Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cine stă acasă votează cu PSD. Cum va arăta viața absenților de luni, cu președintele Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă, pupatul mâinii

„Nu vrem să fim o nație de hoți!”, îmi sună și acum în urechi acest slogan strigat de sute de mii de voci în Piața Victoriei, în februarie 2017. Cât de mult ne-am fi dorit atunci, cu toții, să avem ștampila de vot în mână.

Pe fondul intenției PSD-ALDE de a-i favoriza pe corupți, prin dezincriminarea unora dintre faptele de corupție și prin ducerea în derizoriu a celorlalte, pentru ca astfel furtul din banul public să nu mai fie pedepsit penal, tot mai mulți cetățeni au înțeles importanța momentului și au protestat în stradă, strigând acest slogan zi de zi, săptămâni la rând.

Mesajul mai sus menționat s-a concretizat apoi, la urne, în 26 mai 2019, atunci când peste 80% dintre participanți au votat favorabil referendumului pentru justiție, în același timp electoratul sancționând sever atat PSD, cât și ALDE, PSD obținând la alegerile europarlamentare un scor minim istoric, coborând până aproape de 20%, iar ALDE unul de doar 4%. 

Imediat după, liderii PSD au făcut ceea ce știu mai bine, oficial declarând că au înțeles mesajul electoratului și mimând o brumă de smerenie, pentru ca apoi să se întoarcă treptat la aroganța, obrăznicia și tupeul ce-I caracterizează.

Iată-i, din nou, astăzi pe cai mari, cu Viorica Dăncilă în frunte, având în spate o echipă de campanie care împrăștie fără cea mai mică jenă „fake news” și mesaje puternic xenofobe, profitând și de valul de descurajare din tabăra adversă.

Acesta fiind climatul politic actual, își poate imagina cineva că abținerea sau anularea votului de duminică poate reprezenta o opțiune înțeleaptă? Votul nu este numai despre învingător și învins, este și despre mesajul transmis de către electorat. Votul, acest instrument democratic prin care cetățenii pot aduce schimbarea, cel pe care cu ardoare ni l-am fi dorit mai aproape în februarie 2017, atunci când înghețam prin piețele orașelor țării, credem acum că ne putem permite a ne gândi măcar să-l irosim? Partidul Social Democrat a dovedit că are o reistență serioasă la reformă, că nu o va face de bună voie.

Klaus Iohannis nu a fost nici pe departe un președinte perfect, aici nu avem nicio dezbatere. Sunt foarte multe acțiuni, dar mai ales inacțiuni, ce îi pot fi reproșate. Însă, vă invit să ne imaginăm doar faptul că în toamna lui 2014 s-ar fi instalat Victor Ponta la Cotroceni. Este irelevant dacă l-ar fi pus, sau nu, pe Liviu Dragnea prim-ministru, dar sunt convins că toate măsurile antisociale, antijustiție și împotriva statului de drept, s-ar fi luat cu o mult mai mare viteză, dacă nu în forță prin OUG, ar fi fost trecute prin parlament și apoi promulgate fără remușcări de Victor Ponta. Klaus Iohannis a fost acolo pentru a reduce desfășurarea acestui proces. 

Chiar dacă poate părea că am avansat în acești cinci ani, vă spun că nu suntem deloc departe de acest punct. Dacă Viorica Dăncilă câștigă, prin absurd, alegerile, veți vedea cât de repede se schimbă majoritatea în parlament. Același Victor Ponta, cel care, pe de o parte, susținându-l pe Mircea Diaconu în primul tur, a strâns alături de Călin Popescu Tăriceanu, peste opt sute de mii de voturi, iar pe de altă parte a criticat-o și a jignit-o intens în ultima perioadă pe Viorica Dăncilă, doar ce a declarat zilele trecute că în turul doi va merge la vot, dar nu-l va vota pe Klaus Iohannis. Ulterior, când vor considera oportun, dar înainte de alegerile locale de anul viitor, vor retrage în parlament încrederea guvernului Orban și vor organiza cele două runde de alegeri, locale și parlamentare. Vă puteți imagina un scenariu mai mobilizator la vot decât acesta?

Aud tot mai multe voci afirmând că, dacă Viorica Dăncilă ar deveni președintele României, vor pleca din țară. De regulă sunt vocile celor care în acest ceas au dubii despre ce vor face duminica ce urmează. Opțiunea de a părăsi țara în situația dată, când ai ștampila în mână, se numește abandon, fugă de responsabilitate, lașitate. România nu are nicio șansă de redresare dacă cetățenii ei cu inițiativă o părăsesc rând pe rând. Așezarea Vioricăi Dăncilă acolo unde îi este locul în societate, cât și a PSD-ului în politică, depinde de fiecare vot în parte.

În final, apelez la rațiunea fiecăruia. PSD ne-a perturbat viața ultimilor ani, ținându-ne în stradă. Am vrut un tur doi fără candidatul lor. Pentru că totuși acesta a reușit să ajungă acolo, putem lua acum în considerare să-i facilităm și victoria?

Iar pe cei care gândesc că, printr-o abordare pasivă duminică, îl vor sancționa pe Klaus Iohannis, îi rog să se mai gândească o dată. Eșecul politicienilor este decontat întotdeauna de cetățeni. De toți cetățenii.

Refroma reală necesită timp și implicare activă permanentă. Nu doar cu ocazia alegerilor, nu doar în primul tur al lor. Fă primul pas, mergi la vot!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • AlexisZ check icon
    Uitati-va bine la poza de sub titlul articlolului !!! O imagine spune mai mult decat 1000 de discursuri. Votati in continuare PSD, si peste 100 de ani poporul asta tot asa va fi ! In caz ca va mai fi cineva pe-aici sa vorbeasca romaneste si daca se va mai numi Romania partea asta de lume ...
    • Like 2
  • raimond check icon
    Am observat ca foarte multi cad in capcana ... enuntata in titlul articolului. Ca daca nu votezi, "votezi" de fapt pe cineva. Adica il avantajezi. Eroare. Aceasta aritmetica nu se aplica pentru tururile doi cand sunt exact doi candidati. Cand sunt doar doi candidati si e "care pe care", nu mai conteaza decat cate voturi ia fiecare. X > Y. atat. Baza de raportare pentru stabilirea procentelor e pur si simplu o formalitate.
    Iar in ce priveste legenda asta "urbana" ca pesedistii se duc oricum la vot, hai sa o lasam mai moale. Multi se duc pentru ca sunt convinsi. Asa cum sunt convinsi si multi penelisti (de exemplu). Multi se duc ca au un interes - de exemplu anumiti bugetari. Care e problema? Nu scrie in stele ca PSD-ul are 3 mil. de voturi ca asa mama l-o facut. Nu porneste nici o numaratoare de la 0 la ceilalti si de la X voturi la PSD. Nu, ceilalti trebuie sa convinga mai multi alegatori sa-i voteze, astfel incat sa castige ei nu PSD-ul.
    Si inca ceva, de cand e PSD-ul cel mai mare dusman al nostru? Ca pe vremea PDL-ului nu mai puteam, iar penelistii s-au si aliat cu PSD doar sa scape de PDL. PDL era cel mai mare dusman, remember?
    Si vin eu si intreb: cum a ajuns PDL-ul la putere? Nu cumva pe un vot anti-PSD?
    Chiar uitam de la mana pan' la gura?
    Repet: eu nu mai votez anti.
    • Like 1
  • #Votez check icon
    Cum s-ar spune situatia sta cam asa:
    - In 1996 am avut de ales intre un comunist si un profesor liberal... invins pana la urma de servicii / SECURITATE (declaratia lui)
    - in 2000: "comunist democrat" vs extremist. Am ales comunistul democrat
    - in 2004: intre "2 comunisti", dintre care unul intelectual si altul cocalar. Am ales Cocalarul !
    - in 2009: Cocalar vs Prostanac. Cocalarul Securist l-a ciuruit si ne-a furat voturile !
    - in 2014: Securist-Democrat vs "HotCinstit". A fost ales (nu votat) Palton-Voda !
    - in 2019: s-a intalnit Hotul cu Proasta. Eu m-am saturat de HOTUL CINSTIT ! A Esuat 5 ani la Cotroceni, cand "in democratie Hotul sta la puscarie" !
    • Like 0
  • Paul check icon
    Ca sa ne păzim de o proasta manipulata de mafioți, votam un tantalau arogant preocupat doar de concedii. Măcar alegerea e simpla... :-D
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Nu încape discuție, trebuie să ieșim la vot.Nu vreau să-mi văd copii cu cravată roșie de pionier la găt căntînd ode unei analfabete la Cotroceni.
    • Like 4
    • @ Dorin
      #Votez check icon
      Nici eu nu vreau sa-mi vad copiii cu #hastagul infipt in creier si tavalindu-se pe strazi.
      Trebuie sa iesim la VOT !
      • Like 0
  • Si eu m-am decis sa incetez votul anti, drept pentru care nu particip la vot. Legat de rationamentul ca votul nevotat (!) se duce la PSD (in sensul castiga PSD), asta se intampla numai daca numarul de votanti pro-Iohanis este mai mic, caz in care mi se pare corect sa castige PSD.
    • Like 2
  • Toti postacii psdisti parca au intrat in cantonament pe acest forum! Sunt curios de luni incolo cati or sa ramana!
    Nu va obositi sa comentati ca nu va voi raspunde...pana nu capatati o identitate...un nume. Pana atunci ramaneti niste viermi (worms) ai internetului.
    • Like 4
  • Delia MC Delia MC check icon
    Modul acesta de gândire e unul infantil. Gigel, de vreo 3 anișori, vrea îngheață, de dimineață sare in sus de bucurie. În fața tonetei, zice, de vanilie. Dar vine bunica și zice: poate vrei de ciocolată, sau de căpșuni . Gigel începe să plângă, căci nu se poate hotărî și nu mai primește nici o îngheață.
    La fel și noi. Am așteptat acest moment, unii au și ieșit în stradă. Acum un an am fi înhățat această oportunitate cu amândouă mâinile, mai ales că guvernul Dăncilă a căzut. Dar ce facem noi? Preferăm să stăm acasă și să dăm timp și șanse ca această odioasă hidră să-și revină și să ne acapareze iarăși. Eu cred, s-au făcut destul de râs și au ajuns destul de jos ca să fie ușor înlăturați. DAR dacă vom pierde momentul și ne vom îmbăta de victorie, nu vom vedea cum pe la spate, scot iar cuțitul.
    Ne bântuie iarăși năluca perfecțiunii, uitând că nimeni nu-i perfect, din opțiunile de vot alegem pe cea care corespunde oarecum. Cum excelent spunea cineva, vot prin comparație. Sau sindromul Mesia poate? In ambele variante dăm dovadă de infantilism. Nu ne va salva nimeni înafară de noi. Ștampila înseamnă doar crearea cadrului salvării. Democrația e pentru adulți și pentru cei care luptă pentru ea. De aceea e un vot pentru.
    Ce reproșez eu dlui Iohannis? Lipsa de comunicare, pe care și-a asumat-o și el. Că n-a făcut nimic? A fost și în piață, expunându-se criticilor.
    Cum ar fi fost azi dacă nu s-ar fi opus mereu psd? Și cum ar fi dacă psd prinde iar aripi? Îndemn la aceste 2 exerciții de imaginație.
    Nu, poate unii vor găsi de cuviință să stea acasă, când cabina de vot e la 5 minute de casă. Lăsați, doamnelor și domnilor, nu-i bai. Se vor duce la vot diasporenii, la 30-50 sau mai mulți kilometri. Dormiți liniștiți, votează alții pentru dvs.
    • Like 4
    • @ Delia MC
      Teodora check icon
      Este uimitor că avem nevoie sa ni se explice de ce trebuie să mergem duminică la vot; ca avem nevoie sa ni se faca un rezumat a ceea ce a făcut rau PSD cel puțin în ultimii trei ani. Este uimitor că după cele două dezbateri de marți Iohannis a fost găsit plictisitor ( ne plângem că mass media ne oferă circ, dar suntem frustrați daca nu il primim), iar Dancila simpatica ( cu Viorica nu te plictisești niciodată, e adevarat).
      La intrebarea" Ce ii reproșez lui Iohannis atât de mult încât să o lasi pe Dancila sa castige președinția?" am primit de multe ori răspunsul "Mi-e antipatic.".
      Asta e, nu avem cultură politică, votăm în funcție de cât de simpatic este personajul.
      Si ce frumos zambea Iliescu...
      • Like 4
    • @ Teodora
      Delia MC Delia MC check icon
      Like. Magistral.
      Votăm simpatici, guralivi, băieți buni și femei gospodine. Băsescu, băiat jovial și șmecher, de-al nostru, mai trage o șpârlă...
      Votăm cu viscerele nu cu capul.
      • Like 1
    • @ Teodora
      #Votez check icon
      Este uimitor sa ai "organul ala minunat" in cutia craniana si sa-l siluiesti cu #hastagul, chiar daca e rezistent...
      • Like 0
    • @ #Votez
      Teodora check icon
      Nu-mi spuneti ca ati votat-o pe Viorica!
      Sau treaba cu Iliescu v-a supărat?
      Si lasati-mi #hastagul în pace, ca daca nu il port nu ma plătește Soros.
      Serios, aveti o obsesie cu #hastagul asta.
      • Like 0
    • @ Teodora
      #Votez check icon
      Eu il las, dar nu te lasa el pe tine si pe altii ca tine... uite "alta" care era impunsa de Soros cu #hastagul, ca "sa faca trotoarul":

      https://www.google.com/amp/s/amp.dcnews.ro/angi-erban-explica-ii-de-unde-vin-presiunile-externe-pentru-proteste-atac-la-dide-i-carstoiu_612469.html
      • Like 0
    • @ Teodora
      Delia MC Delia MC check icon
      Are dreptul să voteze cu cine vrea.
      Personal îl consider mai puțin nociv decât aceia care îndeamnă la ne-vot.
      Dl #votez face chiar un bine, i-a determinat pe unii pasivi să voteze. Ideația lui fixă și rizibilă nu-i deloc periculoasă ci doar enervantă.
      Prin comparație, îndemnurile la absență îmi par mult mai grave, pentru că furnizează o argumentație ce pare unora corectă. Deh, fiecare cu tactica lui, după cum îl duce capul. Cei mai subtili se dau la început anti-psd feroce ca apoi să atace fățiș contra-candidatul psd sub diferite pretexte. Dl de față face doar o gargară ieftină cu care suntem deja obișnuiți. Ghinion.
      • Like 0
  • Ionel check icon
    Apropo, eu stau acasa. Sigur votul nu merge la psd ! Dvs realizati ce ar insemna ca daca voturile celor 50 % sau mai mult, care nu merg la vot, ar merge la psd !? Ar insemna ca Dancila castiga alegerile !!
    • Like 1
    • @ Ionel
      Delia MC Delia MC check icon
      Bingo! Chiar merg. Vezi mai jos, aia cu aritmetica.
      Regret să vă spun, dar v-au " făcut " antenele.
      • Like 3
    • @ Delia MC
      Maron_S check icon
      Cine nu poate vota cu Iohannis ce poate face? Nu credeti ca si nemersul la vot poate fi o optiune pentru cine nu poate vota nici unul dintre candidati? E de inteles ca asta avantajeaza pe unul sau pe altul, sau este egal, pentru ca ii lasa pe ceilalti alegatori sa aleaga. Doar daca ai vrea sa votezi pe unul din candidati si stai acasa de lene, atunci il avantajezi pe celalalt impotriva vointei tale. imi pare rau ca revin la asta, dar este obligatoriu sa votezi in aceeasi masura in care este obligatoriu pentru candidat sa poarte o discutie fata in fata inainte de alegeri. Dl. Rares Bogdan a dat asigurari ca focus grup urile au spus clar ca nu conteaza deloc dezbaterea , cei care au tipat ca e o greseala au tipat degeaba. Oricum iese Iohannis, ce atata panica ?
      • Like 2
    • @ Maron_S
      Delia MC Delia MC check icon
      Ce atâta panică? Vedeți mai sus ce zice Moftangiul.
      Eu nu votez omul Iohannis. Eu vreau să votez ȘANSA României de a merge mai departe. Șansa de a scăpa de această adunătură de hoți și incompetenți. De aceea nu consider că aleg răul cel mai mic.
      Nimeni nu crede că dacă Iohannis câștigă, va curge lapte și miere. Dar se creează niște oportunități care acum un an ne erau refuzate.
      Nu mi-a dat mie circ pe pâine, prea puțin contează. Contează însă că pe unde se duce ne poate reprezenta și poate zice mult mai mult ca he-he.
      Contează un președinte COERENT cu actualul guvern și probabil și cu viitorul, nu unul care ar sta mereu la contre, cum ar fi Dăncilă. Care nu s-ar lăsa până nu vine cu menajeria de specimene psd, unul mai incompetent ca altul. Mie mi-a ajuns să văd cum stă o țară blocată din cauza unor pungași. Atunci să vedeți circ!
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Maron_S check icon
      Se pare ca e panica, era cumva in gluma intrebarea. Raspunderea, daca iese Dancila, este a lui Iohannis, care a refuzat stupid confruntarea fata in fata. Aroganta nu a castigat niciodata. Sper sa castige, dar gustul este foarte amar, omul si-a piedut capul in cei 5 ani, se crede deasupra tuturor, un fel de semizeu - mie nu imi place asta de loc iar istoria ne invata ca nu e bine nici asa.
      • Like 2
    • @ Maron_S
      Delia MC Delia MC check icon
      Nici o panică. Iohannis o va duce bine chiar dacă nu câștigă. Noi, ceilalți, unii încă vor mai pleca, sau se vor descurca într-un fel.
      Eu zic, răspunderea e a noastră că ne-am lăsat păcăliți de amănunte și nu mai vedem întregul. E tot un fel de manipulare. Iar consecințele le vom trage toți.
      Eu nu-l consider arogant. Ce ai de vorbit cu hoții care ți-au intrat în casă și vor să te lase lefter? Vă simțiți bine? Stați comod? Poate serviți un păhărel...
      Am crezut că problema românilor e că vorbesc mult și rămâne puțină energie să mai facă ceva. Acum văd că e mult mai rău: cer tuturor să vorbească, mult, prost, egal. Nu faci, ești mut, arogant, etc. Vorba lungă, sărăcia omului, ne spune și înțelepciunea populară.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Maron_S check icon
      da.. nu cred ca e asa. Eu cred ca trebuia sa se comporte ca un cadidat , nu ca si presedinte sigur ales. Nu s-a vazut decat un candidat , si ala a fost Dancila. Daca ti se pare ca nu e corect nu participi la concurs . Daca te-ai bagat in concurs , respecti regulile. In sfarsit , zarurile sunt aruncate .Centram stampila, inchidem ochii si il votam. Dar daca mesajele singurului candidat au ajuns unde trebuie (la milioanele de la ceilalti candidati din primul tur, si de la cei care nu au votat in primul tur) nu mai e nimic de facut. Nu avem nici un sondaj ca sa stim cat de cat care e situatia, si asta mi se pare ciudat.
      • Like 1
    • @ Maron_S
      Delia MC Delia MC check icon
      Că nu ne-a dat nouă porția de circ? La situații noi, tactici noi.
      Da, e foarte ciudat. Situația e pe nisipuri mișcătoare acum. Principalii furnizori de sondaje sunt cumva în legătură cu psd, poate nu le convine și vor să mai schimbe ceva pe ultima sută de metri. Sau poate au învățat ambii ceva din cazul Geoană, e și asta posibil. Relaxarea înainte pe baza unui procent favorabil nu duce la nimic bun. În Facebook ieri era destul de clar. Azi psd a turat manipularea la maxim.
      Aflăm curând, nu mai e mult până mâine.
      • Like 1
  • Ionel check icon
    Sincer, dvs pe ce lume traiti ? "„Nu vrem să fim o nație de hoți!”, îmi sună și acum în urechi acest slogan strigat de sute de mii de voci în Piața Victoriei, în februarie 2017." Dar de hoti de case ati auzit !? Adica de case luate prin fals si uz de fals !? Cum a aparut un tanar ca Barna cum a fost facut......penal !!! Desi a fost in piata, era un pericol , nu !?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult