Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cei răi dorm bine. Dragnea se întoarce pe partea cealaltă

Proteste în București (Foto: Guliver Getty Images)

Foto: Guliver Getty Images

Nu este nimeni responsabil pentru cele întâmplate. Nici măcar ministrul Iordache, care nu a fost demis, ci și-a dat demisia pentru că este un om de onoare, iar „opinia publică” este rea și neînțelegătoare.

De ce nu? În fond, în România acesta este obiceiul locului, ca politicienii să nu-și asume niciodată relele făcute, cetățenii să nu îi tragă la răspundere, iar apoi, să uite și să îi voteze din nou.

PSD și PNL au guvernat România cam același număr de ani, în anumite perioade s-au aflat la putere și împreună. De exemplu, Guvernele Ponta I și II au fost formate de PSD împreună cu PNL, iar Guvernul Boc I a fost format de către PDL împreună cu PSD. ALDE (aripă PNL + PC), PMP (aripă PDL + UNPR) și UDMR nu au scăpat nici ele vreun prilej de a participa la guvernare, dând dovadă de o inconsecvență, lipsă de principii și lipsă de respect față de cetățeni cel puțin egale cu cele demonstrate de către partidele mari.

Cine este răspunzător pentru condițiile inumane din penitenciare? Cine este răspunzător pentru condițiile mizerabile din spitale? Cine este răspunzător pentru vraiștea din educație? Pentru infrastructura rămasă la standardele mijlocului secolului trecut? Pentru birocrația care sufocă orice inițiativă privată? Pentru relele pe care le fac într-un stat slab și corupt unele multinaționale sau bănci? Pentru corupția generalizată, prezentă în toate sferele societății, inclusiv în Justiție și Servicii? Pentru mass media coruptă, preocupată doar de îndobitocirea populației? Pentru salariile și pensiile de câteva sute de euro? Sub paza cui au furat străinii avuția țării, așa cum afirmă oamenii ieșiți să protesteze la Cotroceni? Cine sunt cei care au avut mandat de la cetățeni să oprească furtul de orice fel și, în schimb, au luat parte la el? Cine sunt cei care s-au îmbogățit prin corupție în timp ce ocupau cele mai înalte funcții în stat, în timp ce românii de rând au rămas săracii Europei?

Timp de 26 de ani, un număr restrâns de indivizi au împărțit între ei puterea și bogăția, acțiunile lor având la bază doar interesul personal și de grup. Același lucru au făcut și de data aceasta, cu cele două ordonanțe: au urmărit să rezolve o serie de probleme cât se poate de importante pentru ei. Și nu oricum, ci acționând cu bună știință împotriva intereselor poporului român.

În primii aproape 20 de ani de așa-zisă democrație, oligarhia aceasta mafiotă a făcut orice a vrut ea, fără să-i încurce nimeni socotelile. A avut liber la orice fel de hoție, oricât de mare, adesea chiar în văzul tuturor. Apoi, când puterile occidentale s-au manifestat pentru o țară stabilă la granița NATO și a UE, a început și Justiția din România să își facă simțită prezența. Și de atunci, de fiecare dată când unul dintre reprezentanții săi s-a trezit cu brățări la mâini, s-au auzit aceleași strigăte: „Săriți! Abuz! Poliție politică!” Că o fi și adevăr în spusele unora dintre ei, că au încercat să se compromită politic sau să se bage la închisoare unii pe ceilalți, ei știu cel mai bine. Cert este că în sfârșit nu au mai fost intangibili indiferent de tabăra politică din care au făcut parte.

Faptul că sute de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva lor a fost pentru cei mai mulți dintre ei un lucru de neînchipuit. Atât de mult au ajuns acești indivizi să desconsidere cetățenii, încât nu le-a venit să creadă că sunt capabili să se revolte de capul lor, fără a fi împinși de la spate de cineva.

Ceea ce însă au conștientizat mereu este ce înseamnă pentru românii săraci 50, 100 sau 150 de lei în plus la pensie sau salariu. Au înțeles foarte bine că pentru mulți dintre aceștia marea corupție este ceva inevitabil, din altă lume, de necombătut. Și-au dat repede seama că din teama de a pierde acești bani care le-ar face viața un pic mai bună, vor reacționa aproape instinctual împotriva celor ieșiți în stradă. Au răsuflat ușurați observând că acești oameni au ales să nu facă nimic sau chiar se opun protestelor, în loc să se îndrepte și ei împotriva răului care îi asuprește.

Puterea lor a stat întotdeauna mai puțin în numărul de susținători, și mult mai mult în numărul uriaș al celor care au acceptat corupția ca pe o boală incurabilă și al indivizilor inconștienți și indiferenți social și politic. Salvarea lor nu depinde de simpatizanții prezenți în fața palatului Cotroceni și absenți oriunde în altă parte în țară, ci de numărul celor care nu vor ieși să protesteze.

Faptul că au rezistat zilei de duminică 5 februarie fără a le ceda protestatarilor mai nimic, urmat de scăderea de la zi la zi a numărului participanților la proteste, i-a făcut să doarmă din nou bine. S-a putut observa acest lucru și din atmosfera mai puțin încărcată din Parlament, presărată cu glumițe între vechi tovarăși. Se poate dezbate în ce măsură protestele acestea au produs dezbinare între români. Ce este însă sigur, între hoți au dat naștere la o unitate cum nu s-a mai văzut.

Dragnea, Tăriceanu și acoliții lor sunt foarte conștienți că în urma acestor proteste lucrurile nu mai pot reveni la ce au fost. Realizează că dacă nu vor împiedica în viitor mișcări de stradă de aceeași amploare sau chiar mai mari, riscă să piardă tot: putere, bani, în cazul multora - propria libertate. De aceea, vor lua toate măsurile care se impun ca astfel de proteste să nu mai aibă loc.

Pentru început, i-au rechemat în țară pe consilierii israelieni care i-au ajutat să câștige alegerile din decembrie. Aceștia le-au adus minte. Astfel, s-a trecut foarte repede de la ceea ce gândesc cu adevărat, gânduri exprimate, de exemplu, de către ființe fără sistem nervos central precum senatorul Nicolae și deputatul Rădulescu, la „Dar de ce nu putem fi prieteni? Haideți să dialogăm și să ne împăcăm!”

Și în timp ce șefii PSD și ALDE și televiziunile din dotare vor vorbi despre dialog, împăcare și unitate, în realitate vor căuta toate căile posibile ca să-i dezbine pe cei care au ieșit ori s-au solidarizat cu aceste proteste. Cu fiecare zi care va trece, vor încerca să rupă bucăți cât mai mari din rândul protestatarilor, ca să se asigure că nu se mai ajunge în viitor la numere asemănătoare celor din weekendul trecut.

Ce nu vor reuși posturile TV prin mijloacele lor îndelung exersate se va realiza prin mijloace complementare. Spre exemplu, se vor organiza demonstrații împotriva tăierii pădurilor sau pentru familia tradițională. Teme extrem de importante pentru societate, însă introduse în acest moment doar pentru a dilua mesajul anticorupție și a crea dezbinare între protestatari. O altă falie care va putea fi exploatată va fi cea între naționaliști și proeuropeni. Și cine știe la ce se vor mai gândi, numai pentru a abate atenția oamenilor de la problema corupției, adică de la ei.

Vor profita de un Președinte vulnerabil, provenit din același sistem ca și ei, care joacă mai mult în filmul său și care, cu excepția unor sclipiri, nici măcar nu joacă bine. Dacă li se va ivi o oportunitate, nu vor ezita să-l suspende. Vor exploata slăbiciunile singurului partid necurvit din Parlament - liderii slabi și lipsa de experiență a parlamentarilor USR – pentru a da și mai multă apă la moară amatorilor veșnicului: „Nu ai cu cine, domn’le!”

Amploarea fără precedent a protestelor a acutizat și lupta din interiorul instituțiilor statului. De data aceasta lucrurile nu se vor mai limita la tradiționalul joc după alegeri: „Ptiu, ptiu, funcția mea!”, ci se va trece și la înlăturarea celor care se opun voinței „puterii legitim alese”.

Dacă va ieși învingător în urma acestor proteste, lucru care se va întâmpla dacă majoritatea oamenilor care au protestat weekendul trecut nu o vor mai face și weekendul acesta, Dragnea va avea autoritate totală în PSD. O autoritate care îi va permite să se apere chiar și în fața Justiției, în cazul în care se va ajunge la o nouă condamnare.

Nu în ultimul rând, PSD și ALDE au o însemnată componentă naționalistă și antieuropeană în interiorul lor, care se întărește pe zi ce trece. Nu întâmplător discursul lui Tăriceanu în privința Uniunii Europene se aseamănă din ce în ce mai mult cu cel a lui Orbán, premierul Ungariei. Cât despre Dragnea, acesta a demonstrat și zilele acestea, dacă mai era nevoie, că nu împărtășește cu Erdoğan doar mustața, ci și profilul de om politic.

Au prins și momentul oportun pe plan internațional. Trump creează haos în SUA și la nivel mondial, iar administrația sa nu pare a avea disponibilitatea de a privi cu atenție spre România. Parlamentul britanic tocmai și-a luat la revedere de la Uniunea Europeană. În Franța, Marine Le Pen este candidatul la prezidențiale care stă cel mai bine în sondaje. Germania are și ea alegeri anul acesta, iar Angela Merkel dă semne din ce în ce mai evidente de oboseală. Putin își freacă mâinile de bucurie, toate planurile par să-i iasă în ultima vreme.

Cu toții încercăm să ne vedem de viețile noaste, însă zilele pe care le trăim ar putea fi cele în care se poartă ultimele bătălii pentru democrație și libertate. Mai mult ca oricând, viitorul depinde de fiecare dintre noi. #rezistăm

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ioan check icon
    Lung articolul si innebunitor ca teme de dezbatere. Succint: Tariceanu e inca ce a fost el in tinerete; oricat ar fi avansat politic, n-a facut in nici o ipostaza altceva; despre Dragnea nu vorbim- nimeni nu stie ce vrea ; intr-o alta conotanta, a invatat mult de la Basescu! Fara vreo tangenta cu cei doi ,Putin- ca om, e mult prea puternic pentru a putea fi definit ca politician; n-o sa stim niciodata cand rade sau plange!
    • Like 0
    • @ Ioan
      De acord despre Tăriceanu, Dragnea a învățat multe de la Băsescu și vrea putere, cât mai multă putere, despre Putin în alt articol.
      • Like 0
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      Ioan check icon
      Pentru ce ii trebuie putere in lumea de azi unui neavenit dintr-un satuc uitat de lume? ... dar, sa lasam nimicurile; astept cu nerabdare "gandurile" despre Putin.
      • Like 1
  • Cri check icon
    Articolul d-lui Ștefan Cociodar este aproape apocaliptic: hotii si coruptii au cotropit tara, toti politicienii, cu mici exceptii, sunt banditi si corupti, si alte asemenea.
    In aceasta murdarie politica generala sunt totusi si vreo doua flori: Presedintele Johannis care, bietul de el, este "vulnerabil", desi are "sclipiri", iar USR este singurul partid "necurvit" ( scuze pentru expresie, dar n-am facut decat sa-l citez pe autor ).
    Daca insa dorim sa judecam in baza ratiunii iar nu a emotiei, putem constata ca unele lucruri sunt putin diferite fatza de frumosul si tristul basm spus de dl.Ștefan Cociodar.
    1. Johannis este "vulnerabil" din cu totul alte motive decat crede autorul postarii: Justitia i-a "albit" atat dosarele de incompatibilitate cat si pe cele privind colectia domniei sale de imobile acumulate din leafa sa de profesor de provincie. Incompatibilitatile Presedintelui de pe vremea cand acesta era primar, erau similare ca speta cu ale altor primari; acest lucru nu a impiedicat Justitia noastra independenta ca sa-l "albeasca" pe actualul presedinte, dar alti primari aflati in situatii identice si-au pierdut functia.
    Iar colectia de case a domnului Presedinte, desi este evident pentru oricine ca era imposibil sa fie acumulate din veniturile sale de bugetar, nu a starnit interesul procurorilor decat pentru un singur imobil, astfel ca daca in final este posibil ca Johannis sa piarda, de ochii lumii, o singura casa, insa ii vor ramane compensator celelalte 4 sau 5. Explicatiile furnizate de Presedinte, cum ca din meditatii si-ar fi tras colectia sa de imobile in centrul Sibiului, nu pot impresiona decat pe cei care poseda un IQ redus.
    " Albirea" dosarelor Presedintelui de catre Justitie constituie adevarata sa "vulnerabilitate"; iata de ce Johannis este aliatul credincios al Institutiilor de forta ale Statului, iata de ce domnia sa va "juca" permanent dupa cum ii vor "canta" aceste Institutii. Daca mai punem la socoteala totala sa inadecvare la exigentele impuse de cea mai inalta functie in statul roman, intelegem de ce Presedintele nostru ales, daca nu este capabil sa modeleze politica externa a tarii, daca nu s-a dovedit in stare sa indeplineasca functia de mediator intre societate si Stat, se doveste intru totul capabil in a deveni trompeta jalnica a Institutiilor de forta ale Statului. Stie dumneaslui de ce.
    Johannis nu va fi niciodata "dirijor", ci doar un simplu executant.
    2. Cat despre singurul partid "necurvit", dupa cum se exprima dl. Ștefan Cociodar, USR, deocamdata, in afara de a sustine orbeste viziunea Presedintelui, si facand zilnic apologia Institutiilor de forta ale Statului, nu s-a remarcat prin nimic pozitiv si constructiv in Parlament. Nicio idee, nimic, zero.
    Mai nou, dl. Nicusor Dan a declarat in fatza ziaristilor ca habar n-are cum a folosit suta de mii de euro primita de la banci; domnia sa a uitat pur si simplu.
    Din pacate, USR nu a evoluat la standardele unui partid parlamentar, ramanand intepenit in stadiul de ONG.
    3. Vituperarea si anatemizarea PSD-ALDE, pe care le exprima cu atata manie patriotica dl. Ștefan Cociodar, nu limpezeste deloc haosul creat de protestele nesfarsite din ultimele 2 saptamani. Desigur ca distinsul autor demonizeaza cu sarguinta alianta PSD-ALDE, trecand cu gratie peste unele masuri pozitive luate de actualul guvernanti, chiar daca acestia se afla sub tirul continuu al protestatarilor.
    Merita mentionat si faptul ca sutele de mii de protestatari s-au ridicat ca la un semnal in toata tara contra unei legi pur tehnice care exista dealtfel in toata lumea civilizata si care era menita sa usureze situatia a 2-3000 de detinuti, avand impact zero asupra societatii in ansamblul ei; desi protestatarii nici vorba sa aibe autorizatiile necesare conform legii, ei au putut colinda nestingheriti prin tot Bucurestiul, fara ca Jandarmeria sa-i deranjeze cu ceva.
    Cu doar cateva luni in urma, pe vremea guvernului Ciolos, un meeting non-violent, autorizat si organizat in sprijinul unei idei care priveste intreaga societate, nu doar interesele a maxim 3000 de detinuti, si anume Unirea Mare, a fost spulberat de catre aceiasi jandarmi cu brutalitate, iar liderii molestati, urcati in dube si dusi la Politie unde au fost amendati. Protestatarii de astazi au stat cuminti la casele lor; nu se merita sa "reziste" pentru un ideal national; si apoi, cum sa protesteze ei contra baietilor lui Johannis ? Nu se facea...
    Insa guvernul PSD-ALDE i-a lasat pe protestatarii ne-autorizati sa haladuie ne-stingheriti prin Bucuresti dupa pofta inimii lor patriotice, fara a le ordona jandarmilor sa-i imprastie; cu toate acestea, Guvernul Grindeanu este desigur prost, rau, corupt si ca atare trebuie sa fie demis.
    Iar protestatarii ne anunta cu mandrie patriotica faptul ca vor "rezista" oricat va fi nevoie, desi nu-i impiedica absolut nimeni sa sta cat doresc ei, iar jandarmii le zambesc cu prietenie si intelegere.
    Cei care intr-adevar au fost curajosi si chiar au trebuit sa "reziste" nu doar gerului iernii cat si batailor crunte administrate de jandarmi, au fost cele cateva sute de protestatari anti-Basescu de pe vremea cand marinarul era presedinte; acea mana de oameni, rebegiti de frig si traumatizati de bastoanele autoritatilor, au protestat contra samavolniciilor criminale comise de gasca guvernamentala Boc-Basescu.
    La acea vreme, protestatarii curajosi si rezistenti de astazi au preferat insa sa "reziste" pe la casele lor, la caldura.
    Asa se scrie istoria. Scenariul era scris inca de dinainte de alegeri: poporul se va revolta, PSD-ALDE vor pleca de la putere, Dragnea si Tariceanu vor fi incarcerati sau macar tavaliti prin Tribunale de catre DNA, vor fi si alegeri anticipate si astfel visul lui Johannis, de a avea Parlamentul si Guvernul lui, are sanse bune sa se indeplinesaca.
    In fond, Presedintele si-a facut datoria sa-l avertizeze in particular pe Tariceanu ca sa iasa din alianta pentru ca va avea probleme, nu doar el, ci si PSD.
    Si iata ca Presedintele a "intuit" corect.
    Astfel, rezultatul legitim al votului popular de la ultimele alegeri va fi din nou anihilat, ca la ultimul referendum.



    • Like 1
    • @ Cri
      Devenisem chiar îngrijorat observând că nu apar și comentarii critice la ultimele mele trei articole.

      Chiar merită timpul dumeavoastră să reproduceți toate mesajele pe care le dau seară de seară Antena 3, România TV și toți cei din jurul lui Dragnea și Tăriceanu? Altfel, recunosc, o faceți cu oarecare pricepere.

      1. Eu nu îl sprijin pe Iohannis în niciun fel, nici în text, nici în general. Îl percep tot ca pe un om al sistemului. Atăcându-l, dumneavoastră nu vă referiți la textul meu, ci bifați un lucru pe care îl face zi de zi tabăra mai sus menționată. Mult succes în lupta dumneavoastră cu Președintele Iohannis și oricine altcineva încurcă jocurile taberei pe care o reprezentați sau apărați. Din această luptă (înainte se purta cu Traian Băsescu) am aflat și noi cu cine avem de-a face, cine se luptă în România pentru putere.

      (De asemenea, sunt sigur că ignorați faptul că celebra replică „Ghinion” a fost rostită în platoul Gândul, într-un interviu la care au participat jurnaliști, nu propagandiști.)

      2. USR nu apără indivizi cu probleme penale pentru că nu are, cel puțin în acest moment, astfel de indivizi în partid. Altfel sunt de acord, nu au trecut de faza de ONG, din păcate. Nu îi sprijin, dar nici nu pot să-i pun la un loc cu ceilalți. Mulți oameni își pun speranța în partide noi, formate din oameni curați și competenți. E alegerea dumneavoastră să le sprijiniți pe cele compromise și nereformabile.

      3. Nimeni nu a contestat în stradă, de exemplu, măsurile economice sau sociale anunțate de Guvernul Grindeanu. Pe unele dintre acestea eu chiar le-aș susține. Numai de ar fi implementate de niște oameni competenți și cinstiți.

      Mesajul oamenilor care protestează este acela că nu mai doresc ca România să fie condusă de politicieni corupți, indiferent din ce tabără politică fac parte aceștia. Că nu mai mai pot tolera nici corupția din instituțiile statului, fie ele cele de forță. La acest mesaj nu am observat încă răspuns, pentru că nici cei corupți, nici dumneavoastră, nu aveți răspuns. Restul e propagandă și manipulare mai mult sau mai puțin iscusită.


      Chiar
      • Like 2
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      Cri check icon
      1. Imi pare rau ca nu reusiti sa iesiti din prejudecata paguboasa ca cel care are opinii diferite va este inamic si neaparat face parte dintr-o anumita tabara.
      2. Sunt doar un cetatean oarecare, preocupat de starea natiunii si ne-inrolat in vreo tabara sau partid. Ca atare, nu port nicio "lupta" cu nimeni deci nici cu Presedintele, ci imi exercit pur si simplu dreptul meu de a avea o opinie, mai ales ca eu il consider pe Johannis nu regizor, nu dirijor ( asa cum era Basescu ), ci doar un simplu executant, incapabil sa priceapa si sa efectueze rigorile impuse de functia de sef al Statului, insa cu o dorinta de putere la fel de patologica precum Basescu sau Iliescu. Insa actualul Presedinte, desi este, in opinia mea, la fel de nociv pentru Romania precum cei doi predecesori ai sai, nu este inzestrat nici cu inteligenta nativa a acestora si nu poseda nici abilitatea lor politica.
      3. Va informez respectuos ca urmaresc cu mare atentie, atata cat imi permite timpul, TOATE canalele de stiri, inclusiv BBC si CNN si Fox News; in cazul in care opiniile mele se regasesc in emisiunile A3, nu pot decat sa ma bucur ca cel mai urmarit post TV din Romania dupa Pro TV imi oglindeste opiniile. Inseamna ca nu sunt chiar singur. Si va recomand calduros si Nasul TV care, intre doua emisiuni politice mai mult sau mai putin stupide, difuzeaza filme documentare exceptionale.
      4. Cei care au inceput, ca la un semnal, sa protesteze in toata tara contra coruptiei, nu inteleg un lucru fundamental: coruptia este intretinuta si accentuata tocmai de institutiile de forta ale Statului roman; amestecul lor brutal si fatzis in politica, gastile politico-economice din care fac parte unii dintre sefii acestor institutii sunt un adevarat cancer pentru devenirea democratica anatiunii noastre. Am constatat ca pe actualii protestatari nu-i intereseaza deloc abuzurile comise de sistemul judiciar romanesc si condamnate drastic la CEDO: aceste abuzuri, pentru care magistratii respectivi nu au nicio raspundere in penal sau in civil, nu sunt notiuni abstracte, filozofice, ci au condus in mod concret la distrugerea destinului unor semeni de-ai nostri, cu familiile lor cu tot.
      Iata de ce osanalele ridicate de protestatari la adresa DNA, nu mi se par doar naive si stupide, ci de-a dreptul periculoase pentru democratie.
      5. In opinia mea, raspunsul la fenomenul coruptiei este cu totul altul decat ceea ce clameaza actualii protestatari; nu avem nevoie de mai multa forta a Statului asupra noastra, ci de accentuarea si intarirea democratiei: apararea drepturilor si libertatilor omului, cu plasarea intereselor cetateanului deasupra intereselor Statului, si re-castigarea suveranitatii politice a Parlamentului, insotite de apararea si de intarirea dreptului presei de a critica orice si pe oricine.
      Adica exact asa cum se intampla in tarile democratice, unde presa si societatea civila pastreaza o rezerva si o suspiciune permanente fatza de Institutiile de forta ale Statului, Institutii care, prin insusi profilul lor de activitate, au o tendinta naturala intrinseca de a abuza de puterea pe care o au.
      Si, esential, protestatarii de azi, dar si ceilalti cetateni, ar trebui sa faca presiuni asupra Parlamentului pentru elaborarea Legii raspunderii magistratilor.
      In loc de "Sus DNA !", " DNA sa vina sa va ia !" si alte asemenea, demonstrantii ar trebui sa strige, de exemplu, "Sus legea raspunderii magistratilor !". Opinia mea insa este, deocamdata cel putin, singulara...
      NB. Presiunile CNA sau ale altora pentru sanctionarea sau chiar inchiderea Realitatii TV mi se par de-a dreptul criminale.
      Nu sunt deloc un fan al Realitatii TV, care a tacut in mod las fatza de abuzurile Basescului, iar astazi a devenit trompeta jalnica a Presedintelui; insa ideea de a inchide un post TV, oricare ar fi el, ma oripileaza pentru ca este o dovada de imbecilitate sinistra si constituie un adevarat atentat la adresa libertatii de exprimare.




      • Like 0
    • @
      Sunt de acord cu dumneavoastră, corupția nu se rezumă nicidecum doar la politic. Și îmi place foarte mult analogia de la final. Ea nu este în contradicție cu ceea ce spun protestatarii în stradă, ci vine în completare. O completare foarte importantă. Sunt de acord că cetățenii și jurnaliștii onești trebuie să fie cât se poate de atenți și la ceea ce se întâmplă în aceste insituții, nu doar în politic. Cu ce nu pot fi de acord este atunci când intituțiile sunt atacate doar pentru a-i scăpa pe cei corupți. La acest lucru asistăm de ceva vreme încoace, nu la o încercare de a elimina sau reduce corupția din justiție și instituțiile de forță, lucru care ar fi, într-adevăr, cât se poate de binevenit. (Edit: Comentariul la care am răspuns a fost șters ulterior.)
      • Like 0
  • RazvanM check icon
    Una dintre cele mai bune analize ale evenimentelor care s-au desfășurat recent. Omite însă un amănunt esențial însă, condamnările aproape sigure și iminente ale lui Dragnea și Tăriceanu. Ceea ce denotă o imperativitate în a acționa cât mai repede și cu eficiență maximă. Așa se înțelege de ce, la nici o săptămână de la revenirea consilierilor, a fost promovat un mare miting pro familie / anti avort. Un element minor dar pus în context arată exact planul care se desfășoară în timp ce dorim.
    Așa se ajunge la anticul dicton divide et impera. Care este de fapt ideea esențială a articolului și a sfetnicilor binevoitori PSDisti.
    • Like 0
    • @ RazvanM
      Cred că spunem amândoi cam aceleași lucruri. În privința condamnărilor, rămâne de văzut. Sper ca procesele să se desfășoare cu un maxim de profesionalism.
      • Like 0
  • RazvanM check icon
    Una dintre cele mai bune analize ale evenimentelor care s-au desfășurat recent. Omite însă un amănunt esențial însă, condamnările aproape sigure și iminente ale lui Dragnea și Tăriceanu. Ceea ce denotă o imperativitate în a acționa cât mai repede și cu eficiență maximă. Așa se înțelege de ce, la nici o săptămână de la revenirea consilierilor, a fost promovat un mare miting pro familie / anti avort. Un element minor dar pus în context arată exact planul care se desfășoară în timp ce dorim.
    Așa se ajunge la anticul dicton divide et impera. Care este de fapt ideea esențială a articolului și a sfetnicilor binevoitori PSDisti.
    • Like 0
  • Cand se va termina [candva, o sa se termine....]aceasta ,,JUVENILIADA''nu stiu daca vom fi fericiti ,multumiti sau niciuna dintre acestea!De asemenea nici prin minte nu-mi trece[poate se va,, gasi,, cineva sa afirme ca...nu am!? Posibil, poate ca nu am destula! Daca are cineva in exces......?! ]care va fi castigul-castigul material,palpabil,pt ca de iluzii si promisiuni -cum spune banateanul[aluzie la...dl Grindeanu!], mi-s satul,prea satul.Oricum eu si mai toata generatia mea ,am fost dusi,,cu presul'' cat cuprinde;mi-este frica insa a nu fi ,,dusi cu presul'' si dv. cei tineri-cei din strada,dar si ceilalti al caror'' strigat mut'' din varii motive, nu se pot face auziti: nu credeti ca ,,tot ce zboara ,se mananca! Aveti viata inainte ,puteti repara o gresala insa ...mai multe nu,pt ca nu mai aveti timp sa reparati stricaciunile! Sa ne dorim ca succesul sa fie al celor care si-l doresc si lupta pt el ,ci nu al mafiotilor si,,sforarilor!
    • Like 0
    • @ Raducu Mihai
      Deocamdată cel puțin, realitatea arată contrariul.
      • Like 0
  • IM check icon
    Va amintiți desigur cat de încrezător erați acum o saptamana, când in toată tara protestau (duminica) 600.000 de oameni din care 300.000 erau in București. Spuneați atunci ca v-ați recăpătat increderea in compatrioții dumneavoastră si, cu adevărat, a fost o manifestare frumoasa si optimista a spiritului civic.
    Totuși s-a uitat repede ca inițial se prevedea participarea unui milion de oameni la acel protest.
    E inevitabil ca de la o zi la alta numărul celor care rezista sa scadă. Important ar fi sa rămână un număr semnificativ si sa apăra modalități noi, online, de aderare la protestul străzii. Sunt multi oameni care aproba protestele dar nu pot participa la ele din multe diferite motive.
    Nu cred ca importanta si efectul protestului scad odată cu numărul participanților. Daca cei care protestează stiu sa păstreze acțiunea lor curata de orice rele intenții, daca nu cad in capcana unui spectacol de sunet si lumini, daca nu se lăsa seduși de aprecierile pe care le primesc pentru creativitate, inteligenta, etc., daca stiu sa păstreze calmul si decenta vizavi de protestul pro guvern si anti Iohannis, sunt șanse sa se vadă urmări concrete ale răbdării si perseverentei lor.
    Cei care au ochi, urechi si minte vad, aud si înțeleg ce trebuie. Pot compara cele doua proteste si pot identifica ușor ura, iraționalitatea, manipularea sau, dimpotrivă, civilitatea, calmul, decenta.
    Cred ca e foarte bine ca in atmosfera mocirloasa in care fiecare căuta o gura de oxigen au apărut acești oameni hotărâți sa se facă auziți/ascultati atunci când cer de la guvernanti respect pentru valori morale, asumare a consecințelor pentru acțiuni antisociale si antidemocratice.
    De la ce am trăit pana la ce ne-am dori e cale lunga si protestul de acum e un semn ca suntem in fine pe un drum bun. Dar nu vom ajunge foarte repede.
    • Like 3
    • @ IM
      un ocean de cuvinte intr o mare de idei,poleiate cu pesimism ....nu i chiar asa ...hai sa ne dam cu parerea,...eu un sfat as da tuturor :hai sa nu ne mai dam cu pareea in probleme de :politica ,sociologie ,psihologia maselor n....ca s a vazut ca nu ne pricepem ...ce vreti voi de fapt sa insuflati?rahat cu apa rece ,...sunteti niste prosti ...cursul istoriei v a depasit mereu ...nu mai faceti rau cu interesele voastre marunte...intelegeti odata ca lumea s a schimbat ,...nu mai traim in epoca de aur





      • Like 1
    • @ Adrian Mistrapau
      IM check icon
      Ma bucur ca trăiți deja in alta lume unde se pare ca anumite păreri sunt proaste si neavenite.
      Pesimismul nu poleiește ci întuneca.
      Datul cu părerea e totuși util macar si pentru ca oameni mai deștepți te pot lumina cu părerile lor. N-or fi chiar toți prosti.
      Va doresc sa rămâneți cat se poate de optimist dar va rog sa nu mai jigniți oameni cu a căror părere nu sunteți de acord.
      • Like 1
    • @ IM
      Pentru o cauză justă, uneori e bine să încerci să le insuflii oamenilor încredere. Altfel, nu sunt un optimist de felul meu. Acum nu pot face altceva decât să aștept să ruleze: „Imperiul contraatacă”. În rest, ca să citez tot legat de un film: „Cred că un om face ceea ce poate până când destinul i se dezvăluie.”
      • Like 0
  • Din pacate asta este cruda realitate. Mersul istoriei nu prea a putut fi impiedica de nimeni. Cine face acesta istorie? Ca intotdeauna, romania este o mica piesa in malaxorul respectiv, are o vaga importanta. Va pendula, in "bataia vantului" in functie de interesele marunte ale politicienilor locali, asa cum ii " sta bine" facand jocul celui care da mai mult. S-a mai vazut in istorie.
    • Like 3
    • @ Zugravu Mircea
      Da, cam așa ceva...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult