Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cine a câștigat aseară

Dezbatere Macron-Le Pen

Foto: Getty Images

Vestea bună a dimineții, deși era clar pentru cei care s-au uitat aseară la dezbatere, este că preşedintele francez Emmanuel Macron a fost considerat mai convingător decât candidata de extremă dreapta Marine Le Pen în dezbaterea televizată de miercuri seara, înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care va avea loc duminică, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Instiututul Elabe pentru canalul francez BFM TV.

- Sondajul a constatat că 59% dintre telespectatorii chestionaţi l-au considerat pe Emmanuel Macron mai convingător. În 2017, acelaşi institut de sondare a opiniei publice a constatat că 63% din cei chestionaţi l-au considerat mai convingător pe Macron înaintea finalei prezidențiale. În final, actualul lider de la Elysee câștiga cu 66.06%, în timp ce Marine Le Pen obținea doar 33.94% din sufragii.

- Unii dintre alegători de stânga francezi, în special cei care au votat pentru candidatul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon, care a ieșit al treilea în primul tur, sunt reticenți sau tentați să se abțină, spun experții electorali din Franța. De obicei, dezbaterea finală nu perturbă dinamica intențiilor de vot. Dar ar putea remobiliza anumite electorate de data aceasta și ar putea muta mai multe voturi decât s-a văzut de la începutul celei de-a cincea Republici, în 1958, potrivit lui Brice Teinturier, director general adjunct al Institutului de sondaje Ipsos. Teinturier mai spune că dincolo de capacitatea de a fi mai convingător la modul general pe toate discuțiile, lui Macron i-a lipsit empatia directă față de preocupările francezilor de rând, un lucur pe care Le Pen l-a capitalizat destul de bine.

- În afară de dosarele internaționale, poziția celor doi candidați a fost divergentă în aproape toate domeniile de politică internă din Hexagon, indiferent că s-a vorbit de sistemul de pensii ori de ecologie. Emmanuel Macron a acuzat-o pe Marine Le Pen că este o sceptică în privința climei, în timp ce aceasta din urmă i-a spus că el este un ipocrit în privința climei. Încercând să își lărgească baza electorală, ambii candidați și-au modificat în ultimele zile unele dintre propunerile-cheie: interzicerea purtării vălului în spațiul public nu mai este o prioritate pentru Marine Le Pen, pensionarea ar urma să fie ridicată la doar 64 de ani în loc de 65, cât propusese inițial Emmanuel Macron, care a promis, de asemenea, într-un gest către alegătorii ecologiști, un prim-ministru direct responsabil cu planificarea ecologică.

- La momentul actual, sondajele îl dau pe președintele Macron drept câștigător duminică seară, cu un scot între 54% - 56% față de 43% - 46%, cât ar obține Marine Le Pen.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    Ce viseaza unii pe aici cai verzi pe pereti crezand ca va castiga Le Pen si se destrama UE .
    Orice om normal la cap ar vota Macron , raul cel mai mic , chiar daca are puseuri pro ruse .
    Le Pen in schimb in afara de patriotism de grota si rasism desantat nu are nimic convingator.
    • Like 2
    • @ dan
      Mai e cineva normal?
      • Like 0
  • Am o intrebare pt autor , de ce ii veste buna ? Am urmarit articolele tale si majoritatea sunt bombastice si subiective.
    • Like 1
  • Maimutoiul ala ( la propriu , inca nu s-a tras bine din maimuta ) cu par pe el de zici ca are mesada , daca castiga , e dezastru in franta , vestele galbene calca in picioare totul , iar saracii vor deveni si mai saraci !
    • Like 1
    • @ Costel Iordanescu
      Iar daca va castiga Le Pen va fi minunat pentru Republica Putinista Franceza
      • Like 2
    • @ Costel Iordanescu
      Gandalf check icon
      Auzi bolșevicule, deja mă doare tastatura de câte ori te-am trimis în turbincă, ciorti decerebrat!
      Ce-ai zice tu să nu te mai bagi unde nu-ți fierbe ciorbița, să pleci acasă la tine sau la angajatorul tău, tătucul little și să ne scutești de scârne în România?
      Vezi că prin Slovacia i-au prins și îi cam zguduie pe pro-bolșevici, va mai dura nițel dar se va petrece asta și la noi, deci, pentru siguranța și libertatea ta, agent pe 30 de copeici, ia-ți picioarele la spinare (după ce îți dai codița îmbârligată de-o parte) și dispari!
      Promitem să nu ne lipsești absolut deloc și să ne obișnuim și cu aerul curat, fără miros de lături și excreții.
      Hai, pașol na!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult