Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cine îl recomandă pe Mihai Tudose să fie premier

Mihai Tudose

Foto: gov.ro

PSD a votat luni, în ședința Comitetului Național Executiv, propunerea pentru funcția de premier pe care i-a înaintat-o președintelui Iohannis. Acesta este Mihai Tudose, doctor acuzat de plagiat al Academiei Naționale de Informații și ministru al Economiei cu zero măsuri  din programul de guvernare îndeplinite în mandatul său. 

După ce a terminat Facultatea de Științe Juridice și Administrative la particulară, la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, Tudose a făcut mai multe cursuri postuniversitare, printre care unul la Colegiul Superior de Securitate Națională al SRI și unul la Colegiul Național de Apărare. Parcursul lui academic a culminat în anul 2010 cu un doctorat cu tema protecției infrastructurii criticei la Academia Națională de Informații, lucrare pentru care era acuzat de plagiat. Mihai Tudose a cerut el însuși retragerea titlului de doctor.  

Nominalizarea sa este bizară în partidul condus de Liviu Dragnea, care de atâtea ori s-a angajat în luptă verbală cu serviciile. Întrebat de ziarista Antena 3 Dana Grecu dacă e o problemă că Mihai Tudose a făcut „școala de Securitate”, șeful PSD a răspuns: „Nu vreau să fiu răutăcios, dar despre alt premier se vorbea foarte bine, deși avea această școală”, făcând referire la Sorin Grindeanu, și el absolvent al unui curs postuniversitar la Academia SRI. 

„Am scris un capitol pe plajă, cu pixul”

Potrivit unei investigații a Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație. Mihai Tudose ar fi plagiat cuvânt cu cuvânt sau cu reformulări minore 50 de pagini dintr-o altă lucrare, susținută cu un an înainte de susținerea tezei sale, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.  Ministrul Tudose a declarat pentru CRJI că la momentul redactării lucrării „erau alte vremuri”. „Nu e vorba de mai mult de două-trei pagini și nu sunt preluate cuvânt cu cuvânt. Am avut acordul scris al autorilor. Poate am fost și puțin neglijent, dar era că și cum aș face o lucrare de geometrie: nu pot pretinde că am inventat eu Teorema lui Pitagora”, a explicat Tudose pentru CRJI, potrivit Hotnews. Acesta povestit un eveniment din timpul redactării: „Am scris un capitol pe plajă, cu pixul, și după ce l-am băgat pe calculator, a fost verificat de un soft antiplagiat, reieșind că era copiat în proporție de 15%”, a mai spus el conform aceleiași surse.

Mihai Tudose a ajuns în Guvernul Grindeanu în luna februarie, după prima remaniere, iar la evaluarea făcută de Darius Vâlcov figura cu zero măsuri îndeplinite. 

N-a fost vina lui, l-au apărat luni colegii de partid. „Dl. Tudose și-a îndeplinit toate obiectivele, dar au fost blocate la premier”, a declarat Lia Olguța Vasilescu. 

Colecție de timbre de 30.000 de euro

Potrivit declarației de avere de pe site-ul Ministerului Economiei, Mihai Tudose deţineun apartament de 97 de metri pătraţi în Brăila, cumpărat în 1996  şi două autoturisme Mercedes, din 2011, respectiv 2015. El are o colecţie filatelică cu o valoare estimată la 30.000 euro, iar în luna septembrie 2016,  a vândut un autoturism cu 90.000 lei. 

La capitolul venituri, vicepreşedintele PSD a trecut indemnizaţia de 8.015 lei de la Parlamentul României și 86.822 salariul ca ministru al Economiei, în timp ce soţia sa a câștigat 60.000 lei pentru jobul de asistent manager la EN Electric Proiect Office SRL Bucureşti.  Tudose nu are conturi în bănci, dar are un credit scadent în 2018, în valoare de 5.000 de euro.

Mihai Tudose a mai fost ministru al Economiei în Guvernul Ponta și a ocupat vreme de 17 ani fotoliul de parlamentar.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poziția caprei îl recomanda pe Tudose !
  • Like 0
 • Dragnea loveşte din nou. Dorel e plin de furie deoarece îşi simte locul ameninţat.
  Iată firul evenimentelor care au dus la nominalizarea lui Mihai Tudose pentru funcţia de premier:
  1. Dragnea o roagă pe Olguţa să fie prim ministru.
  2. Olguţa refuză deoarece vrea să-şi continue 'munca' la Ministerul Muncii, rămânându-i numai 99,99% din programul de guvernare de realizat.(concurează cu preţurile de la Kaufland)
  3. Dragnea o roagă pe Carmen să fie prim ministru.
  4. Carmen refuză deoarece nu vrea să fie deasupra lui Liviu, ierarhic vorbind.
  ...
  19832456*2-1. Dragnea o roagă pe ţaţa ... de la Văscăuţi să fie prim ministru.(Nu am dat nume deoarece nu vreau să jignesc o persoană nevinovată)
  19832456*2. Refuză, pentru că nu are cine să stea cu capra.
  19832456*2+1. Dragnea îl roagă pe Mihai Tudose să fie prim ministru.
  19832456*2+2. Mihai acceptă, deoarece este singura şansă să-şi ia doctoratul înapoi.
  Declaraţii la cald (în direct de la ArcelorMittal):
  Dragnea: - Mihai a fost singura noastră opţiune, doar suntem un partid serios, nu ne batem joc de cetăţeni.
  Dragnea: - Votul a fost unanim, altfel trebuia să mai facem un Cex să-i dăm afară pe cei care au votat contra, şi ştiţi cum e, vor şi membrii noştri să plece în vacanţă.
  Dragnea: - Mihai e un tip onest, muncitor, ascultător (SRI), care poate duce la îndeplinire programul, dovadă că, ministru fiind în cabinetul Grindeanu, a început două puncte din program (0,2%, respectiv 0,001%) şi mai avea de gând să se apuce şi de celelalte 98.
  Dragnea: - Avem pe cine pune în guvern, îi vom permuta tot pe cei care au fost. Dacă nu s-a priceput la Sănătate încercăm cu el la Interne, dacă n-a mers la Transporturi îl mutăm la Educaţie,...
  Todose(ca prim ministru desemnat are ultimul cuvânt): - Aşa cum spunea domnul Dragnea, citez: "PSD e al meu, al nostru( mă refer la famiglia mea) al tuturor şi al urmaşilor mei". Sunt obişnuit cu citatele de la lucrarea de doctorat, dar acolo fără ghilimele.
  ...
  Iohannis: -Mult zgomot pentru nimic. E ceva putred în Teleorman. Voi refuza politicos propunerea.
  Noapte bună, copy!
  P.S. Academia Română s-a pronunţat asupra ultimului subiect de la Bacalaureat, proba de Limba şi Literatura Română:
  - Corect era: Cu Drag nea-m destăinuit vouă.
  • Like 3
 • check icon
  Drept la universitatea particulară Dimitrie Cantemir...?
  Postuniversitare și doctorat la Școala SRI...?
  Astea spun multe, dar nu spun esențialul: ce pedigree are acest îmbuibat și cine l-a împins până aici? Nu de alta, dar e foarte clar că n-a ajuns singur, prin efort și muncă proprie până în acest punct...
  • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult