreo retractare sau scuze, își produce efectele, cât se poate de grave, pentru imaginea României în raport cu minoritățile, și face să crească inimile celor care consideră că bine le-a zis-o bozgorilor nea Tudose.

Deci: amenințare cu moartea, instigare la ură etnică și omor în masă. Declarație demnă de un Heydrich sau Himmler, emisă prin viu grai de un înalt demnitar nu nazist, ci pesedist. Apoi, dl Tudose, care a încetat să fie premier, mai zice, repet, după o lună de tăcere nepăsătoare față de public în legătură cu subiectul, pur și simplu că n-a spus ce-a spus. Că a fost înțeles greșit și își cere scuze. Toate astea după audierea la CNCD, nu înainte.

Drept care, CNCD îl avertizează frățește. Nu-l amendează nici măcar cu un leuț pe spânzurătorul pocăit Tudose. În schimb, pe subsemnatul și pe dl Cosmin Prelipceanu, realizatorul emisiunii Digi 24, ne arde în fix două săptămâni cu 1.000 lei pentru o constatare privind estetica podoabei capilare a unui înalt demnitar pesedist.

Prin urmare, ce-am făcut eu este de cel puțin o mie de ori mai rău decât ce-a comis dl Tudose. Ce-i drept, una-i coafura, alta cravatele cu nodul la spate...

După ce doamna deputat Cosette Chichirău face niște afirmații nesusținute de dovezi în legătură cu apartenența domnului senator Șerban Nicolae la un grup infracțional, dar nu proferează vreo insultă, dl senator expectorează, în plenul Parlamentului României, următoarele:

„Penală este mama care v-a făcut așa nesimțită”.

„Aveți mâncare între dinți”.

„Nu sunteți alfabetizată”.

„Sunteți incredibil de proastă”.

„Am o poză în care dvs faceți sex anal”.

Pentru toate acestea, dl Nicolae a primit de la CNCD tot un avertisment, adică nimic. Onoratul Consiliu a justificat decizia prin faptul că dl Nicolae a fost provocat și că și-a cerut scuze. Fals: dl Nicolae a spus că regretă limbajul folosit față de alegătorii săi, nu a prezentat nicio scuză dnei Chichirău, care îl reclamase la CNCD. Dna prim-ministru Dăncilă nu m-a reclamat nicăieri pentru cugetarea privind podoaba capilară a dânsei. N-a făcut decât să-și schimbe coafura.

Pe cale de consecință, potrivit argumentației CNCD, subsemnatul am adus daune de cel puțin o mie de ori mai mari imaginii femeii în politică decât a făcut-o senatorul Șerban Nicolae.

Morala celor trei hotărâri ale CNCD este simplă: te iei de Putere, ți-o iei, te amenință și te înjură Puterea, e mângâiată dojenitor pe cap.

CNCD ar trebui să se numească, de fapt, CRD, Consiliul pentru Respectarea Discriminării, între doar două categorii: ștabi și simpli cetățeni. Pe banii cui? Bineînțeles, ai simplilor cetățeni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult