Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ciolacu și transferul forțat de imagine

Marcel Ciolacu la frankfurt

Foto Facebook Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu e la Frankfurt pentru a participa la meciul României cu Slovacia. Până aici totul ok. Numai că premierul României și șeful PSD a luat în serios burtiera de la Antena 3 după meciul cu Ucraina, care îl lingușea și sugera că e al 12-lea jucător al echipei naționale de fotbal.

În realitate, publicul e al 12-lea jucător al „Generației de Suflet” antrenată de Edi Iordănescu. Românii plecați la muncă în străinătate și care și-au rupt din timpul lor și din banii lor pentru a face galerie tricolorilor sunt, de fapt, al 12-lea jucător al echipei noastre. La fel, românii care au plecat din țară special pentru acest meci, pe banii, pe timpul și pe emoțiile lor, sunt al 12-lea jucător în această seară. Românii care stau emoționați acasă, în fața televizoarelor, sunt al 12-lea jucător. 

Dar nu Ciolacu. Ciolacu e doar un alt politician meschin care nu face decât să încerce să transfere în contul său personal (și prezidențial) din încrederea și aprecierea pe care o au din nou românii pentru echipa națională.

Șeful PSD nu e primul om politic care se agață de sportivi pentru a-și ajusta în bine imaginea publică. Au făcut-o înaintea lui Elena Udrea, Gabriela Firea sau Nicolae Ciucă.

Nu ar fi o problemă că un politician vrea să intre în poza de moment a succesului sportiv românesc, dacă acel politician ar fi demonstrat până atunci că a încercat să ajute sportul românesc sau pe sportivii români. Numai că Marcel Ciolacu și întreaga clasă politică românească au ignorat ani la rând problemele din sport, lipsa de resurse și apelurile disperate ale marilor campioni pentru susținere și ajutor.

Spre sport politicienii s-au uitat și se uită în continuare doar atunci când e rost de niște poze bune și poate câteva voturi. În rest, când vine vorba de a susține un plan de dezvoltare pe termen lung pentru o anumită disciplină sau în ceea ce privește sportul, în general, politicienii întorc spatele, dar nu ca să ne arate numărul de pe tricou, cum face azi Ciolacu la Frankfurt.

Foto Facebook Marcel Ciolacu

Politicienii vor doar să profite de succesul marilor sportivi ai României și încearcă să-și asocieze numele cu performanța, chiar dacă nu au vreun merit. Singurul adevăr al zilei, care nu se va regăsi pe burtierele televiziunilor de partid, e faptul că meritul pentru succesul sportiv îl au sportivii înșiși și publicul care îi susține. Politicienii români sunt doar obstacole pe care sportivii noștri le depășesc în drumul lor spre performanță.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt si cam multe masini pe strada, cam aglomerat pe la terase, cam coada la supermarket, cam imbracati si incaltati oamenii pe strada. Cam multe domne pentru mileniul 3, secolul XXI, Europa. O duc bine, sa nu se mai planga.

    Cred ca asa gandea si spunea orice vataf pe mosie sborsindu-se la iobagi: hai, ca ati mancat mamaliga astazi, santeti bine, nu va mai lipseste nimic, ce va tot plangeti? Puneti mana si munciti si tineti-va gura, mama voastra de nerusinati!

    Niciodata nu am auzit in alta tara oficialitati, politicieni jignind poporul. Bun, rau e poporul care te-a votat, ocupi un post in guvern pentru ca partidul din care faci parte a fost ales de catre oameni. Nimeni in alta tara normala la cap nu si-ar permite sa spuna asa ceva. E o mitocanie, e o jignire, e o golaneala.

    De ce spun asta? Spre exemplu Radu Oprea, ce a facut pana acum in functia pe care o ocupa? Si al carui salariu e platit din banii romanilor microbisti sau nu! Ce a facut el asa de important pentru natia asta? Ce bine a adus in viata oamenilor? Mai ales ca ocupa o functie importanta: ministrul economiei. Care economie? Cred ca am fi putut opri o mie de oameni pe strada sa-i intrebam si nimeni nu ar fi stiut cine este ministrul economiei si nu cred ca toti pot fi socotiti prosti, ignoranti, nepasatori.

    „Radu Oprea spune că românii au mai mulți bani pentru că zeci de mii de suporteri și-au permis să meargă la Euro 2024 în Germania

    Românii au bani - aceasta este concluzia ministrului Economiei, după ce s-a uitat la meciurile naționalei de la Euro 2024. Radu Oprea a remarcat numărul foarte mare al suporterilor români prezenți în Germania și spune că aceștia reflectă creșterea nivelului de trai în țară”. - https://www.digi24.ro/stiri/economie/radu-oprea-spune-ca-romanii-au-mai-multi-bani-pentru-ca-zeci-de-mii-de-suporteri-si-au-permis-sa-mearga-la-euro-2024-in-germania-2839567

    Orice ministru, politician, parlamentar, primar ar trebui sa nu aiba alt scop decat bunastarea semenilor, ca de aia-i trimis acolo. Pentru ca in bunastarea oamenilor sta bunastarea tarii. Daca oamenilor le merge bine, tarii ii merge bine.

    La noi, nu. Nu e asa. La noi orice neica-nimeni, orice contopist isi sufleca manecile si incepe sa suduie poporul si sa-i arunce in obraz ca-i nesimtit ca cere sa o duca mai bine. Orice inspector de la fisc, ca tot se vorbeste intens zilele astea despre ordonante, considera din start ca esti hot si fentezi statul. Acelasi principiu a calauzit oficialitatile din trecutul comunist: hai, lasa tovarase ca stim noi ce stim. Noi iti spunem ca esti vinovat, iar matale nu ai decat sa dovedesti contrariul.

    Hai Romania!
    • Like 2


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult