Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum a reușit ministrul Sănătății să nu se îmbolnăvească de covid. „În fiecare seară, urmam anumite proceduri - nebulizări, dezinfectări, băi. Poate lumea nu-și închipuie ce înseamnă să faci în fiecare seară acest lucru”

Nelu Tătaru - Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că a mers în ultimele luni în focarele de SARS-CoV-2 apărute în spitale din România, luând măsuri minime de precauție, o mască și păstrând o distanță, iar mănușile erau omniprezente. Seară de seară, întors la camera unde se autoizolase de la începutul pandemiei, ministrul urma o serie de proceduri - dezinfectări, nebulizări, băi -, cu un aer greu de respirat, mai bine de o oră, din cauza unei camere neetașe. 

Ministrul a fost invitatul emisiunii „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, la Digi24, unde a fost întrebat cum de nu s-a îmbolnăvit de covid-19, ținând cont că a mers în cele mai mari focare din țară.

„În fiecare seară, la fiecare întoarcere a mea din teritoriu, urmam anumite proceduri, nebulizări, dezinfectări, băi. Poate lumea nu știe sau nu își închipuie ce însemna să faci în fiecare seară acest lucru, acasă, unde stăteam în izolare.

Veneau echipe care dezinfectau, mă dezbrăcam, puneam toate hainele într-o cameră goala, începea nebulizarea, eram dezinfectat inclusiv eu, faceam baia, urma o oră sau două, că nu era etanșeitate, în care respirai un aer în care seară de seară te gândeai ce faci a doua zi, dar nu te gândeai la expunere decât prin precauțiile pe care le luai. Și asta se întâmpla în fiecare seară, pentru că plecam în fiecare zi”, a povestit ministrul Nelu Tătaru.

Despre momentul numirii în funcția de ministru. „N-am înțeles prima dată mesajul. Am spus că e destulă treabă la Suceava”

Ministrul Sănătății a povestit în aceeași emisiune și cum a aflat că urma să fie numit în funcția de ministru, în plină pandemie, când focarul de la Suceava era în creștere. Nelu Tătaru, care era secretar de stat în minister,  a spus că nu a înțeles din prima convorbire telefonică ce voia premierul Ludovic Orban să-l anunțe.

„Eram la Suceava, cerând să merg acolo, văzând ce se întâmplă la Suceava și în cele 2-3 zile în care am fost acolo, am fost solicitat să revin la București, în condițiile în care evoluția pandemiei era pe un curs ascendent și destul de accelerată. M-a sunat premierul, am discutat. N-am înțeles prima dată mesajul. Am spus că e destulă treabă la Suceava, că o să-l țin la curent cu ce se întâmplă. Și răspunsul dat a încheiat convorbirea”, a spus Nelu Tătaru la Digi24.

Premierul Orban nu a apucat să-i spună că vrea să-l numească în funcția de ministru, a adăugat Tătaru. „A doua zi, când eram la Suceava dimineață, m-a sunat și mi-a zis că trebuie să vin la București, dându-mi niște amănunte. A urmat un drum de șase ore, în care nu am vorbit cu nimeni, nu am răspuns la telefon, nici măcar celui de la Administrația Prezidențială, care voia să ia legătura să stabilim detaliile. Nu știam nici numerele. Și am fost resunat de la cabinetul premierului să mi se spună să răspund totuși la telefon”, a povestit ministrul.

„A fost un moment în care nu am făcut decât să continui cu munca pe care o făceam ca secretar de stat, dar cu mai mare responsabilitate și gestionând o arie mai mare de atribuții”, a adăugat el.

Emisiunea „În fața ta” care îl are ca invitat pe ministrul Sănătății Nelu Tătaru poate fi urmărită la Digi24 sâmbătă, de la ora 14:00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • 1 - Pai daca ii intrase microbul in corp, cum si-l putea scoate cu "bai nebuloase" ?
  2 - Cand ai masca faciala, aerul inspirat intra doar prin masca sau si pe langa masca ? Masca medicinala nu-i ca la costumul de scafandru sa inspire aerul doar din rezervor.
  3 - Daca masca permite aerului expirat plin de microbi sa treaca prin ea oprind microbii, ce garantie este ca aerul inspirat va opri microbii atmosferici ? Virusii nici nu se vad cu ochiul liber si trec intr-o veselie prin masca, cel putin la mastile noastre de doi lei bucata.
  4 - Eu cred ca Dl Ministru s-a vaccinat antigripal si in toamna si la debutul pandemiei, sansa pe care noi, muritorii de rand n-am avut-o pentru ca nu s-au gasit in farmacii vaccinuri antigripale in farmacii asta toamna, pe vremea guvernarii pesediste a doamnei Viorica Dancila.
  5 - Scuze daca am interpretat gresit situatiile in afirmatiile de mai sus.
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult