Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Klaus Iohannis îl acceptă pe Mihai Tudose premier. Nume vechi în noul Cabinet. LIVE BLOG

Iohannis - Dragnea - Tăriceanu consultări

Negocierile de la Vila Lac1

Negocierile pentru noul Guvern se poartă de dimineață la Vila Lac1, o vilă de protocol din cartierul Primăverii. În afară de Liviu Dragnea și Mihai Tudose, la întrevedere sunt prezenți baroni locali și viitori miniștri.

La Vila Lac1 și-a făcut apariția și Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE. Acesta a venit cu patru miniștri la plic: Graţiela Gavrilescu (pentru pozițiile de vicepremier şi ministru al Mediului), Teodor Meleşcanu (ministru de Externe), Toma Petcu (ministru al Energiei) şi Viorel Ilie (ministru pentru Relaţia cu Parlamentul).

Cine ar putea face parte din noul Cabinet

Cabinetul Mihai Tudose cuprinde atât persoane din Guvernul Sorin Grindeanu, precum Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Muncii, Carmen Dan la Interne, Sevil Shhaideh la Dezvoltare Regională, Teodor Meleşcanu la Externe şi Petre Daea la Agricultură, cât şi nume noi, cum ar fi Sorina Pintea la Ministerul Sănătăţii, Dorel Căprar la Apărare şi Mihnea Costoiu la Educaţie, au declarat surse PSD pentru News.ro. Componența noulul Guvern urmează să fie valdidată de PSD miercuri, în ședința Comitetului Executiv ce va începe de la ora 12:30.

Petre Daea, ministrul Agriculturii

Sructura noului cabinet ar urma să fie schimbată, în condiţiile în care Ministerul Fondurilor Europene va deveni portofoliu de sine stătător, iar Ministerul Educaţiei se va comasa cu cel al Cercetării şi Inovării.

Ecaterina Andronescu și Nicolae Istudor, rectorul ASE din 201, sunt opțiunile PSD pentru ministerul Educației, potrivit unor surse politice citate de Hotnews.ro.

Îți recomandăm

Sursa foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a decis să-l accepte pe Mihai Tudose premier.

„Partidele din opoziție nu au avut propuneri concrete pentru funcția de prim-ministru și nici nu a rezultat că ar exista o înțelegere politică între partidele de opoziție”, a spus președintele.

„Această criză trebuie terminată foarte repede”, pentru că „dăunează României”, a motivat Klaus Iohannis alegerea făcută.

  • Reacție Cristian Tudor Popescu: „E o hotărâre chibzuită, previzibilă. Spuneam acum câteva zile că dl. Iohannis vine din Europa şi SUA cu o imagine foarte sus şi că trebuie să continue în ţară ca stingător al crizei, ca pacificator, şi nu ca prelungitor al ei, ceea ce Iohannis a şi făcut. Nu avea niciun rost să-l respingă pe Tudose, indiferent cât de minunat e Tudose, pentru că asta însemnă doar o prelungire a situaţiei de incertitudine, a crizei, a consecinţelor economice, fără a exista o altă perspectivă, pentru că, aşa cum a spus şi preşedintele, Opoziţia nu are nicio formulă de premier, iar ca să propună tehnocrat nu avea niciun sens. (...) E o hotărâre corectă a dlui Iohannis. Urmează să vedem cum va guverna PSD cu Tudose. Despre Tudose nu ştiu mare lucru, dar cred că a fost ales pe baza faptului că a avut tăria, a fost un bărbat adevărat, ştiţi că e un proverb românesc „am ambâţ de bărbat ca să nu ies de sub pat". Acest om a avut ambiţia să-şi retragă demisia după ce şi-a depus-o şi de aceea îl cred capabil de multe lucruri abile, febrile, mobile, subtile, docile şi servile faţă de Dragnea. La urma urmei, să lăsăm PSD să guverneze. Poate va face ceva mai mult decât a făcut până acum”, a spus jurnalistul la Digi24.

Presa străină despre noua propunere de premier

News.ro a făcut revista presei și a monitorizat știrile despre Tudose apărute în presa străină. Agenția Associated Press, preluată de Washington Post şi de New York Times, scrie că nici Iohannis, nici Dragnea nu vor o criză politică prelungită care, în această etapă, nu ar fi în beneficiul niciuneia dintre carierele lor politice.

„Dragnea pierde din popularitate, în pofida faptului că partidului său a câştigat detaşat alegerile parlamentare din decembrie”, afirmă AP, explicând că protestele din februarie i-au ştirbit scorul în sondaje şi că PSD „a primit încă o lovitură după ce şi-a demis propriul Guvern”.

Iohannis, care a mers recent la Washington, unde s-a întâlnit cu preşedintele Donald Trump, dar şi la Berlin, pentru discuţii cu Angela Merkel, „vrea să rămână deasupra certurilor politice, cu ochii pe o realegere în 2019”.

"Partidul de guvernare din România, Social-Democraţii, l-a ales pe ministrul Economiei Mihai Tudose să îl înlocuiască pe premierul pe care l-a demis săptămână trecută, alimentând speranţele pentru rezolvarea încă de joi a impasului politic”, scrie Euronews.

„Nu vedem nicio schimbare majoră în politicile guvernamentale, cu excepţia posibilităţii unui efort mai mare pentru legi anticorupţie mai puţin stringente”, au notat analiştii Nordea citaţi de Euronews.

La rândul său, Reuters, afirmă că politicile guvernamentale vor continua, probabil, să se orienteze către creşterea salariilor din sectorul public şi către reducerea taxelor, care au alimentat temerile de derapaje fiscale exprimate de Comisia Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.

AFP notează că preşedintele român Klaus Iohannis l-a desemnat pe Tudose pentru funcţia de premier, la propunerea PSD, aflat la putere.

„Mihai Tudose, un jurist de 50 de ani, dispune de 10 zile pentru a obţine votul de încredere din partea Parlamentului privind echipa şi programul său”, a mai scris agenţia franceză.

Băsescu a propus „un premier din generația Macron”

PSD a decis să meargă cu Mihai Tudose ca propunere de premier la Cotroceni. Liderii PSD - ALDE au stat foarte puțin la Președinție, circa 15 minute, și au plecat fără să facă declarații. Liberalii au mers și ei la Cotroceni, dar nu au făcut nicio propunere de premier, deoarece „nu s-a degajat nicio majoritate” care să includă PNL. În schimb, PMP îl propune premier pe europarlamentarul Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt PPE. „Propunerea noastră reprezintă generația Macron. Și generația Trudeau”, l-a prezentat Traian Băsescu.

Siegried Mureșan

Potrivit lui Traian Băsescu, PSD l-a atras într-o capcană pe Klaus Iohannis cu propunerea Mihai Tudose. Potrivit lui Băsescu, s-ar putea crea o coaliție PNL-USR-PMP-UDMR care să susțină această variantă. „Ar fi inadmisibil să-i lași cale liberă lui Tudose. Tudose reprezintă PSD care este inapt pentru guvernare”, a conchis fostul președinte. Potrivit lui Traian Băsescu, președintele Iohannis „a ascultat”: „Așa făceam și eu...”

SRI: Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice

SRI a reacționat printr-un comunicat după discuțiile referitoare la Mihai Tudose și SRI. 

„Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, în numirea premierului României sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmaţii din spațiul public denigratoare şi menite să afecteze imaginea instituțiilor fundamentale dintr-un regim democratic.

SRI îşi reafirmă determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic şi concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii", se arată în comunicatul de presă. 

CTP: „Dl. Tudose s-a numărat printre cei 20 de samurai care și-au făcut harakiri în anulare”

„Îl cunosc destul de puțin pe dl Tudose, am auzit și eu că este absolventul unei academii Mihai Viteazul, cu caracter militar, cu servicii secrete, și că asta ar fi o problemă. Nu știu de ce ar fi o problemă, înțeleg că este o instituție perfect legală în această țară. Înțeleg de asemenea că-l mai recomandă faptul că, pe lângă doctorat, înțeleg că și-a dat și plagiatul și l-a luat sau nu l-a luat, încă nu e foarte clar”, a comentat Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

„S-a numărat printre cei 20 de samurai care și-au făcut harakiri în anulare. Și-au scos-o după ce și-au băgat-o. Demisia, vreau să zic. Înseamnă că este un bărbat adevărat, un caracter deosebit, dacă a făcut asta, și trebuie să fie prim-ministru”, a spus jurnalistul.

Mihai Tudose, azi, după Comitetul Executiv al PSD (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

„Dacă a fost capabil să utilizeze această instituție unică în lume - să îți retragi demisia după ce ai depus-o - înseamnă că e capabil și să fie o slugă suficient de obedientă și decentă a lui Dragnea. Că ăsta era criteriul fundamental la Dragnea - cine e capabil să nu îi mai provoace probleme de tip Grindeanu. Și probabil că îl recomandă această dare și retragere a demisiei ca fiind un bun alter ego”, a continuat el.

Jurnalistul spune că este probabil ca președintele Klaus Iohannis să-l accepte pe Mihai Tudose ca premier, pentru că nu are motive să-l respingă. „Nu se pune problema în acest moment de alte soluții, din alt partid. Opoziția nu poate oferi nicio propunere de premier. Un premier tehnocrat să mai încerce Iohannis acum nu mai are sens, suntem în plină guvernare PSD. Ar trebui să îl accepte și după să vedem ce sunt în stare să facă PSD în continuare la guvernare, mai mult poate decat nimicul - sau negativul - pe care l-au făcut până acum”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Mihai Tudose, propus și votat premier din partea PSD

Comitetul Executiv Național al PSD a votat propunerea ca Mihai Tudose să fie candidatul oficial al partidului pentru funcția de premier. Au existat doar 4 abțineri în ședință. Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a fost primul care a anunțat oficial această nominalizare.

Mihai Tudose (Foto: Inquam Photos)

Mulți dintre liderii PSD protestează pe holuri față de această propunere, comentând că Tudose este „omul Sistemului”. Vedeți mai jos cine este Mihai Tudose.

  • Plus: Călin Popescu Tăriceanu, întrebat de ziariști dacă Tudose e „omul Sistemului”: „Sunt tot felul de speculații care apar în spațiul public. Nu pot face aprecieri pe bârfe”.
  • Plus: Liviu Dragnea, întrebat de ziarista Antena 3 Dana Grecu dacă e o problemă că Mihai Tudose a făcut „școala de Securitate”: „Nu vreau să fiu răutăcios, dar despre alt premier se vorbea foarte bine, deși avea această școală”, a răspuns Dragnea, făcând trimitere la Sorin Grindeanu, și el absolvent al unui curs postuniversitar la Academia SRI.
  • Plus: Lia Olguța Vasilescu: „Dl. Tudose a fost întrebat de colegi (de acuzația că e „omul Sistemului”, n.n.). Are obligația să ne demonstreze în cel mai scurt timp că nu are dublă comandă

„Ministrul zero” în evaluarea Guvernului

În mult discutata evaluare e miniștrilor PSD, Mihai Tudose, ministru al Economiei, înregistra următorul rezultat:

Colega Lia Olguța explică anomalia: „Dl. Tudose și-a îndeplinit toate obiectivele, dar au fost blocate la premier”.

Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, în timpul unei vizite în județul Brăila (Foto: gov.ro)

Simulacru de alegere cu un singur candidat

„A fost un singur candidat. Au luat rând pe rând cuvântul și au spus că refuză funcția”, a povestit unul dintre participanții la ședință.

De ce s-au retras? Răspunde Liviu Dragnea: „Întrebați-i pe ei. Eu trebuie să ajung la Cotroceni”.

Va fi respins Tudose din motive de plagiat?

„N-am fost la pescuit în acest weekend. Am lucrat cu mai mulți colegi la completarea programului de guvernare”, a povestit Liviu Dragnea în fața ziariștilor după CEx.

Liviu Dragnea spune că numele de pe lista „cu premieri” a partidului au fost: Mihai Fifor, Marcel Ciolacu, Lia Olguța Vasilescu, Carmen Dan, Adrian Țuțuianu și Mihai Tudose.

Îl va accepta Klaus Iohannis pe Mihai Tudose dat fiind că a fost acuzat de plagiat? „A decis să-și retragă doctoratul și cu asta basta”, a parat Liviu Dragnea. „Și Victor Ponta a fost acuzat de plagiat și a fost un premier foarte bun”.

Are Mihai Tudose dublă comandă? „A fost întrebat de Codrin Ștefănescu și răspunsul a fost nu. Am aflat și eu că am fost racolat de Coldea, că este consilierul meu. Și eu sunt omul sistemului și de-aia am atâtea cicatrici. Eu nu am văzut ca Mihai Tudose să aibă dublă comandă. N-am văzut nicio ezitare la el când a fost vorba să luăm decizii. Aș fi văzut dacă are. Convingerea mea e că nu are dublă comandă”. 

  • Plus: Liviu Dragnea a povestit că „cineva drag din presă” i-a transmis un mesaj când a aflat că Mihai Tudose va fi nominalizat premier: „Ai pistolul pus la tâmplă?” Președintele PSD a răspuns cu o întrebare retorică: „De ce să-mi mai fie pus pistolul la tâmplă? De ce să fiu eu șantajat? Despre mine se știe totul în acești ani...”

Calendarul consultărilor

Șeful statului a spus că vitorul premier trebuie să fie o persoană onestă, fără probleme penale. În plus, președintele îi cere acestuia să-l „convingă” că are „capacitatea să conducă Guvernul” și că se bucură de „o majoritate în spate”.

  • Plus: Un sondaj pentru liniștea PSD: în weekend a fost dat publicității un sondaj realizat de AVANGARDE, firma sociologului Marius PIeleanu, un apropiat al social democrașilor, potrivit căruia, dacă s-ar organiza mâine alegeri PSD și-ar menține scorul de la parlamentare, de 46%, iar ALDE ar lua 6% din voturi.

Consultările de la Palatul Cotroceni vor începe la ora 15:00 și se vor desfășura după următorul program, dar publicității de Administrația Prezidențială. 

  • Ora 15:00 - Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
  • Ora 16:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
  • Ora 17:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);
  • Ora 17:30 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
  • Ora 18:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 18:30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Cele „1 milion de tertipuri parlamentare” ale Liei Olguța Vasilescu

Vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, duminică, la Antena 3, că prima variantă de premier propusă de majoritate va fi acceptată de preşedintele Klaus Iohannis şi nu se va ajunge la un al doilea vot, cu riscul alegerilor anticipate, deoarece există "un milion de tertipuri parlamentare" pentru blocarea lui, precum blocarea votului în conducerea Parlamentului, controlată de actuala majoritate, scrie News.ro. Întrebată dacă se poate ajunge la alegeri anticiapte, în cazul în care preşedintele Iohannis numeşte un premier altul decât cel propus de PSD-ALDE şi el pică la vot, Lia Olguţa Vasilescu a negat.

„Să ştiţi că sunt un milion de tertipuri parlamentare cât să nu ajungem la vot şi a doua oară. (...) Pur şi simplu, Biroul Permanent nu trece pe ordinea de zi. Biroul Permanent este majoritate pe actuala coaliţie. Dar nu se va ajunge acolo, pentru că nu este cazul să se ajungă acolo", a spus ea.

Ministrul a precizat că majoritatea va fi „testată" direct în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni.

  • Plus: Potrivit Constituţiei, la alegeri anticipate se poate ajunge doar prin dizolvarea Parlamentului, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Dizolvarea se face prin decizie a preşedintelui, după consultarea şefilor Parlamentului.

Știrea inițială:

Dragnea: „Se degajează o soluție”

Începe ședința conducerii PSD unde se votează propunerea de premier cu care partidul se va duce la Cotroceni. Întrebat de presă ce variantă de premier va propune, Liviu Dragnea a răspuns: „Am avut discuții cu toți președinții de organizații și au reieșit 5-6 variante pentru postul de prim-ministru. Am discutat cu fiecare și se degajează o soluție pe care o voi propune în CEx”. 

Toți cei „5-6 propuși” se află în sala unde se ține Comitetul Executiv, inclusiv Carmen Dan. „Carmen Dan a fost una dintre propuneri. Am rugat-o să vină să fie de față. Toți vor fi de față”. De precizat că, înainte de CEx, Liviu Dragnea a fost la o discuție cu Mihai Fifor, în biroul acestuia din urmă.

Despre Mihai Tudose, new-entry-ul de pe lista de prim ministeriabili, Liviu Dragnea a trebuit să dea explicații referitoare la acuzațiile că Tudose ar fi „omul Sistemului”, date fiind legăturile acestuia cu Academia SRI. „Nu vreau să fiu răutăcios, dar despre alt premier se vorbea foarte bine, deși avea această școală”, a răspuns Dragnea, făcând trimitere la Sorin Grindeanu, și el absolvent al unui curs postuniversitar la Academia SRI.

Va accepta Klaus Iohannis propunerea PSD? „Teoretic, ar trebui să accepte. Poziția sa până acum a fost corectă, vrea stabilitate ca și noi. Noi avem majoritate. S-a probat la moțiune”, a răspuns Dragnea, care a refuzat să spună dacă a vorbit ieri cu președintele la telefon, așa cum spuneau surse politice citate de presă.

  • Plus. Întrebat înaintea ședinței de Antena3 dacă va fi propus premier, Adrian Țuțuianu, președintele comisiei de control SRI, a răspuns evaziv: „Vedem...”
  • Plus. Europarlamentarul Viorica Dăncilă, unul dintre numele vehiculate pentru a fi propus pentru funcția de premier, a declarat, luni, înainte de începerea ședintei Comitetului Executiv Național al PSD, că va pleca la Bruxelles dupa CEx, sugerând, astfel, că nu va prinde nominalizarea. „Am și luat biletul de Bruxelles”, a spus Viorica Dancilă, la Antena3.

Adrian Țuțuianu (stânga), Sorin Grindeanu și Mihai Tudose (Foto: Facebook Adrian Țuțuianu)

„Avem 8 variante de premier”

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, duminică, la Antena 3, că social-democraţii au o listă de opt nume de potenţiali premieri, printre care actualul ministru al Economiei, Mihai Tudose, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, şi europarlamentarul Viorica Dăncilă. "Nu sunt patru nume pe listă, sunt opt nume şi printre cele opt nume era şi domnul Tudose. Era şi domnul Ţuţuianu, era şi Olguţa Vasilescu, era şi Viorica Dăncilă", a spus Ştefănescu. El a făcut aceste declaraţii după ce Antena 3 l-a prezentat pe Mihai Tudose drept numele asupra căruia liderii PSD au căzut de acord. El nu a dorit să comenteze însă informaţia.

Întrebat dacă se potriveşte Tudose profilului PSD privind premierul, despre care Liviu Dragnea spune că nu trebuie să aibă legături cu serviciile secrete, în condiţiile în care el a absolvit cursuri ale Academiei Naţionale de Informaţii, Ştefănescu a afirmat că el va fi asumat prin vot. „Ne asumăm, cu Academie, fără Academie", a spus secretarul general adjunct al PSD.

De altfel, toate televiziunile de știri l-au anunțat duminică seara pe Mihai Tudose în pole-position pentru a prinde nominalizarea PSD pentru funcția de premier. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trebuie de la inceput sa spun ca nu am pregatire juridica, si atunci cer anticipat scuze daca am ignorant notiuni elementare. Asa cum am atras atentia intr-un comentariu anterior pe care l-am facut la articolul domnului Popescu, “Dragnei, grindeni, ponți și jieni...”, intr-un stat democratic, unde fiecare functionar public responsabil ar trebui sa procedeze exclusiv conform judecatii proprii cat si atributiilor serviciului pe care il efectueaza, pot aparea probleme juridice reale in cazul subordonarii fata de terte persoane, care nefacand parte din sistem nu pot fi responsabile de consecintele unei eventuale decizii gresite. Ca exemplu, se cunoaste bine ca acest stil de conducere a fost practicat in comunism, unde partidul delega administratia (consiliul de ministri) care trebuia sa respecte programul partidului de multe ori utopic, indiferent de consecinte; acest stil a provocat multe distrugeri si suferinte la noi ca si in alte tari ale “lagarului socialist”. Revenind la regimul democratic care se infiripeaza la noi cu atatea greutati, cred ca o asemenea conducere directa a treburilor statului de catre un partid, prin intermediul unor interpusi care nu mai raspund decat formal fata de popor dar in primul rand executa cerintele camarilei de partid inseamna o deformare si in final negarea democratiei si a legii fundamentale care consacra independenta principalelor intitutii ale statului. Evenimentele si dezvaluirile facute in spatiul public cu ocazia motiunii de cenzura a guvernului Grindeanu, dar chiar mult inainte, imediat dupa castigarea alegerilor de catre PSD. De ex., asigurarea domnului Dragnea ca el va conduce guvernul chiar daca nu poate fi premier – asigurari care in intentia sa vroiau sa garanteze aplicarea programului partidului, pe care domnia sa il considera consacrat de voturile in favoarea partidului (asa sa fie oare? cati din votantii PSD au auzit inainte de acest program, exceptand propunerile populiste? si mai ales, cati au stiut ca acest program va deveni noua “biblie” a PSD, – conform preceptului biblic “crede si nu cerceta”, - pe care acum PSD doreste s-o transforme in “biblia” intregului popor), cred ca probeaza intentia ca si punerea in aplicare a actiunii de subordonare a ministrilor fata de o terta persoana, care nu este primul ministru si nu face parte din guvern, fiind seful PSD. Acestea au reiesit din evenimentele legate de motiunea de cenzura a guvernului Grindeanu, de ex. marturiile domnului Grindeanu, demisiile in bloc ale ministrilor fara acordul primului ministru, neparticiparea ministrului apararii la un eveniment NATO important de pe teritoriul tarii etc. si pana la incercarea de retragere a demisiilor a 20 dintre ministri, de asemenea in bloc, inclusiv a domnului Tudose, propus in prezent ca premier de catre presedintele Iohannis, si celelalte in continuare; si mai pot fi gasite si alte exemple prezentate in media de actiuni ale unor reprezentanti ai statului care au fost direct subordinate unor decizii ale domnului Dragnea. Nu sunt toate acestea o imixtiune in treburile guvernului a unei persoane care nu face parte din guvern - domnul Dragnea, cum ramane cu independenta principalelor institutii ale statului, intre care este si guvernul ?
    • Like 0
  • Nu exista nici o alta obtiune ,opozitia e "dezasamblata" total ,iar PSD e in cadere libera fara ajutorul domnului Presedinte .Noi cei multi sintem cei care trebuie sa aducem schimbarea si tot noi sintem responsabili pentru tot ce se intimpla in clasa politica.
    • Like 0
  • Opozitia putea sa numeasca pe absolut oricine incepand de la dna Udrea, Traian Basescu pana la ... Vlad Tepes, ca oricum dl presedinte nu putea accepta asta din motive de psd. Nu cred ca se va putea vreodata numi un premier de la opozitie cand o coalitie are majoritatea in parlament. Vom vedea cat reziste si actualul viitor guvern. Cred ca guvernul din umbra a pnl-ului lucreaza si acum ! :D
    • Like 0
    • @ Suciu Dragoş Mihail
      Cam de multisor a cam luat-o la vale ! :)
      • Like 0
  • Chiar,de ce ailalti cinci candidati la functia de premier au renuntat? Nici unul nu spune nimic.Mihai Tudose,intrebat ce anume il justifica in aceasta functie azis ca puterea de munca si realizarile.Dar dupa evaluarea Guvernului are 17 neindepliniri si realizari 0!Pe de alta parte Olguta spune ca el si-a indeplinit toate obiectivele dar au fost blocate de premier.Cum vine asta? Premier PSD, obiectivele trasate de PSD,realizate de Mihai Tudose dar blocate de omul lui Dragnea la acea vreme.Astia-s mincinosi prosti sau ne iau pe noi de creduli sadea?
    • Like 0
  • Opozitia, adica PNL, s-a comportat lamentabil pana cum. Ori sunt prea prosti, ori prea destepti si nu-ntelegm noi strategia lor "geniala"! Ca o ultima speranta de "genialitate", ma gandesc ca PNL nu a dat acum un candidat de premier doar ca sa fie respinsa in Parlament echipa lui Tudose si, astfel, sa demonstreze ca PSD-ALDE nu mai au majoritatea. Apoi, in runda doi, vor veni ei cu o propunere de Premier care sa treaca de votul Parlamentului! E doar o fantezie, nu cred ca-i duce capul la o asemenea strategie :).
    • Like 0
  • Chiar dacă asta o să ne coste alți câțiva ani de răbdare & dezgust, PSD trebuie lăsat să-și slăbească puterea (nu altfel decât) guvernând!

    În modul ăsta trebuie "citită" decizia lui Iohannis de a nu se juca de-a desemnarea. N-am fi avut decât un câștig iluzoriu, cu efect analgezic, dacă Iohannis și-ar fi instalat "premierul lui" la guvern. Cât despre popor, eu socotesc că nu ne putem baza pe acesta, în caz de anticipate (va sta acasă pe Netflix sau va merge la scaldă, ca de obicei).

    Până la următoarele alegeri, publicul anti-PSD trebuie tensionat și frustrat așa cum îi place, altfel știm că nu iese la vot.
    • Like 0
  • check icon
    Tudose - un premier pentru liniștea președintelui.
    Abia așteaptă să semneze decretul de numire, ca să plece senin la Maiami.
    • Like 1
  • Asta e un ins din ala pe care-l intalnesti cu copilul de 5 ani intr-un birt de sat dand pe gat multe tuiculici la toi. Copilul plange ca vrea si el o eugenie, iar individul ii trage un dos de palma peste fata: "Taci, fir-ai al dracului, ca esti mofturos ca ma-ta, de unde sa am eu bani, nu vezi ca suntem saraci?" Sper ca in viitorul guvern sa intalnim si tipul de caracter "Matracuca din capul satului" care nu gateste ca "mama nu m-a tinut la cratita", isi trimite copiii la pascut gastele si fumeaza ca o serpoaica de toti banii. la aceasta categorie probabil dlul Dragnea are mai multe pretendente.
    • Like 4
    • @ Marian Cristescu
      Dee Dee check icon
      Dar e integru, cum a vrut Iohannis. :)
      • Like 0
    • @ Dee Dee
      Nu iti place Tudose, postac? Nu cred ca vrei sa iti taie salariul domnul ala mare de la partidulet, vorbeste de bine ca se supara CEX-ul.
      • Like 3
    • @ Marian Cristescu
      Dee Dee check icon
      Domnule postac Marian Cristescu, :)
      De ce marioneta securistă Iohannis l-a desemnat atât de ușor pe Tudose? Doar pentru că am spus eu astăzi, mai devreme, că este garantat SRI?
      Domnule postac Marian Cristescu, de ce eu sunt validat de realitate, iar tu jignești gratuit, postac Marian Cristescu? :D
      • Like 1
    • @ Dee Dee
      E integru asemeni multora dintre noi, cei de jos, care am copiat la diverse lucrări și examene. Nu e altfel!
      • Like 0
  • miti check icon
    Merge tara ceas cu psd ul...alta gluma sinistra de prim ministru..daca mi ar suna soneria la usa, la 9 seara..si l as vedea pe vizor pe Dl Tudose..n as deschide
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult