Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cei 40 de parlamentari PSD care semnează o nouă bombă legislativă: demnitarii vor avea imunitate totală în fața legii penale

Cătălin Rădulescu

Deputatul Cătălin Rădulescu și 39 de parlamentari PSD au depus pe 18 decembrie un proiect de lege prin care senatorii, deputații, președintele și aleșii locali sunt scoși din categoria „funcționarului public în sensul legii penale”.

Propunerea legislativă are un articol unic, care modifică articolul astfel 175 din Codul Penal astfel încât funcționar public, în sensul legii penale, să fie considerat persoana care, „cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație exercită atribuții și responsabilități, în temeiul legii, în scopul realizării puterii legislative, executive și judecătorești sau exercită o funcție publică, cu excepția persoanelor care au fost alese în funcție de demnitate publică”. Astfel, dacă proiectul va trece, demnitarii vor fi puși la adăpost de anchetele DNA sau ANI.

Semnatarii inițiativei legislative sunt parlamentarii PSD Babuş Radu, Bălănescu Alexandru, Bontea Vlad, Bucura-Oprescu Simona, Căciulă Aurel, Căruceru Aida-Cristina, Cocoş Vasile, Dinu Cristina-Elena, Georgescu Nicolae, Halici Nicuşor, Iftimie Neculai, Intotero Natalia-Elena, Itu Cornel, Lupaşcu Costel, Macovei Silviu Nicu, Matei Călin-Vasile-Andrei, Moagher Laura-Mihaela, Neaţă Eugen, Nicolae Andrei, Nosa Iuliu, Oteşanu Daniela, Paraschiv Rodica, Păle Dănuţ, Petric Octavian, Pleşoianu Liviu Ioan Adrian, Popa Ştefan-Ovidiu, Pop Andrei, Rădulescu Cătălin-Marian, Simion Lucian-Eduard, Spânu Ion, Stancu Florinel, Stativă Irinel Ioan, Suciu Matei, Şarapatin Elvira, Toma Ilie, Ursu Răzvan-Ion, Vasilică Radu Costin, Velcea Nicolae, Vîrză Mihăiţă, Weber Mihai.

Cătălin Rădulescu a depus în aceeași zi trei proiecte de lege. Într-unul dintre ele, pragul pentru abuzul în serviciu este stabilit la 200.000 de euro, pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani se execută de acasă, scad limitele pedepselor pentru anumite infracțiuni, iar traficul de influență nu mai este pedepsit dacă este pentru altul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Multi dintre acesti 40 de parlamentari sunt oameni tineri, nu fostii comunisti la care ne gandim cand vine vorba de politicieni corupti.
    Ce mare intristare ca acesti tineri care s-au bucurat de libertate si de privilegiile de a fi in UE aleg aceasta cale retrograda si umilitoare pentru toti romanii.

    Dragi concetateni tineri din PSD, de ce doriti voi sa intoarceti tara noastra de pe traiectoria ascendenta pe care suntem inapoi inspre saracie si lehamite? Vreti sa fiti elita dintr-o tara de batrani tristi si tineri saraci? Vreti sa conduceti masini scumpe pe sosele de sat pline de gropi? Vreti sa spuneti cu rusine ca sunteti romani cand veti merge la spitale particulare in alta tara, poate unui medic roman emigrant?

    De ce nu vreti voi mai bine sa aplicam modelul pe care l-am vazut cu ochii nostri in tarile vecine de a fi profesionisti si a crea o tara care ne face pe toti mai eficienti si deci mai productivi, mai bogati, mai calmi si mai fericiti?
    • Like 0
    • @ Georgiana Bere
      Pentru că sunt practic ignoranți total în... orice domeniu. Habar n-au ce caută acolo sau ce înseamnă dreapta sau stânga politică. Nu ați văzut la interviuri pe holul psrlamentului
      • Like 0
    • @ Simona Petrescu
      Totusi sunt convinsa ca toti au iesit din tara cel putin o data si s-au bucurat de o infrastructura buna, relaxarea care vine cand nu trebuie sa fii mereu in garda pentru a te proteja de furt sau de incompetenta etc.

      Pana la urma si pe ei ii mana dorinta de a duce o viata buna si nu inteleg cum de nu observa ca aceste modificari le-o va face mai rea.
      • Like 0
    • @ Georgiana Bere
      Cat despre profesionalism, sunt tineri si nu ii opreste nimic sa obtina competentele necesare. E o cale mult mai sigura decat asta pe care merg acum si care se termina ori la puscarie ori mancati de o noua generatie de monstruleti inraiti de circumstantele pe care le creeaza ei acum.
      • Like 0
  • Ce traim acum, este un cosmar!
    Parca suntem intr-o piesa de Kafka si asistam in fiecare moment la scene de un absurd inimaginabil.
    Si nu stim cum sa luptam impotriva acestui absurd.
    Si pare in fiecare zi ca totul este premeditat si ca cei care sunt acum la putere doar asteapta sa faca o noua mutare, cu mana criminala.
    In speranta, ca noi, ceilalti vom obosi si vom renunta.
    Ei nu stiu ca acest popor, ca in 89, va gasi puterea de a merge nai departe, uniti jn credinta ca tara asta mai are un viitor.
    Si ca avem datoria de a o lasa mai departe mostenire copiilor nostri.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult