Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cinci copii din Iași s-au asfixiat la școală în timp ce jucau „Balena Albastră”. „Esti sigur? Nu există nicio cale de întoarcere"

Cinci elevi de clasa a șasea din Iaşi s-au asfixiat la şcoală, din câte se pare, în timp ce jucau „Balena Albastră”, un joc sinistru, potrivit Digi24.

Echipajele de ambulanță i-au găsit pe copii cu probleme respiratorii, iar doi dintre ei erau în stare gravă. În prezent copiii sunt internați la spitalul de pediatrie din Iași. Se pare că elevii puneau în aplicare o „provocare” violentă primită pe internet, în cadrul jocului „Balena Albastră”, un joc în urma căruia anul trecut în Rusia s-au sinucis 130 de adolescenţi.

Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat că va demara o campanie de informare în rândul copiilor, tinerilor și părinților, astfel încât jocurile periculoase să nu facă victime şi în România. Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR, a declarat însă că deocamdată nu s-a stabilit o legătură între jocul „Balena Albastră” și cei cinci copii asfixiați din Iași, conform Digi24.

„Blue Whale” este un joc online morbid inventat acum aproape patru ani de un tânăr de 21 de ani din Rusia, Filip Budeikin, și care este foarte popular printre adolescenții ruși. Jocul durează 50 de zile, timp în care participanții trebuie să îndeplinească 50 de „provocări”, iar la finalul cărora participantul trebuie să se sinucidă.

Un reporter Adevărul a pătruns, sub acoperire, în reţeaua clădită pe site-ul rusesc VKontakte, un fel de Facebook rusesc, și a descoperit că în joc au intrat și adolescenţi din România. În spatele unui cont fals, reporterul Adevărul scrie că a făcut cunoştinţă cu adolescenţii români sau străini care se declară ajunşi la capătul puterilor în viaţa de zi cu zi şi care spun, pur şi simplu, că vor să moară.

Paul P., un băiat de 18 ani dintr-o localitate din nordul ţării, i-a spus reporterului Adevărul că vrea să intre în joc pentru că nu mai are nimic de pierdut. „Mama este în Italia de 15 ani, tatăl este un beţivan, deci nu am nimic de pierdut“, a mărturisit tânărul care lucrează într-o benzinărie şi tot acolo locuieşte, în lipsa unei situaţii decente acasă. Vrea să intre în jocul „Balena Albastră“, dar n-a găsit „o călăuză”. Tânărul are pe profil o fotografie din care reiese că a îndeplinit prima sarcină şi şi-a notat pe mână „f57” - un alt nume simbolic al jocului -, sperând că va fi contactat de un ghid al morţii, scrie Adevărul.

„Esti sigur? Nu există nici o cale de întoarcere"

Jocul este conceput astfel încât fiecărui nou participant îi este alocată o „călăuză”, care îi prezintă sarcinile de îndeplinit pe parcursul a 50 de zile. Jucătorul trebuie să facă dovada îndeplinirii acestor sarcini - automutilări, mers pe marginea unor clădiri înalte - prin postarea de fotografii. La final participantul trebuie să se sinucidă, iar acest lucru i se precizează încă de la început. 

Un corespondent al Radio Europa Liberă care și-a creat un profil fals al unei fete în vârstă de 15 ani pe site-ul Vkontakte a dezvăluit conversația online pe care a avut-o cu „călăuza” sa: 

„Ești sigur? Nu există nici o cale de întoarcere", i-a răspuns călăuza, atunci când noul participant a spus că vrea să intre în joc.

„Da. Ce înseamnă asta - nicio cale de întoarcere?"

„Nu poți părăsi jocul după ce începe".

„Sunt gata".

Apoi, călăuza i-a explicat regulile.

„Vei efectua fiecare sarcină cu atenție, iar nimeni nu trebuie să știe despre asta. Când ai terminat o sarcină, trimite-mi o fotografie. Iar la sfârșitul jocului, vei muri. Ești gata?"

„Și dacă vreau să ies?"

„Avem toate informațiile. Ei vor veni după tine."

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Și eu care credeam că schimbarea de generații lasă psd-ul fără votanți!
    Mea culpa ...
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult