Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cine a câștigat aseară

Dezbatere Macron-Le Pen

Foto: Getty Images

Vestea bună a dimineții, deși era clar pentru cei care s-au uitat aseară la dezbatere, este că preşedintele francez Emmanuel Macron a fost considerat mai convingător decât candidata de extremă dreapta Marine Le Pen în dezbaterea televizată de miercuri seara, înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care va avea loc duminică, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Instiututul Elabe pentru canalul francez BFM TV.

- Sondajul a constatat că 59% dintre telespectatorii chestionaţi l-au considerat pe Emmanuel Macron mai convingător. În 2017, acelaşi institut de sondare a opiniei publice a constatat că 63% din cei chestionaţi l-au considerat mai convingător pe Macron înaintea finalei prezidențiale. În final, actualul lider de la Elysee câștiga cu 66.06%, în timp ce Marine Le Pen obținea doar 33.94% din sufragii.

- Unii dintre alegători de stânga francezi, în special cei care au votat pentru candidatul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon, care a ieșit al treilea în primul tur, sunt reticenți sau tentați să se abțină, spun experții electorali din Franța. De obicei, dezbaterea finală nu perturbă dinamica intențiilor de vot. Dar ar putea remobiliza anumite electorate de data aceasta și ar putea muta mai multe voturi decât s-a văzut de la începutul celei de-a cincea Republici, în 1958, potrivit lui Brice Teinturier, director general adjunct al Institutului de sondaje Ipsos. Teinturier mai spune că dincolo de capacitatea de a fi mai convingător la modul general pe toate discuțiile, lui Macron i-a lipsit empatia directă față de preocupările francezilor de rând, un lucur pe care Le Pen l-a capitalizat destul de bine.

- În afară de dosarele internaționale, poziția celor doi candidați a fost divergentă în aproape toate domeniile de politică internă din Hexagon, indiferent că s-a vorbit de sistemul de pensii ori de ecologie. Emmanuel Macron a acuzat-o pe Marine Le Pen că este o sceptică în privința climei, în timp ce aceasta din urmă i-a spus că el este un ipocrit în privința climei. Încercând să își lărgească baza electorală, ambii candidați și-au modificat în ultimele zile unele dintre propunerile-cheie: interzicerea purtării vălului în spațiul public nu mai este o prioritate pentru Marine Le Pen, pensionarea ar urma să fie ridicată la doar 64 de ani în loc de 65, cât propusese inițial Emmanuel Macron, care a promis, de asemenea, într-un gest către alegătorii ecologiști, un prim-ministru direct responsabil cu planificarea ecologică.

- La momentul actual, sondajele îl dau pe președintele Macron drept câștigător duminică seară, cu un scot între 54% - 56% față de 43% - 46%, cât ar obține Marine Le Pen.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dan check icon
  Ce viseaza unii pe aici cai verzi pe pereti crezand ca va castiga Le Pen si se destrama UE .
  Orice om normal la cap ar vota Macron , raul cel mai mic , chiar daca are puseuri pro ruse .
  Le Pen in schimb in afara de patriotism de grota si rasism desantat nu are nimic convingator.
  • Like 2
  • @ dan
   Mai e cineva normal?
   • Like 0
 • Am o intrebare pt autor , de ce ii veste buna ? Am urmarit articolele tale si majoritatea sunt bombastice si subiective.
  • Like 1
 • Maimutoiul ala ( la propriu , inca nu s-a tras bine din maimuta ) cu par pe el de zici ca are mesada , daca castiga , e dezastru in franta , vestele galbene calca in picioare totul , iar saracii vor deveni si mai saraci !
  • Like 1
  • @ Costel Iordanescu
   Iar daca va castiga Le Pen va fi minunat pentru Republica Putinista Franceza
   • Like 2
  • @ Costel Iordanescu
   Gandalf check icon
   Auzi bolșevicule, deja mă doare tastatura de câte ori te-am trimis în turbincă, ciorti decerebrat!
   Ce-ai zice tu să nu te mai bagi unde nu-ți fierbe ciorbița, să pleci acasă la tine sau la angajatorul tău, tătucul little și să ne scutești de scârne în România?
   Vezi că prin Slovacia i-au prins și îi cam zguduie pe pro-bolșevici, va mai dura nițel dar se va petrece asta și la noi, deci, pentru siguranța și libertatea ta, agent pe 30 de copeici, ia-ți picioarele la spinare (după ce îți dai codița îmbârligată de-o parte) și dispari!
   Promitem să nu ne lipsești absolut deloc și să ne obișnuim și cu aerul curat, fără miros de lături și excreții.
   Hai, pașol na!
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult