Foto Guliver/Getty Images
Guvernul a luat vineri seara o decizie foarte oportună, o decizie tehnică ce poate trece neobservată, așa că vreau să spun câteva cuvinte despre ea. Este vorba de reducerea comisionului de administrare la Pilonul II de pensii și, mai ales, de reducerea unor taxe pe care administratorii fondurilor de pensii private le plătesc statului.
Vineri dimineață, la conferința CFA de la ASE unde am avut plăcerea să particip, am arătat printre altele că statul se înfruptă din banii noștri, încă o tură, prin taxele aplicate administratorilor fondurilor de pensii. Statul a ajuns să pretindă aproape jumătate din comisioanele pe care le plătim acestor administratori.
Este vorba strict de taxele pretinse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și de Casa de Pensii. La astea se adaugă, desigur, toate celelalte taxe (impozite, ceaseuri etc.) pe care administratorii le au de plătit la buget. Adică este ca și cum eu, dacă vreau să vând bere, pentru fiecare sticlă vândută trebuie să dau una statului, în afară de impozitele pe venit, TVA etc. pe care le plătesc.
Acest fapt, conjugat cu celelalte măsuri decise de echipa lui Dragnea, a băgat iarăși administratorii fondurilor de pensii pe pierdere - scopul fiind falimentarea acestor administratori și naționalizarea fondurilor de pensii private, adică, confiscarea capitalului pe care fiecare român l-a agonisit acolo și pe care administratorii l-au înmulțit de-a lungul timpului.
Astfel, după 13 ani de activitate administratorii fondurilor de pensii private nu și-au recuperat capitalul investit și nici nu existau perspective să o facă. Și, dovadă că singurii câini care s-au înfruptat din măcelăria numită România au fost Dragnea și echipa lui este faptul că așa cum a plecat Exxon (facepalm pentru Dragnea, care tot ce NU voia este să se pună rău cu americanii), la fel au ieșit de pe piață unii administratori de fonduri de pensii: inițial au fost 18 autorizați, au rămas acum 7.
Dar, ca să nu uit ce voiam să vă spun de fapt: iată unde se duc banii dvs. De exemplu, taxele aplicate pe Pilonul II de pensii reprezintă o treime din veniturile instituției care reglementează acest sector, adică ASF. Cheltuielile cu salariile la ASF sunt de 4 ori mai mari decât cheltuielile cu salariile în industria care investește banii noștri de pensie.
De asta măsura guvernului este foarte bun-simț: printre altele, reducerea comisionului reținut de Casa de Pensii de la 0,5 puncte procentuale la 0,1 puncte procentuale și limitarea tarifelor percepute de ASF la 10% din valoarea comisioanelor reținute de fondurile de pensii. Poate încet-încet vom ajunge la normalitate; în normalitate nu se poate ca ăla care merge cu mapa să câștige mai mult decât ăia 7 care dau cu sapa. Este extrem de important să creștem acumularea la fondurile de pensii și să avem un sector competitiv și profitabil.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
-- Daca ,toti se vor face popi , cine mai duce plugul de coarne ?? Foarte mult adevar, spus, De fapt , a dorit sa spuna ca nu se poate creea nimic ,fara a face ceva ,concret ,util faptic, si n u numai povesti fara rost, De aceea nivelul de trai al clasei de mijloc din Romania ,a scazut drastic ,iar romanii au ales sa emigreze ,spre un trai mai bun ,Dar sa nu utitam ca ;acolo trudesc ptr o recompensa pe placul lor, Ori aici , cei 7 care dau cu sapa , primesc doar firimituri iar cei cu mapa ,isi fac felia cat mai mare !! De aceea traim cum traim Vorba unui mare OM ,.,Cum traim asa muncim ,si cum muncim asa traim !!!!!!