Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum se îngroapă în „explicații” Ferma Dacilor

Ferma Dacilor

Puțin context…

O criză de imagine poate izbucni oricând, din orice. În industria crisis managementului există și o celebră replică în acest sens: „există 2 tipuri de organizații: cele care au trecut printr-o criză și cele care sunt prea tinere pentru a fi trecut printr-o criză”.

Există diferite tipuri de crize, de intensități diferite, ce pot conduce la consecințe diferite.

Firește, cu cât intensitatea este mai mare, cu atât consecințele sunt mai mari.

O criză de imagine de dimensiunea celei prin care trece zilele acestea Ferma Dacilor este una de dimensiuni astronomice, care va conduce, cel mai probabil, nu doar la închiderea pensiunii, dar și la încheierea carierei antreprenoriale a proprietarilor de pensiune.

Da, din păcate, acest tip de criză apare rar și produce efecte devastatoare.

Doar că, pentru a putea alege cea mai bună strategie de crisis management, trebuie înțeles și analizat contextul.

1. În primul rând, chiar în sezonul vacanțelor de iarnă, a izbucnit o criză despre cum o pensiune a luat foc. Chiar și în lipsa tragediilor, opinia publică tot ar fi fost atentă la situație.

2. În al doilea rând, din primele date reiese că funcționarea pensiunii nu era în regulă. S-a discutat din nou despre lipsa autorizațiilor și despre corupție, oamenii aducându-și aminte de tragedia de la Colectiv.

3. Evident, ne uităm la o adevărată tragedie, aspect ce nu mai trebuie comentat sau analizat. 

Cum a încercat Ferma Dacilor să gestioneze criza

Ferma Dacilor a ieșit cu un mesaj pe Facebook mult prea lacrimogen și a încercat un mic spinning, prin care să mute atenția opiniei publice de la propria vinovăție.

Ca să terminăm rapid cu punctele pozitive, e de apreciat că au încercat să vorbească.

Chiar m-au surprins, dacă ne gândim că mediul antreprenorial nu prea apelează la astfel de abordări PR-istice, mentalitatea fiind una de tipul „taci că trece”.

Evident, și situația i-a obligat să iasă cu o poziție. Doar că, din punctul meu de vedere, implementarea a fost una total nefericită.

Nu pare a exista o strategie în spate.

Și spun acest lucru pentru că mesajul mult prea lacrimogen nu este adaptat deloc contextului și problemelor reale. Cum am spus și mai sus, este o banală încercare de sensibilizare a opiniei publice, care nu atinge deloc aspectele cu adevărat serioase.

Iar oamenii cam asta așteaptă de fapt: referirea la problemele serioase.

Mai mult decât atât, astfel de abordări sunt mai degrabă taxate de o societate sătulă de corupție, șmecherie și tupeu.

În astfel de situații, în care sunt incluse anchete și autorități ale statului, e precum în filmele americane: ai dreptul să nu spui nimic.

Altfel spus, cu cât mai puțin, cu atât mai bine. Sau less is more.

Scopul principal în crisis management este încheierea cât mai rapidă a crizei. Din păcate, mesajul lacrimogen nu a făcut altceva decât să creeze un alt „front de luptă”. Practic, pensiunea Ferma Dacilor se afundă din criză în criză.

Un mesaj simplu ce includea regretele de rigoare, exprimate într-un mod mult mai decent, alături de o deschidere spre colaborarea cu autoritățile, era mai mult decât suficient.

Și apropo de abordarea acestui mesaj, cu siguranță o comunicare video ar fi avut un impact mult mai mare decât un text scris de o echipă de comunicare.

Poate mai mult decât oricând, autenticitatea contează. 

Și apropo de problemele reale ce trebuiau punctate, în mesajul lacrimogen nu am văzut niciun fel de asumare a responsabilității.

Și abia aici e marea problemă a acestei tentative de gestionare a crizei. Asumarea nu avea voie să lipsească.

Am văzut doar câteva păreri de rău, dar nicio secundă nu am simțit o asumare a responsabilității.

Ceea ce este o greșeală colosală deoarece oamenii taxează și mai mult fuga de responsabilitate. Poate mai mult decât eroarea în sine.

În concluzie,

Ferma Dacilor a fost fortață de situație să iasă cu un mesaj de gestionare a unei crize de imagine, transformată în tragedie. Din păcate, mentalitatea delăsătoare și lipsa de pregătire pentru gestionarea crizelor de imagine a fost mai mult decât evidentă.

Mai grav este că fix această atitudine delăsătoare a condus la apariția acestei tragedii…

Urmǎriți Republica pe Google News

Urmǎriți Republica pe Threads

Urmǎriți Republica pe canalul de WhatsApp

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca materialele lemnoase folosite la constructii (grinzi, corni, sindrila, ferestre etc.) ar fi tratate cu solutii IGNIFUGE, nu vor mai fi atatea incendii. Am inteles ca proprietarul fermei a fost amendat pt. nerespectarea legii. Bine. Amendatorul nu a dat un termen amendatului ca sa intre in legalitate? A verificat daca se respecta recomandarile facute?? Apreciez ca si ,,amendatorul" e la fel de vinovat, ca si amendatul. Care e rostul oricarei sanctiuni, doar amendarea??? Parlamentul, guvernul au facut asemenea legi???
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Fuga de responsabilitate este sport național. O practică și politicienii, și oamenii de afaceri, ba chiar și cetățeanul de rând. Este un simptom lăsat de o societate totalitară, cum a fost cea comunistă. Nu noi suntem de vină, ei sunt. Un om politic va spune că nu el este de vină, ci sistemul.
    E interesant că totuși nu greșește. Soluția ar fi restrângerea aparatului bugetar.
    Comunismul a fost ca un virus de calculator. De multe ori, devirusarea nu rezolvă prea multe, pentru că virusul a lăsat găuri în sistemul de operare. Atunci trebuie să razi totul și să reinstalezi de la zero. Și în educație, și în sănătate, legislativ etc.
    România are în continuare un parlament bicameral. De ce? Păi sunt mai multe posturi de dat. Are în continuare sute de comisii și comitete, mii de posturi și postulețe. De ce? Să fie clientelă.
    Ca rezultat, legile sunt confuze. Sunt confuze ca să nu supărăm pe nimeni. Și când legile sunt confuze, ard oameni. Ard de vii.
    Constituția - legea principală a țării - e confuză. Îi pasă cuiva că principalul frame legislativ al țării e confuz? Nu. De ce? Păi... d-aia...

    P.S: Majoritatea democrațiilor au parlamente unicamerale, nu bicamerale. Sistemul unicameral e recomandat țărilor cu tendință spre circotecă. Adică scade riscul de circ. Evident, scade și numărul de oameni politici, iar asta nu prea e în avantajul partidelor. Cine poate schimba Constituția? Noi, prin referendum. Vrem să facem acest lucru? Neeee... e incomod... e mai mișto să te uiți la știri, la fotbal, la seriale...
    • Like 1
  • Ovidiu check icon
    "Din păcate, mentalitatea delăsătoare și lipsa de pregătire pentru gestionarea crizelor de imagine a fost mai mult decât evidentă."
    Hmm, ca și cum asta ar fi problema României, acum, proasta gestionare a crizei de imagine de către ferma respectivă. Adică, n-au reușit totuși să ne îmbrobodească cu texte meșteșugite de un PR bine pregătit. Nu contează, deci, realitatea crudă și implacabilă, problema ar fi proasta gestionare a IMAGINII pentru că n-au avut un PR mai de Doamne-ajută, care să edulcoreze imaginea, să îndulcească un pic tragedia de care Ferma Dacilor e responsabilă.
    Tragediile astea se țin lanț în România. Cele mai multe au drept cauze corupția, șpăgile, mita, peșcheșul, interesele personale sau de grup, prin care legile sunt date de-o parte, când e vorba de a ne crea avantaje încălcându-le.
    Putem da vina pe turci, pe greci, pe fanarioți pentru că ne-ar fi învățat aceste rele, dar ele fac, deja, parte din ADN-ul nostru ca neam, e în firea românului de a se descurca, de a găsi o portiță prin care să-și strecoare ilegalitățile, fentând toate controalele din partea unor autorități ca vai de mama lor, populate de indivizi promovați politic și obedienți.
    Colectiv, Crevedia, Azilele groazei, Ferma dacilor, doar câteva din titlurile de presă care au făcut senzație, și vor urma multe altele... Va fi o mică pauză, de Anul nou, în care reporteri inepți vor pune întrebări stupide omului de pe stradă: De ce ați cumpărat vâsc? Credeți că vă poartă noroc? Unde îl puneți în casă? Unde ați petrecut revelionul? Ce așteptări aveți de la 2024? Credeți că România merge într-o direcție bună?
    După care vor urma alte Colective, Crevedii, Azile ale groazei și Ferme ale dacilor. Se vor ține lanț... Oameni de pe stradă, jurnaliști, politicieni, ne vom inflama la fiecare eveniment, indignarea va pluti deasupra României trei zile, apoi ne vom ocupa de meschinăriile politicienilor aducătoare de rating. Intrăm în an electoral, dar, cine știe dacă după trei, șase sau nouă luni nu vom afla despre alte tragedii: un mal surpat peste câțiva muncitori, niște bătrâni înfometați într-un nou azil, un incendiu într-o clădire din industria ospitalității sau nu știu ce caz de malpraxis... România e plină de tragedii, care, prin repetiție, vor deveni doar fapte diverse.
    • Like 1
  • Statul, în esența sa, este constituit din hoți, șpăgari, netoți și, cu toții, politruci.
    Ieri, m-au vizitat doi milițieni. În civil. Cum mi-am dat seama? Păi, au intrat în spațiul în care îmi desfășor activitatea și au spus că sunt de la poliție. Nu și-au declinat identitatea, dar au vrut ca eu să le furnizez informații cu privire la un caz pe care ei l-ar fi avut în cercetatre. Mai mult, milițienii au vrut ca eu să le dau o declarație scrisă, acolo, la locul de muncă - aspect interzis de lege... Pe scurt, milițienii voiau să închidă încă un caz cu autor necoscut, după ce dormiseră un an de zile. Da, presupusa faptă avusese loc în urmă cu un an, iar eu nu aveam nicio legătură cu faptele, dar sediul meu se află în proximitatea locului faptei.
    M-au și amenințat, că-mi completează o invitație, pe loc, iar eu trebuie să fiu la sediul lor în trei ore... le-am râs în față și nu a mai apărut hârtia. Totuși, pe unde zac astfel de specimene tot timpul anului?! Poate sunt ”din sursă externă” bunului simț. Milițieni prost pregătiți, conduși de către șefuleți numiți politic, trântori și hulpavi, dar cu tupeu nelimitat.
    Le-am spus că aștept invitația scrisă...
    • Like 2
  • Întrebări întrebătoare: de ce e goală Piața Victoriei? Unde sunt ONGurile băsisto-macovisto-neosecuristo-sorosiste care scoteau oamenii în stradă imediat după Colectiv, ca să cadă guvernul Ponta? Acum nu au mai primit OZU să scoată lumea în stradă? Hai, că e frumos afară, e cald și bine, nu e gerul bobotezii și nu e nici plandemie să ne țină în case!

    Ticălosul ăsta de la ferma dacilor liberi este deja un Paradebeispiel de caz de corupție, nu e cu nimic mai prejos decât patronii de la Colectiv și, exact ca ei și ca alți dușmani ai Statului și ai poporului, și el merită justiția poporului exact ca odinioară în anii 50: ani grei de temniță grea, muncă silnică, degradare civică și confiscarea averii! Din păcate, azi nu mai se dau pedepsele juste de atunci și oricum numai fraierii mai ajung în pușcărie!

    Regretabil este faptul că au trecut ani de la Colectiv și tot nu s-a schimbat nimic în bine, au ars oameni și în spitale de când fostul ambasador-guvernator amerloc "zaharescu" a stabilit noua politică economică a României, de fapt a Amerlociei imperialiste privind statul-marionetă România, infrastructura și resursele ei de interes pentru "partenerul strategic"; a bubuit și stația ilegală de la Crevedia, a explodat în presă și povestea cu azilele groazei și acum moț-cocoț a apărut și asta cu ferma dacilor liberi: bomboana pe colivă taman acum, în perioada Sărbătorilor de Iarnă!

    Și atunci e cu atât mai surprinzător: de ce nu iese lumea în stradă? E o întrebare retorică, fiindcă răspunsul corect e evident de pe Marte: pentru că nu o scoate nimeni!
    • Like 0
  • check icon
    Încă un "dac liber" care se cere la pușcărie, unde îi și e locul interlopului. Însoțit și de avizatori, controlori, primarul local, etc - toți cei care s-au lăsat mituiți de el !
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult