Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cioban prost

Cioban în fața unui cordon de jandarmi, în fața Parlamentului

Să mă iertați, doamnă, că am cutezat să vă supăr. Sunt om simplu, de la munte, n-am avut școală, că tăticu m-a luat la oi de mic. Dar mămica m-a învățat să dau bună ziua la oameni, să mă spăl și să mă dau cu parfum când cobor la oraș.

M-ați făcut agitator. Ce vorbă-i asta? M-am mai agitat și eu, e drept, dar cum să nu mă supăr, doamnă, când ne puneți să ne omorâm câinii? Păi dacă-i omorâm, n-or să dea lupii la stână?


„Era un agitator, nu era cioban. Agitatorul a luat foile și le-a rupt și i-am zis ăluia că e prost. Era un agitator prost. Era spălat, era orășean, nu mirosea a oaie, mirosea a parfum, ca mine. Ciobanii nu miros a parfum”. Cristiana Anghel, senatoare.

Cristiana Anghel este un exemplu tipic că puterea te tâmpește. Pentru o vreme, a fost o eroină. A făcut greva foamei pentru că Guvernul Boc tăiase salariile profesorilor. A venit televiziunea. A rupt un creion, după care a încercat să rupă un mănunchi de creioane. Vedeți, dacă suntem singuri, ne înfrâng, dacă suntem uniți nu ne poate rupe nimeni! Antena 3 a urcat-o în marea galerie a conștiințelor națiunii. Dan Voiculescu i-a dat un loc de senator. Urcată pe piedestal, doamna Anghel și-a amintit de metafora cu creionul. Numai că acum mănunchiul era altul. Juca în altă ligă. Strânși ciopor unul într-altul, aleșii știu că doar uniți, indiferent de partidul din care fac parte, pot rezista în fața poporului din ce în ce mai furios. Doar așa își pot da pensii speciale, doar așa se pot apăra de cererile DNA de reținere și arestare. Dintr-o conștiință civică, doamna Anghel a devenit cel mai negru la suflet reprezentant al lupilor.

Firește că doamna senator și-a dat seama că ciobanul furios nu era cioban, ci agitator. Se știe doar că ciobanii miros a brânză și caș, or nimeni nu simte mai bine cum miroase cash-ul decât parlamentarul român.

PS. Mihai Barbu este primul fotograf român care a reușit să facă o poză Mioriței, extraordinarul colind transilvan, devenit apoi baladă în Regat și, după Călinescu, mit fundamental al literaturii populare. Forța acestei imagini ne îndeamnă să medităm asupra a ceea ce noi, oamenii moderni, credem că înseamnă mioritic. Fatalism și resemnare? Sau imaginea unui soldat al pământului, al unui drumeț îndârjit în calea lupilor? Un cioban prost sau un luptător al eternității?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu cred ca doamna senator s-a tampit de cand e in Parlament.Eu cred ca era tampita dinainte.Acestei doamne greva foamei i-a daunat la creier,daca l-a avut vreodata.
  • Like 1
 • Ciobanul din imagine ne "spune" cine apara sesul, dealurile si muntii nostri de tot felul de fiare! Soldatii imbracati ultra-militaresc ne "spun" ca ei ii apara pe cei de dupa gard de ciobani. Nu cumva mieii sunt pusi sa apere lupii de furia mioarelor?
  • Like 3
 • Dragi confraţi,luaţi seama,
  dacă-i oaie mama,
  Nu uitaţi un lucru,
  că nu-i tata lupu'.
  • Like 0
 • Daniel check icon
  Poza este senzationala:
  Vedem in plan apropiat un bade din specia mioriticus. Putin mai departe vedem un gard viu care la randul lui apara un gard teapan. In plan departat avem casa boierilor poporului aparata de garduri. Din poza pare ca badea nu este prea bine intampinat de boieri, cica pute rau de tot si nici prea destept nu e. Si cand te gansesti ca badea cerea sa nu i se darame singurul gard cu patru labe.
  • Like 1
 • Mi-e atat de rusine ca ne reprezinta astfel de "alesi", incat as iesi maine la un Referendum pentru inlocuirea lor! Insa de unde si cum? Oamenii de bun-simt nu vor merge in Parlament sa "suga" la ciolane si sa plece capul la cererea partidelor! Astfel ca tacem si induram si privim cum ne umilesc pe rand , unul cate unul...
  • Like 0
 • Domnule Negruţiu părerea mea e că prostia nu se dobăndeşte aşa pe parcurs ...prost eşti de fel sau nu eşti .... poate doar în cazul d-nei Anghel nu a existat cadrul să se manifeste plenar în văzul naţiunii până să devină parlamentar... din păcate doamna în cauză s-a ocupat o viaţă întreagă (pâna a deveni parlamentar) de copii. Se presupune că ar fi trebuit să îi educe şi să îi inveţe. Îmi aduc aminte de învăţătoarea mea, o femeie minunată şi căreia o să îi port mereu respect deosebit şi nu aş vedea-o veci în pielea doamnei Anghel ... d-na Anghel în opinia mea dacă ar fi fost o învăţătoare adevărată nu ar fi putut să ajungă un asemenea parlamentar.
  • Like 2
 • Ggs Ggs Ggs Ggs check icon
  Proportia intre inteligenta si idiotenie, intre pozitiv si negativ, intre muschi si creier, e in cadere libera, s-ar parea ca acum e 1/10 paritatea.
  • Like 0
 • .. da ma tot intreb ce cauta aceasta "doamna" in Parlament? Ce o recomanda sa ocupe un loc acolo? Ce pregatire speciala are dumneaei sa propuna, dezbata si voteze legile care sa ne guverneze pe noi? Si ca ea sunt multi. Macar daca ar fi niste oameni cu bun-simt!
  • Like 3
  • @ Cristina Popp
   Nu e nevoie de nici o pregatire speciala pentru a fi senator. Ba chiar bine ar fi sa avem mai multi oameni in senat si parlament fara nici un fel de pregatire in ale politicii. E nevoie de doua lucruri: sa fii cinstit si sa-ti iubesti tara. ESTE NEVOIE DE VOT UNINOMINAL.
   • Like 1
 • Pe doamna Anghel nu a tampit-o puterea! A ravnit sa acceada in mod nemeritat la aceasta putere - a avut momentul ei si l-a folosit din plin - iar acum se agata cu toti coltii si cu toate ghiarele ca sa nu piarda ceea ce a obtinut! Nu, nu s-a schimbat doamna Anghel, a ramas aceeasi.... si ca ea inca multi altii!!!
  • Like 2
 • George21 check icon
  Personal, cred ca e inadmisibil sa faci pe cineva „prost” doar pentru ca miroase a parfum... la fel ca tine.
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult