Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Imagini inedite din sânul familiei Naționalei de fotbal. Marea reușită a lui Edi Iordănescu: a readus „sufletul” într-o nouă generație

Imagine cu tricolorii după meciul cu Belgia. Foto: Echipa națională de fotbal a României/Facebook

Foto: Echipa națională de fotbal a României/Facebook

V-aş ruga să o numim „Generaţia de Suflet”. Acesta a fost mesajul selecționerului Edi Iordănescu după victoria surprinzătoare a echipei naționale de fotbal al României împotriva Ucrainei la meciul de debut de la Euro 2024. A urmat apoi meciul cu Belgia, unde tricolorii au dat tot ce au putut pe teren, în ciuda faptului că au fost învinși cu 2 la 0. A contat însă faptul că s-au bătut pentru fiecare minge, au arătat atitudine și nu au renunțat la talentul lor cel mai mare: muncă de echipă. Înainte de meciul cu Slovacia, decisiv pentru calificarea în fazele superioare al Campionatului European de Fotbal, Edi Iordănescu le-a pregătit-o jucătorilor o surpriză: le-a permis să se vadă cu familiile lor în cantonament, după o lună de pauză.

Foto: Echipa națională de fotbal a României/Facebook

Selecționerul Edward Iordănescu a decis să le ofere tricolorilor această ocazie specială. Familiile jucătorilor au sosit în cantonament pentru patru ore, timp în care soțiile, prietenele, copiii și părinții acestora au avut prilejul să discute cu ei, să-i îmbrățișeze și să-i încurajeze.

Foto: Echipa națională de fotbal a României/Facebook

„Această întâlnire a fost planificată încă dinainte ca echipa națională să ajungă în Germania. Momentele petrecute de tricolori alături de cei dragi au fost neprețuite, emoțiile fiind vizibile pe chipurile tuturor celor prezenți. Lacrimi de bucurie, îmbrățișări strânse și zâmbete largi au caracterizat această după-amiază deosebită. Reîntâlnirea cu familiile a fost o gură de aer proaspăt pentru jucători, o pauză binevenită în timpul acestui cantonament lung. Tricolorii au reușit să își reîncarce bateriile și să se pregătească pentru provocările ce urmează, având în suflet bucuria și suportul celor dragi", a transmis Federația Română de Fotbal, citată de SpotMedia.

Foto: Echipa națională de fotbal a României/Facebook

Edi Iordănescu a construit „Generația de Suflet”

„Efectul Ringelmann” este un conceput care datează încă din 1927. Acesta a arătat că adăugarea mai multor participanți la o echipă a dus la reducerea nivelului de efort individual, din cauza scăderii responsabilității și a vizibilității. The Conversation indică faptul că acesta este un risc potențial pentru echipele de fotbal, unde jucătorii sunt uneori acuzați că „se ascund” - sau nu sunt prezenți - în timpul meciurilor. În schimb, antrenorii pot încerca să își responsabilizeze jucătorii și să le dea un puternic sentiment de responsabilitate.

Iar Edi Iordănescu asta a făcut. Mărturie stă modul în care a condus campania de calificare a tricolorilor la Euro 2024, dar și modul în care comunică cu ei. Prin mesajele puternice, le-a dat de înțeles băieților pe care îi antrenează că aceștia sunt responsabili pentru rezultatele lor și imaginea lor, cât și pentru bucuria românilor. Iar efectele s-au văzut pe teren.

România s-a transformat într-o echipă națională care luptă pentru victorie, pune probleme adversarului, nu îi este teamă să își asume riscuri și are capacitatea de a construi faze în mod instant, fără a fi nevoie de planificări detaliate care întârzie reacția în joc. 

Scopul lui Iordănescu a fost de la bun început, de când a preluat rolul de selecționer, să construiască o echipă căreia să îi dezvolte abilitățile de conducere, dr în mod individual pentru fiecare jucătorilor, astfel încât aceștia să își asume responsabilitatea propriilor decizii pe teren și a dezvoltării personale în afara lui. 

Foto: Echipa națională de fotbal a României/Facebook

Încrederea e un alt element care a adus aceată schimbare la față ÎN BINE a echipei naționale de fotbal a României. De altfel, încrederea este un element esențial al performanței unei echipe, mai scrie The Conersation. Atunci când membrii unei echipe au încredere în competențele și abilitățile celorlalți, crește încrederea și cooperarea, dar mai ales performanța echipei. E dovedit statistic acest lucru. Pe scrut, atunci când antrenorul și jucătorii au încredere unii în alții, încrederea echipei la nivel general crește, iar această încredere se transformă într-un angajament și o motivație sporite. Iar tricolorii și-au dovedit pe teren, în cele două meciuri jucate până acum, angajamentul pentru un fotbal onest. 

„Aşa cum am promis, echipa asta dă totul. Până la capăt. Indiferent de zi şi de adversar, noi suntem români, suntem mândri de asta şi luptăm până la capăt! Uneori iese perfect, alteori nu. Dar când ieşim de pe teren fără vreo urmă de îndoială că am dat totul pentru România şi pentru români, avem toate şansele ca în meciul următor să schimbăm lucrurile pe tabelă! Ne vom reface fizic atât de repede cât se poate, am strâns deja rândurile şi vom fi din nou pregătiţi, cu tot sufletul şi tot ce avem mai bun fiecare, să vă facem mândri iar! Capătul nu e aici, vă asigur. Iar noi, împreună, luptăm până la capăt!", a declarat Edi Iordănescu după meciul cu Belgia. 

Mesajul său arată că scopul său a fost să construiască și perfecționeze o echipă, nu să antreneze o adunătură de vedete sau de fotbaliști, așa cum vedem la alte naționale de la acest Campionat European de Fotbal din Germania.

Foto: Echipa națională de fotbal a României/Facebook

Pentru a obține calificarea în optimi, tricolorii trebuie să nu piardă în fața Slovaciei. Însă, se pare că Edi Iordănescu nu se gândește la  calcule și vrea ca echipa sa să lupte din primul minut pentru a obține victoria, scrie și DigiSport.

„Băieți, mesajul meu e clar. Jucăm pentru primul loc, jucăm să câștigăm grupa! Așa cum am dat totul în fiecare secundă până acum, vom da totul în fiecare secundă și acum și oricând! Nu putem să fim luptători în fiecare meci dacă nu suntem, de fapt, luptători mereu! Am venit la EURO ca să ieșim din grupă și facem orice pentru asta!”, a spus Edi Iordănescu înaintea meciului România Slovacia.

Foto: Echipa națională de fotbal a României/Facebook

Într-un moment când românii sunt tot mai vitregiți de bucurii, modul în care luptă echipa națională de fotbal a României creează un sentiment de speranță și bucurie sinceră pentru oameni. Iar Selecționerul României a reușit, în acest context, să transforme o echipă într-o familie și să mute toată atenția pe emoție, nu pe tehnică.

Foto: Echipa națională de fotbal a României/Facebook

De ce? Pentru că Edi Iordănescu știe că emoția, dacă e sinceră, devine atât de puternică încât te poate transforma total și poate scoate din tine ceva ce nu a ieșit niciodată la lumină. Iar până la venirea lui Iordănescu la națională, tricolorii nu erau o echipă, ci doar o adunătură de fotbaliști. El a transformat adunătura în echipă, apoi echipa într-o familie. Iar acestei familii i-a dat un nume, încredere și mai ales atitudine. Așa cum era de așteptat, planul a mers, iar rezultatele se văd: avem o generație de suflet care se luptă pentru fiecare minge și pentru fiecare emoție aromânilor din tribune sau de acasă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E foarte greu sa deranjam aburii victoriei si nu vreau sa micsorez meritul lui Iordanescu la capitolul atmosfera si moral, dar am vazut Romania o echipa care nu a legat doua pase, fara sa aiba in fata un presing agresiv al Slovaciei. Nu mi se pare ca exista o scuza pentru asta , cand dai cu mingea aiurea fara sa fii presat. Mai sunt niste fixatii in echipa asta care sunt specifice antrenorilor cu idei fixe si putine. Una din ele este Bancu care a facut greseli majore in meciul cu Belgia si nu in ultimul rand , Puscas. Baiatul asta este strain de fotbal : nu se informeaza, nu se apara , nu are viteza si nu are tehnica. Nu am vazut un meci in care sa fi jucat bine de cand ma uit la meciurile nationalei. In echipa asta toate fazele periculoase au plecat de la 3 oameni : Man , Ratiu si Hagi , prea putine in cazul ultimului.
    In rest Nita, Dragusin , Ratiu , Man excelenti , Dragus , Stanciu , buni , Marin & Marin si Burca eficienti. Ne mai trebuie 2 jucatori sa avem un prim 11 decent. Pana atunci ne trebuie noroc si mult Nita...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult