Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Când cel cu mapa câștigă mai mult decât cei 7 care dau cu sapa. Cheltuielile cu salariile la ASF, de 4 ori mai mari decât cheltuielile cu salariile în industria care investește banii de pensie

salariat in companie

 Foto Guliver/Getty Images

Guvernul a luat vineri seara o decizie foarte oportună, o decizie tehnică ce poate trece neobservată, așa că vreau să spun câteva cuvinte despre ea. Este vorba de reducerea comisionului de administrare la Pilonul II de pensii și, mai ales, de reducerea unor taxe pe care administratorii fondurilor de pensii private le plătesc statului.

Vineri dimineață, la conferința CFA de la ASE unde am avut plăcerea să particip, am arătat printre altele că statul se înfruptă din banii noștri, încă o tură, prin taxele aplicate administratorilor fondurilor de pensii. Statul a ajuns să pretindă aproape jumătate din comisioanele pe care le plătim acestor administratori.

Este vorba strict de taxele pretinse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și de Casa de Pensii. La astea se adaugă, desigur, toate celelalte taxe (impozite, ceaseuri etc.) pe care administratorii le au de plătit la buget. Adică este ca și cum eu, dacă vreau să vând bere, pentru fiecare sticlă vândută trebuie să dau una statului, în afară de impozitele pe venit, TVA etc. pe care le plătesc.

Acest fapt, conjugat cu celelalte măsuri decise de echipa lui Dragnea, a băgat iarăși administratorii fondurilor de pensii pe pierdere - scopul fiind falimentarea acestor administratori și naționalizarea fondurilor de pensii private, adică, confiscarea capitalului pe care fiecare român l-a agonisit acolo și pe care administratorii l-au înmulțit de-a lungul timpului.

Astfel, după 13 ani de activitate administratorii fondurilor de pensii private nu și-au recuperat capitalul investit și nici nu existau perspective să o facă. Și, dovadă că singurii câini care s-au înfruptat din măcelăria numită România au fost Dragnea și echipa lui este faptul că așa cum a plecat Exxon (facepalm pentru Dragnea, care tot ce NU voia este să se pună rău cu americanii), la fel au ieșit de pe piață unii administratori de fonduri de pensii: inițial au fost 18 autorizați, au rămas acum 7.

Dar, ca să nu uit ce voiam să vă spun de fapt: iată unde se duc banii dvs. De exemplu, taxele aplicate pe Pilonul II de pensii reprezintă o treime din veniturile instituției care reglementează acest sector, adică ASF. Cheltuielile cu salariile la ASF sunt de 4 ori mai mari decât cheltuielile cu salariile în industria care investește banii noștri de pensie.

De asta măsura guvernului este foarte bun-simț: printre altele, reducerea comisionului reținut de Casa de Pensii de la 0,5 puncte procentuale la 0,1 puncte procentuale și limitarea tarifelor percepute de ASF la 10% din valoarea comisioanelor reținute de fondurile de pensii. Poate încet-încet vom ajunge la normalitate; în normalitate nu se poate ca ăla care merge cu mapa să câștige mai mult decât ăia 7 care dau cu sapa. Este extrem de important să creștem acumularea la fondurile de pensii și să avem un sector competitiv și profitabil.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Proverbul cu mapa și sapa e nițel nepotrivit aici: dacă ai făcut ceva școală, ai niște abilități care-ți permit să porți mapa și totuși să aduci plusvaloare cît cei 7 cu sapa. Sigur că autorul a vrut să zică altceva, legat de căpușele de la ASF și alte instituții de stat, dar nițică atenție în exprimare nu strică.
  • Like 1
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Dan check icon
   Stmabile,, Daca cei 7 cu sapa nu ,ar fi ?? Acei cu mapa ,, ar crapa de foame !!! Sau vorba Marelui Creanga ,'
   -- Daca ,toti se vor face popi , cine mai duce plugul de coarne ?? Foarte mult adevar, spus, De fapt , a dorit sa spuna ca nu se poate creea nimic ,fara a face ceva ,concret ,util faptic, si n u numai povesti fara rost, De aceea nivelul de trai al clasei de mijloc din Romania ,a scazut drastic ,iar romanii au ales sa emigreze ,spre un trai mai bun ,Dar sa nu utitam ca ;acolo trudesc ptr o recompensa pe placul lor, Ori aici , cei 7 care dau cu sapa , primesc doar firimituri iar cei cu mapa ,isi fac felia cat mai mare !! De aceea traim cum traim Vorba unui mare OM ,.,Cum traim asa muncim ,si cum muncim asa traim !!!!!!
   • Like 0
  • @ Dan
   „Stmabile”, pentru cei 7 cu sapa există mașini agricole care fac treaba a 70; iar acele mașini au fost concepute și proiectate de unii cu mapa... în rest, îți recomand și ție atenție în exprimare - mai exact la ortografie. A fost amuzant să te citesc.
   • Like 0
 • Eu am calculat randamentul fondului de pensii pe anul 2018 si a fost de doar 0,8%. Acelasi fond in UE si SUA avea randament de 2%. Adica se folosesc de acesti bani si noua ne dau doar un zgarci. Poate guvernul ar trebui sa-i traga de maneca un pic. Momentan vad ca-i pupa.
  • Like 2
  • @ Ciobanu Florin
   Roagă pe cineva să-ți explice textul de mai sus.
   • Like 1
  • @ Romeo C.
   O opinie pretins ”ex cathedra”, exemplu de ”modestie” ... Toate ar fi bune dacă clientul ar avea dreptul să opteze între P1 și P2 dar ”democrația” liberală le-a tăiat posibilitatea ; ea are grijă doar de cei ”cu mapa” de la firmele de asigurări, în exclusivitate ! Sică Mandolină are agenda sa proprie.
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   P1 NU EXISTĂ, ori ești trol, ori incredibil de naiv. Ce „acumulezi” în fondul de pensii de stat, în care salariatul de azi plătește pensia celui de ieri și se roagă să mai fie un salariat și mîine ca să prindă și el o pensie?
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult