Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cele patru capcane otrăvite: De ce mesajul suveranist al lui Călin Georgescu este mai periculos decât pare

Calin Georgescu - captura

foto: captura Facebook Călin Georgescu

Let’s make Romania great – mesajul suveranist patriotic al lui Călin Georgescu. Cu ce? Prin religie, suveranism, bunăstare, pace!? Sună bine, dar sunt 4 mere otrăvite și minciuni mai periculoase decât cele mai negre coșmaruri populiste. Citește până la capăt (știu, nu durează 30 secunde, ca pe TikTok), dar vei înțelege cele 4 „parole”, cele 4 capcane întinse de rusul Călin Georgescu.

- Religie („Dumnezeu e cu poporul român”). Religia nu are legătură cu economia. Înțeleg acum misiunea dificilă a doctorilor în 2020 când se chinuiau să explice de ce băile reci NU oferă imunitate la Covid, așa cum dezinforma Călin Georgescu. Acum încerc să explic de ce religia nu are legătură cu economia. Sunt credincios, sunt dintr-o familie aromână apropiată de biserică, valori și credințe inspirate de la străbunica, bunica și mama mea. Totuși, adevărul este că religia nu poate face o economie competitivă (vezi pct 2).

Suveranitate („Suntem stăpâni la noi în țară, nu mai stăm în genunchi”). România este dependentă de investiții străine, fondurile europene, PNRR, parcursul pro-european, aderarea la Schengen și companiile multinaționale. Trump se bazează pe cea mai puternică și digitalizată economie globală când flutură steagul suveranismului. Noi pe ce ne bazăm? În România sunt active cca. 700.000 companii, dar primele 1.000 plătesc jumătate din taxele și impozitele din România, acoperă 40% din costurile salariale totale, și 80% din top 1000 sunt companii străine. Fără ele, suntem în faliment! Suntem singura țară din UE cu triplata magică bombă cu ceas: deficit fiscal peste 7% din PIB, deficit comercial peste 10% din PIB, inflație peste 5%. Depindem de capitalul străin și nu putem gândi politici suverane anti-UE, anti-NATO, fără să ne pierdem bunăstarea (Vezi pct 3)

Bunăstare („bogații au sărăcit, iar săracii se îmbogățesc”). Adevărul este că salariul mediu a crescut de 5 ori de la aderarea la UE până în prezent, deși inflația cumulată a fost de 3 ori mai mică. Inclusiv în ultimii 5 ani, salariul mediu crește cu 70% și inflația cumulată este de 40%. Problema este polarizarea societății și ponderea celor o treime care trăiesc la nivel de subzistență, care simt durere, singurătate și ies masiv la vot. Extremiștii suverani (mult mai toxici decât populiștii) exploatează durerea acestora și vând gogoașa bunăstării cu o strategie sinucigașă: redistribuirea averii și lupta împotriva capitalului străin și a occidentului. Indirect, ne aruncă sub laba ursului siberian, de unde foarte probabil vin toate aceste „parole”, idei și bani pentru finanțarea campaniei lui Călin Georgescu. Acest vis (oricât de frumos ar părea pentru pătura săracă), este imposibil, deoarece NU poți redistribui bunăstare de unde NU este. Dacă respingem occidentul, parcursul European, NATO și investițiile străine, facem foamea toți! Dovadă este prima zi după șocul alegerilor prezidențiale din primul tur: costul de finanțare al statului a crescut doar astăzi cu 0,5% (tradus în ratele dobânzilor pentru sectorul privat înseamnă cel puțin 200 lei în plus la creditul ipotecar în max 3-6 luni), BVB a scăzut în prima parte a zilei cu aproape 2%.




Pace („Românii au strigat puternic pace”). Dar cum le oferim pacea? Retrăgând sprijinul Ucrainei și devenind vecini cu Rusia? Prin mesaj anti european și respingând NATO? Călin Georgescu a expus direct și foarte clar admirația lui pentru Rusia, Putin și a respins ideea de siguranță oferită de NATO, susținând că NU ar trebui să avem scuturi antirachetă pe teritoriul nostru (pentru că ne fac vulnerabili … auzi tu și votează așa ceva!

Marele Eminescu avea dreptate și a început sublim poemul (denumit paradoxal pentru vremurile noastre de toamnă – iarnă): Călin (file din poveste). Trezirea din somn invocată în ultimul vers, așa cum traduc eu pentru zilele de astăzi, este o chemare la votul decisiv de la parlamentare și turul II la prezidențiale: trebuie să evitam cea mai mare capcană întinsă de Rusia: cuplul toxic președinte suveranist cu parlament majoritar extremist.

Călin (file din poveste)

Toamna frunzele colindă,

Sun-un grier sub o grindă,

Vântul jalnic bate-n geamuri

Cu o mână tremurândă,

Iară tu la gura sobei

Stai ca somnul să te prindă.

Ce tresari din vis deodată?

Știu că trebuie să vorbesc inclusiv pe limbajul și canalul lor (TikTok). Voi împărți acest mesaj pe bucăți, le fac reels de 30 secunde și le explic pe romănește, în romănește. Știu cum să vorbesc, sunt crescut în Medgidia în condiții normale, am ajuns CEO de multinațională și antreprenor, dar la primul job la 18 ani făceam cafea la recepție, lucram în call center și mergeam la facultate cu 14-16 ore de muncă pe zi. Deci, o să comunic unde și cum trebuie. Mulțumesc pentru încredere și faptul că înțelegeți că suntem într-un moment critic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dumnezeu nu tine loc economiei, dar puțină smerenie nu strica nimănui.
    Și poate mai multă modestie și respect fata de ceilalți poate ajuta și economia., nu?

    Poate ca băile reci nu oferă imunitate la Covid, dar nici vaccinurile "sigure și eficiente" nu au făcut asta! Doar am văzut cu toții oameni triplu vaccinați, morti de Covid.... .

    Sigur ca 1000 de companii plătesc 40% din costurile salariale totale iar 80% dintre ele sunt străine, dar multe dintre acestea -multe "nume grele" - fac afaceri în România, având pierderi uriase în fiecare an! Aceste firme fac mecenat în România cumva?! sau fura statul romăn?

    Călin Georgescu este admirator al lui Putin, spune autorul
    Sa privim poza salutului dintre secretarul general ONU și Putin de la summit-ul BRICS+ de luna trecuta din Rusia.
    Când Guteress a dat mana cu Putin, era în poziție de drepți, cu corpul aplecat înainte, iar fata lui exprima emoție și admirație...
    Tot la aceea întâlnire, Guteress l-a îmbrățișat prietenește pe Lukasenko, "ultimul dictator din Europa". După exercițiile de admirație ale șefului ONU, Zelensky nu l-a mai primit la Kiev....


    Când URSS a luat decizia fireasca, de a-și retrage armatele din estul Europei, NATO a dat, prin liderii sai politici, asigurări URSS ca alianta militara nu se va extinde către est, "nici măcar cu un inch".
    Ce a urmat după, știm cu toții...
    Dacă SUA vrea sa extinda NATO atât de aproape de Moscova, atunci sa permită baze militare rusești, pline de soldati si armament, cât mai aproape de Washington, doar asa, pentru echilibrul fortelor, nu?

    Și dacă tot îl invocați pe Eminescu, domnule Guda, eu cred ca dacă ar fi trăit astăzi, și el ar fi fost considerat un extremist de dreapta, ultranationalist, suveranist și puternic antisemit!





    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    si rusnacii zic ca dumnezeu e cu ei si de dupa 3 ani si 600k de victime inca nu au cucerit un stat de 10 ori mai mic. daca era dumnezeu cu ei nu cucereau totul repede?

    si despre pace. de cand e romania in razboi sa ceara pace?
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Să te scufunzi în apă rece nu te face imun la Covid dar are anumite beneficii. La fel dacă petreci timp în natură, ai o alimentație sănătoasă, te ferește de stres și ai activități fizice, cu siguranță că ai și un sistem imunitar pe măsură. Nu devii imun dar îți îmbunătățești mult șansele să eviți multe probleme. Nu știu detalii pentru ca nu urmăresc personajul dar dacă Georgescu promovează un stil de viață sănătos, nu trebuie luat în derâdere pentru asta.
    • Like 0
    • @ Mihai
      Daniel00 check icon
      Poate n-ai observat, dar nu despre acel Georgescu discutam noi aici, ci despre cel bolsevic, care mimeaza grija de tara si de credinta ortodoxa pactizand cu dictatorul unui sistem comunist - care a fost dintotdeauna dusmanul lui Dumnezeu. Think!
      • Like 5
    • @ Daniel00
      Mihai check icon
      Atunci trebuia să nu se menționeze aspectul respectiv în articol. Ăsta e un mod sigur de a-i cataliza electoratul. Se va vedea asta când va sari toată presa pe el ceea ce va crește numărul său de votanți.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Daniel00 check icon
      Nu te-ai prins? Articolul era despre capacanele otravite. Ai cazut in capcana...
      • Like 1
    • @ Daniel00
      Mihai check icon
      N-am căzut în nicio capcană ca nu l-am votat dar sunt alții care dacă îl văd denigrat și înfierat în toate modurile posibile pentru vrute și nevrute chiar cred că este un patriot antisistem și îl vor vota. Astea sunt motivele pentru care nu trebuie isterizate persoanele cu deficiențe cognitive care sunt susceptibile la astfel de comportamente și victimizări.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Daniel00 check icon
      Prietene, logica ta nu e buna. Daca omul e un penal, demagog si bolsevic dovedit, nu inseamna ca eu sunt de vina pentru ca asa este el. Eu doar spun cum este... cu dovezi. Daca nu-i convine ce se spune despre el sa se schimbe, nu sa tac eu. Daca noi "vom tacea, pietrele vor striga"...
      • Like 1
    • @ Daniel00
      Mihai check icon
      Nu e vorba de tine, e vorba de de cei care au influența și sunt prezenți în viața publică. Ei trebuie să fie conștienți de impactul pe care îl pot avea și dacă exagerează s-ar putea să stârnească un val de vom regreta toți și nu va mai avea importanță dacă e adevărat sau nu ce s-a spus. Pentru unii e dificil să sesizeze faptul ca în anumite cazuri prea mult e mai puțin. Individul e alunecos și deja a realizat o surpriză, eu de a doua nu mai am chef.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Daniel00 check icon
      Ok, am inteles. Dar toti oamenii de bun simt trebuie sa vorbeasca si chiar sa strige "imparatul e gol". Insa demagogii trebuie sa taca, pentru ca ei fac mai mult rau decat bine, asa cum spui.
      • Like 1
  • pixel check icon
    „lupta împotriva capitalului străin”.
    • Like 0
  • mg check icon
    Religie - Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă

    Suveranitate - De fapt pe așa-zișii suveraniști îi deranjează controlul UE privind cheltuirea fondurilor atrase. La polul opus, "deal"-ul oferit de Putin conducătorilor africani (via Prigojin..), era :
    - Faceți ce vreți, dar plătiți taxa de protecție, iar noi vă vom proteja.
    Iar moda asta a-nceput să prindă și-n Europa.

    Bunăstare- pacientul nostru e la fel de sursprins de ce i se-ntâmplă, la fel ca și familia sau echipa medicală (oricare-o fi fost..).
    Aproape rămas fără cuvinte după aflarea rezultatelor, îi tot dă înainte cu poporul și iar poporul, sperând poate ca v-a transforma apa-n vin..
    În lipsa fondurilor de dezvoltare de la UE, nu-i rămâne decât să caute (prin Est sau aiurea..) pușculița fermecată și-apoi să murmure ceva de genul "Sesam deschide-te".. Sau să semene bănuți precum Pinochio..

    Pace- Să ne amintim de "Ultimatumul sovietic" din 1940, prin care am pierdut Basarabia și nordul Bucovinei.
    Dedic și eu versurile de mai jos "marelui patriot" suveranist, de tiktok..

    "Cântă cucu' bată-l vina
    De răsuna Bucovina

    Cântă cucu' cu dor mult
    Bucovină te-am pierdut
    Cântă cucu'-n zori pe rouă
    Bucovina-i ruptă-n două

    Munților cu creasta rară
    Nu lăsați Straja să piară!
    Că de piere Straja voastră,
    Moare România noastră."
    • Like 4
  • Laura check icon
    Haideți săvedem si partea plină a paharului: apariția surpriză a lui Georgescu a scos din turul doi pe cuplul CiCi, doi circari, politieni proști şi marionzte de la pădure. Avem în sfârşit o competiție politică şi poate că în următoarele săptămâni niste discuții real utile vor exista, niste programe de guvernare mai ambițioase şi mai încurajatoare, etc etc. Suntem pe drumul cel bun, niciun abuz la democraţie nu s-a făcut şi nu există premisele că se va face. Haideți să îi auzim la dezbateri pe cei doi candidaţi şi pe urmă să tragem concluzii.
    • Like 3
    • @ Laura
      mg check icon
      ..cine sapă groapa altuia.. Poate că cei cu manevra de pe tiktok să fi greșit la calcule, scăpând de sub control creșterea pacientului..

      Lumea tot invocă schimbarea, deși e cam cu dus și-ntors..
      Ca-n bancul cu rușii și locomotiva :

      "Prin Siberia, trenul pufăie din greu de două ori și se oprește.
      Rușii se agită și-ntreabă nedumeriți :
      - De ce ne-am oprit ?
      - Schimbăm locomotiva ! zic cu calm mecanicii.

      Trece o oră.
      Rușii se agită și-ntreabă iritați :
      - De ce nu pornim ?
      - Schimbăm locomotiva ! zic cu calm mecanicii.

      Mai trece o oră.
      Rușii se agită și-ntreabă vexați :
      - De ce nu pornim, n-ați mai schimbat locomotiva aia ?
      - Ba da ! zic cu calm mecanicii. Am schimbat-o pe vodkă.."
      • Like 3
    • @ Laura
      Daniel00 check icon
      Pe bunee, niciun abuz de democratie? Cum de a putut un anchetat penal sa candideze si inca la presidentie? Pai cine i-a platit campania lui Georgescu? De unde a avut el banii? Cum de securitatea statului nu s-a sesizat in legatura cu clipurile lui video necontabilizate...decat in ultima secunda, in schimb in cazul Lasconi politia facea parada de vigilenta si respectarea legii. Deja mi-e scarba...
      • Like 1
  • Livia check icon
    nu contrazic cele 4 mere otravite de mai sus ale autorului insa nu consider ca e un argument sau sa zic 4 argumente menite sa explice campania lui CG sau cel putin sa faca un popor(care l-a votat) sa nu-l mai voteze, si sunt de acord ca este un personaj al mediei accesata de cea mai multa lume din tara asta -TT- insa nimeni nu explica pe larg de ce oamenii urmaresc TT si nu fac un curs de perfectionare, de ce oamenii urmaresc TT si nu citesc o carte despre istoria noastra, de ce oamenii urmaresc TT si nu acceseaza o bursa de invatamant , si exemplele pot continua; raspunsul sau unul din raspunsuri este simplu, in 35 de ani cat s-a investit in educatie(da da cei care l-au votat erau copii pe atunci sau nici nu existau)?, in sport cat s-a investit? Daca am fi avut un electorat cu o educatie solida nu cred ca am fi aici - aici unde pur si simplu oamenii au zis gata!, hai sa-i mai vedem si pe altii, pare atat de complicat dar totusi atat de simplu
    • Like 0
  • Daniel00 check icon
    Ca exista o coruptie endemica in societatea noastra... nimeni nu se mai indoieste, ca exista o saracie endemica in societatea noastra... la fel, ca se moare cu zile in societatea noastra... e stiuta. Dar nu democratia a produs asa ceva la noi, ci statul confiscat de cripto-securisti si comunisti bine crescuti pe vremea dictatorului tembel. Dictatura comunista sau dictatura nationalist-fascista produce coruptie, saracie si moarte. Orice popor civilizat nu va vrea sa se intoarca la dictatura. Altfel, astazi mai mult ca oricand... acel popor va iesi, va disparea din istorie. Coruptia, saracia si moartea pot fi combatute doar in democratie. Democratia nu e perfecta, dar se poate corecta singura din 4 in 4 ani. Dictatura in schimb va imprastia in jur (vezi Rusia) doar: coruptie, saracie si moarte; pana la anihilarea definitiva a vietii (oare cine ne ameninta cu arma nucreara?). Dictatura e satana in persoana unui dictator. Dumnezeu e de partea democratiei 100%, pentru ca doar aici libertatea de constiinta este aparata, sustinuta si incurajata. Asa ca aveti grija cu cine votati sa nu va treziti ca luptati impotriva lui Dumnezeu. Nu cred ca e cazul sa va spun, cine va castiga...
    • Like 4
  • RazvanP check icon
    Doar apărând status quo-ul nu o să-i convingeți pe votanții lui Georgică2! Există un sâmbure de adevăr în ce spune, România ESTE în genunchi dpdv economic și ESTE sclava Occidentului dpdv economic. Fără o strategie credibilă de "make great again" atractivitatea mesajului va persista. Idem, când toată conducerea NATO zăngăne săbiile și tot povestește despre război de trei ori pe zi și o dată seara, e greu spre imposibil să le vorbiți despre pace adepților lui Georgică2!
    • Like 3
    • @ RazvanP
      Daniel00 check icon
      Bullshit!
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Evident că e așa dar mulți nu își dau seama. Ce este deosebit la aceste alegeri, e faptul că avem ocazia să ne alegem stăpânul, ceea ce la cele trecute nu a fost cazul. În rest sunt doar discuții pe tema care dintre ei ne este mai convenabil. Lucrurile sunt foarte simplu de demonstrat și doar trebuie să ne uităm cum se împart veniturile intre firma/stat/angajat în țările OECD și cum se împart în România iar ca și termen de comparație mai putem lua și niște țări africane să vedem cam pe unde suntem.
      • Like 0
    • @ Mihai
      RazvanP check icon
      Nu sunt atât de panicat de șansele lui Georgică2, dar am o MARE problemă cu cei care l-au votat și care teoretic ar trebui să-mi plătească pensia...
      Ălora trebuie să li se ofere o alternativă mai viabilă decât Georgică2, mai "atractivă". Ori băgând mizeria sub preș nu faci decât să te asiguri că fermentează în continuare. Și alegeri vor mai fi...
      • Like 2
    • @ Daniel00
      RazvanP check icon
      Right back at you!
      • Like 1
    • @ RazvanP
      România este membra UE și NATO cu aceleași drepturi și obligații ca și celelalte țări, nu este sclava nimănui, d-le Răzvan. Iar în genunchi- decât în față propriei neputințe de a-și reforma clasa politică, de a elimina corupția și nepotismul .Iar falsul profet Georgescu este cel mai puțin în măsură să facă asta - aberațiile politice și economice pe care le susține ne-ar băga efectiv în pământ dacă impostorul ar avea posibilitatea să le pună în practică . Și nu conducerea NATO " zăngane săbiile " , ați uitat cine a început războiul?

      Economic și ca nivel de trai România a crescut constant în în ultimii ani- și nu vorbesc după statistici e de ajuns să fi făcut câteva vizite sau concedii anuale prin țară, nu în Turcia sau Grecia. Termenii "suntem în genunchi " și "sclavie " sunt folosiți probabil
      în campania pentru Georgescu și împotriva României dusă de rețelele de socializare- de fapt de manipulare și spălare a creierelor.
      Sincer, mă îndoiesc că sunteți influențat de aceste rețele.
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Daniel00 check icon
      Mai mult nu poti... Vezi ca-ti cad rublele din buzar!
      • Like 0
    • @ RazvanP
      andrei andrei check icon
      dupa 3 ani de razboi cate state au trimis trupe in ucraina? cate state europene au declarat razboi rusiei? unde este razboiul asta? ca sa fie pace ar trebui sa fie razboi. de cand e romania in razboi?

      daca vrei sa vorbesti despre economie sa imi spui cu cat a jefuit rusia, tara pe care georgescu o admira, romania? astept

      • Like 0
    • @ andrei
      Daniel00 check icon
      Asta chiar e o intrebare buna: De cand e Romania in razboi?... ca sa ne dorim pacea, asa cum insinueaza toti botii lui Georgescu. Dupa el in Romania nu e despre democratie, despre economie, sanatate, educatie sau justitie... e doar despre pace. Pacea cu cine?... poate doar cu Mos Craciun.
      • Like 0
    • @ Christian
      RazvanP check icon
      Mergeți la Nădlac și vă trec iluziile despre "non-sclavie"...
      Cât despre zăngănitul săbiilor, nu este zi în care vreun înalt oficial NATO să nu menționeze războiul, nu este zi în care să nu auzim știri despre pregătiri de război. Asta în condițiile în care Trump a promis pace. Să-l cred pe POTUS sau pe un amiral al "superputerii" Olanda? Până una alta escaladarea a fost greenlight-ul pentru ATACMS, complet inutil și nejustificat în condițiile în care Biden este din toate punctele de vedere lame duck.
      • Like 0
    • @ andrei
      RazvanP check icon
      Never say never. Până una alta escaladarea a produs-o Biden, pe post de "cadou otrăvit" pentru Trump. Probabil singurul motiv pentru care rușii încă nu au sărit calul este fix speranța lor că vor discuta direct cu Donald.
      Cât despre jaful rușilor, știu perfect istoria SovRomurilor. Problema fiind că dacă atunci le dădeam grâul și la schimb ne luau porumbul, aurul și uraniul, acum le-am dat "fraților europeni" petrolul, pădurile și mână de lucru ieftină șia schimb ne iau gazele din Marea Neagră.
      Poziția struțului nu ajută nimănui...
      • Like 0
    • @ Daniel00
      RazvanP check icon
      Pacea cu ăia care se joacă cu IRBM-uri...
      N-am nici o problemă să mă bat cu rușii până la ultimul ucrainean, dar să fie acolo la ei, nu să înceapă ciupercile pe la Kogălniceanu...
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Daniel00 check icon
      Tovarasu, la cat de prost scrii romaneste esti doar un bot... rusbot.
      • Like 0
    • @ Daniel00
      RazvanP check icon
      tovarășu', dacă nu ești capabil să porți o dezbatere de idei fără "cine nu zice ca mine e rus", aia e, atât s-a putut!
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Daniel00 check icon
      Ideile tale sunt imprumutate din Rusia si doar le "vanturi" pe aici... sper ca macar pe ruble, pentru ca daca e pe gratis atunci e si mai grav.
      • Like 0
    • @ Daniel00
      RazvanP check icon
      Așa e coane, Rusia mă ține la coadă la Nădlac, Rusia mi-a "liberalizat" prețul energiei și a gazelor de am ajuns să plătesc de zece ori mai mult, Rusia mi-a băgat inflație cu două cifre, Rusia îmi interzice mașinile cu motoare cu ardere internă din 2035, Rusia interzice și centralele de apartament din 2040, Rusia mi-a închis termocentralele, Rusia a adus milioanele de africani și arăbeți de au ajuns orașele europene ca în Africa.
      A, și tot Rusia mi-a legat dopul de sticlă și tot Rusia îmi ia taxă pe PET-uri de trebuie fie să stai cu orele la cozi la automatele instalate tot de Rusia, fie să-ți bagi picioarele în banii ăia!
      Fira-ar al naibii de Rusie!
      Bă, nu este vina mea că nu vă duce capul să pricepeți că cel mai mare dușman al UE este... UE! Am descoperit UE și am fost "eurofanatic" pe vremea când unii dintre voi vă încălțați cu fesul!
      Da' news-flash: UE de acum NU MAI E AIA LA CARE VISAM PE VREMURI!
      Și puteți să băgați capetele în nisip cât vreți, până nu recunoașteți că are probleme și până nu sunt rezolvate problemele astea, guess what, or să tot apară Georgești! Și Georgii și Marine și whatever!
      Și da, puteți să dați vina în continuare exclusiv pe propaganda rusească, să vă mințiți în continuare că totul merge strună în timp ce se prăbușește în jurul vostru!
      Europa MOARE, se duce nabii, și unii dezbat sexul îngerilor!
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Daniel00 check icon
      Alo, pretine daca Rusia e atat de buna, ce cauti la vama la Nadlag?
      • Like 0
    • @ RazvanP
      După părerea ta, dacă UE moare (eu aș zice că este în curs de redefinire), trebuie să sărim din lac în puț? Din UE și NATO în BRICS?
      Ucraina a avut garanții de securitate semnate de ruși. Vedem acum cât au însemnat garanțiile alea. În plus, modelul rusesc e demn de evul mediu: dictatură, FSB, oligarhi cu armate proprii și o populație care își duce zilele golind sticle de vodcă fără număr, la care dopul nu este atașat, să poată să toarne pe gât direct din sticlă, populație fără niciun drept de exprimare liberă, îndobitocită de propagandă și aflată la cheremul stăpânului care are drept de viață și de moarte asupra fiecărui individ.
      Numai un deraiat ar accepta să treacă de bunăvoie în barca lor.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult