Informația este publică și ușor de găsit pentru alte țări europene, precum Germania, Marea Britanie, Franța. Membri ai guvernului apar zilnic laolaltă cu savanți în domeniul microbiologiei pentru a oferi date empirice care să justifice măsurile luate de guvern. În România, în schimb, ei par a fi la fel de invizibili precum virusul.
Ar fi util să știm ce date stau în spatele deciziei de a deschide terasele și a ține școlile închise. De ce una și nu cealaltă? Ne rugăm la soare să oprească virusul sau avem modele epidemiologice care au ghidat semi-închiderea economiei și vor ghida deschiderea ei?
Tot ce știm este că există un Comitet Național pentru Situații Speciale de Urgență format din 3 miniștri (interne, apărare și sănătate) și șefi de la SRI, SPP și STS. Niciunul dintre aceștia nu are studii în epidemiologie, deci mă gândesc că există un comitet secret la care se apelează, cu specialiști de la Institutul Matei Balș și OMS.
Românii au dreptul să știe numele acestor persoane și ce sfaturi dau guvernului. Sunt ei cei mai bine pregătiți oameni de știință pe care îi avem? Cum au fost selectați? Sunt somități în materie sau politruci cu doctorate pe la privat care spun ce vrea premierul Orban să audă? Și ce soluții propun ei pentru a nu crește numărul de cazuri după marea relaxare sau pregătirea pentru un eventual val 2? Închiderea economiei este o măsură brutală care face și ea victime, e nevoie de măsuri mai inteligente pe viitor.
România este una dintre puținele țări europene care nu are o aplicație de mobil pentru urmărirea contactelor celor care s-au infectat cu noul coronavirus. Iar această aplicație care să ajute anchetele epidemiologice reprezintă una dintre principalele arme ale guvernelor din Asia și din Vest împotriva răspândirii virusului.
Dispunem de resurse în acest domeniu, o industrie IT puternică, gata să vină în ajutor guvernului, cu IT-iști dornici să ajute, însă ignorați de autorități, grad mare de conectare la internet în orașe unde se răspândește cel mai ușor virusul și mulți orășeni au smartphone.
Virusul, din fericire, pare momentan că se liniștește în mai multe țări, printre care și România, fie pentru că oamenii nu interacționează fizic la fel de mult, fie pentru că virusul are o dinamică diferită pe care încă nu o înțelegem. În acest moment de respiro ar trebui să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu pe care „inamicul invizibil" ni l-ar putea crea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Virologi marcanți pe plan internațional nu prea avem, de aia ne uităm în curtea altora, care au pe de-alde Drosten, Didier Raoult, etc. Onco-gen a reușit să-și dea cu dreptul în stângul, păcat, totuși au realizat un vaccin, problema e că e un institut mic fără mari posibilități. Înafară de ei, de cercetare covid fundamentală în România n-am prea auzit, dar spitalele românești participă la studii intrenaționale.
Nici o grijă, nu se iau măsuri din burtă.
Avem însă la greu conspiraționiști, viro-mincinoși, militanți pentru orice.
România a avut Italia ca model negativ (nu faceți ca ei) și Germania ca model pozitiv. Iar rezultatele vorbesc de la sine, România și-a depășit modelul, ajunge o ochire pe worldometers. Iar aplicație covid se așteaptă în Germania abia la mijlocul lunii iunie, deci România n-ar fi chiar așa de rămasă în urmă.