Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Cine va fi viitorul președinte al Americii. New Hampshire: o surpriză mai mare ca în Iowa?

Statul New Hampshire de astăzi a fost una dintre cele 13 colonii engleze care au declarat independenţa la 4 iulie 1776. Are capitala la Concord şi în micul oraş Hanover este universitatea Dartmouth, una dintre universităţile americane de elită, din prestigioasa categorie Ivy League.

Micul stat din Noua Anglie, cu o populaţie de numai 1,3 milioane, majoritatea albi (93,9% albi, 1,1% negri, 2,2% asiatici), este al doilea stat al uniunii în care se ţin alegeri prezidenţiale preliminarii. Anul acesta ele sunt programate pentru ziua de 9 februarie. La alegerile din New Hampshire, cetăţenii îşi exprimă opţiunile politice prin vot la urne. Ambele partide permit participarea la vot atât a alegătorilor înregistraţi pentru partidul respectiv, cât şi a celor neînregistraţi, sau a celor care completează o afiliere temporară. Fiindcă alegătorii înregistraţi pentru unul din partide nu pot vota la urnele celuilalt partid, dar cei neînregistraţi pot vota, preliminariile din New Hampshire sunt considerate semi-închise.

La completarea alegerilor preliminarii, cei 32 de delegaţi democraţi şi cei 23 de delegaţi republicani se vor împărţi proporţional acelor candidaţi care au înregistrat un scor de peste 10%.

Preliminariile din Iowa au adus câteva noutăţi, unele surprinzătoare. Multe din ele vor influenţa mersul campaniei electorale viitoare.

Prima este că Donald Trump, care conducea cu cel puţin 5% înainte de alegeri, a ieşit al doilea (Cruz 28%, Trump 24%, Rubio 23%). Trei factori explică insuccesul miliardarului. Mai întâi, o mobilizare masivă a creştinilor evanghelici l-a împins pe Cruz pe primul loc. La caucusurile republicane din Iowa, de obicei se prezentau circa 120.000 de alegători. Anul acesta au venit 170.000, iar între cei care votau prima dată majoritatea erau evanghelici, scoşi din case de pastori şi voluntari. 

Foto: Guliver Getty Images

Al doilea factor a fost efortul partidului republican de a-l promova pe Marco Rubio, care a urcat de la 10-12% la 23% şi care apare să fie ultima speranţă a oficialilor partidului. In fine, refuzul lui Trump de a participa la ultima dezbatere televizată de la Des Moines, refuz motivat de un conflict între el şi o moderatoare, a făcut o proastă impresie asupra cetăţenilor din Iowa, care au luat-o ca un act de snobism, pe care l-au sancţionat.

A apărut şi un conflict etic: chiar înainte de începerea caucusurilor, echipa lui Ted Cruz a difuzat o ştire afişată pe tweeter de CNN, aceea că Ben Carson şi-ar încheia campania. Ştirea a fost falsă şi oamenii lui Cruz au ştiut asta, dar – prin răspândirea ei – este posibil ca unii alegători să fi fost influenţaţi şi să-şi modifice votul. Ca rezultat, Ben Carson s-a situat sub baremul de 10%, care i-ar fi permis să primească delegaţi.

O surpriză la fel de mare au furnizat caucusurile democrate, unde Hillary Clinton a învins cu numai 0.3% (Clinton 49.9%, Sanders 49.6%). E greu de spus dacă acest rezultat este o victorie sau un eşec pentru Hillary. O diferenţă atât de mică prezice că lupta strânsă nu se va limita doar la acest stat şi a pus-o pe Hillary într-o lumină diferită, aceea de supravieţuitoare, nu de candidată dominantă.

Dar analiştii politici afirmă că adevăratul adversar electoral pentru Clinton nu este Bernie Sanders, ci FBI (Agenţia Federală de Informaţii), care continuă anchetarea situaţiei cu serverul secret şi e-mailurile ilegale, investigaţie din care transpiră unele zvonuri despre iminente consecinţe defavorabile pentru fosta secretară de stat. 

Foto: Guliver Getty Images

O legendă a presei americane, Bob Woodward, unul dintre cei doi gazetari care au dezvăluit afacerea Watergate, a spus mai demult că problemele legate de e-mail-urile ilegale îi amintesc de investigaţia preşedintelui Nixon, iar acum două zile a scris că, în apariţiile ei publice, Hillary Clinton are un comportament şi un ton care sugerează nesiguranţă. Ea ţipă şi are ceva prea puţin relaxat în modul ei de a comunica – a spus Woodward. Modul de a fi nemulţumit de tine însuţi se transmite la televiziune – a mai spus celebrul jurnalist.

Imediat după terminarea alegerilor iowene, au fost anunţate patru abandonuri: de la democraţi a ieşit din cursă fostul guvernator al statului Maryland, Martin O’Malley, iar de la republicani au aruncat prosopul în ring fostul pastor şi guvernator al statului Arkansas Mike Huckabee, senatorul statului Kentucky Dr. Rand Paul şi fostul senator de Pennsylvania Rick Santorum. Se preconizează că susţinătorii acestora se vor adăuga celor ai senatorului Marco Rubio, care este pe un val ascendent.

În statul New Hampshire, Hillary Clinton este defavorizată de numărul mic al cetăţenilor minoritari. Ea îşi pune speranţele cele mai mari în alegerile următoare, din Carolina de Sud, unde populaţia de culoare este în proporţie de 30%. Afro-americanii sunt foarte ataşaţi cuplului Clinton, iar în stratul celor de culoare puţin educaţi există un sentiment pronunţat de antisemitism.

Mai multe sondaje din perioada 1-4 februarie, care au adunat date despre alegerile din New Hampshire, îl plasează pe Trump cu 18-21% înaintea celui de pe locul doi, care este senatorul Rubio. În datele care fac media acestor sondaje, în care Trump totalizează 32.5%, după el vin Rubio cu 14% şi Cruz cu 12% şi apoi guvernatorul Kasich care figurează cu 11% şi Jeb Bush cu 10%, ultimii doi cu cele mai mari procente înregistrate până acum (RealClearPolitics).

S-a remarcat şi faptul că cele două partide dominante arată slăbiciune, între ele şi liderii de fiecare parte există dezacorduri şi chiar ostilitate şi partidele nu îi susţin pe cei aflaţi în fruntea scrutinurilor, dar nici nu pot scăpa de ei. Este un lucru neobişnuit

Un alt element particular al experienţei din Iowa a fost numărul mare al alegătorilor care s-au decis în ultima clipă, mai mare de 30%. Dintre aceştia, Trump a fost votat doar de 13%. Se pare că în New Hampshire procentul celor care iau decizia doar în ultimul moment este şi mai mare, de circa 50%. Aceasta face ca predictibilitatea rezultatelor să fie foarte redusă şi lasă loc pentru alte surprize, care par să fie una dintre caracteristicile acestei campanii electorale neobişnuite.

S-a remarcat şi faptul că cele două partide dominante arată slăbiciune, între ele şi liderii de fiecare parte există dezacorduri şi chiar ostilitate şi partidele nu îi susţin pe cei aflaţi în fruntea scrutinurilor, dar nici nu pot scăpa de ei. Este un lucru neobişnuit, căci în alegerile anterioare conducătorii unui partid erau în armonie cu candidatul favorit alegătorilor.

Rezultatele preliminariilor din New Hampshire vor fi cruciale pentru acei candidaţi republicani care se târăsc, cei trei guvernatori: Bush, Kasich şi Christie. Nici doctorul Ben Carson nu stă pe roze şi – dacă nu face un salt consistent - va avea dificultăţi să continue.

În seara de sâmbătă 6 februarie, în oraşul Manchester din New Hampshire, a avut loc cea de a opta dezbatere a candidaţilor republicani. Transmisă de compania de televiziune ABC şi moderată de David Muir şi Martha Raddatz. Dezbaterea a fost intensă, consistentă şi nu au lipsit ciocnirile şi atacurile.

Cei trei guvernatori care erau cu spatele la zid, Kasich, Bush şi Christie s-au prezentat foarte bine, au fost elocvenţi şi curajoşi. Guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie, l-a pus în mare dificultate pe Marco Rubio, acuzându-l de lipsă de experienţă şi ridiculizând tehnica lui de a repeta texte învăţate pe de rost. Rubio nu a făcut faţă atacurilor şi a bălmăjit câteva cuvinte, fără să fie capabil să dea un răspuns coerent.

Foto: Guliver Getty Images

Donald Trump a arătat autoritate, a răspuns direct la cele mai multe întrebări legate de securitate, refacerea armatei şi ameninţările nord coreene, a adus omagii respectuoase veteranilor şi poliţiei şi – când a fost atacat direct de Jeb Bush – l-a admonestat ca pe cineva care încearcă să apară puternic, fără să fie. Când auditoriul l-a huiduit pe Trump, în câteva rânduri, acesta a înfruntat sala, fără să apară intimidat.

Votul din New Hampshire începe marţi dimineaţă şi ne va face să urmărim sondajele de ieşire, încercând să ghicim rezultatele finale. Şi show-ul electoral american va continua pentru mai multe luni, cu multă culoare, mult zgomot şi multe surprize. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mihai R. check icon
  De corectat: twitter si nu tweeter
  • Like 0
 • Ar mai fi niște corecții: Prezența la Republicani în Iowa a fost de aproximativ 182.000, nu 170.000. Cei mai mulți participanți noi au votat cu Trump (31% vs 23% pentru Cruz). Prezența masivă l-a ajutat în primul rând pe Trump dar nu a fost suficientă pentru ca el să câștige. La Democrați următorul primary e în Nevada, nu în South Carolina și deși Hillary conduce, diferența nu e așa de mare ca în SC. Dealtfel, cele mai recente sondaje din Nevada sunt din decembrie și diferențele de 15-20% sunt practic identice cu ce arătau sondajele de atunci din Iowa, deci pot exista surprize mari și acolo.
  • Like 0
 • Raspuns lui Ionut (un ateu): Multumesc pentru interes si pentru corectie. De acord cu efectul manipularilor facute de echipa Cruz, care au influentat rezultatele alegerilor din Iowa.
  • Like 0
 • Corectie: baremul de 10% nu exista in Iowa, deci Carson a primit 3 delegati. Problema este ca au fost ~1600 de centre de votare, daca presupunem acea miniciuna a convins doar 4 oameni pe sectie sa voteze Cruz in loc de Carson, atunci in lipsa acelor 4 voturi Cruza nu ar fi castigat Iowa iar Carson ar fi fost undeva in jur de 13%-14%.
  • Like 0
 • Avand in vedere antecedentele la presedentia SUA, pot fi intuite cateva directii pe care se poate accentua de catre actualii candidati la presedentie! Spre exemplu Barack Obama, inainte de a-si anunta candidatura la presedintia SUA avea o serie de prioritati, precum, retragerea trupelor din Irak si inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo. sustinerea dreptului femeii la avort, reforma sistemului medical si educational sustinator activ al RM.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult