Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cine „a dat foc”

Cornel Dinicu

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Cornel Dinicu, patronul de la „Ferma Dacilor”, susține că focul „a fost pus” de cineva care îi vrea răul. Oamenii își caută alibiuri morale ca să-și justifice în capul lor cele mai cumplite grozăvii. De pildă, Dinicu nu poate concepe că el a omorât 8 oameni, printre care și propriul lui copil. Nu poate admite că incendiul a fost provocat de el, din cauza anilor în care a fentat legea, a construit fără documente și avize, a zis că merge și așa, a improvizat, a fușerit „ca tot românul”.

Aseară a fost reținut de procurori, care susțin că incendiul nu a fost provocat de o mână criminală, ci de o „banală” suprasolicitare a instalației electrice improvizate care s-a încins și a luat foc. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ove check icon
    Totul ,dar absolut totul ,pleaca de la institutiile statului.Daca acesti incompetenti si corupti functionari si-ar face treaba si cel care construieste o pensiune ,ca vrea sau nu vrea, va trebui sa o faca cum trebuie.Dar cat timp la tot ce inseamna stat va domni in continuare hotia ,incompetenta,lenea.nepotismul,amantlacul si tot ce naiba mai clocesc aia pe acolo nu se va schimba nimic.Adica sa recunoastem ,nici noi nici copiii nostri nu vom prinde schimbarea.Asta e tara bugetarilor privilegiati si asa va ramane.
    • Like 2
  • Mihai check icon
    Se pune accentul pe faptul ca nu erau autorizatii sau avize dar nu se mentioneaza mai deloc faptul ca si daca ar fi existat toate acele acte tot nu ar fi garantat siguranta instalatiei. In practica nu se respecta multe norme de siguranta cand vine vorba de intretinere sau revizie. Cand ma mutam in chirie verificam panoul de sigurante si ma ingrozeam ce gaseam acolo. Pe langa sigurante suntate cu o gramada de lite mai erau si monede de 25 de bani sudate in arc electic. Era mai practic asa ca nu trebuia o noua siguranta cand se ardea un bec dar nici daca se curenta cineva. Asta e mentalitatea si explica cum de instalatia respectiva a fost suprasolicitata. La instalatiile electrice si de gaz nu se justifica sa reduci costurile ci mai degraba platesti in plus sa cresti siguranta.
    • Like 5
    • @ Mihai
      cand eram in chirie, bloc comunist, a sarit tabloul. Cu totul. Proprietara plecata din tara, am decis ca repar singura pe banii mei si chemat un electrician ce a inlocuit tabloul. Pe langa intrebarile: prizele astea sunt legate toate impreuna etc, imi atrage atentia ca a mai gasit un fir ce venea din afara: cineva in anii 80-90 isi trasese niste curent de pe holul scarii, in afara contorului :) . Electricianul mi-a zis ca a vazut multe alte improvizatii din astea.....
      • Like 4
  • Presa tot vorbeste despre nenorocirea asta insistand numai pe latura de can-can, nu pe vina autoritatilor, pe coruptie, indolenta si incompetenta- flagelul asta care ne omoara cu adevarat. Omul de rand se apuca de afaceri ca sa faca bani, dar statul prin reprezentantii si angajatii lui (platiti regeste) are datoria sa verifice daca “nea caisa” face ce face corect si pentru siguranta cetatenilor. Au tot scos legi prin care se dezincrimineaza toate incalcarile legii si neindeplinirea atributiilor de serviciu de catre angajatii la stat, de la parlamentari pana la ultimul hartogar! O mana de antreprenori (de multe ori nepregatiti) se chinuie sa castige ceva pentru familiile lor, iar statul ii jumuleste si pe ei si pe angajatii lor de peste jumatate din venituri, ca sa imbogateasca o gasca transpartinica de “baieti destepti” care sunt angajati la stat, sunt membrii platiti in zeci de consilii dar au si contracte cu statul pe firmele apropiatilor.
    Iar poporul doarme linistit si moare in somn, ars de viu!
    • Like 7
  • Acum să ne imaginăm ce face academia română: Îl menține pe Creangă ca mare academician ca să țină cioara vopsită, să admitem că toți furăm încă din copilărie, iar mai nou descoperim că Eminescu era mare statistician...
    • Like 1
    • @ Valentin C
      Marina check icon
      V-am citit comentariul, am mai citit o dată articolul și tot nu văd legătura. Ce ați vrut să sugerați? Poate impostura de la vârf? În cazul acesta v-ați îndepărtat rău de tot de subiect.
      • Like 2
    • @ Marina
      Tema este aceeași: Oamenii își caută alibiuri morale, cum spune autorul. Instant am fost purtat spre marea minciună indusă în România din copilărie. Și firește nu doar că nu scăpăm de ea, ci din contră, ajungem să-l facem statistician pe Eminescu (pe final de 2023 s-a lansat o carte, care avea nevoie de susținere, nu?). Dacă ar auzi Eminescu...
      • Like 0
  • In Anglia, spre exemplu, nu poti inchide casa pe care o construiesti pana nu vin inspectorii autoritatilor sa-si dea avizul: cel pe instalatii electrice, cel pe instalatii sanitare. Daca sunt conforme cu proiectul, daca respecta normele de calitate ca materiale, dar si ca executie, daca sunt corect executate (adica pleci cu scurgerea din baie si te duci cu ea in conducta colectoare care trebuie, nu intepi vreo alta teava care ti-a iesit in drum, ca e mai scurt pe acolo, si nici nu te duci in lacul din apropiere, ca tot e in drum). Dupa aia poti sa definitivezi, sa tencuiesti.

    Si repet ce am mai scris pe tema asta, cu alta ocazie: Romania e o tara cu o societate corupta, bramburita, in care nimic nu e ceea ce pare, in care nimic nu functioneaza cum trebuie. Noi nu avem nimic „ca la carte”, poate „a la carte” sa gasim pe ici pe colo. In rest sufla vantul peste plaiurile mioritice.

    Tot ce am facut in acesti 34 de ani are la baza coruptia. Fabrici, uzine, paduri, constructii, privatizari, strazi, autostrazi, biserici, retrocedari, pensii, certificate de revolutionar, posturi in administratia centrala si locala, locurile eligibile de pe listele partidelor, posturi in spitale, trusturi de presa, pariuri, jocuri. Totul sta pe picioare de lut. Luate la bani marunti, nimic nu rezista. Dar cel mai grav e cand mor oameni: in spitale, in pensiuni, la club etc.
    Coruptia ucide!
    Stim asta, si ce-i cu asta? O sa se intample tragedii, or sa moara oameni. In Romania viata nu e pretuita. O viata pierduta nu reprezinta nicio tragedie, nu tresare nimeni, cei implicati se gandesc doar pe unde sa unga, cu ce sa unga si cat sa unga pentru a merge treaba ca unsa.

    Justitia se face ca lucreaza, politia la fel, procuratura la fel. Toata lumea mimeaza munca, democratia, libertatea, lucrul bine facut.

    Mircea, fa-te ca lucrezi! Si asa am ramas cu totii: ne facem ca facem. Putina lume chiar face ceva si nu intra in categoria de mai sus. Prea putina. Cata? Vreo 20-25%.

    Ce s-a intamplat la Tohani e un exemplu gen Colectiv. Oameni care si-au pierdut viata doar pentru ca toata lumea se face ca respecta legi, altii se fac ca le aplica, cei cu autorizatiile sunt prieteni cu patronii. Chermeze, distractie, bani. Ce mai, viata adevarata, adica traita bine, cu de toate.

    Dumnezeu nu te loveste in fiecare zi, uneori chiar uita de tine, dar si cand iti izbeste una peste cap, nu te mai ridici. Sa faci lucrurile mizerabil din care cauza sa-ti piara copilul. Cata mizerie zace in societatea asta?

    Imi pare nespus de rau pentru vietile pierdute. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!
    • Like 9
    • @ Daniela Damian
      Tragedii peste tot. Nu este o scuza pt RO, dar nu-i mai ridicati in slavi pe altii pt ça au si ei problème , si chiar avem alte asteptari de la ei :
      Grenfell Tower fire - 72 de victime
      https://www.bbc.com/news/uk-england-london-40272168

      Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe toti.
      • Like 2
    • @ Réinventant
      Stiu de acel caz.
      Nu am sustinut ca exista societate perfecta. Societatile nu sunt perfecte pentru ca sunt facute de om, si omul nu-i perfect. Societatea capitalista este cea mai buna societate pe care omul a fost capabil sa o construiasca pana in acest moment. Gandita in asa fel incat defectele umane, natura umana sa fie cat mai bine ingradite: coruptia, lacomia, delasarea etc. Si a functionat. Sigur, toata lumea nedemocratica loveste in bucatica de planeta ramasa, inca, in democratie. Toti rod la temelia acestei bucati, unii chiar din interior. Migratia masiva din afara Europei a pus umarul la aceasta erodare. Multi dintre localnici, in special tineri, imbatati de tot felul de idei si idealuri utopice, dar incantatoare, slabesc sistemul putin cate putin. Unele idei sunt chiar daunatoare. Rezulta ca si rigoarea, corectitudinea mai pierd din procente pe drum. Deci nimic nu e perfect pe lumea asta.

      Apoi intervin greseli, erori umane, defectiuni nedescoperite la timp etc, ce pot duce la tragedii. Nu exista perfectiune si nici societate lipsita de greseli, de erori.

      Pot sa-i laud chiar daca sunt societati cu defecte, cu greseli, cu scapari, dar sunt societati care de-a lungul decadelor au castigat in calitatea vietii, bunastare, legislatie, dezvoltare, creativitate, educatie, cultura, mult, mult mai mult decat vom fi noi in stare sa facem asta vreodata. Si de ce sunt convinsa de asta? Pentru ca in 34 de ani nu am reusit nimic. Dovada e clara. De 34 de ani ne zbatem intr-o coruptie endemica. Nu am sa fiu niciodata impacata cu ideea asta, nu am sa pot sa laud niciodata ceva ce nu e de laudat si pot sa pun pariu ca alegerile din 2024 ne vor aduce multe alte probleme, probleme noi ce se vor aseza peste cele vechi. Vom bajbai mai departe in ceata post-comunista.

      Ce s-a intamplat la Colectiv, ce s-a intamplat la Tohani, ce s-a intamplat la Crevedia, ce se intampla in spitalele romanesti, nenumaratele victime din accidentele de circulatie (nr.1 in Europa), toate astea si multe altele se intampla in toate domeniile pentru ca avem o coruptie uriasa. Asta nu inseamna ca accidente n-ar mai fi, dar pot sa cred ca daca s-ar face cum trebuie treaba in proportie de 80-85%, am reduce cu 80-85% pierderea de vieti omenesti si am ridica cu mult gradul de civilizatie, bunastare si calitatea vietii si asta ar insemna enorm pentru societatea romaneasca.

      Stay in the light, e un indemn pe care il fac societatii romanesti, in speranta ca in 2024 nu ne vom scufunda de tot in noroi.

      P.S. Daca ar fi existat si la noi acel inspector (onest) care, obligat de lege, era chemat sa inspecteze constructia inainte de a fi inchisa, cazul Tohani nu ar fi existat. Nu ar fi murit oameni. Majoritatea constructiilor functioneaza asa si doar norocul, soarta, intamplarea au facut sa nu avem si alte cazuri la fel de tragice. Si nu e vorba doar de instalatiile electrice, e vorba chiar de constructiile in sine care la un cutremur (Bucurestiul si nu numai, e in zona seismica) nu stiu cate vor rezista. Aici vorbind de constructiile noi si foarte noi unde exista mari semne de intrebare. Tot felul de dezvoltatori imobiliari, amestecati prin tot felul de scandaluri, procese si hotii, construiesc la voia intamplarii dupa standarde de ei stiute, neverificati de nimeni.

      Si in final de ce sa nu fim noi mai sus decat englezii? De ce sa nu-i depasim? De ce sa nu fim mai buni decat ei?
      Daca la ei a ars blocul, trebuie sa arda si la noi? Ca la final sa zicem multumiti: ei, lasa, ca si la ei sunt lucruri din astea.
      • Like 2
  • alexe check icon
    ...cum e posibil ca asa un individ sa-si faca o pensiune fara sa-l deranjeze nimeni ani de zile.
    Ma intreb cite cazuri or fi in Romania ca acesta si pana acum au avut noroc chior.
    Ulciorul merge in Romania de multe ori la apa....
    • Like 6
    • @ alexe
      Subscriu total ,asa este . Dar ce ne mai miram ca, aceste situatii sunt peste tot in Romania . In Cluj Napoca ,de ex. s-a construit un bloc de locuinte fara autorizatie de constructie , ,,isparva a fost descoperita cand ,cineva a cumparat un ap . la rosu iar la intocmirea actelor de vanzare -cumparare , proprietarul-constructor,ar fi fugit cu banii ,Dar in urma unei sentinte judecatoresti blocul a fost propus ptr demolare ,Alt smecher avea autorizatie de construire ptr 4 nivele ,dar a mai facut inca 1 nivel ,, ,,sa fie .,Numai in Bucuresti cate exemple de acest gen sunt ,,inca ,,
      --Toate aceste situatii pornesc de la lipsa de educatie , celor 7 ani ,inclusiv profesionala de spacialist in domeniu . Dupa cum spunea cineva mai sus ,cum este in Anglia !! Pai teoretic si in Romania este la fel Trebuie sa fie un Diriginte de santier ,care intocmeste Proces -Verbal pentru lucrari ascunse ,, Lucrari ascunse inseamna ca ,a pus acolo in pamant , cablul electric la adancimea dupa proiect,, ,pozat pe pat de nisip ,protejat cu banda avertizioare etc ,,Acel Domn ,contoleaza se convinge ca este asa , apoi da liber mai departe . La fel si in constructie ,controleaza grosimea otel-beton ,,marca de beton cu certificat de calitate ,etc ,,Teoretic asa ar trebui sa fie ,dar practic,, fiecare face ,cum vrea ,Deci sunt ,Legi dar nu sunt respectate , probabil si din cauza lipsei de specialisti .
      --Un Diriginte de santier trebuie sa dobandeasca o experienta de santier enorma , si apoi urmeaza un examen sever ,ptr obtinerea Autorizatiei si a stampilei etc.
      Un caz care m-a revoltat putin ,La tara un tip isi face o casa , asa cum a vrut muschii lui ,din corpuri BCA . si cu etaj-mansarda , dar fara nici un stalp . de sustienere rezistenta , A facut o grinda -centura asa mai redusa adica subtire , si cu cateva fire de OB ,asa simbolic, , A construit ,a izolat rapid ,a cosmetizat-o iar in final a vandut cu o suma destul de convenabila ptr el .
      Cei de la Crevedia ,au neglijat normele elementare de siguranta la incendii din lipsa de educatie ,,La fel si cei de la Ferma dacilor ,la fel ,incendiile din spitale ,sau Colectiv ,
      • Like 0
  • alexe check icon
    Nu conteaza restul captelor de acuzare, cirpaceala neprofesionala a instalatiei samd. Nu a avut autorizatie de constructie, a construit si a inchiriat camere.
    In Germania si pentru un parlit de garaj iti trebuie autorizatie de constructie - si asta se verifica
    • Like 4
    • @ alexe
      in Romania, in majoritatea cazurilor, autoritatile cer spagi consistente pentru a elibera o autorizatie chair daca esti 100% in regula. Asta nu scuza crima facuta de patronul pensiunii in cauza
      • Like 0
    • @ alexe
      Ana Gia Ana Gia check icon
      Stai linistit ca si in Romania iti trebuie…daca nu esti smecher.
      • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult