Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

La un an de virus chinezesc, lumea întreagă e la terapie intensivă, iar China își face clipuri de promovare turistică

Xi Jinping, virusul chinezesc

Foto: Guliver Getty Images

În momentul în care începem acest articol, bilanțul covid arată așa: 63.881.990 de infectați pe întreaga Planetă și 1.479.839 de morți.

Statele Unite, țara cea mai afectată, înregistrează peste 160.000 de infectări zilnice și trece constant peste 1200 de morți în fiecare zi.

România a ajuns la pragul de 10.000 de infectări zilnice și la 200 de morți zilnic.

China raportează 12 noi înfectări și niciun mort de săptămâni bune.

În 2020, omenirea a fost zguduită de cea mai mare criză economică de după cel De-al Doilea Război Mondial. Economia globală a scăzut, potrivit prognozei FMI, cu 4,9 la sută (Statele Unite - minus 8, UK - minus 10, Eurozona - minus 10, Rusia - minus 6,6).

În 2020, economia Chinei crește cu 1 la sută.

Wuhan, orașul de unde a plecat virusul, a lansat în urmă cu 2 săptămâni un clip de promovare turistică, prin care ne invită să-i descoperim frumusețile.

Pe 1 decembrie, China admitea oficial primul caz de infecție cu SARS CoV-2. O epidemie misterioasă de pneumonie afectează o serie de cetățeni chinezi, cei mai mulți având legătură cu piața de animale și pește Huanan.

Pe 30 decembrie, China anunță Organizația Mondială a Sănătății.

Pe 31 decembrie, când toată omenirea era ocupată cu trecerea în noul an, apar primele mențiuni în presa internațională despre virusul chinezesc.

Pe 9 ianuarie, OMS face primul anunț legat de detectarea unui nou coronavirus la Wuhan.

De abia pe 23 ianuarie, lumea se trezește, după ce află cu surprindere că în China un oraș de 11 milioane de locuitori intră în carantină totală.

Pe 11 februarie, OMS, prin Comitetul pentru Taxonomia Virusurilor, ne spune cu ce ne confruntăm: „Boala produsă de coronavirus este numită COVID-19, în timp ce virusul e numit SARS-CoV-2”. Un timeline bun al pandemiei găsiți aici.

Și așa lumea învață cuvinte noi - covid, real-time PCR, citokine, lockdown, mască, ARN mesager. O singură sintagmă s-a pierdut de la începutul pandemiei și până azi: „virusul chinezesc”.

Liderii și învățații lumii au abandonat această exprimare după o campanie intensivă a guvernului de la Beijing de a se distanța de „cadoul” pe care China l-a făcut lumii. Propaganda chinezească a funcționat ceas: de la tonele de ajutoare oferite Europei „From China with love” (și la noi au existat politicieni care s-au fotografiat mândri cu darurile chinezești), până la acuzațiile că de fapt americanii au plantat deliberat virusul în China ca să o compromită.

Singurul care s-a încăpățânat să-i spună coronavirusului „virus chinezesc” până în ultima clipă a fost președintele american Donald Trump. În ciuda fanfaronadei afișate pentru marele public, și anume că stăpânește pandemia pentru că el însuși a ieșit întărit din boală, Donald Trump trebuie să se fi simțit continuu înșelat și mințit de prietenul său Xi Jinping, încă de la discuția din 7 februarie. Atunci, președintele american l-a sunat pe omologul lui chinez, iar acesta i-a spus să stea liniștit. Nu știm dacă Xi i-a spus că e „o simplă răceală”, dar e clar că Trump a rămas în urma discuției cu convingerea că nu e nimic serios și că virusul chinezesc va trece, fără ca restul lumii să fie afectat.

La un an de la izbucnirea pandemiei, OMS, cu agilitatea și promptitudinea cu care ne-a obișnuit pe întreg parcursul anului 2020, anunță că e în discuții cu guvernul chinez pentru trimiterea unei delegații de specialiști care să investigheze de unde a pornit coronavirusul.

Cu deschiderea și respectul pentru adevăr specifice unei democrații care garantează libertatea de exprimare, China a răspuns zilele trecute că analizează solicitarea OMS.

Deocamdată autoritățile comuniste sunt ocupate cu gestionarea așa numitului scandal „Wuhan files”, o primă scurgere masivă de documente chinezești „de uz intern, confidențiale”, prezentate ieri de CNN, care arată cum China a minimalizat pandemia, a subraportat infecțiile și decesele, a întârzit informarea lumii, lăsând-o cu garda jos în fața unei pandemii care s-a dovedit mult mai agresivă decât se credea. Deliberat sau nu, cert e că, în prima fază, China n-a spus nimănui cât de gravă e situația, iar după ce a aruncat virusul peste gard s-a spălat pe mâini de orice fel de responsabilitate.

După un an de virus chinezesc, întreaga lume e la terapie intensivă, iar China își face filmulețe de promovare turistică.

PS1. Rețineți un nume: doctorul Li Wenliang din Wuhan. În luna decembrie a observat că 7 pacienți i s-au infectat cu un virus care semăna cu Sars. A fost primul care a scris un mesaj online, încercând să-i avertizeze pe colegii săi de apariția unei noi boli. Trei zile mai târziu, poliția i-a bătut la ușă și i-a spus să se potolească. I s-a pus în vedere că a făcut „comentarii false” și că „a perturbat grav ordinea socială”. A fost pus să-și ceară scuze publice. O săptămână mai târziu se infectează cu SARS CoV-2. Pe 7 februarie moare.

PS2. În luna martie, The South China Morning Post citează surse oficiale care împing momentul declanșării pandemiei și mai departe în timp: pacientul zero ar fi fost un bărbat de 55 de ani din Hubei, infectat pe 17 noiembrie!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Blamatul Chinei pentru virus este o mare tampenie. De ce nu blamam tarile unde a aparut HIV, Ebola, Pesta porcina, Boala vacii nebune, Gripa aviara, etc. Putea foarte bine virusul sa apara in orice tara din Asia, toate au piete ca cea unde se afirma ca a aparut covid prima data. Cum reuseste China sa controleze virusul? Nu afecteaza asa mult asiaticii? Daca nu ii afecteaza asa mult si mai rau este pentru celelalte rase oare sa fie sursa primara in China? Sunt atatea intrebari care isi asteapta raspunsul legate de virusul asta dar noi ne grabim sa blamam China. De ce? Asa spun “stapanii” nostrii?
  • Like 0
 • Rosul chinezesc il avem si noi romanii pe drapel galbenul din pigmentul pielii il avem si noi romanii in comportamente stelele le-am avut pe vremea raposatului si pe drapel si in comportamente cu nivelul promovarii putem cu usurinta ajunge pe piata chineza. Oare mai avem nevoie de VACCIN ?. nu ne-am auto-vaccinat singuri in toti acesti ani ???? Apropo cine-i dilimachele cu barba care tot comenteaza ( domnul Purice )...sa fie oare SPERANTA in care Romania are incredere ?
  • Like 0
 • Salutări!
  - Îi dovedit fapt! când ai sub talpă alunecuș, aluneci.
  -ntrebarea-i: menții verticalitatea ori /te/ cazi?
  Cu bine,
  Purice N.
  • Like 0
 • Vom avea de ales , daca nu noi , copiii sau nepotii nostri , intre cele doua modele de viziune asupra vietii , econonomie , cultura , etc , anume intre cel de sorginte european si trans atlantic si cel asiatic chinezezesc . Cu ai nostrii , albi si crestini - ne cam cunoastem de 1-2 milenii, oarecum suntem diferiti , blonzi , bruneti , roscovani , mai harnici , prin Nord , mai meditativi prin Sud sau Balcani , dar in linii generale , asemanatori ... Cum vom coabita oare , cu personajul asiatic , total diferit , necunoscut , respins parca , pana si de retina ochiului , atunci cand il vezi ... pe strada, in mall , in metrou ... cu o grafie si o limba , venite de pe alta planeta ... brrr , trebuie sa-l stopam , prin orice mijloc . Cum ? V-ati gandit vreodata , ca daca NU cumparam un produs chinezesc , un nimic , de obicei , ieftin si de o calitate inferioara sau indoielnica , la scara nationala si continentala , undeva in China profunda , in ziua aceea , pe masa vreunui chinezuc , painea va fi mai putin alba ? Ganditi-va la asta ! Nu ( doar ) cu arme ii putem stavili , ci si cu un boicot al produselor si cumparaturilor , zilnic , tenace si pe termen lung ! Sa o facem si ii vom tine ancorati in cotlonul lor de Asie ... unde vad ca se inmultesc si infloresc , de vreo 5000 de ani .
  • Like 1
 • Paul check icon
  Soluția la tendințele hegemonice ale Chinei este UE in strânsă colaborare cu SUA.
  Cretini ca Trump, Farage/Johnson, Viktor Orban sau talibanul catolic din Polonia sunt de fapt promotorii viitoarei dominanțe chineze asupra vestului... asta dacă nu ii oprim la timp...
  • Like 4
 • Nu este virusul chinezesc este covid-19 , cum nici bolile care au omorat o mare parte din populatia celor doua americi nu au fost boli europene ci doar boli. Alt lucru care ma irita sunt articolele prezentate la inceputul epudemiei cand totii "expertii" in drepturile omului , prezentau cum China isi abuzeaza cetatenii cand ii baga in carantina sau ii obliga la distantarea sociala. Acum cum ii? Iar acum ne aratam ciuda ca unii au scapat de boala. Avand in vedere ca vin sarbatorile , nu trebuie sa ne bucuram "crestineste" ca macar unii au scapat de boala? Mergem tot pe varianta sa moara capra vecinului?
  • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Legând locul de apariție a epidemiei și preocupările ”unora” privind reducerea populației globului, nu putem respinge ideea plantării virusului pentru a avea un vinovat și un adversar. Cum altfel ai putea combate tendința Chinei de a deveni prima forță mondială ? Să ”mulțumim” celor care au creat impresia (nu chiar pe degeaba) că sunt ”stăpânul lumii” ? Să ”mulțumim” celor care au scos la lumină (practic) public preocupările pentru reducerea populației, insuficiența hranei (în curând) precum și menționarea unui ”aspect colateral” și anume interesul crescut pentru resursele minerale ale globului, indiferent de locul de plasare ? Și să nu mulțumim celui care se opune (globalismului și celor care urmăresc cotropirea/dispariția creștinătății ) ? Avem de ales cu discernământ între ”ofertele” dezechilibraților care se intitulează ”democrați” și promovează globalismul (și care au răscolit echilibrul acceptabil din lumea arabă, prin ”primăvara arabă” și altele) și cel care nu se dovedește a fi un belicos cu orice preț ... Se pare că o sămânță de adevăr se află în zicerea
   celor care menționează cercurile militariste, nemulțumite de ”prea multă” pace, drept vinovat pentru ”săparea” lui Trump și promovarea globalismului... Pornind de aici, se pare că rațiunea ne indică clar ce ”variantă” să sprijinim (atât cât ne stă în puteri).
   • Like 0
  • @ Silviu Pop Sese
   Mr.Oh check icon
   Este virusul chinezesc fiindca l-au acuns intentionat. E exact aidoma Cernobil.
   Doar ca de data aceasta a fost exportat cu succes.

   Am trait in China un an. Oamenii sunt cum sunt. Fiecare isi vede de treburile lui. Normali. Dar sunt spalati pe creier. Din "our leader" nu iese nici unul. Problema e ca partidul comunist chinez are grija ca ca la televizor sa se repete intr-una tampenii. Faptul ca chinezii cred ce Li se zice pot intelege. Faptul ca unii la 10.000 km distanta chiar pica pe spate la "miracolul chinzesc" ( 80% copiat si finantat de societatea occidentala si capitalista) mi se pare prostie curata.

   Pcc exporta si Propaganda. A inceput cu filmele de arte martiale. Si merge Pas cu pas mai departe pentru gura casca din occident cu Huawei, imprumuturi financiare, coruptie si asmd.

   Va doresc mult succes. Super sa va treziti la timp ca sa mai puteti evita ce va asteapta.
   • Like 4
 • Multumin "democratilor liberali: ai sua, prima tara democrata din lume si care respecta drepturile omului. Sua a creat bin laden si al quaeda, isis, a "incercat" democratizarea statelor cu organizare tribala de ev mediu, a rasturnat guverne care stabilizasera lucrurile in respectivele state, implementadu-le democratia si libertatea care au generat haosul, violenta, raspandirea in lume a elemenelor retrograda si fanatice. Sua si bogatii lumii, in goana lor dupa capatuire, au dezvoltat china, care merita sa ramana la stadiul lui mao, ca azi china sa bata cu pumnul in masa statelor civilizate si sa-si permita sa raspandeasca in lume molime, pandemii pentru decimarea populatiilor, (metoda folosita de tiranii lumii stalin, mao, pol pot - toti cam asiatici, hitler), si slabirea economiilor eventul concurente. Se pare ca asta este motivul adevarat pentru care trump nu a castigat al doi-lea mandat. Vroia sa puna china cu botul pe labe, ceea ce era bine venit. Si o mica divagatie: nu uitati cuvintele bibliei ca rasa galbena va deveni stapana lumii. Si, dupa toate aparentele biblia a anuntat de mult toate cele care s-au petrecut in lume si a avertizat de raul ce a si va veni. Si pana acum nu a gresit. Cel putin asa spun cei ce au citi-o si o clameaza peste tot. Mai putin bor.
  • Like 2
  • @ Mircea Zugravu
   Trăiască delirul multilateral dezvoltat, tovarășe Zugravu!
   • Like 4
  • @ Ionut Catalin Dimache
   "Fericiti cei saraci cu duhul!"
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Revin mereu asupra cometariului tau. Este edificator in ceea ce te priveste. Si emblematic pentru o anumita parte a romanilor.
   • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult