Cine câștigă alegerile parlamentare din 2020? Rezultatul alegerilor, ordinea partidelor rezultată din exit poll-ul de duminică seara și apoi din centralizarea BEC care va veni în cursul zilei de luni, distribuția mandatelor la Senat și la Camera deputaților - toate acestea sunt importante, dar haideți să ținem ochii pe minge. Va câștiga alegerile partidul care va reuși să strângă o majoritate în jurul său ca să-i permită să guverneze. Nu este obligatoriu să fie partidul clasat pe primul loc, deși ar fi de dorit. Iar în condițiile în care niciun partid nu reușește să câștige de unul singur majoritatea absolută în Parlament, Constituția îi dă dreptul președintelui să pună ce premier dorește. Klaus Iohannis a fost în această privință foarte clar: va merge tot cu Ludovic Orban de la PNL.
Cifrele pe care le avem disponibile în acest moment ne arată clar că singura majoritate realistă este PNL-USR-PLUS. Potrivit ultimului IMAS, cele 2 partide, deși în scădere accentuată de formă, cu sprijinul minorităților și cu redistribuiri, vor avea peste 50 la sută din viitorul Parlament.
Este, de altfel, majoritatea cerută de Klaus Iohannis acum 2 săptămâni, la o întâlnire informală cu liderii PNL.
Își doresc liberalii asta? Sigur că nu. Unii încă mai visează cai verzi pe pereți, cu guvern minoritar sau cu majorități faultate de aritmetică, PNL-PMP-UDMR. Sunt liberali care ar merge până acolo, încât să facă un pact cu dușmanul „serios” de la PSD, numai să nu stea la aceeași masă cu „scandalagiii” de la USR-PLUS.
Dar USR-PLUS își dorește asta? Sigur că nu. Unii încă visează cai verzi pe pereți, cer PNL-ului teste de virginitate, impun condiții, strâmbă din nas. PNL le pute la fel de rău ca PSD, „aceeași mizerie”.
Dacă până în 6 decembrie astfel de atacuri fratricide intră în logica de campanie, începând cu a doua zi, cele două formațiuni sunt obligate să colaboreze. Miza este bugetul uriaș de 80 de miliarde de euro care vine de la Bruxelles pentru reconstrucția României. Cele două partide pot da mâna, pot lăsa orgoliile deoparte și pot trece la deschiderea de șantier: peste 4 ani vor ieși mult mai întărite dacă lasă în urmă autostrăzi, școli, spitale și o administrație digitalizată. Sau pot să se atace subteran, pot să se saboteze reciproc, pot să se dea în gât pe Facebook și pot face guvernarea țăndări după nici un an: vor avea soarta Convenției Democrate și a PNȚCD.
Să ne uităm puțin și în partea cealaltă.
PSD a avut o campanie la fel de bună precum cea din 2016. Scopul ei a fost și acum adormirea electoratului și plasarea de produse ispititoare (creșteri de pensii și de alocații) în somnul cel de moarte al poporului. Marcel Ciolacu și Vasile Dâncu au reușit, numai ei știu cum, să tempereze ieșirile autodistructive ale Gabrielei Firea, limba cea otrăvită a partidului. Efectul? Un electorat antipesedist la fel de apatic ca acum 4 ani, neostilizat, care trăiește cu impresia că monstrul a fost răpus odată cu dispariția lui Liviu Dragnea și a ciracilor lui. Deși PSD nu mai are puterea de altădată și nu va ajunge la guvernare decât în capul lui Mihai Tudose, pesedismul este un animal vorace care crește atunci când poporul doarme. Spart în mai multe grupări, cea mai mare fiind concentrată în jurul lui Victor Ponta, cu șanse mari să producă surpriza în aceste alegeri parlamentare, el așteaptă un semnal sau un lider care să-l coaguleze din nou în partidul-mamă. Azi PSD toarce, dar oricând poate deveni prădătorul care ne-a arătat fața lui feroce, de la mineriade până-n 10 august.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Decât sa faca crize de isterie ca îl ataca USR+ sau sa dea aprobaror din cap la dejecțiile propagate de tampul PMP al turnătorului basit, PNL ar trebui sa își asume greșelile și sa încerce sa idi rezolve problemele in mod transparent. Așa le iau vântul din pupa celor de la USR+, pun bazele unei colaborări oneste cu aceștia după alegeri și își asigura viitorul politic reformandu-se.