Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cei 4 care s-au predat la ruși: S-au dus ruble, s-au întors copeici

Diana Sosoaca -  Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

 Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

  • Senatoarea Șoșoacă și încă trei fârtați (Coarnă, Tobă și cu Lasca) s-au dus la Ambasada Rusiei să negocieze „pacea de la București” și „neutralitatea României”. Ambasadorul Kuzmin spune că a ascultat „partea română”, după care le-a explicat musafirilor lui că „negocieri de pace” au loc deja în Turcia. A fost un fel de a-i trimite la plimbare pe cei patru pacifiști, care vedem că s-au dus la ruși ruble și s-au întors copeici.
  • Deși m-am dus direct la articolul din Codul penal privind trădarea (mai ales că Tobă este membru în Comisia de apărare, din care a făcut parte și Coarnă până acum o lună, când a fost extras inopinat de PSD și trimis la o comisie mai civilă), felul în care s-au comportat cei 4 birlici mi s-a părut mai degrabă desprins din comedia neagră a fraților Coen „Burn After Reading”. Acolo, doi idioți (inutili) găsesc într-o sală de fitness un CD care conținea memoriile unui fost agent CIA și fug la Ambasada Rusiei „să vândă secrete de stat”. Urmează o scenă absurdă, de un umor nebun.
  • Bref, am fi tentați să spunem că, dacă așa arată agenții dubli ai Moscovei, atunci trădarea de țară e pistol cu apă: în cel mai bun caz, ei pot să le vândă rușilor bancurile cu Bulă. Însă evident că nu e chiar așa: trădarea de țară se poartă la un nivel mult mai înalt și mai sofisticat. Trădătorii de țară sunt, de pildă, lobby-iștii gazului rusesc, infiltrați în Parlament, în ministere, în instituții, în zone de decizie ale statului. Ei sunt plantați acolo ca să transforme zonele de decizie în zone de indecizie. Cum vă explicați altfel faptul că stăm cu fundul pe rezerve de gaz care ar putea să ne asigure independența energetică timp de 100 de ani, care ar putea să facă România un exportator net de energie în toată Europa și, în schimb, noi să triplăm în 2021 importul de gaze de la Gazprom?!
  • „Suveraniștii” cu agendă rusească Dragnea și Vâlcov (care au blocat exploatarea gazului din Marea Neagră) sunt plecați de la putere de 3 ani și, cu toate astea, majoritatea „proeuropeană și proamericană” care a urmat la putere nu a dat nici în ziua de azi legea offshore. Am zis că e rezultatul incompetenței și al prostiei, al faptului că pute pământul sub noi de lene. Este evident însă că interesul major al Kremlinului e ca România să nu-și folosească resursele naturale, ca politicienii români să se opună Rusiei din vorbe și, în realitate, să nu facă nimic concret. Alternativa „românească” la gazul rusesc l-ar deposeda pe Putin de cea mai puternică armă cu care șantajează Europa. Iată doar o situație concretă în care să nu faci nimic înseamnă, în realitate, să faci politica Gazprom și să trădezi România intereselor rusești.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu și toată lumea, suntem uimiți de ce se întâmplă în Ucraina, în secolul 21.
    Regret că am scris un comentariu în treculul îndepărtat că, ,,cât va fi domnul Putin la putere, nu va fi războoi pe pământ”, dar m-am înșelat amarnic atunci.
    Din ceia ce vedem, deduc că în curând, viitorul lui Putin, e tragiic, v-a plăti totul !
    • Like 0
  • Haios articol, chiar are umor! Dar atât!

    Legat de alternativele la resursele energetice din Rusia, Sahra Wagenknecht de la DIE LINKE, Partidul Stângii din Germania, într-unul dintre recentele ei clipuri de pe YouTube și publicat și pe Facebook, explică foarte bine cum stau lucrurile în cazul Germaniei, stat membru al UE cu foarte mare dependență de gazul rusesc. Da, alternative există și au existat și în trecut. De ce nu s-au implementat până acum? Răspunsul este foarte simplu: fiindcă problema a fost întoarsă pe toate părțile și s-a ajuns la concluzia că toate erau mult mai proaste decât alternativa rusă.

    Sahra Wagenknecht mai spune și că asemenea alternative nu s-au îmbunătățit peste noapte, ci la fel sunt și azi: mult mai scumpe, mai nesigure și mai proaste decât alternativa rusă. Și aici este vorba nu numai de prețul gazului în sine, ci și de complicațiile logistice și de cheltuielile mai mari inutile: este la mintea cocoșului că este mult mai lesne și mai ieftin de transportat gaz din Rusia prin gazoductele existente decât cu cisterna gaz lichefiat tocmai din America!

    Cred că situația arată cam la fel și în cazul României: s-a preferat alternativa rusă fiindcă era și este de departe cea mai avantajoasă.

    Cât despre "alternativa românească" la gazul rusesc, trebuie spus că ea de facto nici nu există!!!

    Da, e 100 % adevărat că România are resurse proprii de gaze naturale în Marea Neagră, însă e la fel de 100 % adevărat că România nu are capacitatea de a le extrage singură, îi lipsesc tehnologiile, echipamentele etc. etc.

    Și aici ar urma să "ajute" marile corporații imperialiste amerloace Exxon, Chevron etc. etc., care ar veni cu tot ce trebuie și ar extrage _ele_ aceste gaze.

    Rezultă că "alternativa românească" de fapt nu este altceva decât tot o alternativă amerloacă, alternativa nr. 2 la aternativa nr. 1, aceea de a cumpăra gaz lichefiat din America, o alternativă evident mai scumpă și mai dezavantajoasă pentru România decât alternativa rusă.

    Companiile americane ar scoate gaze din Marea Neagră, însă nu le-ar da de pomană României, ci le-ar _vinde_ cui ar vrea ele și la ce preț ar vrea ele, la preț liberalizat pe piața liberă și concurențială!

    Sigur, de asta există legea off-shore, să reglementeze ce și cum, însă ideea este ca reglementările să fie, dacă nu în avantajul României, măcar în avantajul reciproc, nu în interesul marilor corporații imperialiste amerloace și în detrimentul României!

    Problema care se pune este alta, pe care de asemenea, de mai multă vreme încoace, Sahra Wagenknecht o ridică referitor la Germania: de ce ar trebui Germania musai să "aleagă" o alternativă mult mai dezavantajoasă pentru ea? Doar fiindcă astea sunt indicațiile din afară, respectiv de la washington?

    Sahra Wagenknecht critică punctele de vedere conform cărora Germania ar trebui să se sacrifice, bunăoară opinia ex-președintelui Gauck care spunea la un moment dat luna trecută, legat de creșterea facturilor la căldură, că germanii ar trebui să se învețe să rabde și chiar să mai și înghețe un pic "pentru libertate".

    Sahra Wagenknecht este de părere că nimeni în Germania nu ar trebui să înghețe de frig " pentru a nu mai finanța războiul lui Putin" și că nu asta este soluția pentru încetarea războiului, ci nefurnizarea de arme Ucrainei, fiindcă actuala furnizare de arme este cea care prelungește acest război, rezultatul fiind noi și noi pierderi de vieți omenești și pagube materiale inutile.

    Și în cazul României este exact aceeași situație: România nu ar trebui să se sacrifice și să "aleagă" varianta mult mai dezavantajoasă impusă de la washington.

    România de fapt nici nu are nicio problemă cu Rusia, nu se află în râzboi cu ea, nici ca stat suveran și independent și nici ca membru nato, fiindcă nici nato nu se află oficial în război cu Rusia.

    În plus, nato este o alianță militară, iar chestiunea aprovizionării cu gaz este una economică, deci are treabă cu nato cam cât are șura cu prefectura.

    Nimeni din România nu ar trebui să ajungă să plătească majorări nejustificate la facturile de energie și să fie nevoit să înghețe de frig pentru Ucraina fascistă! Păi ce facem, ne întoarcem la deviaționismul ceaușist de tristă amintire? Nu e suficient cât au înghețat atunci românii de frig și au făcut foame, au stat la cozi, au suportat penuria de alimente și bunuri de larg consum și mizeria generată de luarea apei calde și uneiri și reci și întunericul atunci când se lua lumina?!

    Ni s-a spus că în capitalism va fi bine și nu vom mai avea parte de foame, frig, întuneric, mizerie, cozi, penurie etc., iar acum, la mai bine de 3 decenii de la contrarevoluția din decembrie 89, ar trebui să ne sacrificăm "pentru libertate"?!

    Uite că eu, care am trăit în ceaușism, nu doresc acum nici să fac foame, nici să îngheț de frig, nici să stau pe întuneric, nici să mor în război, nici pe front și nici acasă, prin bombardarea blocului meu, nici pentru Ucraina fascistă și cu atât mai puțin pentru America imperialistă! NEIN, DANKE!!!

    Că se poate și altfel, o dovedește țara vecină și prietenă Ungaria, care până acum a arătat că își cunoaște interesele și, în chestiunea Ucrainei, până acum a avut și are poziția cea mai rezonabilă, sănătoasă și corectă. Susțin poziția Ungariei, fapt pentru care mi-am și pus la profilul de Facebook steagul Ungariei, că tot e la modă acum afișarea de steaguri.

    Și cred că poziția asta sănătoasă și corectă a Ungariei ar trebui să fie și poziția României. Fiindcă, din moment ce există dovada că se poate și altfel, e clar că nu există niciun motiv real pentru a-i face pe plac lui zelenski, marioneta Americii imperialiste, cu z de la zăludu', că asta este el din toate punctele de vedere, deci România nu are absolut niciun motiv să rupă relațiile economice avatajoase cu Federația Rusă și să "aleagă" alternative dezavantajoase impuse se la washington, pe spinarea poporului român!

    Iar cei care pun interesele Ucrainei fasciste și ale Americii imperialiste mai presus de interesele României și ale poporului român sunt trădători ai țării și dușmani ai Statului și ai poporului!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Sunt Eu Sunt Eu check icon
      Ți-a plăcut articolul, nu-i așa? Ai și râs? Super! ... Eu aș fi vrut să nu fi avut loc ocazia care a determinat scrierea lui, chiar și din motivul de a nu da, ulterior, peste comentarii de genul celui al tău. Spui că csf, ncsf ... tot cu rușii tre' să rămânem. Problema este că tovarășii de la est nu sunt cât de puțin corecți dpdv economic/comercial (pentru a fi respectați, în sensul bunei colaborări sau vecinătăți), iar interesul lor este în mare măsură cel de a subordona UE .. și nu numai (nu spun doar de fostele state din sfera de influență sovietică). Altfel, cum este în străinătate, e mai bine decât acasă, nu?
      • Like 2
    • @ Ovidiu Jurj
      În cazul tău nu pot fi decât 2 explicații: ori ești interesat (poate chiar direct material) pentru a face propagandă pro-rusă, ori chiar așa gândești. În ambele cazuri meriți din plin tot oprobriul public.
      - ”Ucraina fascistă”!?!?! Așa zici?!? Putin așa zice, dar el e un dictator imperialist diliu care își justifică agresiunea criminală prin propaganda asta falsă și la nivel de gâgă. Tu dacă îi repeți ca papagalul lozincile ori ești diliu ca el ori ești în slujba lui.
      - E adevărat că toate statele (de la est la vest și de la nord la sud) își urmăresc (mai bine sau mai prost) și trebuie să-și urmărească propriul interes economic, iar noi trebuie să ni-l urmărim de asemena pe al nostru. Dar asta nu înseamnă să ne facem că nu vedem elefantul (sau URSUL) din încăpere. Toate statele își vedeau de treburile lor în liniște până pe 24 februarie (exceptând desigur zonele roșii, cu conflicte locale cronicizate). Sigur, existau concurențe pe plan economic, erau frecușuri inerente între state, dar totul era în anumite limite. Era PACE. Iar unde e pace este și sansa ca lucrurile să meargă bine. Dar din 24 februarie nu mai e pace. De ce? Fiindcă Rusiei lui Putin i s-au umflat mușchii și a invadat un stat vecin, independent, care își vedea în pace de propriile treburi. Sigur, există și între noi și Ucraina cicatrice teritoriale istorice. dar știi ceva? între TOATE statele ar putea exista controverse teritoriale dacă e să fim extremiști și răuvoitori. Dar a existat un moment zero, după al doilea război mondial, în care granițele statelor lumii au fost ”bătute în cuie”, tocmai pentru a înăbuși viitoarele controversele teritoriale istorice. Și de atunci a fost bine. Până acum, când Rusia a luat-o razna. Știi care e explicația? Rusia se consideră o mare putere și vrea să fie tratată ca atare. SUA și China sunt mari puteri care au reușit să se impună pe plan mondial, dar în primul rând ECONOMIC, nu prin amenințarea cu forța. Unde a intervenit militar SUA sau NATO a fost în zonele instabile și periculoase, departe de a fi democratice sau stabile. Sigur, a fost și o intenție de a își asigura accesul la resurse naturale, dar în condițiile economice și legale acceptate la nivel internațional.
      Rusia, în schimb NU e o mare putere economică, ci doar militară. Atât timp cât jocul internațional se duce după regulile concurenței economice, SUA, UE și CHINA au de câștigat, dar Rusia NU. Ei bine, Rusia vrea și ea să fie printre ”cei mari” și nu poate face asta decât schimbând regulile jocului. Adică să nu primeze concurența economică (chiar dură), ci puterea brută a armelor. Eu zic că pentru oricine normal la cap e de preferat concurența economică (chiar războiul economic) decât războiul brut, sângeros, distrugător atât de ființe umane cât și de bunuri și infrastructură, care ne lasă distruși din toate punctele de vedere.
      - Iar aud deci ideea cretină cum că pentru terminarea războiului ar trebui să nu mai ajutăm Ucraina (ca să fie distrusă și învinsă mai repede), că oricum o să piardă războiul. Deci cică noi să continuăm bunele relații economice cu Rusia, că așa e mai ieftin și mai comod, iar pe ucraineni lasă-i în plata Domnului, că oricum sunt condamnați. Dar de ce să mai suferim și noi degeaba? Ei bine o astfel de optică e de o josnicie inimaginabilă. O să-ți dau un exemplu metaforic ca să înțelegi până și tu. Atenție: urmează informații care pot afecta emoțional pe oamenii cu suflet (nu e cazul tău). Să zicem că tu ai o fată și vine un hăndrălău să o violeze. Ea se zbate și se luptă să scape, chiar dacă nu prea are șanse. Atunci vii tu, care ești de asemenea neputincios în fața hăndrălăului și îi spui: fata tatii, nu te mai zbate, rabdă, acceptă, că și-așa n-ai șanse, dar uite că iei și bătaie gravă pe lângă viol. Stai cuminte, păstrează-ți ochii neînvinețiți și picioarele nefracturate și lasă, că după asta... spălată ești ca nouă... Ce zici, e în regulă să gândești așa? Văd că pentru tine e în regulă.
      în final zic: soluția la rezolvarea situației e DOAR punerea cu botul pe labe a Rusiei și continuarea jocului internațional pe bază de concurență economică. În viitor ar putea fi și Rusia (dar dacă ar vrea) un actor important și corect, civilizat pe terenul economic, fiindcă are destule resurse, poate face investiții câte vrea, doar e cel mai mare stat de pe glob. Nu-i ajunge atâta teritoriu, tot mai vrea? Dacă nu-și schimbă politica economică internă, oricât teritoriu ar avea tot degeaba l-ar avea. Iar alte state, care gândesc constructiv și inovativ, se îmbogățesc din piatră seacă, deci fără resurse proprii importante. Poziția Rusiei pare a fi una plină de frustrări. Ca un elev care vede că nu se poate remarca în clasă fiindcă nu se poate ridica la nivelul colegilor buni la învățătură. Dar în loc să se străduiască mai mult, el îi amenință cu bătaia pe colegii premianți și chiar îl bate pe unul mai slab, în mod demonstrativ. Atitudine de brută!
      Atitudinea europenilor ar trebui să fie asta: să ne închipuim că NU EXISTĂ gaze în Rusia. Ce-am face dacă nu ar exista, am muri? NU, am găsi soluții să ne satisfacem nevoile economice în alt fel. La început mai greu, apoi o să fie din ce în ce mai bine. Iar Rusia n-o să aibă ce să facă decât să se supună regulilor jocului economic.
      • Like 3
    • @ Ovidiu Jurj
      Zombi comunist, deja mi-e greata de comentariile tale.
      • Like 4
    • @ Ovidiu Jurj
      Aceste ,randuri ar putea sa fie scrise de ,,,un mare sosocist ,, cu jumate norma ptr propaganda pro rusia ,
      -- Daca Romania este in NATO si stam bine mersi ,,sub umbrela lor , trebuie sa jucam ,intr-un fel cum canta ei si sa respectam regulile lor .
      --Romania nu are ,razboi cu Rusia , Ungurii sunt cu 2 fete, azi cu unii ,maine cu altii Iar Premierul lor nu a dorit ca poporul sau sa suporte urmarile restrictiilor razboiului ,De fapt , Orbanul lor , a fost si este mare prieten cu dictatorul putin ,,pentru ca ei nu au rez de gaze ,dar au retele foarte dezvoltate catre consumatorii casnici ,peste 70 % .7! Ori pe la noi inca sunt f, multe gospodarii pe la tara care fac focul in soba ,vara la 40 grade ,ca sa prepare hrana !
      -- Sa speram ca se va reusi in timp util ,sa se extraga gazul din Marea Neagra caci intentia este mai veche ,cand ,s-au hotarat sa se construiasca magistrala BRUA , Bulgaria- Romania -Ungaria-Austria ,
      • Like 0
    • @ Sorin Gherghel
      E doar un jeg plătit la număr de cuvinte...
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Jigodie, ai mai bifat un răspuns argumentat, ai ?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Să le luăm pe rând:

      Ucraina chiar _este_ fascistă, sau mai bine zis conducerea-marionetă instalată de sua în urma maidaniadei fasciste regizate, sprijinite și finanțate de la washington.

      Nu numai statuile și cultul criminalului de război bandera, ci și existența partidului fascist swoboda, a regimentului fascist azov și a altor organizații fasciste nu doar tolerate, ci chiar sprijinite de stat, ale căror membri sunt plini de tatuaje cu svastici, rune și alte simboluri fasciste dovedesc existența reală a fascismului în Ucraina.

      Ca să nu mai zic de politica fascistă a Ucrainei de persecutare și discriminare a minorităților, cu țintă specială minoritatea rusă, dar care afectează toate minoritățile, inclusiv pe cea română. De asta Ungaria a declarat că va boicota orice aderare a Ucrainei la UE, atât timp cât drepturile minorității maghiare din Ucraina nu sunt respectate, în timp ce România a tăcut din gură și nu a declarat și nici nu a întreprins oficial nimic în sprijinul minorității române din Ucraina, deși aceasta este mai numeroasă decât cea maghiară.

      Prin urmare, este evident că imaginea de fată mare violată de un hăndrălău nu prea i se potrivește deloc Ucrainei. Mai degrabă i se potrivește imaginea metaforică de nevastă a lui Ivan, care trăia într-o căsnicie ca majoritatea, cu bune și rele deopotrivă, uneori mai primea un pupic și un cadou de la Ivan, alteori o scatoalcă etc .

      Până când un șmecher, sua, a convins-o prin metoda lover boy să nu mai fie nevasta bună și supusă și să îl părăsească pe Ivan. Numai că lover boy nu a avut niciodată intenția să o ia de nevastă, ci doar să îi facă rău lui Ivan și să îi strice casa și totodată să profite de pe urma nevestei naive, așa că a scos-o pe trotuar la produs.

      Ivan s-a dus după ea, a luat-o de păr s-o aducă acasă și acum tocmai îi dă o bătaie bună, să se învețe minte! Fără asta putea să fie, dacă era deșteaptă!

      Cât despre regulile economiei de piață, până acum Rusia le-a respectat. După căderea URSS, Federația Rusă a devenit un stat capitalist cu economie de piață și s-a integrat foarte bine pe piața europeană și internațională ca furnizor de top de resurse energetice cu oferte mult mai bune decât concurența, fapt pentru care ofertele ei au fost preferate de clienții europeni și internaționali.

      Cui nu i-a convenit asta și a uneltit mereu și a făcut totul să scoată Rusia de pe piața internațională și în special europeană spre a intra ea? Evident că este vorba de America imperialistă, care a procedat mereu cum i-a convenit, încălcând mereu regulile pieței libere și concurențiale prin tot felul de presiuni, sancțiuni, embargouri, șantaje, "revoluții", lovituri de stat, instalarea de regimuri-marionetă și transformarea unir țări libere în state-marionetă ale Americii imperialiste.

      Avem exemple concrete chiar aici la noi, în România, care este de asemenea un stat-marionetă al Americii imperialiste: la amestecul insolent și presiunile sua, au fost zădărnicite afaceri cu China care erau rentabile pentru România, precum afacerea reactoarelor de la Cernavodă sau afacerea 5g cu eliminarea firmei chineze Huawei pe criterii care nu au absolut nimic cu regulile pieței libere și concurențiale.

      Să nu mai spun că recent am citit pe Deutsche Welle, despre care se stie că are opinii cât se poate de proamericane, practic este un fel de vocea americii în Germania, că de curând zăludu' de la kiev s-a răstit la firmele franceze în frunte cu Renault, Leroy Merlin și Auchan, să plece din Rusia!

      Ce are acest atac grosolan și insolent cu piața liberă și concurențială? De ce ar trebui o firmă privată franceză să se conformeze acestei obrăznicii și să plece din Rusia, să desființeze o mulțime de locuri de muncă și să piardă o grămadă de bani? Mai ales în condițiile în care președintele Franței, Macron, a declarat că statul francez nu impune firmelor private nicio interdicție și sunt libere să facă afaceri în continuare cu/în Rusia, dacă asta vor ele? Și chiar așa, de ce să plece de acolo? plătește vreo despăgubire zăludu'de la kiev? Sau senilul de la washington?

      Inclusiv sancțiunile impuse Rusiei sunt tot o formă de ingerință gravă a Americii imperialiste pe piața liberă și concurențială, cu scopul de a distrige economic nu numai Rusia, ci țintit statele membre UE și în special Germania, spre a-și asigura continuitatea hegemoniei amerloace în Europa!

      Din fericire, iată că există întreprinderi care își văd de interesele lor și continuă afacerile cu Rusia. Și există și state care fac același lucru, fiind exemple concrete că da, se poate și altfel! Iar în materie de state, exact ce spuneam, exemplul concret că se poate și altfel este Ungaria vecină, care și ea este stat membru atât în nato, cât și în UE, dar care e țară, nu colonie, e stat suveran și independent și refuză să fie stat-marionetă al Americii imperialiste ca România, Polonia fascistă și fundamentalistă, Ucraina fascistă și țările baltice fasciste.

      Spre deosebire de România, Ungaria, bravo ei, face bine ce face: chiar dacă aude și vede vecini de bloc care se ceartă și se bat, nu se amestecă în casa lor și își lasă loc de bună ziua la toți. E clar că Ungaria face ce trebuie, spre binele țării și al poporului ungar, menținând neutralitatea țării și neamestecul ei în conflictul fascisto-imperialisto-amerloc și, nu în ultimul rând, relații bune cu Rusia, de unde și-a asigurat deja gaze ieftine pe termen lung în urma vizitei lui Orban la Moscova.

      Această politică sănătoasă și corectă se pare că e pe placul poporului și precis a contribuit și ea la noul succes electoral al lui Orban la alegerile de ieri din Ungaria.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Eu când am făcut comparația cu fata violată de hăndrălău nu am presupus implicit că fata era o sfântă. Dar prin comparație cu violul, orice alte aspecte trec în planul secund, la mare distanță. Nu sunt naiv să cred că Ucraina a fost mereu așa cum trebuie, dar agresarea ei, în mod barbar și criminal, de către Rusia ne face să nu ne mai gândim la nimic altceva decât la această agresiune criminală. E ca și când cineva îl bate pe unul până ajunge la ATI, doar fiindcă nu i-a plăcut lui cum se uită pe stradă. Înțelegeți odată (dacă puteți, dar cred că nu) că NIMIC nu justifică invadarea unui stat independent (care nu face crime în masă - și Ucraina nu făcea asta) doar fiindcă nu-ți place linia lui de politică externă, adică doar fiindcă nu-ți convine că ți-a părăsit sfera de influență. Sunt conștient că atât jocurile internaționale de strategie și concurența economică, nu sunt niște jocuri de îngerași. Există mai mult decât simpla concurență curată. Există presiuni politice, jocuri pentru influențarea alegerilor... există chiar neocolonialism. România ESTE în mijlocul acestor jocuri internaționale la nivel mare (care o cam depășesc deocamdată) și are și ea destul de suferit. DAR... în timp ce aceste jocuri dure de război economico-politic (pe care le fac toți cei mari și puternici) pot fi, în principiu, gestionate cu competență și inventivitate (e suficient doar să nu mai avem poziția ghiocelului), având astfel și noi reușitele noastre în politica externă, totuși când e vorba de RĂZBOIUL clasic, barbar, tot contextul se schimbă dramatic. Războiul adevărat (cum e cel ruso-ucrainean), care nu e doar o ”operațiune militară specială”, e o barbarie, care încalcă orice linie roșie în jocul internațional. Nu poți să contrapui războiul clasic la războiul economic practicat de ceilalți, fiindcă pur și simplu e incomparabil ca gravitate. Urmările războiului fizic, barbar, practicat acum de Rusia, are urmări îngrozitoare pe toate planurile: suferință umană cumplită, migrație, distrugeri teribile, criză economică profundă indusă la nivel mondial, foamete, boli, poluare extremă (posibil chiar creșterea nivelului de radiații) și nu în ultimul rând creșterea nivelului de ură între ucraineni și ruși și nu numai. Toate astea pentru ce? Că cică sunt ucrainenii naționaliști și pe alocuri extremiști? Dar au fost cumva și expansioniști? I-au amenințat ei cumva pe ruși cu invazia? NU. Atunci de ce au fost invadați? Și de ce rușii vor să cucerească partea de sud cu accesul complet la Mările Azov și Neagră? Ce pretext tembel e ăsta: fiindcă ucrainenii sunt”fasciști” (dar chiar așa să fie deși nu e, totuși ei stau cuminți la ei în țară) Rusia îi invadează și vrea să cucerească zona de sud cu acces maritim, vrea Kiev-ul (de fapt vroia, dar nu i-a ieșit socoteala). Ce legătură e între ”pedepsirea” unor așa-ziși fasciști și cucerirea unor zone strategice, la care evident poftește Rusia? Cum de vorbești de imperialismul american (care e în limitele războiului economic) fără să remarci imperialismul rusesc (care e brutal și distrugător fizic a orice întâlnește în cale) și fără să păstrezi proporțiile între acestea? Ce ai prefera tu? Să fii într-o competiție economică dură, unde trebuie să-ți aperi cu înverșunare interesele economice naționale (dar pe timp de pace) sau într-un război în care, indiferent dacă ești câștigător sau învins, vei rămâne cu un stat în ruine, cu rude și prieteni omorâți cu sadism, cu infastructura făută praf, cu copii uciși în maternități, cu oameni vânați pe străzi ca animalele sălbatice și rămași să fie îngropați în locul în care au căzut? Chiar nu realizezi proporțiile și nu vezi întreaga realitate? Eu cred că realizezi ce se întâmplă, dar ești pur și simplu un om rău și vezi lucrurile prin filtrul răutății. Iar eu nu suport răutatea, indiferent de masca sub care se ascunde. Poate, prin cine știe ce minune vei reveni cândva la sentimente mai bune. Dar până atunci zic să ne evităm. Eu oricum o să te evit. Consider asta o măsură igienico-sanitară.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Inca un like.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Mulțumesc.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Gandalf check icon
      Bată-te Dumnezeu să te bată de jeg bolșevic și propagandist împuțit! Nu îți este rușine să mai apari în public, corcitură de maimuță ce ești?
      Pașol na turbinca, vidma!
      • Like 0
  • Dupa cum ziceam , astia sunt plevusca . Daca vrem sa vedem greii , trebuie sa mergem pe firul legii off-shore si al prezentei companiilor rusesti in Romania. Firul banilor nu da gres . Dar o sa ajungem din nou pe la tot felul de indivizi absolventi de academiii SRI si alte alea...nu stiu dca SIE are si el o academie .... Si dupa aia un perete. O sa ne zica Helvig la fel ca in cazul Black Cube vs Kovesi : " Aluziile la implicarea mea sunt o calomnie ,dar n-as putea sa spun cine a comandat operatiunea, pentru ca informatiile sunt clasificate" ... Dragutz , nu ?
    Aia de la Black Cube au scapat toti cu suspendare dupa "recunoasterea faptelor" fara sa spuna cine i-a angajat de fapt. Singurul care a iesit la suprafata din ancheta aia , Dragomir ( ofiter SRI ??) a tuns-o din tara, se face ca se ascunde si statul roman se face ca-l cauta. E cautat in alta speta , dar ma rog ....
    Ca sa intelegem cum se face justitia in RO.
    Nu spun ca SRI este pe mana cu rusii , , dar noua ne-a placut tot timpul sa stam cracanati cu fundul in doua luntrii.
    • Like 3
  • Oaspeți la ambasada a Rusiei, cei 4 visează ca ei sa ramînă la putere, dacă România va întra sub influență rusească.
    Exploatarea gazelor de sub Marea Neagră... este relativ nesigură, Rusia ar putea cere acele zone.
    • Like 1
    • @ Sorin Constantin
      Exclus ,ptr ca ei ,au fost despagubiti cu insula serpilor !
      • Like 0
  • Explicatia este simpla. Acesti tradatori stiu ca, pana acum, nu s-a luat nici o masura impotriva lor si sunt siguri ca nici de acum incolo nu se v-a lua vreuna.
    PS. 1 Cum ne putem explica faptul ca incepand cu ziua in care a aparut stirea falsa privind fumul toxic care urmeaza sa vina dinspre Ucraina, in fiecare zi avem la stiri cate un mare incendiu in diverse zone ale tarii? Nu am vazut nici o luare de pozitie oficiala din partea celor care ar avea obligatia sa o faca.
    PS 2. Ce s-a intamplat cu reclamatia depusa de jurnalista italiana dupa ce a fost sechestrata si maltratata de familia Sosoaca? Vajnica luptatoare disparuse un timp din prim plan, iar acum a reaparut in forta. Probabil ca a fost asigurata ca gunoiul a fost bagat sub pres!
    • Like 7
  • In ce hal am ajuns...niste neica -nimeni se erijeaza in reprezentanti ai Ro si negociaza tratate cu state agresoare in timp ce faimoasele servicii dorm-oare? Uite asa se da apa la moara nostalgicilor nechezolului si adidasilor.
    • Like 7
  • Sunt Eu Sunt Eu check icon
    Măcar de-ar fi cerut azil politic, asta chiar ar fi arătat consistență (dovedeau tuturor că erau "adevărații mafioți" - ...With my mind on my money, and my money on my mind...); ce "semnal" de susținere, venit de la foștii tovarăși din blocul comunist, ce act demn de dat în prime-time la televiziunea rusă (chiar, or fi devenit vedete acolo?) .... plus că scăpam și noi de grija lor. Dar așa, niște trompete amărâte ....
    • Like 9
  • In tara noastra tot spatiul public este plin de acoperiti ai serviciilor si de informatori santajati sau benevoli. La noi batalia politica este intre servicii si nu intre partide. Deci daca in Romania nu se intampla lucruri, este pentru ca serviciile nu doresc ca aceste lucruri sa se intample. Acolo sunt raspunsurile pe care le cautam, impreuna cu patriotii si tradatorii.
    • Like 9
  • Paul check icon
    Trădare este chestia cu legea offshore și faptul ca nu suntem in stare la ora actuala sa accesam zăcămintele de gaz pe care le avem. Faptul ca 4 măscărici conduși de suina aia slinoasa s-au dus sa se dea în petec la ambasada Rusiei e doar cancan.
    • Like 16
    • @ Paul
      In romania baza ultimilor 32 de ani este tradarea. Tradare este si distrugerea intentionata a economiei romanesti, a industriei, agriculturii, transprturilor, de toate felurile, a mineritului, pe care acum ne scremem sa-l resuscitam, etc. Oare a ramas ceva " la locul lui " in aceasta tara? Si cine sunt distrugatorii, pe cine au avut in frunte? Va las pe voi cotributorilor si postacilor sa raspundeti.
      • Like 2
  • Nume check icon
    S-au dus ruble si s-au intors copeici. Superb eufemism...Cred ca au ras rusii si cu dosul cand i-au vazut pe papagalii astia...Totusi nu putem numai sa radem de cat de prosti si papagali sunt. Nu exista ceva in Codul Penal de care sa fie agatati si eventual trasi la raspundere pentru aceasta fapta? Pentru ca aici nu vorbim de persoane fizice sau persoane publice fara functii in stat, ci de senatori sau deputati. Chiar ii lasam asa sa doarma linistiti? Pentru ca urmatorul pas este o deplasare la Moscova? Sau cine stie ce alta nazbatie?
    • Like 11
    • @ Nume
      Urmatoarea nazbitie s-ar putea sa fie invitarea Moscovei la Bucuresti.Dar mare atentie, astia cind vin, uita sa mai plece...
      • Like 7


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult