Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cel mai mare suveranist al țării a fost Nicolae Ceaușescu

N Ceausescu

El nu voia ca cineva să se amestece în treburile interne ale țării. El voia o Românie suverană și demnă, care să se susțină singură. El a fost un mare patriot, ca voievozii din care se trăgea, Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazu. El se trăgea și din daci, mai precis din Decebal în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu oamenii nu aveau voie să iasă din țară ca să lucreze în Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie, trăiau mândri și demni la ei acasă. De drag ce le era, ziceau toată ziua poezii la televizor despre țară, holde și tovarășul.

De asemenea se hrăneau rațional și eco, cu creveți vietnamezi, gheare de pui, salam cu soia și macaroane. Înainte și după masă făceau mișcare pe la cozi, așa cum recomandă și marea preoteasă dacă Crizelda.

Pe vremea lui Ceaușescu, românii beau apă direct de la robinet, de unde-și luau toate informațiile vitale despre lume.

În consecință, erau bucuroși și sănătoși, așa cum se vede și dintr-o vedere de la Eforie Nord din 1987, când nimeni pe plajă n-avea burtă. „Eram săraci și fericiți”, scrie pe vedere.

În România suverană și independentă s-au dărâmat case și biserici ca să se facă blocuri, pentru ca toți românii să fie stăpâni la ei pe scară.

Pe timpul ăla, cei mai patrioți români lucrau la Securitate. Ei apărau țara de străini și te ascultau sau te urmăreau ore întregi ca să nu-ți lipsească nimic.

La televizor se dădeau doar 2 ore de program pe zi, pentru ca oamenii să aibă mai mult timp de cântat și de spus poezii când mergeau la defilare. Nu erau televiziuni care să manipuleze, prin urmare chinezii nu fuseseră încă nevoiți să inventeze TikTok-ul ca să spună adevărul.

În decembrie 1989, de prea mult bine, românii l-au împușcat pe Nicolae Ceaușescu și pe nevasta lui chimistă care inventase codoiul.

Așa au rămas orfani toți comuniștii, securiștii și suveraniștii.

E timpul să se repare această eroare istorică, tovarăși! Dezarmare, pace!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • o sa analizez doar aceasta fraza, se face dimineață si am treaba :
    “ Pe vremea lui Ceaușescu, românii beau apă direct de la robinet, de unde-și luau toate informațiile vitale despre lume.“
    O apa “ de la chiuveta “ tratata responsabil si corect ( clorinată, filtrată, etc ), care provine dintr-un râu CURAT ( caruia nu i se permite mafiei deșeurilor sa-l compromită ) este NET superioara si mult mai avantajos financiara unei ape îmbuteliate în plastic ( ați auzit de nanoplastic ? sau ați rămas blocat la inepția lui CG despre nanocipurile din cola ? )
    Intr-adevar, acum ne luam informatia vitala de la cnn-ul dâmbovițean ( caci, nu-i asa, internetul e plin de falsuri ).
    Noroc ca am aflat de la Antena 3 CNN ca Putin a atacat Ucraina ca si prim pas in asaltul asupra EU si ca, in același timp, si-a distrus Nord Stream……
    Stiti, d-le Negrutiu, ca unii ar vrea sa asculte si Sputnik, si Russia Today si celelalte televiziuni rusesti sau sa citeasca Pravda, imposibil azi fără VPN.
    Nu de alta, dar intr-un conflict, pt a emite o opinie, e util sa asculți si alte puncte de vedere, cat timp cat nu poti fi prezent la fata locului.
    Noi știm ca istoria e scrisa de învingatori, dar nu vad pe cineva castigând, deocamdata….
    Pardon, am uitat ca Republica.ro, in frunte cu marele vostru guru, acest CTP sinistru ( cu care ff des sunt de acord - asa este viața, gri, nu alba sau neagra cum pare ca se induce azi ) considera poporul roman un neam de idioti influențabili, care nu pot gandi rational.
    • Like 0
    • @ Margot Fenring
      Opinia de a ține partea unui dictator sinistru și criminal e complicitate și trădare
      • Like 0
    • @ Margot Fenring
      Mihai check icon
      Eu zic să te duci acolo unde ei semnal terestru ruZZia TV și să-i lași pe alți să își vadă de treaba lor, în state libere. Și apa aia venea inclusiv pe țevi de plumb ca să adune mai multă informație, că de alea ruginite nici nu are rost să discutăm. Evident că șmecherii și tovarășii primi aveau apă minerală, că pentru ei se găsea așa ceva dar asta ne facem că uităm sau nici nu știm cu se trăia pe la partid.
      • Like 1
  • E ceva de comentat aici:
    1. E adevarat ca N. Ceausescu a fost "suveranist" si e adevarat ca pe timpul lui s-au construit hidrocentrale, termocentrale, fabrici de tot felul. Dar nu e adevarat ca intre ele e o cauzalitate, dimpotriva: regimul Ceausescu a optinut credite si ceva acces la tehnologie la sfarsitul anilor '60, inceputul anilor '70, tocmai pentru ca atunci promova ceva legaturi cu Vestul, nu cu URSS.. Respectivele fabrici, hidrocentrale etc asa au fost construite, nu cu tehnologie proiectata din Romania (tehnologie rasarita din nimic nu s-a pomenit pana acum)., nu cu resurse locale (creditele nu l-a luat de la CEC ori CAR).
    2. In momentul de fata am avea mai multa "suveranitate" daca NU am fi in aria de influenta a Rusiei. Hai sa comparam cata suveranitate are Belarus si cata are Portugalia.
    • Like 2
    • @ haim_mononucleozovici
      RazvanP check icon
      Ni se tot amintește despre accesul la finanțare și la tehnologie pe care îl are România post-89. Perfect adevărat.
      Rezultatele fiind..?
      Da, investițiile ceaușiste în infrastructură s-au făcut în perioada dezghețului din anii '70-80.
      Dar S-AU FĂCUT!
      Unde sunt investițiile în infrastructură făcute în deplina libertate europeană?
      Din contră, AM DISTRUS infrastructură energetică critică, cu prețul destabilizării sistemului energetic național și creării unui DEFICIT energetic major!
      Suveranitatea ENERGETICĂ nu are nimic de-a face cu Belarus ci cu buzunarele românilor!
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Și tocmai de aceea era mai ieftin să importăm energie din Ucraina decât să o producem noi iar acum suportăm consecințele. Iar investiții nu s-au făcut că banii s-au dus în pensii și salarii, nu degeaba a zis Băsescu cam 15 ani ca în loc de un nou reactor la Cernavodă, PSD-ul a băgat banii în mită electorală.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Ceva rezultate sunt: a fost terminata si extinsa centrala de la Cernavoda, sunt construite parcuri eoliene si solare (nu prea folositoare, dupa parerea mea, dar de construit s-a construit), sunt o droaie de microhidrocentrale (care ne distrug raurile de munte...), platforme de foraj in Marea Neagra etc.

      Oricum, ce ai scris e pertinent - cu accesul la tehnologie si finantare de acum, e greu de proceput de ce nu avem belsug de energie electrica ieftina. Si in situatia asta e toata Europa. Nu inteleg de ce.

      Dar crezi ca un virtual regim Georgescu, Sosoaca si Simion ar fi in stare sa produca energie mai multa? Ma indoiesc. Si mai e ceva: poate ca s-au facut hidrocentrale etc pe vremea lui Ceausescu, dar tin minte cum se oprea curentul si nici caldura nu era.
      • Like 1
  • mg check icon
    ..poate că o colecție de bancuri care circulau în epoa de aur (și se spuneau mai ales pe la cozi), ar fi utilă, chiar dacă unora li se vor părea tendențioase..
    • Like 1
    • @ mg
      Francisc check icon
      Am eu câteva, greu de înțeles în vremurile de acum, mg:

      „Înainte mergeam la Măcelărie și găseam carne, acum mergem la Carne și-l găsim pe măcelar...”

      „-Carne aveți?
      -Numai ce se vede!
      -Dați-mi un kilogram de cârlige, vă rog...”

      „Ceaușescu, aflat într-o vizită de lucru în județul Covasna, e întâmpinat de un grup de pionieri. Primul care îi oferă buchetul de flori e întrebat: cum te cheamă, fiu de dac? Iștvan...”



      • Like 1
    • @ Francisc
      mg check icon
      - Ce e lungă, neagră și s-a săturat de cartofi ?
      - Coada la carne.

      Culmea ghinionului : Să ți se spargă sticla de ulei în punga cu zahăr..

      Lui Bulă i-au degerat mâinile. A căutat mâncare în frigider..

      -Bulă, ce soluție vezi ca să ieșim din criza asta economică, socială.. ?
      -Să le declarăm război americanilor și să ne predăm imediat.. !

      Fiul unui ștab comunist pleacă în State la studii. La scurt timp trimite o telegramă acasă: "Trăiască Partidul Comunist. RĂmân.. !!"

      Un bătrânel se oprește în mijlocul străzii, uitându-se nedumerit la plasa goală: Iar nu-mi aduc aminte dacă mă duceam la piață, sau veneam..?

      Coadă mare. Un tip se apropie și-l întreabă pe cel mai din față :
      – Nu vă supărați, ce se dă aici ?
      – Nu știu. Mi s-a făcut rău și m-am sprijinit puțin de zid. Când mi-am revenit, era ditamia coada în spatele meu.
      – Păi și de ce nu pleci ?
      – Acum că sunt si eu primul la coadă ?!

      Un cetățean intră în măcelărie:
      - De vită aveți ?
      - Nu.
      - Dar de porc?
      - Nu.
      - Pui ?
      - Nu.
      - Da' ce-aveți dom'le ?
      - Avem deschis de la 6 la 16..

      La o coadă, doi bărbați discutau de-ale lor. Și unul zice:
      - A mea e acum așa de mică, că nu mai pot să fac nimic cu ea.
      - Nu vă e rușine, oameni în toată firea !? îi apostrofează cineva.
      - Nu te ambala femeie, zice omul. Vorbeam de flacără de la aragaz..

      La școală, Bulă vine cu hainele necălcate.
      - Mama ta nu-ți poate călca hainele, să vii și tu îmbrăcat îngrijit ? îl apostrofează profesoara.
      - Ba poate ea, dar bagă televizorul în priză și-l vede pe Ceaușescu. Bagă radioul în priză și-l aude tot pe Ceaușescu.
      Cum să nu-i fie frică să mai bage-n priză și fierul ăla de călcat ?

      La granița cu Iugoslavia se întâlnesc un câine și o pisică. Câinele tocmai venea în România, în vreme ce pisica pleca.
      - Tu de ce pleci ? întreabă câinele.
      - Nu mai suport, aici toată lumea trage mâța de coadă. Da' tu ce cauți aici ?
      - Am auzit c-aveți o adevărată viață de câine..

      Învățătoarea:
      - Copii, ia spuneți fiecare cum faceți economie de curent, acasă.
      Popescu - La noi, mama pune mâncarea afară pe balcon și nu mai folosește frigiderul. - Bravo !
      Ionescu - Eu când ajung acasă, nu mai ies să mă joc, ci îmi fac lecțiile imediat, așa că seara nu mai aprindem lumina. - Bravo !
      Bulă - Noi ne uităm seara la televizor, la bulgari și așa consumăm curentul lor..

      Un student african merge cu trenul. La un moment dat vede pe geam un elicopter și aude lumea cum murmură : Uite, Ceaușescu..
      Se bagă și el în vorbă : Da' de ce place la Ceaucescu sa manânce camăși ?
      Văzându-i mirați, adaugă : Că de câte ori vede Ceaucescu, lumea zice : Uite-l, cu_camaș în gura lui..
      • Like 1
    • @ Francisc
      Altu':
      Știți de ce a fost arestat Țopescu atunci când a intrat în "alimentara"?
      Pentru că a strigat: Gooooooooooooooool!!!!!!!!
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      mg check icon
      ..iar alimentara n-a pățit nimic, pentru că era sexy.. :))
      • Like 0
  • Conform vorbelor de lemn de la ieșirea din cabina de vot, mulți români votează pentru stabilitate, suveranitate, continuitate. Nu știu ei ce înseamnă vorbele astea, dar se gândesc nostalgic la un tătuc, care tot la ele făcea apel acum 35-40 de ani.
    Dacă primesc ceea ce își doresc, sunt de acord sa schimbe codoi-ul cu hașdoio-ul. Sinistru. Nu pot spune că, personal, am dus-o groaznic în epoca Ceaușescu, dar nu m-aș întoarce acolo nicidecum. Orice om cu o fărâmă de creier funcțional ar fugi ca dracul de tămâie de vremuri asemănătoare, fie că le-a trăit, fie că nu. Din păcate sunt mulți care au în cap doar un vid dureros. Nu-i judec, îi plâng.
    • Like 2
    • @ Dan Marius Serbanescu
      Articolul e tendențios fiindcă face echivalența voită între suveranismul lui Ceaușescu și comunismul și dictatura lui Ceaușescu. Eu unul nu vreau comunism și dictatură, dar nu vreau nici să fim vaca de muls a altora. Vreau să fim parte din UE și NATO, dar nu sunt de acord cu politicile lor stupide de moment. A propos de codoiul lui țața Leana din trecut, tare mi-e că pe viitor o să ne omoare birocrații ”isteți” de la Bruxelles cu ”amprenta” de CODOI, așa ca să ne liniștim de tot, să ajungem toți din Europa pe fundul prăpastiei economice. Europa nu-i totuna cu Comisia Europeană. Vrem în Europa, dar să plece Comisia lui Ursula și să vină unii mai cu capul pe umeri. Nu suntem anti - UE, suntem anti - tâmpeniile făcute de actuala Comisie Europeană. Așa cum la nivel național nu se cheamă că suntem anti-români dacă nu ne place de Ciolacu, Ciucă sau Johannis, de exemplu. A! și să nu uit nici de Lasconi, că aș nedreptăți-o :-) :-)
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Articolul nu e tendențios, sună mai mult a pamflet, deși genul ăsta nu îl prinde prea bine pe dl Negruțiu.
      Transpunere în primele două secole ale erei noastre: dacii tocmai terminau un ritual de sacrificiu uman (probabil că nu plouase de ceva vreme și holdele începeau să pălească) și vin romanii să le arate cum se face o baie cu apă caldă. Nici atunci transferul de civilizație nu a fost gratuit. Au cărat romanii la aur până la retragerea aureliană. Dar măcar dacii au învățat câte ceva și nu a mai curs sânge nevinovat pe discul de andezit din Sarmizegetusa.
      Acum, UE nu ne impune nouă ceva special. Există o legislație comunitară, aplicabilă tuturor statelor membre, prin armonizare în legislațiile locale. Că altfel, infringement... Dar noi nu și nu. Vrem să armonizăm numai ce ne convine. Adică, de ce să nu mai punem noi toți clienții de partid în funcții bine plătite? De ce să desființăm toboganul din bloc, pe care aruncăm gunoiul menajer împreună cu fracția uscată? De ce să nu avem cele mai poluate orașe din Europa? Pentru “suveranismul” ăsta era bun Simion, care ar fi tăiat din pix dobânzile la credite și ar fi făcut locuințe de 35.000 euro la tot poporu’.
      Abia acum, că nu a răzbit Simion în turul 2, vedem cu adevărat ce poate AUR (cu care presupun că ați votat): îl susține pe CG care și-a întors la 180 de grade, de câteva zile încoace, toate bazaconiile debitate în trecut pe Tik-Tok. Singurul mod în care votanții AUR mai pot să spele din rușine ar fi măcar să recunoască faptul că CG nu îi reprezintă.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Da, am votat AUR la parlamentare și Simion la prezidențiale (n-am cont de Tik-Tok ca să fi aflat câte ceva despre Călin Georgescu). Despre CG știu acum (am aflat între timp) că e un tip ciudat. În același timp e experimentat și cu anvergură, dar e și bolnav de un complex mesianic, plus misticism din plin, care alterează întrucâtva filonul lui creștin. Lucru și mai vizibil la consoarta lui. Mai cred și că e sincer patriot și vrea să facă bine și să intre - falnic dar și fălos - în istorie. Are ceva sămânță de dictator, în speță e cam ca Ion Antonescu, cu care culmea pare că se și aseamănă fizic :-) În același timp NU cred că e omul rușilor (il cred de data asta pe Băsescu care a afirmat asta). Atunci cum a a ajuns brusc și pe neașteptate favorit la prezidențiale? Fiindcă NIMENI nu ajunge așa fără niciun sprijin ocult. Eu o să-mi spun părerea mea, pe care n-am cum s-o susțin cu dovezi, fiindcă sunt un simplu Gigel de la el de-acasă, nu am legături cu statul subteran. Eu cred că a fost susținut de serviciile noastre, sau măcar o facțiune a lor, care sunt ”patrioți” și deci adversarii facțiunilor globaliste, soroșiste. Asistăm la un fel de Armaghedon între globalism / progresism / woke-ism pe de-o parte și suveranism / tradiționlism / patriotism pe de altă parte. Și nu numai la noi, ci în toată lumea occidentală. Se vede și în Europa pe ici pe colo (timid, dar e doar un început) și se vede cel mai clar în SUA. Despre asta e vorba. Și se vede mai ales zilele astea în încrâncenarea atacurilor concertate ale întregului sistem mafioto-soroșist împotriva lui CG. Candidatul CG, luat separat NU e ce trebuie. Dacă România ar fi fost un stat curat, cu o democrație și o civilizație sănătoasă, atunci unul ca CG președinte ar fi fost chiar contraproductiv. Dar acum, când România e un stat mafiot, care suportă o mafie concertată pe axa intern-extern (adică în bună înțelegere ocultă între hoți și spoliatori e furată la intern și spoliată la extern), un stat în care toate instituțiile (justiție, servicii, administrație, o parte a presei etc etc) sunt parte a mafiei intern - extern, un stat total subjugat din toate punctele de vedere, în acest stat, un personaj precum CG e chiar ”nenea doctoru”. Un doctor, ursuz, urâcios, cam antipatic, cam autoritar, predispus și el la derapaje și excentricități (care pot fi totuși ușor contracarate de Parlament și alte instituții), dar totuși un doctor. Nu e nevoie însă să stăm mereu la mâna doctorului. Odată ce se va reseta organizarea statului (care acum e pe baze mafiote), el nu va mai fi necesar și vom găsi, la următorul tur de alegeri, pe cineva mai bun, un personaj mai echilibrat, care poate activa și în condiții normale de funcționare a statului. Acum însă, frica de instaurare a unei dictaturi sau a virării către Rusia, cu ieșirea din UE / NATO e o frică neîntemeiată, care nu se bazează pe nimic, decât pe propaganda care urmărește exact asta: înfricoșarea populației pentru a face ce vor ei. Inițial îmi propusesem să nu mă duc la vot în turul 2, fiindcă nu îi agream pe niciunul dintre cei 2. Și nici acum nu-i agreez. Dar mai nou, după ceva reflecție și după ce am văzut imensa manipulare și acțiune concertată a sistemului împotriva lui CG, m-am hotărât să merg și să-l votez. Nu caut să vă conving și pe Dvs, Doamne-ferește, ar fi o ”predică în pustiu” și oricum e bine să mai aibă și Valerica Lasconi câteva voturi acolo, să nu se facă de rușine de tot. Dar ca un exercițiu intelectual pur, imaginați-vă că ar fi făcut ea și nu CG lucrurile de care e acuzat CG. Ce credeți, ați mai fi văzut acum toată zbaterea asta practic a întregii camarile instituționale a țării? Și nu numai din țară, ci și de la nivelul UE sau a vechii admistrații democrate americane, aflate acum pe picior de plecare, și care uite că moare, dar nu se predă. Face presiuni verbale în alegerile noastre, acordă sprijin Ucrainei în folosirea rachetelor cu rază mai serioasă de acțiune etc adică face orice îi poate face ulterior misiunea lui Trump mai grea. Și ca o paranteză, mă cam enervează și americanii ăștia cu stilul lor ciudat de a schimba președintele la 2 luni și jumătate după câștigarea alegerilor. Păi dacă era Trump acum la butoane, nu mai făcea nimeni presiuni anti-CG în România, ba dimpotrivă :-) Dar până ajunge Trump la putere, ai noștri ca brazii soroșiști sunt în stare de orice, de exemplu să anuleze alegerile cu totul, așa cum se încearcă acum marea cu degetul. Halal democrație mai avem: dacă sunt ai noștri (Lasconi) pe val sunem orbi la orice încălcare a legislației sau a principiilor. Dar dacă există riscul să vină cineva din afara mafiei ”stabilității” (vorba lui Ciolacu), atunci se activează toate instituțiile, toată presa, toți haștagiștii ”frumoși și liberi”, așa ”ca la un semn”...
      De aia merg la vot, să nu aibă mafia asta extinsă câștig de cauză. Iar dacă îi pune necuratul să se joace cu opțiunea oamenilor de la vot... ferească - Dumnezeu, cred că se joacă cu focul, la propriu... Oamenii înghit cât înghit, apoi brusc nu mai înghit și situația poate deveni chiar explozivă. Nimeni nu vrea asta, dar ei se pare că nu sunt conștienți, sau sunt atât de disperați încât nu le mai pasă. Trăim vremuri (din ce în ce mai) interesante.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Eu cred că scenariul a fost mult mai simplu: serviciile au știut ce se întâmplă, cred că au și raportat, dar blocul PSDNL a lăsat să curgă evenimentele în ideea că intră Ciolacu în turul 2 (de Ciucă sigur erau conștienți că nu are nicio șansă la turul 2, însă toate manevrele pre-electorale au fost menite să pară că există o luptă între PSD și PNL). Probabil că nimeni nu a estimat corect amploarea participării la vot în favoarea lui CG. A avut dl Negruțiu un articol în care se întreba dacă serviciile au fost fie incompetente, fie în cunoștință de cauză (dar fără reacție vizibilă în mod public, aș completa eu). Ambele sunt greu de înghițit. Oricum, vedem ce iese duminică după vot. O să vedem și CCR de partea cui este (ținând cont că PSD are 4 judecători ex-pesediști în CCR, cu ocazia asta o să vedem – indirect – și PSD de partea cui este). Duminică va fi noaptea revelațiilor.
      Mie în continuare, indiferent de ce se discută despre CG, mi se pare o persoană de ficțiune (ficțiune proastă), cu care un individ rațional nu are cum să voteze. Nu sunt admisibile toate afirmațiile elucubrante pe care le-a postat pe Tik-Tok și despre care indivizi pe care până de curând îi consideram întregi la minte (gen dl Peiu) spun că le interpretăm noi scoase din context. Deci nu, aș fi votat orice alt candidat, dar nu CG.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      postare dublă (?)
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      CCR a anulat alegerile prezidențiale. Auzeam eu niște bârfe (fără dovezi evident și nu știam dacă să le cred sau nu) că toți judecătorii CCR ar avea dosare la sertar pentru a fi folosite la nevoie. Iar dacă acum nu era nevoie, atunci când?
      Ce mai spuneți acum? Că eu tocmai vorbeam de varianta anulării alegerilor. Dacă mai vorbeam eu despre lupta dintre facțiunea serviciilor patrioate și mafia soroșistă mai pare acum așa de incredibil? Și mai contează acum că CG e cam ”excentric” și îi lipsesc ceva țigle de pe casă? Și mai sunt și eu etichetat ca lipsit de rațiune dacă ziceam că în ciuda bubelor lui CG, acesta ar fi trebuit votat, strict acum ca o soluție de criză și nimic mai mult? Vă place cum a ajuns țara asta, dacă măcar intuiți cum a ajuns cu adevărat? Dvs nu vedeți decât PSDNL și furtișagurile lor meschine, fără însă a vedea tabloul de ansamblu, cel internațional, cu spolierea și subjugrea la care e supusă România, în timp ce tot mafioții aceia soroșiști sunt numai cu Rusia în gură. Rusia e nasoală, desigur, din toate motivele știute de noi toți, dar noi suntem în familie cu UE și SUA, nu cu Rusia. Rusia e doar vecin, nu e și cu noi în casă, din fericire. A te referi doar la vecin și a da vina pe el pentru unele probleme din familie, e o propagandă mizerabilă.
      Repet ultima frază: ”Trăim vremuri (din ce în ce mai) interesante.” Nici n-aș fi vrut să fiu așa de profetic.
      PS Dacă CCR a putut anula alegerile prezidențiale deși VALIDASE turul 1 iar turul 2 ÎNCEPUSE DEJA în diaspora,vă dați seama unde suntem? Și că practic de aacum înainte se poate orice. De exemplu eu propun să anulăm ACUM și alegerile din 2019 că ne-a cam enervat Johannis și poate era mai simpatică Dăncilă. În fond e femeie, să nu fim misogini.
      Vă amintiți că a fost întrebată atunci Dăncilă despre aria cercului și a cam zbârcit-o? Era încă bine. Acum a apărut o glumă cum că ar fi fost întrebată și Lasconi dacă știe aria cercului. Iar ea a răspuns că da, o știe, dar nu o poate cânta că n-are voce. Aici suntem și e doar vârful icebergului :-(
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dacă ieșea CG președinte, ajungeam ca Venezuela, poate chiar mai rău. Slavă Domnului că acum știm cine cu cine votează și că am scăpat de ciudățenia asta de candidat. Sper că am scăpat...
      Dacă CG e out, o să avem o finală între Ciolacu și Simion deși mi-ar plăcea între Lasconi și Simion sau Lasconi și Ciolacu.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Și mie, pe de-o parte îmi convine că o să dispară Călin Georgescu, fiindcă așa cum am recunoscut deja, el are niște ”problemuțe” în zona superioară. Doar că în contextul dat eram dispus să ”înghit broasca”, din considerente superioare, așa cum am explicat. Acum nu mai e nevoie, fiindcă nu mă îndoiesc că o să fie scos din cursă de tot într-un fel sau altul, adică ori de către CCR (precum Șoșoacă) ori de către Parchetul General, printr-o acuzație directă. Totuși nu cred deloc că cu el la Cotroceni am fi ajuns ca Venezuela, a fost doar o frică indusă propagandistic, la fel fiind și cu pericolul rusesc. Dar oricum bine că se va termina acum cu soluția asta. Însă NU E BINE că se termină total nedemocratic și cu toate instituțiile statului dându-și arama pe față ce mafie formează. Chiar dacă CCR e o instituție eminamente democratică, ea a început să se comporte nedemocratic de o vreme. Mai precis de la eliminarea Șoșoacăi (nebună și chiar rusofilă, pe bune, așa cum e ea) care totuși îndeplinea condițiile legale pentru candidatură. Iar acum impresia e de dictatură autentică, adică când iese cine trebuie e OK, nu măcăne nimeni, dar dacă vine cineva care ”strică apele” atunci sar toți din toate părțile și se anulează totul, dar păstrând desigur aparența legală. Păi cam așa e și în Rusia: cică Putin a fost ales democratic, având și niște contracandidați de fațadă. Dar dacă unii sunt mai egali decât alții din start, iar alții au chiar STOP de la început, atunci despre ce democrație mai vorbim? Să sperăm că totuși nu am ajuns așa de rău ca în Rusia și totuși vom avea măcar un pic de democrație. Blocul suveranist va avea oricum un candidat. Sper că și-l vor alege mai bine acum sau că măcar același Simion va avea o mai bună expunere și promovare. Probabil că voi vota cu acela, cine o fi, adică îi dau un cec în alb de pe acum. Excepția desigur e Șoșoacă, cu care nu aș vota nici dacă candidează de una singură :-) :-) Iar românii din țară și diaspora vor avea cu siguranță 2 feluri de atitudini posibile: ori se vor dezumfla și, dezamăgiți fiind, să capituleze, ori să explodeze și mai tare mămăliga. Rămâne de văzut. Lucrurile sunt imprevizibile fiindcă sunt mulți factori în joc până atunci.
      PS Lasconi n-are nicio treabă cu președinția, sper că ați observat asta. De ce n-ar veni și USR-ul cu cineva mai OK? Poate fi tot o femeie, n-are importanță, dar Lasconi a ajuns pare-se dintr-o conjunctură favorabilă să candideze și sincer cred că n-ar fi trebuit. Chiar dacă e președinta USR, nu e obligatoriu să vrea să fie și președinte de țară. Și asta e valabil la toate partidele, inclusiv la PSD, PNL, AUR etc.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Eu îl preferam pe Drulă, dar asta e... deși Lasconi e slab pregătită pe politică externă și apărare/securitate, are alte calități necesare unui președinte: pare foarte capabilă să îi pună pe toți să meargă în aceeași direcție, are vorbele la ea, e convingătoare, empatică și se vede de la o poștă că vorbește din inimă. Eu cred că la fragmentarea politică pe care o avem acum, un astfel de președinte ne trebuie. Golurile sigur le poate umple având consilieri competenți.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Dacă ziceți Dvs că Lasconi e ce trebuie... fie. Nu că aș vota-o și eu, bineînțeles :-) Mie mi-ar plăcea să nu mai candideze nici Ciolacu nici Ciucă, ci să susțină amândouă partidele (PNL și PSD) un candidat comun serios, să zicem Geoană sau Cristian Diaconescu (dintre cei de până acum), pentru a avea șanse maxime. Sau altcineva, de exemplu Daniel Zamfir, cel care se lupta cu IFN-urile pentru binele oamenilor. Sau Izvoranu din zona economiei de la firul ierbii sau... sau... etc Din partea AUR aș vrea să candideze altcineva decât Simion, poate chiar din afara partidului. De exemplu Mircea Diaconu, sau Florin Zamfirescu sau Dorel Vișan. Sau cel mai bine Gheorghe Piperea. Dar după cum se vede nu e după noi și nu știu cum se face că ajung candidați cu șanse numai unii greu de digerat sau irelevanți. Și cei mai mulți fiind din partea sistemului, asta e clar.
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Ironic, dacă nu era suveranistul Ceașcă să construiască hidrocentrale și termocentrale acum nu aveați energie electrică să postați...
    A arunca la coș TOATE atributele suveranității naționale (apropo, art. 1 vă spune ceva?) nu denotă altceva decât o mentalitate de "kolonie", un respect exacerbat față de "Massa"!
    • Like 1
    • @ RazvanP
      Stimate "idiot util" RasvanP, va informez in mod respectuos, sa traiti,ca nu tovarasul Ceausescu a cosntruit hidrocentralele, sosesele si toate celelalte "realizari" care i se atribuie!
      El doar a dat "indicatii", altii au muncit si au murit pentru ele.
      Meriti un scuipat in frunte, la cat de prost esti!
      • Like 2
    • @ Ovidiu Grigore
      Ușor, ușor, stimabile. Numără până la 5 și răsuflă adânc. După ce îți trece criza poate ai ceva de spus politicos, fără să jignești. E amuzant cum tocmai voi progresiștii îi acuzați pe suveraniști de ”discursul urii”, dar zoaie din astea de care arunci tu văd doar din partea voastră, nu a celorlalți. Nu ziceți voi de ”diversitate și incluziune”? Păi atunci acceptați diversitatea de opinii și promovați incluziunea tuturor, nu mai trăiți doar în bula proprie și să-i ”scuipați în frunte” pe ceilalți, cu alte opinii. Ei nu vă vor răul, dar matale și gașca progresistă vreți răul lor. Rușinică....
      • Like 1
    • @ Ovidiu Grigore
      RazvanP check icon
      Nestimate idiot inutil, Ceașcă a "indicat" din '65 până în' 89, 24 de ani. Din '89 încoace sunt TREIZECI ȘI CINCI de ani, câte hidrocentrale și termocentrale s-au construit?
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Bun.
      Asadar, pana acum, in coltul rosu ii avem pe RazvanP si Dragos Cojocaru!
      Cine mai pofteste?
      • Like 0
    • @ Ovidiu Grigore
      Dan Cojocaru mă cheamă stimabile, nu Dragoș. Pentru matale e greu cu cititul văd, darămite cu înțelesul lucrurilor.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Iertare, stimabile.
      Looks like a duck, quaks like a duck...... then it must be a duck.!
      Ne mai impiedicam de cateva litere.....?
      • Like 0
    • @ Ovidiu Grigore
      RazvanP check icon
      Mno, decât în colțul "inteligenților asimptomatici"...
      FYI am o ură viscerală față de bolșevici, fie ei vechi, noi sau neomarxiști. Aceeași ură o am față de orice formă de sovietici, indiferent de RSS-ul din care provin.
      Dacă nu veneau încoace mi te adresai cu "Săru mâna
      conașule", la câte moșii aveau ai mei!
      Așa că orice sugestie că aș avea simpatii bolșevice ține doar de imbecilitatea generalizărilor!
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Poate că astăzi motorul economiei nu mai este reprezentat de hidrocentrale sau termocentrale. Poate economia a evoluat. Exportam de 8 ori mai mult ca pe timpul lui Ceaușescu. Producem de 10 ori mai multe automobile. Pentru faza cu ,,kolonie,, ești chemat de urgență pe Bd Berceni a cincea clădire pe dreapta
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      RazvanP check icon
      Probabil nu am fost suficient de explicit pentru nivelul progresiștilor...
      Motorul economiei este ENERGIA! Care trebuie să fie IEFTINĂ, DESTULĂ ȘI PREDICTIBILĂ! Hidrocentralele și termocentralele produc, spoiler alert, ENERGIE!
      24/7, nu doar când bate vântul sau luminează soarele!
      Dacă trebuie să explicăm lucruri elementare, e clară treaba!
      "Idiocracy" NU era un tutorial, da?
      Habar n-am ce e pe Berceni, nici măcar unde e Berceniul în sine dar prin definiție un teritoriu geografic care nu decide singur asupra folosirii resurselor sale, asupra modului în care se încălzesc locuitorii săi, a vehiculelor pe care aceștia le pot cumpăra, nu poate decide asupra tratamentului locuitorilor săi la propriile granițe, sau chiar mai direct, PE CINE LASĂ ÎN INTERIORUL GRANIȚELOR se numește...
      Hell, noi literalmente nu decidem singuri ca "stat" nici măcar în legătură cu dopul prins de sticlă, despre ce naiba vorbim??
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Și cui au folosit capacitățile energetice dacă noi stăteam în frig și întuneric? Astea au fost făcut cu niște costuri care azi nu mai poți fi angajate, asta trebuie să înțelegi. Nimeni întreg la minte nu își va înfometa și pauperiza populația pentru niște fantasmagorii. Omul era un idiot cu clase cât trenul care se credea mare om de afaceri când de fapt era un stăpân de sclavi legați de glie. Oricine de abia aștepta să scape din gulagul comunist. Trebuie să ai o vedere de ansamblu, nu să alegi ce îți convine și restul să ignori.
      • Like 1
    • @ Mihai
      RazvanP check icon
      Plot twist: capacitățile alea EXISTAU DEJA ÎN 1990!
      Făcute cu foamea și lipsurile din, era ceaușistă, de acord.
      Guess what: Mintia nu mai există ACUM, nu că "ar fi trebuit să fie făcută cu lipsurile de atunci"!
      Bun, epoca "de aur" a fost nașpa, nu trebuie să-mi povestești, am trăit-o pe viu!
      Dar ce să vezi, în urma privațiunilor de atunci am rămas cu ceva concret, palpabil. Industria am reușit s-o facem muci, aia e, veșnică pomenire! Dar cât de cretin trebuie să fii să ÎNCHIZI termocentrale când toți în jurul tău DESCHID???
      Nu spun de făcut ceva nou, că n-am bătut două cuie din '89 încoace în materie de infrastructură strategică, cu chiu cu vai făcurăm o mie de kilometri de autostradă și un pod de pe care se ia asfaltul, dar energetic doar AM TĂIAT! Despre asta e vorba!
      Și stai, că vine aprilie, dispare plafonarea și o să ne "bucurăm" de piața "liberă"!
      Mult succes!
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Sunt lucruri și lucruri. În doi ani avem autostrada de la Iași la București și de la Sibiu la graniță. Se lucrează la rețeaua feroviară, lucrurile se mișcă în mai multe domenii și se fac acolo unde este nevoie de ele, pentru oameni în primul rând și pentru economie. Nu trebuie să facem tot felul de construcții halou bune de pus în vitrină care au costat miliarde și nu au adus nimic.
      Legat de Mintia, acolo era o tehnologie veche care nu se mai justifică în ziua de azi și în contextul de gestionare a grilei actual. Acum se vor folosi turbine cu gaz care sunt mult mai adaptabile. Vulnerabilitățile din sistemul energetic au fost constatate și urmează să fie eliminate doar că acest lucru necesită timp.
      Daca prețurile vor crește nejustificat, ar trebui să avem instituții care să se ocupe de asta dar cum astea sunt căpușate politic și pline de incompetenți! Nu te poți baza pe ele. Dacă prețul este ridicat și justificat, asta e, reduci consumul.
      • Like 1

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult