Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cel mai slab Guvern al României. Câteva cifre reci

Guvernul Dăncilă - gov.ro

(Foto: gov.ro)

În 2018, an în care România împlinește 100 de ani, fericirea constă încă într-o pomană de 5 mici cu muștar. În universul paralel Căcâna, viața își continuă cursul implacabil, așa cum a fost și până acum, fără educație și fără aspirații mai înalte decât gâtul sticlei de bere. Este România care a uitat să mai crească, umilă și umilită, dusă cu preșul și cu zăhărelul, amenințată sau speriată, în funcție de toanele conducătorilor zilei. Iese la sindrofii organizate de patrioții de la județeana de Partid și se bucură când primește câte un firfirel de la Guvern. Cântă melodii patriotice și se mândrește cu nevoile și neamul.

În celălalt univers, lucrurile sunt cu adevarat tragice. Dobânzile celor care și-au achiziționat o casă au explodat, asta în timp ce au fost păcăliți că li se vor crește salariile. Au crescut în schimb contribuțiile, iar creșterea a fost mai mult un joc al fanteziei. 

România este campioană la creșterea prețurilor în Uniunea Europeană. Scumpirile sunt mai mari decât în Germania, Italia, Franța. Inflația record de 5% a anulat și bruma de creștere salarială, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4%, iar cele nealimentare au crescut cu 6,57%. Cele mai mari creșteri au avut loc la citrice, aproape 12% și la fructe proaspete, 10.59%. Prețul combustibililor a crescut cu 2,24% față de decembrie 2017, iar cel al gazelor naturale cu 5,69%. Prognozele economice ale BNR s-au înrăutățit, la orizont întrezărindu-se criza financiară pe care noi ne străduim parcă să o chemăm mai repede. Scumpirile ard buzunarele românilor. Exodul populației este dramatic, 9 români în fiecare oră aleg să-și încheie socotelile cu țara care nu le oferă niciun viitor. România pierde anual un echivalent mediu al unui oraș cât Slatina sau Tulcea, în jur de 70.000 de oameni. Anul trecut, 85000 de oameni au plecat din România. Dacă ar fi rămas, în economie ar fi intrat mai mult cu cel puțin o jumătate de milliard de euro. 

Peste 1400 de judecători și procurori, magistrați asistenți și auditori de justiție au semnat Rezoluția magistraților pentru apărarea statului de drept. Legile justiției, cele care au creat atâta tevatură, par a fi făcute doar în interesul infractorilor și nu al cetățeanului căruia îi este periclitată siguranța și integritatea. Forumul judecătorilor anunță că se va retrage de la lucrările comisiei Iordache, deoarece sunt amendamente care plasează judecătorii și procurorii pe același nivel cu proxeneții și traficanții de carne vie, cu cămătarii și contrabandiștii. Cei care doresc să rămână în continuare în țară își simt bătrânețea în această țară furată, căci statul jinduiește la miliardele de euro economisite de români la Pilonul II de pensii private. Copiii sunt puși să se dea peste cap pe ciment spre amuzamentul autorităților. Bolnavii cancer sunt umiliți, statul român refuzându-le concediul medical. Pacienții mor din cauza infecțiilor intraspitalicești. În fiecare lună guvernul se împrumută la cele mai mari dobânzi din UE pentru a face rost de bani pentru plata pensiilor și a salariilor. Sporul natural este negativ. Per total, cu plecările românilor în străinătate, România a pierdut doar anul trecut 140.000 de persoane, anunță președintele Institutului Național de Statistică. Ponderea investițiilor publice în PIB este la minim istoric, scăzând sub 3% etc. etc. Sună tragic? 

Cum am ajuns aici, în această situație deplorabilă? Răspunsul la această întrebare este pasivitatea. Pasivitatea de care cu toții am dat dovadă. Asta în timp ce periferia a reușit să-și infiltreze în fruntea Guvernului României pe cel mai de seamă reprezentant. Doamna Dăncilă nu numai că nu se pricepe, nu cunoaște nicio limbă de circulație internațională, nu poate reprezenta interesele României și nici de pe foaie nu știe să citească fără să comită o boacănă. Greșelile de exprimare ale doamnei sunt flagrante. Filmulețele de promovare de la Guvern sunt fără sonor. Este cel mai slab premier al României, ajungând subiect de bășcălie, neputința citindu-i-se pe frunte. 

Patru dintre cei 16 consilieri de stat ai premierului se confruntă cu probleme penale, aflându-se în diferite stadii procesuale, de la inculpați, la trimiși în judecată sau condamnați în primă instanță. România a devenit un paradis al imposturii, un circ nu ieftin, ci foarte scump, un circ la care milioane de români au ales să arunce biletele la spectacol și să dea bir cu fugiții. Nu-i condamn. Încotro ne îndreptăm nimeni nu știe, busola a fost pierdută, situația este dominată de un haos impenetrabil, incertitudine și neputință. 

E mai mult decât un coșmar din care aștept să mă trezesc cât mai repede, este un strigăt către cei care mai au puțină minte și integritate în această tară, să termine odată cu acest balamuc ordinar, măcar acum, la 100 de ani de România, când ar fi trebuit să ne pomenim adevărații eroi…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cand elimini pe oricine care gandeste si e scolit, nu ai cum sa faci treaba. Cred ca intr-un fel asta a fost norocul nostru: daca erau un pic mai destepti si mai subtili puteau deja sa fi facut tot ce-si propusesera. Lui Orban, in Ungaria, i-a iesit, dar acolo se si face ceva treaba, pot scoate ochii contestatarilor. Acolo se fac autostrazi, turismul merge mai bine decat la noi, chiar daca n-au nici mare, nici munti spectaculosi, sanatatea e bine pusa la punct si atrage multi romani din vestul tarii. Sper ca prostia sa-i si distruga, dar chiar daca se intampla, cine e pregatit sa le ia locul? Ma tem ca nimeni, tot un PSD-ist mai spalat la creier va sari sa ia puterea.
    • Like 0
  • Raz Radu Raz Radu check icon
    Am plecat din țară în 1991, și de atunci am incercat să mă întorc din dor de țară, ceva ce ciocoii cu gardă personală ar face orice să nu se întâmple. Oricât de scârbă mi-a făcut ticăloșia de la putere, de la Petre Roman și Iliescu la Dragnea și Dăncilă, am continuat să sper că Dumnezeu nu ne-a uitat și că într-o bună zi, toți Românii vor avea parte de o viață decentă. Azi simt că am plecat din țară a doua oară, fără vreo speranță de întoarcere. Rușine!
    • Like 0
  • Citind acest articol observ decat un mare adevar, ceea ce ma frapeaza pe mine este faptul ca inca mai sunt sustinatori. Dar cum Doamne Dumnezeule sa sustii asa ceva. Sunt unul dintre cei care au renuntat la Romania, cel putin pentru moment, dar ma doare sufletul cand citesc si vad ce e acasa. Presedinte fara autoritate, guvern nici macar slab nu il pot numii, ci pur si simplu incapabil, minciuni frumoase spuse la tv sa dea bine si lumea merge mai departe ca nu are de ales, iar ei fura in voie. Acum chiar serios cat de redus mintal sa fii sa nu vezi si sa recunosti ca da salariile au crescut dar nu peste tot, dar preturile sunt in aer adica mereu Romania a vut preturi ridicate la mancare dar acum au explodat, deci clar ce s-a primit in plus la salar se da in plus pe consum. Clar dintr-o pusculita in care pui tot mai putin nu ai de unde lua. Vai sunt atat de suparata, pe tot!!! Mereu am fost noi ca si natie asupriti, dar acum pace fiind ne asuprim singuri. Imi amintesc socul care l-am avut cand in 2016 parca am vazut rezultatele de la alegeri si harta Romaniei era rosie. Lipsa de interes, lipsa de implicare, lipsa de la vot au contribuit la situatie. Eu am votat mereu, incainte sa votez am citit, m-am documentat si deageaba...Iar acum am renuntat pur si simplu vreau altceva pentru copilul meu. Da, e mai usor sa renunti decat sa lupti si chiar as lupta dar parca nici nu cine nu ai si atunci unde e sensul. Sa fie oare Romania sortita esecului, sa ne atragem singuri?Avem asa oameni frumosi, asa valori mari printre noi, si uite ca ceva nu e bine, ceva nu facem bine si lucrurile nu numai ca nu merg, ba mai mult ne intoarcem inapoi si parca lumea are " capastru" la ochi si vede numai inainte.Si uite ca iar m-am intristat!
    • Like 1
  • Leo70 check icon
    Excelent articolul. Subscriu 100%..
    Locuiesc in sectorul 5 si nu credeam ca vom mai avea conducatori atat de agramati precum Vanghelie. Dar Vasilica il intrece. Ea este de fapt intr-un permanent conflict cu limba romana. Probabil asta este nivelul admiratorilor PSD&ALDE.
    • Like 0
  • Paul check icon
    Situația in care mafia alde pesedista a adus România este clară oricui nu este mafiot (inclusiv propagandist mafiot), prost sau prostit. Soluțiile sunt patru: pleci in bajenie, pleci de tot și uiți ca ești roman, stai și uiți ca ești roman, stai și lupți. Dacă alegi sa stai și sa lupti, o sa ai parte de multe ieșiri la aer liber, multe discuții cu cei care au rămas dar au uitat ca sunt romani, discuții cu prosti sau prostiti, eventual o cearta cu un mafiot alde pesedist sau o sluga d’a lor însă o sa poți sa te uiți in oglinda și sa zici ca ești roman și cu un pic de noroc s-ar putea sa ajungi sa ii vezi pe alde pesediști unde le e locul, adică in pârnaie sau la gunoaie.
    • Like 0
  • profun check icon
    Un articol politic ... desuet. Atata tot.

    Cand spui "cel mai slab guvern", minima deontologie te-ar indemna sa faci o comparatie cu alte guverne anterioare.

    Autorul, care crede ca Romania implineste 100 de ani (nu stie ca serbeaza 100 de ani de la Marea Unire), nu face nicio comparatie ci arunca doar niste cifre disparate care sa-i argumenteze, spera dumnealui, ideile partizane. La cifrele de mai sus, arunca si niste ... neadevaruri (eufemism!)

    E caraghios pentru cineva care se respecta sa arunce cateva date despre preturile la portocale (cred ca, daca le verific, nici alea nu sunt exacte) si sa traga o concluzie despre toate preturile din economie. Era mai simplu sa verifice situatia pe site-ul institutului de statistica: http://statistici.insse.ro/shop/?page=ipc1&lang=ro

    Va dau eu datele. Indicele preturilor aprilie 2018 fata de ianuarie 2018 - (guv. Dancila, despre care vorbeste autorul, este investit din 29 ian 2018) pe care le puteti verifica la INSSE, link-ul de mai sus:
    IPC (indice preturi consum) total: 1,13%
    IPC Marfuri alimentare: 1,27%
    IPC Marfuri nealimentare: 1,28%
    IPC Servicii: 0,57%

    Pentru a se lamuri cine vrea, preiau de la INSSE si cateva date despre castigurile salariale (dau link-ul mai jos):

    Câştigul salarial mediu nominal net in martie 2018 a fost de 2704 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 217 lei (adica o crestere de +8,7%).

    Tot in documentul din link gasiti un grafic cu "Evoluţia indicilor preţurilor de consum şi a indicilor câştigurilor salariale medii nete, în perioada martie 2016 - martie 2018".

    Sursa datelor de mai sus la INSSE: https://goo.gl/1UXe2y

    Puteti verifica siguri si "adevarul" cu prognoza BRN "inrautatita" (sic!), aici: http://www.bnr.ro/Proiectii-BNR-6152.aspx

    Forumul judecatorilor este o alta gogorita. Odata, fiindca nu exista inregistrat acest forum. Apoi, listele semnate nu exista, ci doar niste tabele cu nume. Dar nu asta ar fi cea mai mare problema. Cel mai relevant, pe langa faptul ca argumentele lor au fost demontate de specialistii in domeniu, este realitatea ca acest forum nu a avut nicio reactie de condamnare a influentarii justitiei dovedita cu documente (in special, dar nu numai, celebrele protocoale secrete)
    • Like 3
    • @ profun
      Flo check icon
      Cred ca va trebuie niste ochelari pentru ceata.....
      • Like 0
    • @ profun
      Leo70 check icon
      Hei, ai uitat sa mentionezi cat de inteligenta este Vasilica!
      • Like 0
    • @ profun
      Sa vorbesti tu de deontologie, este precum dracul si tamiia.
      Fa tu o comparatie , daca tot te pricepi , sa ne arati ce performant este guvernul asta. Si dupa aia treci pe la partid sa-ti iei diurna , deontologule.
      • Like 0
    • @ profun
      Amice, treci pe la psihiatrie, astia ti-au distrus putinul creier pe care l-ai avut cand te-ai inscris in pesede. Nu mai scrie pe platforma asta, iti pierzi vremea de pomana.
      • Like 0
    • @ profun
      Ion Pop Ion Pop check icon
      Latrina 3 e (si) aici. Postacu', latra la alta poarta ca aici mai mult ca sigur degeaba, intelegi? ;)
      • Like 0
  • check icon
    Nu stiu ce sa zic cu cifrele astea (pareti ,totusi,mai informat decat presedintele Romaniei),dar eu am iesit pe plus bine in urma recentelor guvernari PSD ,tinand cont de inflatie si de celelalte cifre mentionate.Sigur e cel mai slab guvern? Eu credeam ca este guvernul Ciolos in mandatul caruia gradul de absortie al fondurilor europene a fost zero,actualmente este 16 la suta aproape de media europeana de 18 la suta. ''Tragic '','haos impenetrabil''(fii barbat si penetreaza-l!) ,vine apocalipsa economica...poate,dar sper sa-i ia primii pe cei mai negativisti,panicati si deprimati.
    • Like 1
    • @
      Cand vreti sa afirmati ceva, este recomandat sa va si informati. Asta daca nu cumva aveti ca sarcina sa urmariti doar punctajul servit de manipulatorii (a.k.a. comunicatorii) gruparii infractionale aldepesede. In privinta gradului de absorbtie al fondurilor europene din timpul guvernului Ciolos, va recomand sa lecturati aici: http://www.romaniacurata.ro/guvernul-ciolos-a-fost-sau-n-a-fost-guvernul-0/
      In rest, sunt de acord cu dumneavoastra: actualul guvern nu este (doar) cel mai slab. Este cel mai toxic si primitiv guvern din toate timpurile.
      • Like 1
    • @
      Ion Pop Ion Pop check icon
      Latrina 3 e (si) aici. Postacu', latra la alta poarta ca aici mai mult ca sigur degeaba, intelegi? ;)
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult