Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum a reușit ministrul Sănătății să nu se îmbolnăvească de covid. „În fiecare seară, urmam anumite proceduri - nebulizări, dezinfectări, băi. Poate lumea nu-și închipuie ce înseamnă să faci în fiecare seară acest lucru”

Nelu Tătaru - Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că a mers în ultimele luni în focarele de SARS-CoV-2 apărute în spitale din România, luând măsuri minime de precauție, o mască și păstrând o distanță, iar mănușile erau omniprezente. Seară de seară, întors la camera unde se autoizolase de la începutul pandemiei, ministrul urma o serie de proceduri - dezinfectări, nebulizări, băi -, cu un aer greu de respirat, mai bine de o oră, din cauza unei camere neetașe. 

Ministrul a fost invitatul emisiunii „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, la Digi24, unde a fost întrebat cum de nu s-a îmbolnăvit de covid-19, ținând cont că a mers în cele mai mari focare din țară.

„În fiecare seară, la fiecare întoarcere a mea din teritoriu, urmam anumite proceduri, nebulizări, dezinfectări, băi. Poate lumea nu știe sau nu își închipuie ce însemna să faci în fiecare seară acest lucru, acasă, unde stăteam în izolare.

Veneau echipe care dezinfectau, mă dezbrăcam, puneam toate hainele într-o cameră goala, începea nebulizarea, eram dezinfectat inclusiv eu, faceam baia, urma o oră sau două, că nu era etanșeitate, în care respirai un aer în care seară de seară te gândeai ce faci a doua zi, dar nu te gândeai la expunere decât prin precauțiile pe care le luai. Și asta se întâmpla în fiecare seară, pentru că plecam în fiecare zi”, a povestit ministrul Nelu Tătaru.

Despre momentul numirii în funcția de ministru. „N-am înțeles prima dată mesajul. Am spus că e destulă treabă la Suceava”

Ministrul Sănătății a povestit în aceeași emisiune și cum a aflat că urma să fie numit în funcția de ministru, în plină pandemie, când focarul de la Suceava era în creștere. Nelu Tătaru, care era secretar de stat în minister,  a spus că nu a înțeles din prima convorbire telefonică ce voia premierul Ludovic Orban să-l anunțe.

„Eram la Suceava, cerând să merg acolo, văzând ce se întâmplă la Suceava și în cele 2-3 zile în care am fost acolo, am fost solicitat să revin la București, în condițiile în care evoluția pandemiei era pe un curs ascendent și destul de accelerată. M-a sunat premierul, am discutat. N-am înțeles prima dată mesajul. Am spus că e destulă treabă la Suceava, că o să-l țin la curent cu ce se întâmplă. Și răspunsul dat a încheiat convorbirea”, a spus Nelu Tătaru la Digi24.

Premierul Orban nu a apucat să-i spună că vrea să-l numească în funcția de ministru, a adăugat Tătaru. „A doua zi, când eram la Suceava dimineață, m-a sunat și mi-a zis că trebuie să vin la București, dându-mi niște amănunte. A urmat un drum de șase ore, în care nu am vorbit cu nimeni, nu am răspuns la telefon, nici măcar celui de la Administrația Prezidențială, care voia să ia legătura să stabilim detaliile. Nu știam nici numerele. Și am fost resunat de la cabinetul premierului să mi se spună să răspund totuși la telefon”, a povestit ministrul.

„A fost un moment în care nu am făcut decât să continui cu munca pe care o făceam ca secretar de stat, dar cu mai mare responsabilitate și gestionând o arie mai mare de atribuții”, a adăugat el.

Emisiunea „În fața ta” care îl are ca invitat pe ministrul Sănătății Nelu Tătaru poate fi urmărită la Digi24 sâmbătă, de la ora 14:00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 1 - Pai daca ii intrase microbul in corp, cum si-l putea scoate cu "bai nebuloase" ?
    2 - Cand ai masca faciala, aerul inspirat intra doar prin masca sau si pe langa masca ? Masca medicinala nu-i ca la costumul de scafandru sa inspire aerul doar din rezervor.
    3 - Daca masca permite aerului expirat plin de microbi sa treaca prin ea oprind microbii, ce garantie este ca aerul inspirat va opri microbii atmosferici ? Virusii nici nu se vad cu ochiul liber si trec intr-o veselie prin masca, cel putin la mastile noastre de doi lei bucata.
    4 - Eu cred ca Dl Ministru s-a vaccinat antigripal si in toamna si la debutul pandemiei, sansa pe care noi, muritorii de rand n-am avut-o pentru ca nu s-au gasit in farmacii vaccinuri antigripale in farmacii asta toamna, pe vremea guvernarii pesediste a doamnei Viorica Dancila.
    5 - Scuze daca am interpretat gresit situatiile in afirmatiile de mai sus.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult