Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cine va câștiga alegerile parlamentare. Când oamenii dorm, monstrul crește

Alegeri parlamentare 2020 - Suntem cu ochii pe voi

Cine câștigă alegerile parlamentare din 2020? Rezultatul alegerilor, ordinea partidelor rezultată din exit poll-ul de duminică seara și apoi din centralizarea BEC care va veni în cursul zilei de luni, distribuția mandatelor la Senat și la Camera deputaților - toate acestea sunt importante, dar haideți să ținem ochii pe minge. Va câștiga alegerile partidul care va reuși să strângă o majoritate în jurul său ca să-i permită să guverneze. Nu este obligatoriu să fie partidul clasat pe primul loc, deși ar fi de dorit. Iar în condițiile în care niciun partid nu reușește să câștige de unul singur majoritatea absolută în Parlament, Constituția îi dă dreptul președintelui să pună ce premier dorește. Klaus Iohannis a fost în această privință foarte clar: va merge tot cu Ludovic Orban de la PNL.

Cifrele pe care le avem disponibile în acest moment ne arată clar că singura majoritate realistă este PNL-USR-PLUS. Potrivit ultimului IMAS, cele 2 partide, deși în scădere accentuată de formă, cu sprijinul minorităților și cu redistribuiri, vor avea peste 50 la sută din viitorul Parlament.

Este, de altfel, majoritatea cerută de Klaus Iohannis acum 2 săptămâni, la o întâlnire informală cu liderii PNL.

Își doresc liberalii asta? Sigur că nu. Unii încă mai visează cai verzi pe pereți, cu guvern minoritar sau cu majorități faultate de aritmetică, PNL-PMP-UDMR. Sunt liberali care ar merge până acolo, încât să facă un pact cu dușmanul „serios” de la PSD, numai să nu stea la aceeași masă cu „scandalagiii” de la USR-PLUS.

Dar USR-PLUS își dorește asta? Sigur că nu. Unii încă visează cai verzi pe pereți, cer PNL-ului teste de virginitate, impun condiții, strâmbă din nas. PNL le pute la fel de rău ca PSD, „aceeași mizerie”.

Dacă până în 6 decembrie astfel de atacuri fratricide intră în logica de campanie, începând cu a doua zi, cele două formațiuni sunt obligate să colaboreze. Miza este bugetul uriaș de 80 de miliarde de euro care vine de la Bruxelles pentru reconstrucția României. Cele două partide pot da mâna, pot lăsa orgoliile deoparte și pot trece la deschiderea de șantier: peste 4 ani vor ieși mult mai întărite dacă lasă în urmă autostrăzi, școli, spitale și o administrație digitalizată. Sau pot să se atace subteran, pot să se saboteze reciproc, pot să se dea în gât pe Facebook și pot face guvernarea țăndări după nici un an: vor avea soarta Convenției Democrate și a PNȚCD.

Să ne uităm puțin și în partea cealaltă. 

Foto: Robert Ghement / EPA via Profimedia

PSD a avut o campanie la fel de bună precum cea din 2016. Scopul ei a fost și acum adormirea electoratului și plasarea de produse ispititoare (creșteri de pensii și de alocații) în somnul cel de moarte al poporului. Marcel Ciolacu și Vasile Dâncu au reușit, numai ei știu cum, să tempereze ieșirile autodistructive ale Gabrielei Firea, limba cea otrăvită a partidului. Efectul? Un electorat antipesedist la fel de apatic ca acum 4 ani, neostilizat, care trăiește cu impresia că monstrul a fost răpus odată cu dispariția lui Liviu Dragnea și a ciracilor lui. Deși PSD nu mai are puterea de altădată și nu va ajunge la guvernare decât în capul lui Mihai Tudose, pesedismul este un animal vorace care crește atunci când poporul doarme. Spart în mai multe grupări, cea mai mare fiind concentrată în jurul lui Victor Ponta, cu șanse mari să producă surpriza în aceste alegeri parlamentare, el așteaptă un semnal sau un lider care să-l coaguleze din nou în partidul-mamă. Azi PSD toarce, dar oricând poate deveni prădătorul care ne-a arătat fața lui feroce, de la mineriade până-n 10 august.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gy check icon
    Faptiul ca PNL si USR au ales sa se contreza tot timpul, o sa-i coste scump. In loc sa dea senzatia ca sunt doua forte care pot duce o guvernare, s-au batut sa-si smulga electoratul unul altuia, PSD-ul a trebuit doar sa astepte si sa jubileze. Biserica s-a comportat execrabil si a jucat cu PSD-ul, de unde vin banii. Ambele au nevoie de oameni usor manipulabili.. Lupta mea pentru o lume mai buna s-a terminat. Lupt din 1994, Am reusit sa salvez un liceu de PDSR-izare. A fost o lupta de multi ani M-a costat in timp un infarct. Sunt bolnav si batran. Game over.
    • Like 0
  • Eu cred ca scorul va fi foarte strans intre PNL (27%) si PSD (26%), dar surpriza va fi USR+ (21%). La o prezenta mica la vot, de aprox.40%, vor avea de castigat mai ales PSD+Poanta, care impreuna vor strange peste 35%. Asadar, nu vom scapa prea curand de "socialisti-democrati, fosti comunisti" si progeniturile lor. Daca prezenta la vot ar fi de macar 50%, am avea sanse reale sa scapam de acest PSDracnea "cosmetizat" cu "Rafilament" ca sa mai prosteasca ei un pic electoratul, asa cum stiu foarte bine s-o faca de zeci de ani!
    • Like 0
  • check icon
    Daca ma mai trezesc si luni, iar vad harta roshie, iar imi blestem si ziua in care m'am nascut aici.
    • Like 0
  • Gy check icon
    PSD-ul poate sa ne duca inapoi 10 ani intr-o singura zi. In 24 ianuarie 1994, intr-o vineri, in ziarul Unirea a facut 85 de eliberari si numiri in scolile din judetul Alba. Era deja PDSR-izarea, intra politicul in scoli.
    • Like 1
  • Never so true. Atunci cand se ridica sus oamenii de nimic nelegiuitii misuna pretutindeni. USR m-au pacalit prima si ultima oara, Figuranti de show business ultima oara asa just for kicks, nu au jurat pe Biblie.
    • Like 0
  • Eu pina nu vad PSD & friends macar 8 ani in opozitie si DNA reincepind sa bage la zdup cite un demnitar pe saptamina (de la toate partidele desigur), nu cred pentru o secunda ca sintem in sfirsit pe un drum bun.
    • Like 3
  • Nu pot crede ca multi dintre cei care au citit articolul , n-au inteles nimic si te condamna ca ai fi sustinator al PSD -ului. Am vazut ca sunt porniti rau si ori nu prea obisnuiesc sa gandeasca , ori o fac intentionat ,incercand sa discrediteze orice persoana sau idee care nu corespunde intereselor perssonale sau de partid .
    • Like 1
  • Acesta este Florin Negruțiu, fost la ”Adevărul” lui Dumitru Tinu ? Dacă ne amintim că și CTP a fost la Adevărul și, în plus, a fost și Președintele Clubului Român de Presă iar acum ne minunăm de ce-i poate (în rău) pana, trebuie să admitem și asta ! Deși nu ne face plăcere să constatăm...
    • Like 1
    • @ Ion Filip
      check icon
      Tov.ION FILIP, mai aveti carnetul de membru al pcr ???
      • Like 0
  • Paul check icon
    Este clar ca USR+ nu poate guverna fără PNL. Ce ma deranjează pe mine însă este faptul ca PNL se simte atacat de fiecare data când cineva de la USR+ le atrage atenția asupra lesurilor pe care le au prin cămara. O problema nu poate fi rezolvata prin ascundere și spiritul de turma in politica românească naște monștrii gen psdragnea.
    Decât sa faca crize de isterie ca îl ataca USR+ sau sa dea aprobaror din cap la dejecțiile propagate de tampul PMP al turnătorului basit, PNL ar trebui sa își asume greșelile și sa încerce sa idi rezolve problemele in mod transparent. Așa le iau vântul din pupa celor de la USR+, pun bazele unei colaborări oneste cu aceștia după alegeri și își asigura viitorul politic reformandu-se.
    • Like 2
  • E clar, in urma respectivului articol s-a dezlantuit crivatul aducator de psd Cei 3 ce au inceput comentariile sunt corifeii hotilor, banditilor, nemernicilor psd, pro ro, aur si a altor lichele ce se orienteaza spre rasarit. De acolo le vin, nu lumina, nu le trebuie, functiile aducatoare de profituri grase. Inca o data tradarea celor " de stanga" este de actualitate. Sper ca, de data asta, sa o ia peste bot.
    • Like 3


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult