Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cenușăreasa, Ceaușescu și vârpa

Ursu-

Preşedintele ÎCCJ, Alina Corbu, a declarat că eliminarea pensiilor speciale pentru magistraţi este „tristă și stupefiantă” și că Justiția e tratată „ca o Cenușăreasă”.

Interesant. Dar aș întreba-o pe dna Corbu ce cuvinte ar trebui folosite pentru a califica motivarea Instanței Curții de Apel București, în cazul achitării a doi ofițeri de Securitate care l-au bătut pe deținutul politic Gheorghe „Babu” Ursu până l-au omorât. Și cum ar trebui numit modul în care sunt tratați, de către aceeași Instanță, cetățenii României sub Ceaușescu.

Stupefiant e un cuvânt potrivit, doamnă Corbu, pentru „argumentul” pe cât de ilogic, pe atât de nesimțit, că sunt buni de achitat cei doi torționari întrucât „organele de urmărire penală nu au efectuat o anchetă penală, de-a lungul unei perioade de timp, care să stabilească toate persoanele responsabile de uciderea victimei Gh. Ursu”?. Adică, procurorii, încă din perioada regimului Iliescu, tergiversează și mușamalizează dosarul, drept care securiștii sunt făcuți scăpați! Noroiul minții, amestecat cu sânge... 

Dar afirmația aceleiași Instanțe, doamnă Corbu, cum că „Gh. Ursu nu era o persoană periculoasă pentru Securitatea Statului, a fost arestat pentru infracțiuni de drept comun”? Deținerea sumei de 16 (șaisprezece) dolari, contravaloarea unui cartuș de Kent în epocă, era „infracțiunile de drept comun”. Pentru asta a fost torturat și ucis Gheorghe Ursu, nu pentru atitudinea antiregim din jurnalul său confiscat de Securitate, din scrisorile către Europa Liberă sau din ce spunea la locul de muncă și în cadrul unor întâlniri culturale. Nu, nici vorbă. De unde rezultă că Onorata Instanță și Justiția română pot fi numite purtătoare de cuvânt ale Securității.

Există însă niște fraze în acest cel mai sinistru document judiciar emis după 1989, pentru care nu am cuvinte, ar trebui să inventez unele.

„După 1965, deși se practica controlul informativ al populației active a României, monitorizarea relațiilor cetățenilor cu străinătatea și încercarea de a reprima formele de opoziție, Curtea apreciază că nu sunt îndeplinite condițiile din statutul CPI referitoare la crime împotriva umanității”.

 Vasăzică, Justiția română ne dă nouă azi viziunea ei asupra epocii Ceaușescu. După 1965, interzicerea întreruperilor de sarcină a dus la moartea a mii de femei, infectate în avorturi septice, făcute în condiții insalubre. Aceasta nu este o crimă împotriva umanității, este o vârpă.

După 1965, frigul din locuințe, foamea, tăierea curentului, lipsa medicamentelor, teroarea Securității au ucis un număr inestimabil de cetățeni români. Aceasta nu este o crimă împotriva umanității, este o vârpă.

După 1965, din ordinul lui Ceaușescu și Iliescu, Armata, Securitatea și Miliția au arestat, călcat în picioare și împușcat peste 1.000 de oameni în decembrie 1989. Nici aceasta nu este o crimă împotriva umanității. Este o vârpă.

Subsemnatul spun că Justiția, Cenușăreasa, nu o judecătoare beneficiară de pensie specială care și-a vărsat fierea politică într-o sentință, este răspunzătoare. Căci Cenușăreasa preface în cenușă amintirea celor omorâți de dictatura ceaușistă, atâta vreme cât nici dna Corbu, nici alt magistrat nu s-au delimitat cu un cuvințel de această mârșăvie. În schimb, protestează că li se taie pensiile speciale.

Cât privește cuvântul vârpă, hotărâți dumneavoastră, stimați Republicani, ce înseamnă... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tovarasi, astazi Uniunea Europeana semana mult mai mult cu Uniunea Sovietica!
  • Like 0
 • Simon Sebag Montefiore: ”Stalin nu asista niciodată la execuţii dar îi trimitea să asiste pe Ejov, Iagoda, Pauker Şi Voroşilov. Vîşinski care trebuia să participe, că procuror general, nu participa nici el, trimiţându-l pe Lev Seinin. Oficial execuţia era numită „pedeapsa supremă”, prescurtata VMN sau Vîșka. Stalin o numea „munca neagră” – un serviciu nobil adus Partidului.”
  Intre viska si varpa cred ca este o legatura.
  • Like 0
 • https://www.youtube.com/watch?v=A314PVRSQIM
  • Like 0
 • E cu â din a sau este a din i? Totusi, seamana foarte mult cu o practica stalinista de interogare a detinutilor, A lui dzerjinski, iagoda, ejov, abakumov, Pe restul nu-i mai stiu, Sau poate fi un cuvant inventat de dumneavoastra.
  • Like 0
 • Buna seara dragilor. Cu aceste pensii speciale se continua un sistem putred instalat imediat dupa 1989 de Iliescu si ai lui. Ma refer la certificatele de revolutionar. Ce principii i-au facut sa acorde drepturi peste drepturi unor oameni care trebuiau apreciati cu respectul nostru al tuturor cetatenilor si cu amintirea lor repetata in agora societatii si nu cu bani si alte avantaje materiale. Si pe de alta parte ar fi trebuit atunci sa avem sute de mii sau chiar milioane de revolutionari caci fara sprijinul major al maselor largi acei revolutionari ar fi fost doar niste simple victime. Iata deci ca si justitia stamba trebuia recompesata pentru a o face si mai obedienta. Din pacate greu se vor reface din temelii aceste strambatati ale societatii noastre actuale pentru ca de 30 de ani strambatatea a devenit regula si nu exceptie. Doamne ajuta la toata lumea si sa sprijinim pe acei tineri care mai cred in refacerea noastra morala. Avem o singura datorie sa luptam si sa speram.
  • Like 0
 • vârpă = combinația curvă+cârpă, din care este constituită Justiția Română

  Dacă nu se reușește eliminarea pensiilor speciale, atunci obligatoriu trebuiesc puse și niște impozite speciale pe aceste pensii!
  • Like 2
  • @ Horia Pelle
   Delia MC Delia MC check icon
   Big, big like.
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Și când ne gândim că acum doi ani am ieșit în stradă să apărăm așa-zisa independență a uneia ca Madam Corbu???A Meritat?
  • Like 1
  • @ Dorin
   A meritat ,fie si numai ptr. faptul ca Dragnea si ai lui nu au reusit subordobarea totala a Justitiei Romane politicului .Nu s-a iesit in strada ptr. Madam Corbu si nici ptr. acei oameni care compromit ideea de Justitie in Romania ,ci s-a iesit ptr. speranta ca si in Romania poate sa fie o Justitie independenta si in folosul cetatenilor.
   • Like 1
 • antonia check icon
  E atata porcarie in tara asta in mai toate domeniile de iti dau lacrimile de emotie cand vezi ceva corect.
  Si in alte tari sunt cazuri de coruptie, nedreptate,inechitate...dar sistemul lor in ansamblul lui nu e cangrenat ca aici.
  Oamenii in general, nu doar romanii, considera justitia un ultim bastion al dreptatii.
  Daca si acesta e sclavul lacomiei niciodata indestulate...in ce sa mai credem ??
  • Like 3
 • Nu întotdeauna am fost de acord cu CTP, de data asta însă - jos pălăria! La salariile și pensiile uriașe pe care le au magistrații în România (și asta nu de ieri, de azi, dar acum chiar că ”s-a umplut paharul”!) ar fi trebuit ca până acum corupția în România să fi devenit o amintire urâtă iar dreptatea să triumfe întotdeauna în conformitate cu realitatea și adevărul ei, care nu poate fi decât unul singur. Or, ce constatăm? Pe de o parte pentru mulți magistrați dreptatea continuă să fie o marfă vândută la licitație, adică - o are cine dă mai mult (și, vă dați seama - mita prin care un procuror sau judecător să se lase corupt trebuie ”să țină pasul” cu salariul uriaș al ipochimenului, deci e cu mult mai mare decât era înainte!), iar pe altă parte, domeniul este plin de incompetenți, analfabeți funcționali, chiar proști bâtă mulți dintre ei! Și cum naiba să nu fie așa când o grămadă dintre ei provin din foști jurist-consulți de pe la CAP-uri, IAS-uri, cooperative sau întreprinderi de mâna a 7-a (aceștia au primit astfel de repartiții tocmai fiindcă în timpul facultății nu s-au prea omorât cu învățatul, absolvind târâș-grăpiș dreptul, inclusiv la ”ff”), ori dintre absolvenți de facultăți particulare unde numai carte nu se face?
  • Like 2
 • Delia MC Delia MC check icon
  Știți ce-i doare cel mai tare? Cad de sus. La ei se calcula 80% din ultimul salariu, care și ăla e astronomic. A mai fost așa, fiecare se zbătea pentru sporuri, etc, cu cât mai mare salariul cu atât mai mare pensia. O fi fost o portiță cu dedicație ori a fost clar nesustenabil. Au scos-o pentru fraieri, au lăsat-o pentru șmecheri. Ai lor. Cine poate, oase roade. Pensia pe contributivitate înseamnă că se adună veniturile anuale, se calculează punctele. Iar rezultatul e probabil mult mai mic decât "speciala". Dar și nevoile sunt mai mici: nu mai trebuie costume Armani sau mai știu eu ce, la magistratură e parada modei nu alta. Nici mașină bengoasă că să moară ceilalți de ciudă.
  Unii din bătăuși sau criminali au devenit speciali: milițieni, torționari, securiști de rit vechi. Așa s-a ajuns să fie răsplătiți pentru fapte reprobabile.
  Păi dacă sunt speciali, sunt și special de dăștepți, pot contribui la pilonul 3, 4, ce vor ei. Că au de unde.
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult