Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ceva e putred în Capitală: cum se explică poluarea înregistrată în vacanța de iarnă în București, la fel ca în zilele când stăteam cu orele în trafic?

Poluare - smog

Foto Guliver/Getty Images

În București am avut poluare mare în vacanța de iarnă, după cum o arată datele publicate de aerlive.ro, platformă care prezintă situația calității aerului din Capitală. Cam nelalocul ei de mare, pentru că traficul auto probabil a fost la 10% față de zilele cu super-ambuteiaje dinaintea sărbătorilor.

Să mergem la poza cu situația de la Iuliu Maniu, că mie aici îmi place. Se vede cum poluarea cu particule mai mici de 2.5 microni (PM 2.5) a ajuns în vacanța de iarnă la nivelul mediu dinaintea sărbătorilor. 

Ziceți voi, dacă nu am ști în ce dată pică vacanța de iarnă și golirea Bucureștiului de mașini, am putea să ne dăm seama după grafic? Că eu nu-mi dau seama. Strict după nivelul poluării, Crăciunul putea să pice în intervalul 21-27 noiembrie, iar revelionul cam oricând.

Să mergem la imaginea care indică situația poluării la Piața Sudului, unde sunt disponibile și date mai vechi. Potrivit aerlive.ro, Piața Sudului este zona din București care înregistrează în mod constant cele mai îngrijorătoare valori ale Indicelui Calității Aerului.

Ce observăm? Nivelul particulelor mai mici de 2.5 microni din aer era mult mai scăzut, adică sănătos, în august și în septembrie. Și acum vine întrebarea esențială: care este principala diferență între lunile august-septembrie și lunile care au urmat? Eu zic că diferența e că de la jumătatea lui octombrie am pornit încălzirea. La apartamente, nu la mașini.

Acum eu nu susțin că mașinile nu poluează. Ar fi absurd. Dar când vezi că acum poluarea e la fel ca în unele zile din alea teribile de la mijlocul lui decembrie, când stăteam cu orele în trafic, e clar că ceva e putred cu presupunerea că traficul auto e principalul vinovat pentru poluare și că de el trebuie să ne ocupăm cu taxe și alte îngrădiri. 

Priviți poza de la Universitate: poluarea PM 2.5 a ajuns pe 3 ianuarie la același nivel cu cel înregistrat în 21 și 22 decembrie! Iar la ora asta nivelul este 63, adică sare din grafic! Repet, cu trafic auto la poate 10% față de cel din 21-22 decembrie.

Nu e clar atunci că trebuie să fim mai atenți înainte de a emite idei despre poluare pe Facebook, la televizor sau în altă parte?


Luni, pe 6 ianuarie, măsurătorile arătau, însă, că în București e aer super-curat! Știu, n-o să vă vină să credeți, că tocmai s-a întors lumea la muncă și era prima zi cu trafic auto normal, luni seara se mergea bară la bară la coborârea de pe podul Basarab pe Vasile Milea dar...așa aer curat n-am pomenit nici de Crăciun. Verificați, dacă nu mă credeți. Dacă nu aveți timp, am verificat eu, de exemplu la Universitate toată ziua de 6 ianuarie nivelul PM 10 a fost între 5 și 10, așa că am pus un punctuleț pe grafic.

Nu-i așa că e drăguț să faci măsurători? Da, e drăguț să faci măsurători și apoi să pui taxe, nu invers. Se aude, doamna primar?


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Se pare că respectivele măsurători alarmante au fost comandate de firea drept justificare pentru inutila și abuziva taxă oxigen. Cum de-i scăpă zile mult mai aglomerate? Asta denotă prostia firei și a slugoilor ei și desconsiderarea și subaprecierea bucureștenilor de către imbecila incompetentă firea.
  • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   GabiC check icon
   nu e vorba de prostie ci de inventarea unei noi scheme prin care sa scoata bani de la prosti si votanti (totuna in cazul Bucurestiului).
   Daca era vorba de un proiect- as fi fost cu trup si suflet alaturi- insa e doar o prosteala- "noi ne facem ca "implementam" un proiect de mediu - da bine si in presa, si in UE - proiectul va aduce zero beneficii mediului insa oarece beneficii noua- mai multi bani de cheltuit pe firmele infiintate pentru tocat bani"
   Simplu;
   • Like 0
 • Este foarte bine că există și entități independente pentru monitorizarea calității aerului. Este foarte rău că nu există o procedură unică, aplicabilă oricărei entități de monitorizare a calității aerului, a cărei aplicare să ofere date pertinente și reale despre parametrii monitorizați ( perioada de timp necesară pentru analiza parametrilor, condițiile de amplasare, locurile de amplasare, număr minim de stații de monitorizare pentru o anumită suprafață acoperită, etc. ). Să-ți bazezi pledoaria despre situația poluării aerului pe un anumit număr de parametrii și anumite stații de monitorizare, alegând fie valorile maxime, fie cele minime nu prea ajută la nimic utilizabil și util.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Vedeti legea nr. 104 din 15 iunie 2011. De interes in mod special art. 21 si 22.
   • Like 0
 • Ca poluarea sa fie bine studiata e nevoie ca aparatele alea sa masoare bine si sa fie verificate si controlate si reglate.
  Astea nu sunt respectate in bucuresti.
  Interesant de vazut o interpretare a graficelor in tarile nordice, in orasele unde s-au interzis masinile pe diesel si unde s-a redus treptat accesul masinilor si incurajat cele electrice. Inca nu am gasit una, din ce tin minte de la interzicerea fumatului in locurile publice, graficele au iesit mai bune dupa 2 luni in Anglia.
  Altfel, sunt cateva variabile poluante de care e interesant sa discutam: iarna multe case in jurul bucurestiul ard lemne+ carbuni + cauciucuri etc, mai sunt si gropile de gunoi (dinspre Chiajna sau Berceni), sa nu uitam santierele de constructii ce emit praf si produse chimice fara plase si jet de apa cum sunt in occident si astea stagneaza, faptul ca pe strazi praful si mizeria si rahatii de caine si gunoaiele raman in descompunere cu lunile (okok, iarna mai incet) , ca anumite schimbari de temperaturi impun curentii de aer sa coboare si aduc inapoi si noxele emise din cursul zilei (vezi temperaturile in jur de 4 grade, sau ploile usoare ) etc
  • Like 1
  • @ Claudia Olteanu
   GabiC check icon
   "iarna multe case in jurul bucurestiul ard lemne+ carbuni + cauciucuri etc," Claudia- cred ca n-ai mai fost prin zona limirofa a Bucurestiului dinainte de 1980....
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult