Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cele 5 motive pentru care Klaus Iohannis ar trebui să îi spună NU Vioricăi Dăncilă

Viorica Dancila - vot - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis nu dorește să participe la nicio dezbatere cu Viorica Dăncilă. Mi se pare o alegere corectă. Președintele ar fi trebuit să explice însă mai bine motivele. După mine acestea sunt următoarele:

1. Viorica Vasilica Dăncilă a spus că nu a fost ea însăși când a fost propusă de Liviu Dragnea și apoi condusă de la spate să execute ce-i dicta liderul PSD.

„Am început să fiu eu. Am mers după anumite linii deja desenate, după anumite mesaje care trebuia să le scot în spaţiu public. Probabil a fost şi teama de a nu dezamăgi, de a nu-i dezamăgi pe cei care au crezut în mine sau pe cei care au sperat că voi schimba lucrurile. Nu ştiu, poate au fost mai multe elemente care au făcut să nu prea ies în spaţiul public, să fiu mai reţinută” (Viorica Dăncilă, la TVR, în iunie 2019).

2. Viorica Dăncilă s-a dus în plenul Parlamentului European să spună că ea nu dă socoteală europenilor despre derapajele Guvernului. 

„Nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect. Cer acelaşi respect pentru România din partea dumneavoastră. Întreb pentru cine vrem să construim? Pentru politicieni, pentru MCV, pentru europeni. Nu, trebuie să facem o justiţie corectă pentru cetăţeni. Justiţia trebuie să fie garanţia că legile şi drepturile cetăţeneşti sunt respectate, iar cine le încalcă va fi sancţionat. În ce fel a vorbit MCV despre încălcarea drepturilor?" (Viorica Dăncilă, în Parlamentul European, octombrie 2018)

3. Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare partenerilor europeni, susținând că agresiunile jandarmilor asupra manifestanților pașnici au fost răspunsul la o tentativă de lovitură de stat.

„Manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm și la izolarea forțelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii față de agresiuni și acțiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate”. (fragment din scrisoarea trimisă în august 2018 de Viorica Dăncilă către conducerea Comisiei Europene).

4. Viorica Dăncilă a spus - fără să se consulte cu nimeni - că va muta ambasada Israelului la Ierusalim, dinamitând zeci de ani de diplomație, chiar și de dinainte de 1989.

„După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului” (Viorica Dăncilă, martie 2019, în vizită privată în SUA).

5. Viorica Dăncilă a refuzat, urmând linia partidului, să dialogheze pe teme extrem de importante, de la OUG 114 până la numirea unui desemnat pentru postul comisar european din partea României? 

Doamna Dăncilă și PSD au dreptate. „Orice om îi este teamă” de dezbatere la televizor în campania electorală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In general presedintele nu doreste dezbateri ca ar avea de raspuns la intrebari. De-aia nu face interviuri de-aia nu face conferinte de presa vine citeste recita si asta e. Cu cat vorbesti mai putin cu atat spui mai putine tampenii.
    • Like 0
  • Mulțumesc pentru precizări. Tocmai de-asta voi vota cu Veo. Iohannis e mult prea toxic. Nu-mi trebuie un președinte care nu stă de vorbă. Azi nu stă de vorbă cu contracandidații, mâine nu va sta de vorbă cu mine, alegătorul. Are chef să facă pe dirigintele? Bine, pa. Înapoi la catedră!
    • Like 1
  • nici nu inteleg cum pot unii sa isi puna problema DACA sa existe acea dezbatere, sau nu. Este ESENTIAL pt o democratie ca acea intalnire sa existe. CTP-ul , baiatul asta, altii ca ei, sunt rau de tot intr-o dunga: femeia aia reprezinta 2 mil de votanti. Romani, ca si noi. Sinistru ce se intampla
    • Like 3
  • Roxana B check icon
    Dezbaterea ar trebui sa se tina pe probleme care apartin postului de presedinte si nu pe ce a facut Dancila si cite mariri de pensii a dat si ce n-a facut Johannis din postura de presedinte pt economia tarii...
    Nu se compara mere cu pere.
    Normal ar fi sa se faca o lista de intrebari despre cum vede fiecare implicarea Romaniei in politica internationala sau efectele asupra Romaniei si ce masuri vor lua referitor la amenintarile lui Erdogan ca da drumul la imigranti in Europa la faptul ca Franta considera NATO in moarte cerebrala, in fine la evenimente externe care se pare ca pt romani nu au nici o importantza.
    Toata lumea se gindeste la haleala si la autostrazi(treaba guvernului) si nimeni la ceea ce se-ntimpla in jurul Romaniei.
    Asa se fac dezbaterile in toata lumea cu intrebari la care sa raspunda ambii candidati.
    Testul/dezbaterea este un examen pt ocuparea postului de presedinte al Romaniei, intrebarile trebuie sa fie puse in acest scop.
    Mihail Neamtzu a avut dreptate cind a venit cu aceasta propunere la B1TV.
    • Like 2
  • Parerist check icon
    Sunt 5 motive bune sa nu votam cu ea, nu s-a refuze Iohannis dezbaterea. Ce legătură are aia cu prefectura?
    • Like 3
  • Motivele sunt foarte corecte numai ca in acest caz KJ ar trebui macar sa apara in fata ziaristilor la o dezbatere despre viitorul Romaniei. . Asa macar ar da de inteles ca vrea si doreste sa vorbeasca cu cineva. Cred ca despre asta este vorba pina la urma , noi toti vrem sa vedem ce vrea KJ cu Romania si cu noi.
    Ne cam cere sa-i oferim inca un cec in alb, dupa unul dat neconditionat acum 4 ani. Acum eu simt ca mi s-a sucit mina la spate , prin promovarea lui VV in turul 2. Cred ca orice om cu mintea la purtator este dezamagit.
    • Like 3
  • Cosmin check icon
    Astea sunt pretexte, nu motive.
    Pot fi foarte bine folosite ca să o toace pe Viorica.
    Știți cumva cinci motive pentru care Iohannis nu participă măcar la o dezbatere neregizată cu ziariști ?
    • Like 0
  • Consider ca sunt mai multe laturi de analiza a faptului ca Iohannis refuza sa intre intr-o dezbatere cu Dancila. Sunt argumente pro si contra unei intalniri. La care ma gandesc eu?
    Argumente pro:
    1. Democratia este o lupta de idei si argumente. Categoric. Din acest punct de vedere este buna macar o intalnire. Dancila oricum nu este cea care sa vorbeasca despre democratie. Nu tine cont de ea nici in PSD.
    2. Sunt inca 50% din electorat care nu a votat. Daca convinge Iohannis 10% din acestia scorul la final ii va da o legitimitate mai mare. Si ulterior poate face lucruri in care influenta poate conta. (Modificarea Constitutiei, strategia de tara etc).
    Argumente contra intalnirii:
    1. Scopul campaniei nu este sa faci dezbateri. Este sa castigi. Paleologu si Hunor au fost pentru mine o incantare in turul unu. I-am vazut de 2-3 ori in dezbateri si m-au incantat. Si nu au castigat. Cand pui in fata obiectivul pe care-l urmaresti apelezi la toate strategiile si armele pe care le ai ca sa castigi. Este normal. Si de aceea fiecare face ce considera mai bine pentru a castiga. La fel face si Dancila cerand o dezbatere.
    2. Daca te cunosti si stii ca nu ai carisma si elocventa este bine sa nu te bagi in asa ceva. Si Iiohannis nu are charisma. De ce sa riste? Nici Dancila nu exceleaza in carisma. Dar ea trebuie sa riste.
    3. In ultima noapte se poate intampla orice. Au dovedit intalnirile Nastase-Basescu si Geoana-Basescu. Nu este bine sa risti.
    4. Challanger-ul TREBUIE sa ceara o confruntare. (ca si in box, sah etc) Este sansa lui sa mai ia voturi. La fel a facut Iohannis cu Ponta. L-a provocat. Acum Dancila face asta. Si pentru cel de pe locul unu este bine sa transmita mesajul ca este primul. Da incredere alegatorilor.
    5. Au fost multe dati cand Dancila, institutional, a refuzat dialogul cu Presedintele, si atunci nu era despre castiguri proprii ci despre treburile tarii. Acum Dancila vrea dialog? Nici eu nu i l-as da.
    6. Daca consider ca alte canale de campanie iti aduc mai multe voturi de ce sa nu le exploatezi? Este campania ta, ti-o faci cum consideri mai bine.
    7. Dancila vrea dezbatere doar din considerente electorale. Sa fim cinstiti, o dezbatere in care Viorica face greseli de exprimare (ne-am obisnuit ca de fiecare data sa faca asa ceva) nu ar fi in avantajul ei. Va amintiti cand a fost M.R Ungureanu si Antonescu la interviul lui Gadea si amandoi l-au corectat? Mai tineti minte ce a vuit lumea atunci? Gadea a avut de suferit ca imagine. De ce Dancila ar risca asa ceva. Doar ca alta sansa nu are. Voia democratie, accepta si dezbaterea de la Europa FM. Atunci, in sondaje, era umar la umar cu Barna. Normal si logic trebuia sa mearga sa il surclaseze pe Barna si sa isi asigure sansele pentru turul doi. Nu a riscat. De ce? Din aceleasi calcule practice. A iubit atunci democratia? Nu cred.
    8. Mai tineti minte cand a fost lansarea candidaturii lui Ponta. O invatatoare intrebata ce zice despre plagiatul lui Ponta a raspuns: „Nici daca vad nu cred.” „Talibanii” lui Dancila, in urma unei dezbateri in care Iohannis ar umili-o pe Dancila si-ar schimba votul??? Nu veti vedea asa ceva. Si atunci, daca nu poti rupe de la adversar voturi, de ce sa faci „munca patriotica”??? Ar fi doar un dialog pentru surzi.
    9. Daca e sa ne uitam la turul intai cel mai mult a contact la alegătorii lui Klaus Iohannis profilul candidatului (67%), în timp ce la Viorica Dăncilă mai important a fost partidul care o susține (57%). Chiar daca o infrange Iohannis intr-o dezbatere credeti ca partidul nu se va mai mobiliza? Cel care are de pierdut in caz ca pierde o dezbatere cu celalalt este doar Iohannis. Daca ar pierde o confruntare cu Dancila ar fi oameni care nu l-ar mai vota. De ce sa riste?
    10. Partidele aliate lui Iohannis care spun ca Iohannis ar trebui sa mearga la dezbateri va mint. Partidele sunt practice inainte de toate. Vor sa castige. Asta le-ar aduce putere infuenta bani functii. Si PSD va minte cand va spune ca Iohannis trebuie sa mearga la o dezbatere „PENTRU DEMOCRATIE”. In 2000 Iliescu nu s-a dus la confruntarea cu Vadim. Atunci nu tineau la democratie?
    11. In tari democratice s-au mai vazut cazuri de neprezentare. Vezi Franta Chirac si Le Pen. Se poate si fara. Si nu moare democratia.
    12. Iohannis are un punct slab. In perceptia publica Iohannis este vazut ca si corupt. Cu „multe case” obtinute ilegal. Dancila Dancila nu. Ar fi vulnerabil la acest aspect. Normal este sa ii acorzi prezumtia de nevinovatie (de vinovatie parca spunea Dancila odata) caci nu a fost condamnat inca. Dar acest lucru nu se va intampla in cazul unei dezbateri intre cei doi. Ca are imunitate si d-aia nu a fost condamnat? Asa este legea si pe alta parte, cati parlamentari nu au spus ca nu-s vinovati si nu au fost judecati (imunitate) si ne cer prezumtia de nevinovatie??? Oricum are un punct slab. Una peste alta are o vulnerabilitate care l-ar face sa piarda mai multe voturi decat pierde daca nu merge la o dezbatere.
    13. Cred ca nu pierde voturi in caz ca nu se duce la o dezbatere. In turul unu romanii au vazut dezbateri. Am spus ca Paleologu si Hunor au facut spectacol. Romanii au apreciat acest lucru? Nu. Voteaza practic si electoratul. Il votez pe ala ca altfel ajunge cealalta.
    14. Alegerile sa castiga prin negocieri intre cele doua tururi. Nu prin dezbatere. Fiecare vrea ceva ca sa il sprijine pe castigator. Si daca judecata mea este buna cred ca si ALDE si o parte din ProRomania ii vor da voturi lui Iohannis. (Si maine e o zi !!! – mai tineti minte???). In acest caz credeti ca le pasa la partide de democratie? Iohannis va lua voturi (Dancila va fi sabotata mai degraba – si la primul tur a fost sabotata) de tabara care se pregateste sa ii ia locul. Credeti ca si acestora le pasa de democratie??? Si din acest punct de vedere o dezbatere este o „munca in zadar”.
    15. Non-combatul este larg raspandit in Romania. Basescu a cerut votantilor lui sa stea acasa, PSD nu s-a prezentat in Parlament la caderea guvernului Dancila si nici la investirea guvernului Orban. Si ei atunci au ales partea practica. Nu au ales lupta politica, democratica in Parlament. De aceea cererea lui Dancila ca sa fie dezbatere "PENTRU DEMOCRATIE" este gargara.


    Daca este sa ne uitam la cele de mai sus sunt mai multe argumente ca Iohannis sa nu mearga decat sa mearga la o confruntare cu Dancila. Un om serios, care face vrea sa faca lucrurile bine ar alege sa nu mearga. Si nu l-as condamna.

    PS Eu m-as duce. As sti sa o fac pe Dancila „la vale”. Si nu e greu.

    • Like 6
    • @ Cristian Lucretiu Epure
      Felicitari pentru aceasta analiza pertinenta.
      • Like 0
    • @ Graziela-cleopatra Borode
      Problema poate fi privita din mai multe unghiuri. Unii prefera sa vadă doar dintr-o parte și atunci spun ca DA sau NU doar din acel motiv. Si e corect. Dacă privești doar dintr-o direcție. Dar pana la urma, eu cred c a scopul scuza mijloacele. Asta o știe toată lumea. Oricum consider ca cei care sunt atenți la politica nu mai au nevoie de dezbatere ca sa știe ce sa voteze.
      • Like 0
  • #Votez check icon
    Felicitari pentru articol.
    Am gasit "in sfarsit" 5 motive pentru care sa #Votez "Reaua cea mai mica" ...
    • Like 3
    • @ #Votez
      Felicitari! Dupa cum utilizati semnele de punctuatie e clar ca aveti macar liceul terminat, cu bac-ul luat "pe bune".
      Cum profilul dvs. intelectual e ilogic sa fie reprezentat de o inculta, pentru care si acordul subiectului cu predicatul e uneori o insurmontabila dificultate, deduc ca postarea dvs. laudativa are la baza alte conotatii. Evident financiare, ca altele.... de unde... daca cele motivationale nu-s?
      Deci: postac platit sau bugetar plimbator de hartii.... in ce categorie va regasiti?
      • Like 4
    • @ Ovidiu Grigore
      #Votez check icon
      Multumesc pentru apreciere. Prima parte a comentariului e suportabila, dar la sfarsit ai dat cu batu'n balta...
      Daca nu pot fi reprezentat de o inculta, de ce crezi ca as putea fi reprezentat de un incult ?
      Ambii "catindati" fac greseli gramaticale care "zgarie" creierasul (unii sunt imuni la "incult" pentru ca au deja un #Hastag infipt in creieras).
      Apropo, am vazut "," intre subiect si predicat la A. Plesu (chiar si dezacorduri)... astia suntem. Pot trece peste asta pentru ca pe mine ma intereseaza "Faptele" facute de fiecare si nu sa fiu "mintit frumos" in limba romana (sau in alta limba).
      Si daca e sa pui faptele fiecaruia in oglinda, Viorica e net superioara, chiar daca ideile sunt exprimate mai greoi (am trecut deja peste asta - nu inseamna ca nu ma deranjeaza).
      Nu mai incercati sa dati cu bata'n balta ca va stropiti... mai bine scoateti-va #Hastagul din creieras (chiar daca e #Rezistent) si incercati sa analizati faptele fiecaruia si sa ganditi liber...
      • Like 0
    • @ #Votez
      Filozofie pe marginea șanțului sau la cârciumă satului.
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      #Votez check icon
      Baga strofa a 3-a cu "voiculescu si a3"... daca ai ceva de spus, zii cu cuvintele tale, lasa "poezelele" si bagatu'n seama pentru cayiva arginti...
      • Like 0
    • @ #Votez
      @ #Votez
      "arguing over the internet is like running at the Special Olympics: even if you win, you are still retarded" !
      Sunteti viteaz in spatele unui "nick" anonim pe internet?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult