„Nu vrem să fim o nație de hoți!”, îmi sună și acum în urechi acest slogan strigat de sute de mii de voci în Piața Victoriei, în februarie 2017. Cât de mult ne-am fi dorit atunci, cu toții, să avem ștampila de vot în mână.
Pe fondul intenției PSD-ALDE de a-i favoriza pe corupți, prin dezincriminarea unora dintre faptele de corupție și prin ducerea în derizoriu a celorlalte, pentru ca astfel furtul din banul public să nu mai fie pedepsit penal, tot mai mulți cetățeni au înțeles importanța momentului și au protestat în stradă, strigând acest slogan zi de zi, săptămâni la rând.
Mesajul mai sus menționat s-a concretizat apoi, la urne, în 26 mai 2019, atunci când peste 80% dintre participanți au votat favorabil referendumului pentru justiție, în același timp electoratul sancționând sever atat PSD, cât și ALDE, PSD obținând la alegerile europarlamentare un scor minim istoric, coborând până aproape de 20%, iar ALDE unul de doar 4%.
Imediat după, liderii PSD au făcut ceea ce știu mai bine, oficial declarând că au înțeles mesajul electoratului și mimând o brumă de smerenie, pentru ca apoi să se întoarcă treptat la aroganța, obrăznicia și tupeul ce-I caracterizează.
Iată-i, din nou, astăzi pe cai mari, cu Viorica Dăncilă în frunte, având în spate o echipă de campanie care împrăștie fără cea mai mică jenă „fake news” și mesaje puternic xenofobe, profitând și de valul de descurajare din tabăra adversă.
Acesta fiind climatul politic actual, își poate imagina cineva că abținerea sau anularea votului de duminică poate reprezenta o opțiune înțeleaptă? Votul nu este numai despre învingător și învins, este și despre mesajul transmis de către electorat. Votul, acest instrument democratic prin care cetățenii pot aduce schimbarea, cel pe care cu ardoare ni l-am fi dorit mai aproape în februarie 2017, atunci când înghețam prin piețele orașelor țării, credem acum că ne putem permite a ne gândi măcar să-l irosim? Partidul Social Democrat a dovedit că are o reistență serioasă la reformă, că nu o va face de bună voie.
Klaus Iohannis nu a fost nici pe departe un președinte perfect, aici nu avem nicio dezbatere. Sunt foarte multe acțiuni, dar mai ales inacțiuni, ce îi pot fi reproșate. Însă, vă invit să ne imaginăm doar faptul că în toamna lui 2014 s-ar fi instalat Victor Ponta la Cotroceni. Este irelevant dacă l-ar fi pus, sau nu, pe Liviu Dragnea prim-ministru, dar sunt convins că toate măsurile antisociale, antijustiție și împotriva statului de drept, s-ar fi luat cu o mult mai mare viteză, dacă nu în forță prin OUG, ar fi fost trecute prin parlament și apoi promulgate fără remușcări de Victor Ponta. Klaus Iohannis a fost acolo pentru a reduce desfășurarea acestui proces.
Chiar dacă poate părea că am avansat în acești cinci ani, vă spun că nu suntem deloc departe de acest punct. Dacă Viorica Dăncilă câștigă, prin absurd, alegerile, veți vedea cât de repede se schimbă majoritatea în parlament. Același Victor Ponta, cel care, pe de o parte, susținându-l pe Mircea Diaconu în primul tur, a strâns alături de Călin Popescu Tăriceanu, peste opt sute de mii de voturi, iar pe de altă parte a criticat-o și a jignit-o intens în ultima perioadă pe Viorica Dăncilă, doar ce a declarat zilele trecute că în turul doi va merge la vot, dar nu-l va vota pe Klaus Iohannis. Ulterior, când vor considera oportun, dar înainte de alegerile locale de anul viitor, vor retrage în parlament încrederea guvernului Orban și vor organiza cele două runde de alegeri, locale și parlamentare. Vă puteți imagina un scenariu mai mobilizator la vot decât acesta?
Aud tot mai multe voci afirmând că, dacă Viorica Dăncilă ar deveni președintele României, vor pleca din țară. De regulă sunt vocile celor care în acest ceas au dubii despre ce vor face duminica ce urmează. Opțiunea de a părăsi țara în situația dată, când ai ștampila în mână, se numește abandon, fugă de responsabilitate, lașitate. România nu are nicio șansă de redresare dacă cetățenii ei cu inițiativă o părăsesc rând pe rând. Așezarea Vioricăi Dăncilă acolo unde îi este locul în societate, cât și a PSD-ului în politică, depinde de fiecare vot în parte.
În final, apelez la rațiunea fiecăruia. PSD ne-a perturbat viața ultimilor ani, ținându-ne în stradă. Am vrut un tur doi fără candidatul lor. Pentru că totuși acesta a reușit să ajungă acolo, putem lua acum în considerare să-i facilităm și victoria?
Iar pe cei care gândesc că, printr-o abordare pasivă duminică, îl vor sancționa pe Klaus Iohannis, îi rog să se mai gândească o dată. Eșecul politicienilor este decontat întotdeauna de cetățeni. De toți cetățenii.
Refroma reală necesită timp și implicare activă permanentă. Nu doar cu ocazia alegerilor, nu doar în primul tur al lor. Fă primul pas, mergi la vot!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Iar in ce priveste legenda asta "urbana" ca pesedistii se duc oricum la vot, hai sa o lasam mai moale. Multi se duc pentru ca sunt convinsi. Asa cum sunt convinsi si multi penelisti (de exemplu). Multi se duc ca au un interes - de exemplu anumiti bugetari. Care e problema? Nu scrie in stele ca PSD-ul are 3 mil. de voturi ca asa mama l-o facut. Nu porneste nici o numaratoare de la 0 la ceilalti si de la X voturi la PSD. Nu, ceilalti trebuie sa convinga mai multi alegatori sa-i voteze, astfel incat sa castige ei nu PSD-ul.
Si inca ceva, de cand e PSD-ul cel mai mare dusman al nostru? Ca pe vremea PDL-ului nu mai puteam, iar penelistii s-au si aliat cu PSD doar sa scape de PDL. PDL era cel mai mare dusman, remember?
Si vin eu si intreb: cum a ajuns PDL-ul la putere? Nu cumva pe un vot anti-PSD?
Chiar uitam de la mana pan' la gura?
Repet: eu nu mai votez anti.
- In 1996 am avut de ales intre un comunist si un profesor liberal... invins pana la urma de servicii / SECURITATE (declaratia lui)
- in 2000: "comunist democrat" vs extremist. Am ales comunistul democrat
- in 2004: intre "2 comunisti", dintre care unul intelectual si altul cocalar. Am ales Cocalarul !
- in 2009: Cocalar vs Prostanac. Cocalarul Securist l-a ciuruit si ne-a furat voturile !
- in 2014: Securist-Democrat vs "HotCinstit". A fost ales (nu votat) Palton-Voda !
- in 2019: s-a intalnit Hotul cu Proasta. Eu m-am saturat de HOTUL CINSTIT ! A Esuat 5 ani la Cotroceni, cand "in democratie Hotul sta la puscarie" !
Trebuie sa iesim la VOT !
Nu va obositi sa comentati ca nu va voi raspunde...pana nu capatati o identitate...un nume. Pana atunci ramaneti niste viermi (worms) ai internetului.
La fel și noi. Am așteptat acest moment, unii au și ieșit în stradă. Acum un an am fi înhățat această oportunitate cu amândouă mâinile, mai ales că guvernul Dăncilă a căzut. Dar ce facem noi? Preferăm să stăm acasă și să dăm timp și șanse ca această odioasă hidră să-și revină și să ne acapareze iarăși. Eu cred, s-au făcut destul de râs și au ajuns destul de jos ca să fie ușor înlăturați. DAR dacă vom pierde momentul și ne vom îmbăta de victorie, nu vom vedea cum pe la spate, scot iar cuțitul.
Ne bântuie iarăși năluca perfecțiunii, uitând că nimeni nu-i perfect, din opțiunile de vot alegem pe cea care corespunde oarecum. Cum excelent spunea cineva, vot prin comparație. Sau sindromul Mesia poate? In ambele variante dăm dovadă de infantilism. Nu ne va salva nimeni înafară de noi. Ștampila înseamnă doar crearea cadrului salvării. Democrația e pentru adulți și pentru cei care luptă pentru ea. De aceea e un vot pentru.
Ce reproșez eu dlui Iohannis? Lipsa de comunicare, pe care și-a asumat-o și el. Că n-a făcut nimic? A fost și în piață, expunându-se criticilor.
Cum ar fi fost azi dacă nu s-ar fi opus mereu psd? Și cum ar fi dacă psd prinde iar aripi? Îndemn la aceste 2 exerciții de imaginație.
Nu, poate unii vor găsi de cuviință să stea acasă, când cabina de vot e la 5 minute de casă. Lăsați, doamnelor și domnilor, nu-i bai. Se vor duce la vot diasporenii, la 30-50 sau mai mulți kilometri. Dormiți liniștiți, votează alții pentru dvs.
La intrebarea" Ce ii reproșez lui Iohannis atât de mult încât să o lasi pe Dancila sa castige președinția?" am primit de multe ori răspunsul "Mi-e antipatic.".
Asta e, nu avem cultură politică, votăm în funcție de cât de simpatic este personajul.
Si ce frumos zambea Iliescu...
Votăm simpatici, guralivi, băieți buni și femei gospodine. Băsescu, băiat jovial și șmecher, de-al nostru, mai trage o șpârlă...
Votăm cu viscerele nu cu capul.
Sau treaba cu Iliescu v-a supărat?
Si lasati-mi #hastagul în pace, ca daca nu il port nu ma plătește Soros.
Serios, aveti o obsesie cu #hastagul asta.
https://www.google.com/amp/s/amp.dcnews.ro/angi-erban-explica-ii-de-unde-vin-presiunile-externe-pentru-proteste-atac-la-dide-i-carstoiu_612469.html
Personal îl consider mai puțin nociv decât aceia care îndeamnă la ne-vot.
Dl #votez face chiar un bine, i-a determinat pe unii pasivi să voteze. Ideația lui fixă și rizibilă nu-i deloc periculoasă ci doar enervantă.
Prin comparație, îndemnurile la absență îmi par mult mai grave, pentru că furnizează o argumentație ce pare unora corectă. Deh, fiecare cu tactica lui, după cum îl duce capul. Cei mai subtili se dau la început anti-psd feroce ca apoi să atace fățiș contra-candidatul psd sub diferite pretexte. Dl de față face doar o gargară ieftină cu care suntem deja obișnuiți. Ghinion.
Regret să vă spun, dar v-au " făcut " antenele.
Eu nu votez omul Iohannis. Eu vreau să votez ȘANSA României de a merge mai departe. Șansa de a scăpa de această adunătură de hoți și incompetenți. De aceea nu consider că aleg răul cel mai mic.
Nimeni nu crede că dacă Iohannis câștigă, va curge lapte și miere. Dar se creează niște oportunități care acum un an ne erau refuzate.
Nu mi-a dat mie circ pe pâine, prea puțin contează. Contează însă că pe unde se duce ne poate reprezenta și poate zice mult mai mult ca he-he.
Contează un președinte COERENT cu actualul guvern și probabil și cu viitorul, nu unul care ar sta mereu la contre, cum ar fi Dăncilă. Care nu s-ar lăsa până nu vine cu menajeria de specimene psd, unul mai incompetent ca altul. Mie mi-a ajuns să văd cum stă o țară blocată din cauza unor pungași. Atunci să vedeți circ!
Eu zic, răspunderea e a noastră că ne-am lăsat păcăliți de amănunte și nu mai vedem întregul. E tot un fel de manipulare. Iar consecințele le vom trage toți.
Eu nu-l consider arogant. Ce ai de vorbit cu hoții care ți-au intrat în casă și vor să te lase lefter? Vă simțiți bine? Stați comod? Poate serviți un păhărel...
Am crezut că problema românilor e că vorbesc mult și rămâne puțină energie să mai facă ceva. Acum văd că e mult mai rău: cer tuturor să vorbească, mult, prost, egal. Nu faci, ești mut, arogant, etc. Vorba lungă, sărăcia omului, ne spune și înțelepciunea populară.
Da, e foarte ciudat. Situația e pe nisipuri mișcătoare acum. Principalii furnizori de sondaje sunt cumva în legătură cu psd, poate nu le convine și vor să mai schimbe ceva pe ultima sută de metri. Sau poate au învățat ambii ceva din cazul Geoană, e și asta posibil. Relaxarea înainte pe baza unui procent favorabil nu duce la nimic bun. În Facebook ieri era destul de clar. Azi psd a turat manipularea la maxim.
Aflăm curând, nu mai e mult până mâine.